VW Transporter T5…trebuie sa am grija ce scriu despre masina asta, altfel plec luat pe sus, ori cu ambulanta ori cu jandarmeria. VW Transporter T5, masina la care trebuie sa am grija ce scriu.

VW Transporter T5 vine in 2003 ca sa il pensioneze pe T4 si a fost gata ca sa iti ia ochii si banii. A venit ceva mai ieftin decat vechiul T4, iar acum venea cu atatea dotari incat pana si Roxana Ionescu era invidioasa. Servodirectie, geamuri electrice, radio, scaune, lucruri care au lipsit pe T4 si care au venit standard pe T5. Nu de alta, dar jandarmii se incing repede in echipament si au nevoie sa se racoreasca. Si daca nu au pe spatele cui (la propriu) sa se racoreasca, vor da drumu la aer conditionat.

A da, daca nu te intereseaza prea mult despre ce scriu aici pentru ca ai de plecat in cursa spre Germania in doo ore, iti spun de pe acum ca VW Transporter T5 e mult mai confortabil si mai apropiat de o masina normala, dar mult mai slab ca si fiabilitate decat vechiul T4. Nu mai vorbesc despre Vito. Totusi, avand in vedere faptul ca Romanistan e plin de T5-uri si ca multi inca aspira la masina asta si multi altii isi datoreaza viata partial lui T5, aceasta duba este pentru zona comerciala ceea ce Golf 5 e pentru zona turismelor. Continuarea unei masini legendare, cumparata mai mult pe spatele masinii anterioare si care nu e asa de buna dar unde te minti suficient de mult incat sa fii multumit cu ea.

Motoare VW Transporter T5

Benzina

2.0 MPI de 116 cai – Montat original pe Golf 4, Passat B5 si Skoda Superb I, acest benzinar e benzinar doar cu numele. Cu putere maxima disponibila de la relanti, acest faimos „2.slow” sacrifica performantele pentru fiabilitate totala, ceea ce nu e neaparat o idee rea pe un vehicul comercial.

2.0 TFSI de 204 caiMotoarele pana in 2013 au faimoasa problema a incontinentei uleioase despre care am vorbit mai pe larg in articolul despre Audi A4 B8. Pe langa asta primesti si probleme la lantul distributiei asa ca fa un efort si ia un model din 2013. Asta daca te intereseaza un Transporter cu motor de 2 litri supra-alimentat. E o masina mai obscura decat muzica lui Da Hood.

3.2 Vr6 de 235 caiDaca trebuie sa imparti dreptate, bastoane, p*)ane sau lazi cu cartofi,  repede, Varu’ 6 de 3.2 e motoru pentru tine. La fel ca si 2.8 Varu’ 6 de pe generatia anterioara, daca ai buget suficient de mentenanta motoru asta o sa tina mult si bine.

Diesel

1.9 TDI de 84 si 102 cai – Vechiul 1.9 TDI isi face treaba cu demnitate pe T5, chiar daca e un motor pentru treaba mai putina. Un motor mai degraba pentru cumparatorii privati, care merg cu familia in vacanta.

2.0 TDI de 84, 102 si 114 cai – E bine ca au pus motor de Ibiza pe Transporter. Un motor nu foarte stralucit ca si fiabilitate si ca performante, cei de la VW au luat un motor de turism, l-au detunat si l-au pus direct pe comercial. La ce sa te mai obosesti sa mai faci un motor dedicat pentru dube.

2.0 BiTDI de 180 cai – Atat de bun e motorul asta incat racitorul de EGR care crapa si bucati de aluminiu se desprind si ajung in ulei si apoi urmeaza turul motorului, pe cheltuiala ta.

2.5 TDI de 131 si 174 cai – Legendarul 2.5 R5 care a facut faimos acest Transporter. Dupa mine, asta era singurul motor ce trebuia vandut. Am vorbit si in articolul despre Touareg despre motorul asta. Singura problema majora e ca are distributia pe pinioane, distributie care nu se schimba. Asta inseamna ca pompa de apa, care in mod normal se schimba odata cu distributia, ramane uitata si cand se strica iti va arde chiuloasa si daca o ignori suficient de mult iti va crapa si blocul motor. Altfel, motoru asta si-a demonstrat fiabilitatea atat la jandarmerie cat si la ambulante. Problema nu e despre cati km fac, ci despre cate ore le petrec stand la relanti. In caz ca nu stiai, statul la relanti e cel mai daunator pentru motor. La o masina normala unde stai cateva minute la relanti ocazional nu e nicio problema, dar la o ambulanta unde sta la relanti cu orele, deja e alt stres.

Probleme generale VW Transporter T5

  • Cutia manuala de la dieselurile de 1.9 TDI si 2.5 TDI au probleme cu rulmentii si vor trebui schimbati undeva pe la 200.000 km. In esenta incerci sa bagi in viteza si nu se intampla nimic, oricat de mult ai incerca. E ca si atunci cand ii dai mesaje unei tipe care e in alta liga fata de tine. Tot incerci si ii trimiti mesaje dar nu se intampla nimic.
  • Cutia automata de tip DSG revine miraculos si face probleme oriunde s-ar duce. In cazul de fata victima este 2.0 TDI-ul asa ca roaga-te sa nu pice Mechatronic-ul si schimba uleiul la timp.
  • Rugina peste rugina si nici VW Transporter T5 nu scapa. Daca nu ar avea rugina, nu ar fi VW. In mod misterios, e atat de prost incat pana si plasticul rugineste. De obicei incepe de la aripi, praguri, tavan, volan etc. asa ca verifica tot.
  • Trecem la electrice si mergem pe la cuplajele pentru AC, Servo si alternator. Si daca tot am vorbit despre alternator, va trebui sa iti cumperi si unul de tinut in garaj, ca nu se stie niciodata.

Verdict VW Transporter T5

VW Transporter T5 e o masina comerciala excelenta, atata timp cat nu o pui la munca. Practic, e un Passat pentru cei care nu au auzit de vasectomie. Practic, e un Passat pentru dulapurile de la jandarmerie si interventii. Da, nu e la fel de muncitoresc ca vechiul T4, dar in Romania a demonstrat ca e capabil chiar si atunci cand e pus la munca multa si mentenanta putina.

Ce motoare recomand? Pentru benzina recomand direct 3.2 Vr6 de 235 cai, iar pentru diesel doar 2.5 TDI-ul, indiferent ca are 131 sau 174 cai.