Opel Insignia B sau Opel Insignia Grand Sport. O masina americana, construita in Germanezia si apoi vanduta francezilor. Opel Insignia B, succesorul spiritual al lui Passat B7, pe care acum romanii il evita. Iata de ce.
Opel Insignia A nu a lasat o impresie prea buna in Romania si asta pentru ca avea o clientela anume: Oamenii care vroiau o masina care sa arate bine, care sa impresionezi vecinii si prietenii, dar care nu chiar aveau bani ca sa isi ia un Passat. Si uite asa multi si-au cumparat Insignia fara sa se intereseze de fiabilitate sau de mentenanta preventiva. Au ramas cu masinile proaste si acum sunt niste fanatici ai marcii care arunca cu noroi oriunde pot. E greu sa accepti faptul ca ai facut o alegere nefericita, mai ales cand vorbim despre cateva mii de euro. Da, in 2013 a venit facelift-ul si a rezolvat problemele, dar asta nu i-a incurajat pe oameni sa mai cumpere Insignia.
Iar in 2017 apare Opel Insignia B sau Opel Insignia Grand Sport, care este o masina total diferita fata de vechiul Insignia. In primul rand, Insignia A era o masina americana facuta la plesneala iar Insignia B e o masina franceza facuta la plesneala. Apoi avem doua masini total diferite conceptual, gen „La Sueta cu Bahmu” versus „Planet Earth”. Primul Insignia era facut in stilul americano-italian: o masina care arata bine dar care nu poate, iar al doilea Insignia e foarte capabil dar arata usor anonim. De asta si zic ca e succesorul lui Passat B7, pentru ca nu ai sa te uiti de doua ori la masina asta pe strada. E o masina excelenta pentru companii, familisti sau taxi, dar nu mai are acel factor wow al primului Insignia. Pana si Vectra C-ul are mai mult caracter. Dar aici e mana mancatorilor de usturoi la mijloc, pentru ca au trebuit cumva ca sa ii gaseasca o casa si lui Insignia, chiar daca sunt sanse foarte mari ca acesta sa fie ultimul Insignia produs, avand in vedere ca Opel Mokka, Astra si Corsa il bat la fund mai ceva decat Romeo Fantastik isi bate la fund sexy asistentele. Le bate elastik, fantastik, bombastik.
Motoare Opel Insignia B
Benzina
- 1.5 Turbo de 140 si 165 cai – Probabil ca e singurul motor benzinar pe care il vom cumpara pentru ca restul sunt atat de scumpe incat mai bine iti cumperi direct un Touareg. Cat despre fiabilitate, ocazional pot aparea probleme la LSPI ( Low Speed Pre Ignition System) dar per total motorul e destul de fiabil. Plus ca a fost lansat acum 30 de secunde deci e usor prematur sa discutam despre el.
- 2.0 Turbo de 260 cai – Un cadou de ramas bun din partea GM, acest 2.0 EcoTec e un motor clasic american. Usor de intretinut, fiabil si fara vreun interes acordat consumului de carburant, e tinut in spate doar de pretul galactic de achizitie, fiind cel mai Romeo Fantastik motor de pe Opel Insignia B.
Diesel
- 1.6 CDTI de 110 cai – As face misto despre motorul asta microscopic, dar apoi mi-am amintit ca oamenii cumpara Skoda Superb 1.6 TDI 105 cai de prin 2010. Chiar daca e un motor mic si economic, pe caroseria lui Opel Insignia B e ca si cum l-ai pune pe Abi Talent ca sa il care in spate pe Cabral. Ca si fiabilitate nu iti va ridica tensiunea pana la paradis.
- 2.0 CDTI de 168 cai – Nimic special la acest motor pentru ca este fix motorul de pe Insignia A, cu niste modificari pentru Euro 6, 6.1, 6.2, 6.3, 6.4, 6.5, 6.6, 6.7, 6.8, 6.9 (nice!). Francezii oricum o lasa cam moale cu motorul diesel asa ca au reciclat ce au cumparat de la americani si l-au pastrat pe Insignia B.
- 2.0 CDTI Bi-Turbo de 206 cai – Cand am vazut ca modelul asta vine doar cu 4×4 si incepe de la 36.000 euro, am zis ca vreau sa intalnesc pe cineva care si-a cumparat asa ceva de noua si sa ii strang mana. Cu o menghina.
Probleme generale Opel Insignia B
- La fel ca si in cazul lui Renault Talisman, multa lume prefera sa ia un Astra K berlina pentru ca oricum e 75% din experienta lui Opel Insignia B, la un pret mult mai mic. Si distractia abia incepe, pentru ca lista de dotari optionale e demna de atac vascular cerebral in sensul ca ai ca si optionale geamurile sau scaunele, iar cand incepi sa bifezi casutele va exploda si pretul.
- Vizibilitatea spate e demna de o usa de inchisoare sau de bar dubios. Practic, nu e un geam, e doar o dunga. Iar pentru asta esti obligat sa cumperi camera marsarier si uite asa ajungi la punctul numarul 1.
- Pentru motoarele diesel trebuie avut grija la condusul urban pentru ca o sa ai toate boalele si toate cardieshele si o sa faci prezoane. Probleme la filtrul de particule in special atunci cand ai dieseld ar mergi numai prin oras.
- Electronicele nu sunt cea mai fericita combinatie pe Opel Insignia. Cu alte cuvinte, se vede faptul ca patronii acum sunt francezi. Mecanic sunt masini bune (nu tu 208), dar electronicele il omoara.
Verdict Opel Insignia B
Opel Insignia B imi aduce aminte mult de Passat B7. O masina discreta, plictisitoare, executata cat s-a putut de bine. O masina pentru genu de om care are 40 de ani si care vrea altceva decat Passat, Octavia sau Mondeo pentru ca ii place aspectul noului Insignia dar nu vrea nici ceva extrem precum un Mondeo sau un Talisman. Practic, se merge pe acelasi principiu ca la primul Insignia, doar ca avem parte de o masina mai fiabila si mai scumpa. Dar oare acest fiu ratacit, gasit si in curand pensionat isi va mai gasi un loc in inimile frante si buzunarele arse ale romanilor?
Ce motoare recomand? Pentru benzina probabil ca si unitatea de 1.5 Turbo de 165 de cai e singura care face sens, iar despre diesel nu ramane decat sa recomand clasicul 2.0 CDTI de 168 de cai. Nu am nimic cu ala de 1.6, doar ca e mult prea mic.
29 iunie 2020 at 18:46
E o masina aproape la fel de proasta precum Passat, dar cu lacune mari in privinta imaginii de marca, cu atat mai dubioasa cu cat a devenit proprietatea francezilor detinuti si ei la randul lor de chinezi.
29 iunie 2020 at 19:35
N-am avut Opel niciodata,nici cunostinte cu Opel luat de nou n-am avut deci e inutil sa imi dau cu parerea despre fiabilitatea lor pentru ca erau samsarite de afara. Ce pot spune sigur in ultimii ani in Romania ,Opelurile noi s-au vandut foarte prost,in Bucuresti abia daca am vazut 10 Opel Astra k ultimul model,iar alea vazute erau de la firme de inchiriere,Isignia am vazut la fel de putine(obisnuit ca acum 15 ani de te impiedicai de Opeluri peste tot). Probabil s-a saturat lumea de ele si de mofturile lor tehnice.
30 iunie 2020 at 11:11
Salutare Calache,
Opel Corsa, Mokka, Crossland si Grandland in continuare se vand ca painea calda. Astra si Insignia in schimb nu se mai cauta pentru ca sunt prea scumpe, prea depasite tehnologic si nici nu mai sunt de actualitatea. Nu mai cumpara lumea berline, toti vor SUV. Si la noi in Romania cand vezi ca orice masina costa cat un Passat, romanul va lua Passat. Desi si Passat B8 sufera pe partea de vanzari. Timpurile se schimba, iar lumea de azi nu mai are loc pentru berlina clasica. Ca si fun fact, Opel Astra K break se retrage din productie, Ford Mondeo se retrage din productie si tot asa.
30 iunie 2020 at 1:03
Salut….din cate stiu eu nu exista Opel Astra K Sedan…..de asemenea tata si a cumpărat un Opel Astra J Sedan 2019 1.4 turbo 140 cp cu care in 14 luni a făcut 70 000 km fără să întâmpine probleme mecanice/electrice.Mentionez ca e o masina îndeajuns de potenta pt depășiri si comod de condus in oras…..spun acest lucru in conditiile in care detin un VW Passat B7 2012 2.0 tsi 211 cp…