Renault Talisman I, pentru ca francezii nu au stiut daca vor sa continue linia lui Laguna sau sa mearga in nebunia imperialului Latitude, asa ca le-au facut pe amandoua. Iata de ce Renault Talisman I e mai mult decat un Megane IV+.
Ai putea spune ca Renault Talisman I e doar un Megane IV cu portbagajul, dar succesorul lui Laguna III ne aduce aminte de defunctul Latitude. O masina mare, spatioasa, eleganta si care evident ca nu are ce cauta in oras. Astfel, principalul dusman al lui Talisman este Mondeo, pentru ca Passat B8 nu a mai apucat sa vina la intalnire pentru ca e blocat in service, iar.
O alta berlina imensa care ne aduce aminte de ce berlina e alegerea de baza pentru drumurile patriei, dar care sufera si ea de opresiunea cross-over-erelor. Totusi, undeva in lumea asta inca mai exista miliarde de oameni care prefera berlina pentru drum lung. O berlina clasica, joasa, lunga si grea intotdeauna va fi cea mai dinamica masina la drum lung. Renault Talisman I – Ozana Barabancea a lumii auto. O masina imensa, dar cu stil. Plus ca inginerii de la Renault s-au gandit ca sa ajute imensul Renault Talisman I cu un sistem 4Control care vireaza rotile (sau roatele???) din spate cu pana la 3,5 grade Celsius, pentru o virare mai usoara.
Dar daca ai un Renault Talisman I, te invit sa iesi afara. Afara din oras, direct la drum lung, pentru ca acolo se va simti cel mai bine. Si asta se vede si prin faptul ca Talisman-ul este una din putinele berline din clasa asta care au fost cumparate drept masini de flota. Evident, nu vor fi conduse de catre agarici pogonici bambilici de agenti, ci de manager, dar asta spune ca Talismanul a dat lovitura mai ceva decat Romeo Fantastik atunci cand ne-a povestit despre sexul elastik, fantastic, bombastik.
Motoare Renault Talisman I
Benzina
- 1.3 TCe de 160 cai – Un motor excelent care a facut senzatie pe Megane IV si pe Duster si care nu a fost montat pe Sandero pentru ca altfel nu aveam motiv ca sa cumparam altceva, dar pe Talisman in schimb e cam tras de par motorul asta. Mai stresat decat un angajat de hipermarket in ziua de inventar, ar fi bine sa lasi motorul asta pentru cei mici.
- 1.6 TCe de 150 si 200 cai – Daca motorul de 1.3 TCe e facut la comun intre Renault si Mercedes, 1.6 TCe e un Nissan pur sange. Asta inseamna ca atata timp cat primeste ulei la timp si distributia se schimba la fiecare 150.000 km, motorul asta se va invarte la infinit.
- 1.8 TCe de 225 cai – Furat de pe Megane III RS 225, motorul asta s-a dovedit a fi un maldar de sport si fiabilitate, un fel de Catalin Morosanu pe combustie interna. De verificat garniturile pe unde s-ar putea plimba uleiul si de schimbat pompa de apa odata cu distributia si cam asta e pe lista de lucruri de care sa tii cont.
Diesel
- 1.5 dCi de 110 cai – La fel ca si cu 1.3 TCe, motorul asta e excelent pe Megane, dar nu are ce cauta pe Talisman. Am sa il citez pe Becali si am sa ii zic „Afara!!!!”
- 1.6 dCI de 130 si 160 cai – Pe motorul asta e si mai multa presiune incat asta va fi cel mai cumparat motor pentru Renault Talisman I. De fapt, are atat de multa presiune incat daca ar fi fost centrala termica, ar fi explodat si ar fi facut un show de artificii demn de Ciao Darwin!. Din fericirea face fata cu brio pentru ca nu are probleme specifice.
- 1.7 Blue dCi de 150 cai – Asta a venit recent ca sa il pensioneze pe 1.6 dCi si pentru ca am mai mult de 5 ani automat trebuie sa fiu reticent la tot ce este nou. El nu are probleme de fel, exceptand acel cuvant magic „Blue”. Vorbim imediat despre el.
- 2.0 Blue dCi de 160 si 200 cai – Acelasi 2.0 dCi de provenienta Nissan, pus pe orice de la Koleos la Latitude, dar care si el primeste cuvantul magic „Blue”. L-as recomanda cu mare drag, daca nu ar veni doar pe echiparea de top si care i-ar dinamita pretul in zona lui Koleos, care vine cu acelasi 2.0 dCi dar de 190 de cai. Vezi de ce e greu pentru berlinele mari ca sa mai fie relevante in ziua de azi?
Probleme generale Renault Talisman I
- Cuvantul magic „Blue” din Blue dCi se refera la instalatia AdBlue. Daca nu stii despre ce e vorba, trebuie doar sa stii ca AdBlue pentru dieselul de astazi este ceea ce filtrul de particule era pentru dieselul din 2010. Tot timpul trebuie sa umbli cu bidoanele de AdBlue (nu ale Nikitei) dupa tine si daca se strica instalatia, pleci pe platforma.
- Cutia automata EDC se afla printre noi de cand s-a terminat emisiunea Ciao Darwin! deci probabil ca e continuarea acelei emisiuni si ar trebui sa fie la fel de buna ca Mama Natura. Totusi, primejdia buna trece paza rea asa ca respecta planul de mentenanta si schimba uleiul regulat.
- Tava de cuptor pusa pe bord are numele de R-Link, cu „R” de la „Retard”. Nu imi place deloc sistemul ala si probabil ca nici nu e cea mai rapida unitate posibila.
Verdict Renault Talisman I
O berlina fiabila care merge pe urmele lasate de Renault Latitude. O berlina mare, fiabila, la jumatatea drumului dintre mediu si premium. O masina mai rara decat momentele de inteligenta a uitatei Veorica Dancila si o masina care e canibalizata de catre propriul Renault Megane berlina. Dar de ce sa iei un Megane berlina care e 75% din experienta unui Talisman, cand poti sa traiesti 100% experienta unui Talisman? Pentru ca nu vom mai vedea in curand genul asta de masina.
Ce motoare recomand? Pentru benzina recomand 1.6 TCe de 160 dci, iar pentru diesel recomand 1.6 dCi de 130 de cai pentru simplul motiv ca nu are AdBlue.
30 iunie 2020 la 16:37
Talisman e un esec total la vanzari pentru Renault,de pe carsalesbase.com,oficial in 2019 ian-dec s-au vandut doar 16.405 bucati in toata Europa.Oare sa fie de vina pretul si „faima” pe care si-au facut-o francezii in ultimii ani?
30 iunie 2020 la 16:46
E destul de usor de inteles de ce Talisman nu e asa de popular. Nu stiu cum e in alte tari, dar un Renault Megane IV berlina e cu 9000 de euro mai ieftin decat un Talisman, iar Megane IV e un 75% din Talisman. Multi prefera sa ia un aproape Talisman si sa economiseasca cateva mii de euro. Plus ca segmentul berlinelor mari e in picaj cu totul, iar decizia Ford de a retrage Mondeo definitiv dupa generatia asta e un semnal clar despre ce se intampla in lumea auto. Personal am vazut mai multe Koleos decat Talisman, chiar daca un Koleos e cu 11000 euro mai scump. Si asta din cauza lu’ Rav4, BMW X5 si Nissan Qashqai pentru ca au adus opresiunea cross-over-elor si a SUV-urilor in defavoarea berlinelor.
30 iunie 2020 la 16:43
Am uitat care e cea mai mare hiba a Talismanului,e cutia de viteze automata edc care e un fail total la fiabilitate. E facuta de cei de la Getrag,aceeasi agarici care fac si DSG-ul la Vw/audi/skoda.Un sac fara fund in materie de costuri cu fiabilitatea unei biciclete chinezesti.
30 iunie 2020 la 17:06
@aproapemasini. Am uitat sa te felicit pentru site,foarte bine scris,cu o bascalie fina si la obiect. Tine-o tot asa!
30 iunie 2020 la 17:16
Scrie despre saaaaaaaaaaaaaaaaaaaab sa vedem ce inseamna o masinaaaaaaaaaa
1 iulie 2020 la 0:10
Mulțumesc mult pentru review:)
Inițiale Paris e cu totul altă mașină:))
18 octombrie 2020 la 12:39
Salutare, @aproape mașini. Doresc achiziționarea unui Renault Talisman dar nu pot sa ma hotărăsc. As merge pe varianta 1,6 tce 150 sau 200 CP dar nu îmi este indiferent nici 1,6 dci 130 CP. Poate ma sfătuiti și pe mine sa ma decid având în vedere experienta dvs. Mulțumesc anticipat pt. răspuns.
19 octombrie 2020 la 10:28
Salutare Sorin,
Dieselul de 1.6 dci 130 cai e construit strict pentru autostrada, maxim drum lung. Deci daca vrei drum lung, dieselul de 1.6. Daca ai de gand sa mergi si prin oras cu el, 1.6 TCe de 150 de cai (ar trebui sa iti ajunga). De asemenea, am rezerve legate de cutia EDC, ideal ar fi o manuala.
Succes!
5 noiembrie 2020 la 9:15
Mulțumesc mult pentru informații.
10 februarie 2021 la 12:25
De acord cu boardul mașinii… parca vine de la dragonul roșu, ambalat in cilofan. Dar ce sa ceri, francezi
4 august 2021 la 12:53
La 1.6 160, ca probleme specifice, EGR-ul. Pica destul de repede, chiar la km putini si costa peste 2000 de lei la reprezentanta. Trebuie dat motorul jos de cele mai multe ori pentru a putea fi inlocuit acest EGR.
Alte bube mai rare: bucsele bratelor suspensie din „guma”, se duc destul de repede, daca ai ghinion la cutia automata EDC de la diesel-uri mai curge ulei pe la capac (cumperi de Ford ca e metalic si ai rezolvat problema, e aceeasi cutie).
Cam astea sunt asa in mare parte, in rest masina misto si destul de fiabila.
1 aprilie 2022 la 22:38
Salut….motorul de 1.6 dci 160 cp și cutie automată are instalație ad blue? Am găsit un talisman in configurarea asta din a 10/ 2016 cu 110k km dar nu îmi dau seama daca are ad blue
1 iunie 2023 la 7:50
Salut. Am avut acum 6 ani, printre primele fabricate. Motorul de 1.6 dCi 160cp este iute, și fiabil. Suspensia, in schimb, a fost catastrofală, la câteva mii de km schimbam brațele, puntea spate rigida rupe spinarea prin gropile Bucureștiului. Au fost ceva pbs de calitate si cu interiorul: se rupea des sistemul de masaj, ceva plastice mai prost prinse etc. Consumul ok, confort bun de autostrada. Mai încoace, înțeleg ca au rezolvat din probleme.