Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri : Opel Omega B ( 1994 – 2003 )

Opel Omega B. Un Opel de lux, fiabil si sportiv, cu tractiune spate, menit sa se ia de par cu segmentelor barjelor de clasa medie. Da, chiar a existat un asemenea Opel. Dar mai exista Opel Omega B in 2020? Probabil prin curtea cuiva.



Opel Omega B. Cadillac Catera. Vauxhall Omega. Lotus Carlton. Nu te-ai gandi ca Opel a fost candva un brand care se batea cu numele grele din industrie si cu siguranta te-ai gandi ca Opel Omega B e doar un alt rablament marca Opel. Venind cu o tractiune spate clasica dar cu un aspect de coupe, Opel Omega a intrat direct in cursa cu Audi A6 C5, BMW Seria 5 E39 sau Mercedes W210 E Class. Aveai interior de piele de moda veche, cu hectare de piele. Aveai o navigatie decenta care era undeva pe la nivelul celor de pe Audi si BMW, aveai GPS, aveai ESP, aveai motoare pentru toata lumea.


Si totusi, de ce nu a mers?


Simplu. In primul rand Opel Omega B e un Opel iar asta nu a atras niciodata amatorii de lux. Prea scump pentru cumparatorul mediu de Opel si cu sigla gresita pentru cumparatorul mediu de masini premium, era simplu de vazut de ce Omega-ul nu o sa ajunga prea departe in vanzari. Adica, un Opel Omega B costa de nou intre 16750 – 31700 lire in 1994, adica intre 33400 si 63500 lire in banii de astazi, adica intre 36700 si 69800 euro adjustat la preturile din 2020. Sa dai 70000 euro pe un Opel, asta inseamna sa nu iti iei pastilele. Nu trebuie sa iti explic mai departe ca nu multa s-a aruncat la Opel Omega B, chiar si daca era un competitor pe bune pentru tripleta germana.


Apoi a venit problema fiabilitatii. Chiar daca ne aflam intr-o perioada in care masinile inca se faceau cu dalta si cu ciocanul, masini facute pe logica „nu se strica nimic pentru ca nu are ce sa se strice”, Opel Omega B totusi a reusit si a venit cu numeroase probleme de fiabilitate. Iar ironia sortii face ca exact motoarele cele mai cautate aka cele de 2 litri sa fie cele mai slabe ca si fiabilitate, iar motoarele din gama de sus sa fie mai tari decat diverse parti ale corpului atunci cand ma gandesc la emisiunea Xtra Night Show din 24.04.2014.



Motoare Opel Omega B



  • 2.0 MPI de 114 si 134 cai – Cel mai mic motor de pe lista e un benzinar de 2 litri care ar putea fi rezonabil de fiabil. Mai un consum de ulei, mai un cablu electric, mai un ECU, dar problema cea mai mare e ca Opel Omega B e o masina mai mare decat stima de sine a Nikitei iar motorul asta o sa fie mai chinuit decat un angajat in Italia, pe minimul pe economie. Asta pentru cine crede ca in afara e paine si bere.

  • 2.2 MPI de 145 cai – Am inceput cu mult entuziasm si curaj si ajungem la gunoiul principal. Trebuie sa stai geana pe nivelul de antigel si ulei, iar noaptea trebuie sa dormi cu minim un ochi deschis ca sa te asiguri ca nu ploua (sau ploo?). Oricum, orice ai face, blocul motor va crapa, garnitura de chiuloasa se va fisura iar bobinele de inductie se vor praji. Ramane doar valva PCV, pe care se recomanda sa o cureti anual (ha ha, anual).

  • 2.5 V6 de 170 cai – Gata cu gunoaiele si bun venit unui motor absolut decent. Are nevoie doar de ulei de calitate, schimbat la timp. Singura problema reala e ca are o varsta si vor trebui schimbate garniturile de pe la motor, dar cam atat. Un motor fabulos, fiabil si sportiv. Opel Omega B incepe sa isi revina.

  • 2.6 V6 de 180 cai – Introdus de catre GM pentru Europa ca sa ii satisfaca fizic, mental, financiar si ecologic pe cei responsabili de normele de poluare. In orice caz, are 2597 centimetri cubi deci e la doar 2 cmc de limita de impozitare 2000 – 2599 cmc din Romanistan.

  • 3.0 V6 de 208 cai – Din aceeasi familie cu cel de 2.5 V6, singura lui problema reala e la supra incalzire. Chiar daca e putin probabil sa forjezi un 3.0 V6 benzina suficient de mult incat sa existe pericolul de supra incalzire, e bine sa stai geana pe nivelul de antigel ca sa nu iti iasa Cove din capota si sa iti spuna ca esti invitat la Surprize, Suprize!

  • 3.2 V6 de 211 cai – Mult mai rezistent decat microscopicul 3.0 V6, dar la un impozit anual ( ha ha, anual ) ce depaseste 5000 lei mi-e greu sa cred ca se vor inghesui romanii ca sa cumpere asa ceva.


Diesel



  • 2.0 DTI de 101 cai – Lipsit de putere sau fiabilitate, cel mai mic diesel de pe Opel Omega B are probleme la ECU, EGR si valva PCV. La fel ca si Maria Tanase de la emisiunea „Schimb de mame”, am sa spun „Orice dar nu 2.0 DTI”.

  • 2.2 DTI de 118 cai – Suntem la fundul butoiului in ceea ce priveste fiabilitatea. Probleme la pompa de injectie, probleme la ECU, probleme la EGR si problema la garnitura de chiuloasa.

  • 2.5 TDI de 129 si 148 cai – Versiunea de 129 de cai a fost reteta proprie GM si a fost montat pe Omega pana in 2000. De acolo in schimb s-a trecut la un motor BMW de 2.5 in 6 cilindri, folosit pe atunci pe BMW E39 525d. Problemele la garnituri sunt ceva comun pentru motoarele BMW din acea perioada, iar la motorul M51 trebuie doar sa ai grija sa nu opresti motorul cand parchezi si sa nu pleci pedala imediat ce ai pornit motorul, ca altfel turbina nu are nicio sansa cum nu am nicio sansa la Roxana Ionescu ca sa imi lase un comment la acest articol.



Probleme generale Opel Omega B



  • Toate motoarele cu distributie pe curea au nevoie de schimbarea distributiei si a pompei de apa la fiecare 60.000 de km, nu 90.000 de km cum a spus initial GM. Iar asta a fost un motiv major pentru care Opel si Alfa Romeo au reputatia pe care o au.

  • Pe langa faptul ca se incing, mai toate motoarele au probleme la ECU asa ca va trebui sa pastrezi unul in portbagaj tot timpul.

  • Cutiile automate sunt de o calitate demna de Dragonu Rosu asa ca as evita asa ceva.

  • E o masina mai grea decat o covrigarie medie asa ca se va pune stres imens pe anvelope, suspensie si frane. Multi oameni delireaza pe net ca masinile lor cantaresc 2 tone cand in realitatea cantaresc 1,5 tone, dar la Opel Omega B chiar ajungi lejer la 2 tone.

  • Tot ce inseamna electronice au fost cumparate cu discount din Dragonu Rosu atunci cand au cumparat si cutiile automate. Doar ca la cutiile automate au platit pret intreg iar electronicele le-au primit pe gratis. Asa de bune sunt. Mai bine aleg sa imi creasca un testicul in talpa decat sa imi pun cabluri si mufe de pe un Opel din anii 2000.



Verdict Opel Omega B


E greu de crezut ca Opel a facut candva o masina premium care sa se bata cu Audi A6 si cu Seria 5. Dar iata ca au reusit. Nu le-a reusit si cu fiabilitatea, dar daca mergi pe mana motorului de BMW sau cu benzinarul de 2.5 V6 atunci chiar ai o masina ieftina de cumparat, fiabila si al naibii de relaxanta. Dar oare genul de om care isi permite un motor de 2.5 ( diesel sau benzina ), oare se va uita la un Opel Omega B?


Ce motoare recomand? Opel Omega B nu a fost o masina low-cost deci nu veni cu motoare mici la mine. Pentru benzina recomand clar 2.5 V6 de 170 cai, iar pentru diesel va trebui sa te imprietenesti cu dieselul de 2.5 si 148 cai de la BMW.


 


Similar Articles

AproapeMasini

11 September 2020

D'ale Șoselei



Scrie un raspuns
  • Lupu

    2024-09-26 20:17:02

    2.2dti pe omega avea 120/125 cai probleme la ecu nema, si la chiuloasa nema, doar termoflotu care se fisureaza si baga ulei in antigel(prob comuna la omega)

  • Omega B

    2023-03-18 19:26:23

    Cunoscatorii cand aud de 8 valve stiu ce inseamna. Singura eroare capitala din articol e motorizarea pe benzina. Motorul cel mai amarat, X20SE de 115 CP, e urmasul legendarului C20NE (motorul de Calibra si Omega A 2.0). Cu ulei si distributie facute la timp, tine o vesnicie, porneste mereu si nu dezamageste. Si este fara interferenta. Vine cu cutie, cardan si diferential dimensionate pentru V6-le mic de 170 CP. You do the math, cam cat tine transmisia la o asa masina 🙂

  • AproapeMasini

    2020-09-16 16:16:44

    Sanc u! Am corectat! Intradevar, singurul element comun e motorul dar si ala o fost un fel de bicicleta a satului, fiind pus atat pe E39 cat si pe Omega B cat si pe Range Rover P38.

  • Zero

    2020-09-15 21:40:37

    A fost o exprimare eronata la inceput de articol legata de tractiune, dar in afara de motorul diesel cu 6 cilindri in linie nu are nimic comun cu E39 sau orice alt BMW.

  • Calache

    2020-09-12 20:40:43

    „Un Opel de lux, fiabil si sportiv, cu tractiune fata”,subliniez eu „tractiune fata”. Sasiul Opel -ului Omega a fost facut cu ajutorul celor de la Bmw(care le-a dat si motoarele diesel),e similar bmw-ului e39 si are Tractiune spate(propulsie). E inrudit cu Holden commodore,pontiac gto coupe si cadillac catera(defapt e aceeasi masina).Toate Opelurile Omega din toti anii de productie au fost cu tractiune spate.

  • Zero

    2020-09-11 23:32:08

    Omega s-a batut cu Scorpio vreme de doua generatii, urmand traditia predecesorilor Rekord si Granada. Asta pana s-au luat la brat si au iesit la pensie sau au plecat dintre noi, aidoma celor care le-au cumparat, ca si-au dat seama ca spectatorii au cam plecat. N-a fost competitor cu BMW si Mercedes, poate doar pentru Audi (au fost si vremuri cand Audi nu avea inca fite de premium, nici tractiune spate precum o masina serioasa sau un decent motor macar in 6 cilindri).


CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA