Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri : Saab 9-3 I ( 1998 – 2003 )

Sa construiesti avioane, sa faci piese pentru camioane si apoi sa faci replici de Opel Vectra B. Saab 9-3 I, o masina romanticizata. Saab 9-3 I, Honda Civic a Europei.



Saab a inceput prin 1948, ca o fabrica de avioane, dupa care s-au apucat si de masini iar prin 1969 s-au maritat cu cei de la Scania si au facut si mai multe masini. Atat de multe masini incat in 1989 sunt cumparati de catre americanii de la GM, care ii exploteaza mai ceva decat Vadim pe Moculeasca sau decat un patron pe angajatul sau pe minimul pe economie pe care il suna duminica dimineata si il roaga sa vina la munca pentru ca are de facut o livrare si nu face fata.


GM deja detinea Opel, Vauxhall, Cadillac si Holden dar probabil ca s-au decis sa cumpere si Saab pentru ca erau la discount. Sau poate pentru ca americanii au obiceiul de a cumpara producatori mai mici, de a le „imprumuta tehnologia” si dupa care sa ii falimenteze si sa ii vanda mai departe. Nu-i asa Ford?


Doar ca la Saab povestea a fost diferita si anume ca Saab s-au falimentat singuri. La fel cum Becali le-a platit facturile tuturor exoticilor din Berceni atunci cand venise calare pe Maybach, asa si GM le-a dat celor de la Saab platforma de Vectra A si Vectra B si niste motoare adunate din tomberoanele din afara fabricii. Si ce au facut cei de la Saab? Le-au aruncat si si-au facut singuri piesele, pe cheltuiala lor. Si iata cum Saab 9-3 I are 1100 de piese diferite de Opel Vectra B, iar la numerele astea nu mai poti spune ca Saab 9-3 e un Vectra mai pompos, pentru ca e ca si cum ai spune ca Saab 9-3 I e Florin Piersic iar Opel Vectra B e Viorel Lis.



Motoare Saab 9-3 I


Benzina



  • 2.0 MPI de 130 cai – Legendarul B204 de pe Saab 9-3 I e genul de motor pentru genul de om care vrea fiabilitate totala dar care e si obsedat de planuri de mentenanta, hartii si excel-uri. Foarte bun motor, atata timp cat functioneaza.

  • 2.0 Turbo de 154, 185 si 205 cai – B205-ul vine in 3 optiuni de putere pentru ca vine cu 3 turbine si 3 soft-uri. Cel de 154 e cel mai relaxat si mai fiabil iar cel de 205 e cel mai porno dar si mai fragil. Iar cand spun fragil, ma refer la vibrochenul care este facut din guma de mestecat.

  • 2.3 Turbo de 225 cai – Te-ai gandi ca daca e mai mare e automat si mai sportiv decat cel de 2 litri turbo. Si ai gresi. E mai mare si mai relaxat decat versiunea de 2 litri si implicit nu e fan turatii mari cum nu sunt nici eu fan Nelson Mondialu. Sau mancare de post. In orice caz, il poti duce pana la 300 de cai cu modificari minime.


Diesel


2.2 DTI de 116 si 125 cai – Luat direct de la Opel, dieselul asta are probleme cu digestia, cu injectoarele, cu temperatura si nu in ultimul rand cu pompa de injectie. Si sa nu uiti sa ai si un ECU in portbagaj. Clar, nu il pot recomanda.



Probleme generale Saab 9-3 I



  • Motoarele pe benzina…scuze…motoarele de Saab 9-3 I sunt dependente de mentenanta facuta la modul religios la fel cum sunt eu dependent de canalele de YouTube ale lui Bahoi de la Constanta si Roby Roberto Official. Neaparat trebuie schimbat uleiul la fiecare a treia pornire de motor pentru ca sistemul de racire nu e asa de stralucit asa ca are nevoie de ulei de cea mai inalta calitate, care sa fie proaspat tot timpul, pentru a pune la respect acest handicap.

  • Benzinarele dupa 2001 au probleme destul mari la ECU iar problema nu e ca sa il schimbi, ci ca sa gasesti unul de schimb.

  • Si pentru ca tot vorbim pe subiectul asta. Faptul ca Saab si-au facut propriile motoare (au modificat grav pe cele primite de la GM) si ca Saab nu mai exista inseamna ca 1. mult noroc ca sa gasesti piese si 2. mult noroc ca sa gasesti mecanici. Nu mecanici cu preturi decente pentru ca ai o masina semi-exotica. Nu, mecanici punct.

  • Pentru versiunea decapotabila trebuie sa mentionez ca prelata e atat de proasta incat ai impresia ca pe acoperis iti danseaza constant ansamblul folcloric „JOC”.



Verdict Saab 9-3 I


Saab 9-3 I imi aduce aminte foarte mult de BMW E36. Nu e o masina neaparat rea, dar sta intre doi giganti din lumea auto si anume face legatura dintre Saab 900 si Saab 9-3 II. Una e o masina clasica in toata regula, cealalta e Spitalul Eftemie Diamandescu pe roti. Si totusi, pot recomanda acest copil de mijloc al Saab? Avand in vedere ca benzinarele turbo pot fi duse in 300 de cai putere cu modificari minime, poti pune pariu pe fundul delicios al Roxanei Ionescu ca il voi recomanda.


Ce motoare recomand? Benzinarul de 2 litri aspirat de 130 cai e decent, dar toata distractia e la 2.0 Turbo-ul de 185 cai. Ala de 154 e cam moale, ala de 205 e cam scump.


Similar Articles

AproapeMasini

16 September 2020

D'ale Șoselei



Scrie un raspuns

CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA