Kia Sorento I, una din cele mai intense masini despre care nu ai auzit niciodata. Un veritabil Sorin Ovidiu Balan al lumii auto, Kia Sorento I face partea din greii greilor din anii 2000 si e una din masinile mele preferate.

De fapt ar trebui sa incep prin a corecta faptul ca e masina. Kia Sorento I e un tractor de moda veche, exact cum iti imaginezi tu atunci cand te gandesti la „gip”. SUV-urile moderne s-au rafinat mai ceva decat Babanu, si sunt prietenoase cu mediul si cu portofelul tau. Vin cu benzinare mici si fiabile ( Mitsubishi ASX si Suzuki Vitara ) sau cu motoare diesel rafinate ( BMW X3 ) sau cu abilitati off-road suficiente pentru omul normal la cap ( Dacia Duster I ). Iar Kia Sorento I? Daca BMW X3 e o supa crema de linte cu Saint Jacques iar Mitsubishi ASX e acel meniu crispy de pui cu cartofi wedges, Kia Sorento I e tocanita ciobaneasca de berbecut la ceaun. Iar Dacia Duster? Sandwhich-ul de paine cu paine. Ca ai Dacia Duster, o arzi low cost. Nu am o problema cu Dacia ca e o marca low-cost, am o problema cu Dacia pentru ca atunci cand vad preturile la piese stau si ma gandesc de ce ne obosim sa cumparam altceva.

Iar primul Sorento a fost un animal memorabil. Sistem 4×4 de ultima fita, cutie de transfer, reductor, diferential blocant si, piesa de rezistenta, sasiu de tip scara. Am mai vorbit despre sasiul de tip scara in articolele despre Ssangyong Rexton si Mercedes ML W163. In esenta ai doua sasiuri si rigiditate extrema pentru off-road extrem. Daca iei un Duster si il pui pe off-road extrem, sasiul va ceda si se va contorsiona, spre deosebire de sasiul de tip scara de pe Sorento. Dezavantajul major in schimb la sasiul scara este ca in esenta ai doua sasiuri, iar cel mai usor Kia Sorento I cantarea 1865 kg gol ( 2.4 benzina manual ), si cel mai greu trecea de 2000 de kg ( 2.5 diesel 4×4 automat ). Ca sa iti pun lucrurile in perspectiva, un Santa Fe I 2.0 diesel 4×4 automat cantareste 1845 kg iar Mercedes ML 2.3 benzina manual cantareste 1855 kg. Suntem atat de adanc in lumea masinilor cu greutate incat deja o vad pe Adelle cum se roluieste. Si cand te gandesti ca Sorento era monstrul de mijloc al coreenilor din anii 2000. Aveam Hyundai Tucson / Kia Sportage pentru bebelusi, apoi avea Santa Fe care era pentru cei prea mari pentru Tucson dar prea saraci pentru a trece de 2 litri ( Kia nu avea echivalent pentru Santa Fe ), apoi urcai la statia Kia Sorento 2.5 diesel care erau barbati adevarati si in final te opreai la Hyundai Terracan 2.9 diesel, masina oficiala a ciobanilor, interlopilor, baietilor de tractari si pasionatilor off-road. Probabil ar trebui sa pun si Hyundai Galloper undeva pe lista, dar aia e o masina speciala pentru niste oameni absolut speciali.

Motoare Kia Sorento I

Benzina

  • 2.4 V6 de 140 cai – Un fel de bicicleta a satului, acest 2.4 MPI a luat nastere printr-o colaborare Hyundai – Kia – Mitsubishi si se afla si pe Santa Fe I, Mitsubishi Outlander, Kia Magentis si tot asa. Un motor bun si fiabil in esenta, dependent de GPL cum sunt eu dependent de Lorena Lupu care in schimb este intedependenta si plina de boni. Singurul benzinar pe care il vei gasi in mod realistic in Romanistan. Minusul real e in schimb la performantele fizice si atletice demne de Alexandru Arsinel.
  • 3.3 V6 de 247 cai – De departe cel mai glorios motor al celor de la Hyundai / Kia, acest 3.3 V6 cu doua turbine vine pe Sorento cu doar 247 de cai, in conditiile in care in 2020 motorul asta produce 365 de cai. Da, consuma ulei de parca ar scrie pe el Audi si consuma atat de multa benzina incat motorul asta a fost facut pentru America iar in Europa a fost vandut doar pe cateva modele pe premiza „De ce nu?”, dar performantele merita fiecare sacrificu.
  • 3.5 V6 de 194 cai – Lansat in 1999 de catre Hyundai – Kia – Mitsubishi, din pacate motorul asta reprezinta exact ceea ce erau Hyundai si Kia prin ’99. Producatori low-cost, cu materiale low-cost. Iar motorul asta a venit cu materiale cumparate din Dragonu Rosu, la pret de lichidare de stoc. Probleme la garnitura de chiuloasa, pistoane, axa cu came si tot asa. Totusi, daca vrei sa il repari, cel mai bine pui piese de la Mitsubishi. Cei de la Mitsubishi aveau acelasi motor doar ca au pus piese de calitate superioara si se potrivesc perfect si pe 3.5-ul de la Hyundai.

Diesel

2.5 V6 de 140 si 170 cai – Versiunea de 140 de cai e pe versiunea non-facelift pana in 2006 si e mai fiabil decat succesorul de 170 de cai, dar are norma de poluare Euro 3. Cel de 170 e euro 4, dar are probleme la injectoare si iar ca regula generala trebuie verificate lanturile distributiei, toate 3.

Probleme generale Kia Sorento I

  • Am sa incep direct cu principala problema a lui Sorento I : Cutia de transfer. Lantul cutiei de transfer se uzeaza fara sa te anunte si vei avea surpriza sa afli ca mergi doar cu tractiune fatza, nu mai ai 4×4. Desi, posesorul tipic de Sorento s-ar putea sa se bucure pentru ca ii consuma mai putin. Prea putini oameni chiar au nevoie de Kia Sorento I 4×4 pentru a face exact lucrurile pentru care a fost proiectat. Nu ai nevoie de 4×4 ca sa mergi pana la mall.
  • Pastram tematica cutiei de transfer si vorbim despre anvelope. Anvelopele trebuie sa fie la identice – dimensiuni, marca si uzura. Cutia de transfer are o toleranta mai mica decat o persoana religioasa si suporta o diferenta de doar 2 mm la anvelope. Si daca nu stii cum sa pastrezi uzura uniforma a anvelopelor, poti doar sa le rotesti la montaj.
  • Probabil ca ar trebui sa vorbesc si despre rugina ce se aduna pe la aripile spate, dar nu e nimic spectaculos de povestit. Plus ca e masina sta per total bine la capitolul rugina.
  • Cutiile manuale mananca ambreiaje si volante iar cutiile automate au 4 (pre-facelift) sau 5 trepte (facelift). Problema la cutiile automate nu e fiabilitate ci rezistenta si de asta au o masa maxima autorizata mai mica decat in cazul cutiilor manuale. Daca la o cutie manuala poti tracta Casa Radio, cu o cutie automata poti tracta doar garsoniera unde se difuza OTV.

Verdict Kia Sorento I

E clar ca avem de a face cu un animal de moda veche. Kia Sorento I reprezinta tot ce e gresit la SUV-urile de moda veche. Mare, ineficient, scump si gurmand. Iar de asta e una din masinile mele preferate. Putine masini sunt mai proaste pentru oras decat Kia Sorento I, dar in lumea tractarilor, primul Sorento ramane o masina de legenda. Iar asta se vede, Sorento fiind la fel de popular pe autostrazile Europei ca si primul Touareg, avand legata o remorca pe care stau legate 5 masini si un meniu tipic de roman ajuns la all inclusive in Bulgarea.

Ce motoare recomand? Pentru benzina nu ai de ales in mod realist decat 2.4 V6 de 140 de cai, iar la diesel as fi recomandat 2.5-ul de 140 de cai daca nu ar fi fost Euro 3. Dar daca nu iti pasa de normele de poluare, atunci clar ia versiunea de 140 de cai.