Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri : VW Golf III ( 1992 – 1997 )

Deci nu mai pot. Daca nu scriu despre VW Golf III simt cum mi se umfla un testicul. Daca nu scriu acum simt ca fat. VW Golf III – una din cele mai cerute aproape masini de pe acest site. Sa ii dam drumul la treaba.



Direct spre lumea necuvantatoarelor care se cumpara pe 1500 de lei, nu de euro. Lansat in 1992, VW Golf III a fost si inca este masina oficiala a agricultorilor care nu au avut bani sau care au fost intimidati de dimensiunile lui Mondeo II break. Ferme si case intregi au fost ridicate cu ajutorul lui VW Golf III, pentru ca apoi sa devina masina oficiala a incepatorilor fara bani si care si astazi demonstreaza ca inca mai poate. Sigur, nu este un hit la fel de major ca Golf IV sau „Vara Manelelor 2005 – 16 melodii, 17 hit-uri”, dar VW Golf III ramane o masina importanta in inima europenilor.


La fel cum si VW Golf V a fost un pas important pentru VW, si Golf III a venit cu multe inovatii la vremea lui. Diferenta majora a fost ca Golf V a fost un pas in directia gresita in sensul ca au lucrat la imagine si la preturi dar au scazut din fiabilitate, iar VW Golf III a fost un pas in directia buna. Toate motoarele veneau cu injectie in loc de carburatie, a fost primul Golf cu airbag-uri standard din 1992 si ABS din 1996, a fost primul Golf in versiune break si, poate cel mai important, a fost primul Golf care a avut faimosul 1.9 TDI care avea sa ia cu asalt Europa mai ceva decat Eiffel 65 cu melodia Blue (Da Ba Dee). Si uite asa avem geneza masinii romanesti – 1.9 TDI break, manual, care merge pana la infinit si inapoi cu un minim de mentenanta. Ce conteaza ca bagi mana prin tabla de la atata rugina si ca interiorul e mai sarac si decat o camera de camin din campusul Bobocica, important e ca ai consumul mic si faptul ca iti poti lua cunostintele de mecanica de pe Dacie si sa le folosesti si pe VW Golf III.



Motoare VW Golf III


Benzina



  • 1.4 MPI de 60 cai – Rezervat pentru Polo 6n, ai crede ca acesta e cel mai lent motor de pe VW Golf III. Si ai gresi. E al doilea cel mai lent motor. Plus ca nu se impaca deloc cu transmisia manuala asa ca mai degraba mai pune 100 de lei in plus si ia o versiunea mai potenta.

  • 1.6 MPI de 75 si 100 cai – De departe cel mai echilibrat motor pentru VW Golf III in 2020 pentru ca motorul asta se invarte la infinit, chiar daca nu a fost la lectiile despre consum eficient. Dar macar e ieftin de intretinut si nu se va strica prea curand.

  • 1.8 MPI de 75 si 90 cai – In mod surprinzator, asta e al doilea cel mai popular motor de pe VW Golf III. Nici eu nu stiu de ce si cum.

  • 2.0 GTI de 116 cai – Radeam ca motorul asta in mod normal isi sacrifica performantele si consumul pentru fiabilitate totala. Cel putin cam asa e povestea la Skoda Superb, Golf IV si Passat B5.5. Doar ca in cazul lui Golf III care cantareste cat Ana Maria Barnoschi si motorul deodata devina mai delicios decat Roxana Ionescu.

  • 2.0 GTI 16v de 150 cai – Dublam numarul de valve si intram in zona zoster a lumii auto, cu un Golf III GTI care si-a pastrat cat de cat esenta GTI-ului original.

  • 2.8 VR6 de 175 si 187 cai – Am mari dubii ca exista oameni care se trezesc dimineata si apoi viseaza la un Golf III cu un motor de 2.8 benzina, dar nu se stie niciodata. Adica, aveam mari dubii ca la un spectacol 5Gang biletul va fi 80 de lei si ca lumea se va calca in picioare pentru asa ceva, dar uite ca exista. Mai are rost sa vorbesc despre pompa de apa si bobinele de inductie la motorul asta sau oricum nu conteaza comparativ cu valoarea impozitului si al asigurarii?


Diesel



  • 1.9 D / SDI de 64 cai – Daca te grabesti undeva, va trebui sa pleci pe jos. Si nici macar nu e asa de fiabil pe cat ti-ai imagina, avand probleme la scripetele arborelui cotit si clasicele probleme electronice. Mai pune 100 de lei la bugetul de achizitie si mergi pe unul cu turbina.

  • 1.9 TDI de 75, 90 si 110 cai – Cel de 75 e de o varsta cu Florin Piersic asa ca voi merge mai departe si voi vorbi despre cel de 90 si 110 cai. Motoarele sunt la comun cu Audi A4 B5 si Passat B5 asa ca nu mai au nevoie de nicio prezentare. Nu e chiar ALH-ul care a spalat pe creier intreaga Europa, dar de aici incepe toata nebunia pentru ca mai tarziu romanul sa stie sa spuna doar „1.9 TDI” si „Nelu tea rugat iulia sai dai si iei o suta dojda mi sasi ia tigari si maine ti da”



Probleme generale VW Golf III



  • Problema generala la cablul de la ambreiaj care se rupe de parca i-ar garai la ureche Tzanca Uraganul in fiecare dimineata. Toate modelele sunt afectate asa ca va trebui sa pui deoparte 30 de lei pentru un cablu nou.

  • Cutiile automate au existat dar e mai bine sa ramana la faza de „au existat”. Nu te apuca sa cauti un VW Golf III automat pentru ca iti dai de treaba singur(a) pana sa il gasesti si apoi ca sa il repari.

  • Suspensia fata e un alt punct sensibil, in special pe partea de amortizoare si brate. Inca 100 de lei pe care trebuie sa ii pui deoparte.

  • Golf III a fost unul din primele modele VW care a venit cu electronica, iar istoria ne-a aratat ca VW nu se pricepe la implementarea de tehnologii noi, de la TSI la Cruise Control Adaptiv, iar Golf III pastreaza (sau a inceput???) traditia. Asadar, ia si verifica daca functioneaza toate butoanele.

  • Si apoi ramane problema cea mai mare si anume rugina. VW Golf III e faimos pentru halul in care poate rugini iar problema nu se pune sa gasesti un exemplar fara rugina, problema e sa gasesti un exemplar cu rugina acceptabila. VW Golf III – masina oficiala prin care poti baga mana prin tabla.



Verdict VW Golf III


O masina care nu a impresionat dar care a pus bazele a ceea ce inseamna VW modern. La fel ca si Audi A4 B5, Golf III vine dintr-o era in care masinile erau simple, fiabile, muncitoresti si erau departe de ideea de masini premium. La fel ca si Ford Mondeo II, oricat abuz mananca masina asta, oricat de neglijata ar fi, VW Golf III isi va cara cu demnitatea caroseria, sacii de ciment, jumatatile de porc, damingele de vin, vecinii beti morti care nu mai sunt deplasabili si cam tot ceea ce iti poti imagina ca se cara in mediul rural. Putea linistit sa fie lansat si sub licenta John Deree.


Ce motoare recomand? Pentru benzina voi merge pe 1.6 MPI de 90 de cai desi poti merge si pe cel de 1.8, iar pentru diesel clar 1.9 TDI, indiferent de care versiune de putere gasesti.


Scrie un raspuns
  • Calin

    2024-03-24 21:37:38

    O mica corectare legata de ABS: aveau si inainte de 1996 dar depinde de nivelul de echipare iar ca exemplu,ti-l dau golful meu. Masina e din 1993, 1.8 GT(1.8 90cai) si are ABS din fabrica,deci nu in ’96 au pus prima data

  • Golf 3

    2023-04-07 23:02:06

    FWD e distractiv, dar Syncro-ul e o placere pentru condus, in special pt ca are aceeasi punte spate ca si Passat Syncro (efectiv acelasi cod de piesa), cel care avea supranumitul „All Wheel Tracking”, tradus: niste bucse profilate care ajutau la modificarea in timp real a unghiului de convergenta al rotilor spate, tradus iar: „””””vireaza””””” si cu spatele. Efectul e minuscul, dar daca esti atent, se simte. E ca si cum ar intra in drift, doar ca are tractiune totala. Fuge spatele, doar ca nu fuge. Golf 3 a mai avut si multe alte dotari interesante ca si Webasto sau Climatronic. Scaune cu suport lombar reglabil si chiar si incalzite erau o dotare pe unele trim-uri de G3. Un Golf 3 chiar FULL (ceea ce e probabil imposibil de gasit in ziua de azi si trebuie facut pe piese) se bate cap in cap cu modele de semi-lux actuale ca si numar de dotari. Golf 3 tot ramane Golf-ul meu preferat. A adus cele mai multe lucruri noi seriei. A fost mult prea bine dotat pentru vremea lui.

  • Alin

    2021-09-22 16:30:13

    Am și acum un Golf 3 1.9 Aaz 75cp, am pus cutie de 1.8 benzina(asa am găsit și s-a potrivit fără modificări) și mici modificări, aripi și praguri schimbate acum 5 ani, brațe si bucși fata, mulți rulmenți spate, dar o mașină extraordinara cu care îți faci treaba. În și acum mașină e folosita de naveta zilnica (24 km pe zi).

  • Mihai

    2021-01-30 23:38:23

    De asemenea a fost o varianta numita ecomatic, un 1.9d cu sistem start stop, consuma sub 4%

  • Mihai

    2021-01-30 23:36:03

    De acord în mare parte cu excepția părții cu VR6. E altceva, daca ai conduce o dată ai vrea și tu :))) nu contează că nu e foarte rapid pt acei cm3 e un concept interesant și chiar puțin inedit, ca motoarele boxer sau rotary. Cel mai balansat motor ce îl recomand ar fi clar 1.6 de 101 cai, asta e considerat GT sau 2.0 8v GTI. Diesel as lua 1.9d pentru injecția indirecta ce nu are moarte. O ruda de a mea a avut un 1.9d nepornit de 3 ani. A pornit la prima cheie după ce a ajuns motorina in filtru. Ruginituri e plin de ele dar daca cauți cu mare atenție vei găsi și exemplare fara rugina, dar mai scumpe.

  • Paul

    2020-12-11 15:58:37

    Defapt geneza cu injecția directa. 1.6 1.8 2.0 au fost dezvoltate de audi in 74…

  • AproapeMasini

    2020-12-08 19:48:20

    In mare parte da, de aici incepe geneza.

  • AproapeMasini

    2020-12-08 18:04:40

    Sunt un rebut social intr-o tara murdara..

  • Stefan

    2020-12-07 19:43:48

    Curiozitatea a ucis pisica:cu ce plm te ocupi(mecanic) ,experienta,varsta..asa ,,de Kiki.. ca prea te pricepi??oricum,comentările tale despre masini ma binedispun dimineața înainte de munca,evident,când stau și mă cac.

  • Remus

    2020-12-05 21:51:36

    1z e tăticul alh-ului Ce vremuri…când dieselul consuma jumate fata de benzina și costa jumate fata de benzina… Dar sa mergem înainte… Că înainte era mai bine


CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA