VW Passat B4, probabil cel mai comod Passat creat vreodata. VW Passat B4, caruciorul oficial al celor care aduc motorina din afara. VW Passat B4, un alt clasic in viata care intra in arena Aproape Masini. Sa vedem sa vedem, ce-o sa iasa.

La fel cum a vazut lumea intreaga ce a iesit de pe portile VW in 1993, VW Passat B4. Ma rog, doar Germania si putin din America pentru ca VW nu era un brand asa mare pe atunci. Doar ca VW Passat B4 nu a fost Golf III in sensul de masina muncitoreasca. Nu a fost nici macar un Golf V care sa marcheze trecerea de la utilaje agricole cu aer conditionat la masini premium. Nu, VW Passat B4 a fost creat pentru confort si pentru familie si pentru inconjorul lumii. La propriu.

Da, la fel ca si Golf III, Passat B4 a fost una din primele masini din Wolfsburg care a trecut pe electronica, turbine la diesel si injectie multipunct. Doar ca pentru Passat-ul B4, sau Passat-ul intermediar dupa cum i se mai zice, a fost facut si pentru a bate recorduri. Si l-a batut si l-a detinut mult timp. In 1997, un VW Passat B4 1.9 TDI stock a parcurs bombastika distanta de 2137 de km cu un singur plin. Recordul avea sa fie batut in 2012 tot de un VW Passat, doar ca era un B6 Bluemotion 1.6 TDI 105 cai si care a parcurs 2457 de km cu un singur plin.

Cum au reusit?

La Passat B6 vorbim de tehnologie bluemotion, motor mic si tehnologie moderna la modu general. Dar pe vremea lui VW Passat B4, majoritatea romanilor se uitau la Sandy Bell. Nu exista pe atunci electronica iar conceptul de „aerodinamica” era ceva abstract de prin lumea masinilor de curse. Daca B6 a atins recordul prin tehnologie si subtilitate, Passat B4 a atins recordul prin forta bruta. Se da un 1.9 TDI economic, o masina usoara pentru ca nu are optiuni si electronice prea multe, si un rezervor imens. Versiunea berlina avea rezervor de 70 sau 75 de litri, iar cea break avea 100 sau 105 litri capacitate. Practic, un plin la un Passat B4 1.9 TDI break e mai mare decat 2 plinuri la un VW Polo 9n 1.2 MPI.

Motoare VW Passat B4

Benzina

  • 1.6 MPI de 100 cai – Mult noroc sa gasesti sau sa iti doresti unul. Nu e cel mai sport, fiabil sau economic motor posibil asa ca poti spune lejer pas.
  • 1.8 MPI de 75 si 90 cai – Cel mai popular dintre benzinari. Daca vorbim despre Golf III.
  • 2.0 MPI de 115 si 150 cai – La noi vei gasi doar versiunea de 115 si e un motor foarte bun care si-a demonstrat fiabilitatea pe Passat B5.5, primul Superb, A6 C5 sau A4 B6. Daca acolo e mai lent in miscare decat Catalin Rizea in gandire, pe caroseria lui Passat B4 se misca chiar decent.
  • 2.8 Vr6 de 174 si 184 cai – Varu’ 6 isi face prezenta pentru prima oara aici si e gata sa ne ia pe sus in ceea ce priveste performantele. Desi am mari dubii ca vei cauta motorul asta pe Passat B4, la cat costa impozitul, asigurarea si la cat de mult te vor respinge mecanicii cu „da’ noi facem numa TeDeI boss, nu stim noi d’astea”.

Diesel

1.9 TDI de 75, 90 si 110 cai – Cel de 75 e pe acolo undeva intr-un cotlon al istoriei, cel de 110 (cod AFN) e la comun montat si pe A4 B5 si impreuna cu legendarul 1Z de 90 de cai reprezinta cele mai fiabile motoare 1.9 TDI create vreodata de catre VW. Legenda spune ca merg prostiile astea si cu ulei de bucatarie, is atat de vechi si de rezistente.

Probleme generale VW Passat B4

  • Dupa cum am spus in intro, VW Passat B4 a fost una din primele masini din Wolfsburg care a facut cunostinta cu electronica si de acolo nu mai trebuie sa iti spun ce se intampla cu fiecare VW care are un minim de electronice. Din fericire B4 merge si fara electronice asa ca nu ai pierdut nimic.
  • Cablul ambreiajului se duce la motoarele pe benzina, in special la cele de 1.6 si 1.8 MPI si spun direct de ambreiaj pentru ca nu vei gasi automate la modelul asta. Au existat, dar nu le-a cumparat nimeni.
  • Rugina e un alt punct comun pentru VW, doar ca la Passat B4 nu e doar un punct ci e toata masina. De obicei incepe de la aripi si de la portbagaj asa ca spor la chituit.
  • Macaralele de la geamuri au obiceiul de a se strica asa ca fa tot posibilul sa mergi cu geamurile inchise tot timpul. Oricum vei merge cu ele inchise, pentru ca nu iti va functiona clima si altfel se va face frig.
  • Manerele de la portiere sunt facute din guma de mestecat asa ca atunci cand vei deschide portiera vei avea sanse mari de a ramane cu ea in mana si va trebui sa faci clantza la loc. O clantza, doua clantze, depinde de situatie.

Verdict VW Passat B4

E si asta un mod de a privi lucrurile. Sau de a merge pana in Ukraina si/sau Moldova si de a alimenta de acolo si apoi de a o revinde in Romania. Ca daca ai rezervor de 100 de litri si tu ai nevoie de 20 de litri ca sa faci un drum dus-intors, ramai cu 80 de litri de vandut. Pe vremuri se facea un profit de aproximativ 2 lei / litru. Asta insemna un profit de 160 de lei per drum. Daca imparti salariul minim pe economie de 1250 lei net la 160 de lei (ca doar nu platesti taxe la banii astia) iti dadea 7,8. Practic, dupa 8 drumuri din astea iti scoteai un salariu minim pe economie. Adica un drum in fiecare zi de weekend. Alea erau vremuri, ca astazi preturile la carburant is cam la fel si nu mai merita astfel de practici. Dar, in orice caz, Passat-ul B4 break ramane o masina memorabila in inimile romanilor. Nu se strica, era imensa, era al naibii de confortabila, consuma putin, iti producea si bani daca iti puneai mintea. Ce mai puteai dori de la o masina in acele vremuri? De fapt, si in zilele noastre, pentru ca VW Passat B4 ramane si la ora actuala cel mai confortabil Passat construit vreodata. Nu rapid, nu dotat, nu luxos. Comod.

Ce motoare recomand? Pentru benzina voi merge pe decentul 2.0 MPI, iar la diesel 1.9 TDI de 90 sau 110 cai.