Eu nu inteleg de ce se calca lumea in picioare si imi cer sa imi dau demisia, sa ma apuc de tamplarie si sa scriu despre Volvo XC60 I. In ordinea asta. Adica, daca vrei un Volvo XC60 I fiabil, ia-ti un Mondeo.

Cum adica ia-ti un Mondeo? Tu faci misto de noi, cofetar patiserule? Cum sa compari Volvo, aceasta marca auto care e pentru inima romanilor ceea ce Eva Kent era pentru partile lor intime, pentru ca Golf IV era Alina Plugaru. Si, la fel ca in toata Europa, Volvo XC60 I este cel mai popular si bine vandut Volvo din Romanistan.

Si totusi, cand am zis de Mondeo sa stii ca nu am delirat mai ceva decat Luis Lazarus atunci cand a crezut ca are sanse reale de a se lua la injurat cu Tribunul atunci cand l-a provocat la Antena 2, pe 11 Septembrie 2013. Acest veritabil Tzutzurica a crezut ca el e maharul limbajului licentios dar i-a aratat Tribunul cum poti injura un om 3 ore fara sa te repeti.

Volvo XC60 I apare in 2008, pe vremea cand Volvo inca se afla sub tirania Ford. Asadar, XC60-ul a fost construit pe platforma Volvo P3 / Ford EUCD. Pe platforma asta au fost construite si Volvo S80-ul, Land Rover Freelander II, Ford Mondeo IV sau Ford Galaxy, iar din aceasta platforma avea sa se nasca platforma D8 de la Jaguar Land Rover si anume Range Rover Evoque si Jaguar F-Pace. Dupa cum poti vedea, XC60-ul sta intr-o familie atat de mare incat primarul din Baia Mare a ridicat un zid in jurul cartierului unde locuieste.

Si asta facea din Volvo XC60 I o idee interesanta. Era construit pe platforma de Mondeo IV, o masina general fiabila. Avea sistemul 4×4 dezvoltat de catre Land Rover. Avea motoarele si sistemele de siguranta din reteta proprie Volvo. Volvo XC60 – Mihaela Tatu a lumii auto pentru ca e de 3 ori masina. Dar oare e si de 3 ori buna?

Motoare Volvo XC60 I

Benzina

  • 2.0 Turbo de 245 si 306 cai – Cel de 245 e denumit T5 iar cel de 306 e denumit T6, ambele fiind un benzinar in 4 cilindri. Ambele consuma ulei. Diferenta majora este ca T5 are doar o turbina, pe cand T6 are si turbina dar si supra-alimentare. La fel ca 1.4 TSI TwinCharger de la VW. O idee geniala. Eu zic sa ramai cu T5-ul.
  • 2.5 Turbo de 254 cai – Sau cel mai bine sa mergi pe vechiul 2.5 Turbo T5, unul din cele mai glorioase motoare ale lor, din toate timpurile. Cand spui Volvo, spui ori 2.5 T5 ori 2.4 D5. Pentru asta sunt cunoscuti. Iar daca vrei motorul asta glorios dar nu iti place XC60-ul, il poti gasi si pe Kuga si pe Focus ST.
  • 3.0 Turbo de 285 si 306 cai – Chiar daca a fost lansat acum 5 minute, motorul asta pare a fi destul de fiabil si il poti cumpara cu incredere. Plus ca are 306 cai.
  • 3.2 MPI de 238 si 243 cai – Fabulos motor, comparabil in putere si fiabilitate cu legendarul 2.5 T5. Doar ca la noi in Romanistan impozitul e de vreo 4 ori mai scump la 3.2 decat la 2.5T deci nu imi imaginez ca se va inghesui prea multa lume la asa ceva. De fapt, s-ar putea sa fii singurul proprietar din tara, daca il cumperi.

Diesel

  • 2.0 de 136 si 163 cai – Destul de bun motor, DACA NU AR AVEA PROBLEME CU PIERDERILE DE ANTIGEL SI INCINGEREA MOTORULUI PANA LA CRAPAREA BLOCULUI MOTOR. Dar daca stai geana pe nivelul de antigel, ramai doar cu problemele de EGR si filtru de particule. In special la motorui DRIve, faimosul VEA cu faimosul EGR.
  • 2.0 Bi-Turbo de 181 si 190 cai – 2.0 D4 face parte din mizerabila familie VEA si in plus ai doua turbine. Chestia este ca majoritatea motoarelor au avut deja EGR-ul schimbat pe garantie dar e important sa verifici daca la masina in cauza a fost facuta modificarea.
  • 2.4 de 163, 175, 185, 205 cai – Legendarul D5 isi canta pensionarea sub capota lui Volvo XC60 I. Lansat in 1695 de catre William Kidd in timp ce era in cautarea unui motor pentru al sau galion, dieselul de 2.4 a fost un motor legendar pentru fiabilitate si performante. Din pacate a fost strangulat de catre normele de emisii de parca ar fi dat bani pentru acest serviciu, iar in slujba lui XC60 are probleme constante pe partea de filtru de particule, EGR si injectoare. Da, e in continuare fiabil dar e doar o umbra a ceea ce a fost.
  • 2.4 Bi-Turbo de 215 si 220 cai – Acelasi 2.4 D5, dar cu doua turbine. Primesti 15-30 de cai putere in plus dar platesti cateva mii de euro in plus pentru masina si ai si fiabilitate scazuta. Pas.

Probleme generale Volvo XC60 I

  • Mare atentie la unele modele pentru ca au tractiune fata. Sa ai un XC60 cu tractiune fata este ca si cum ai avea-o invitata pe Simona Patruleasa la o cina dar apoi ai afla ca e pe stop. Arata intr-un mare fel, dar nu te poti bucura de ea.
  • Si apoi vine aia mare: cutiile automate. Versiunea non-facelift are o cutie in 6 trepte iar faceliftul are o cutie noua cu 8 trepte si nici una din ele nu e fiabila. Tot ce poti face este sa amani inevitabilul si sa schimbi uleiul la fiecare 3 ani sau 50.000 km. Iar daca vei simti ca trepideaza sau pleaca de pe loc doar cu proteste, sa nu te panichezi. Asa face cutia.
  • Este o masina exagerat de scumpa pe piata second-hand, in special pe partea de benzinare. Nu exagerez cand spun ca Volvo XC60 I se bate cu Touareg sau Lexus NX pe partea de preturi.

Verdict Volvo XC60 I

In teorie e o masina buna. Ai platforma de Mondeo care e fiabila, ai tehnologie 4×4 dezvoltata de catre Land Rover si ai sisteme de siguranta si comfortul marca Volvo. Si ai aspectul ala Volvo care acuma daca stau si ma gandesc aduce putin a Ford Mondeo. Problema este in schimb la cutiile automate. Si in segmentul asta de masini se merge de obicei pe mana cutiei automate. Dar asta poate fi un semn bun. Daca o cutie automata nu e fiabila inseamna ca masina cere niste costuri mai mari de intretinere si astfel tine departe saracia de ea. Nu orice taraie-buca isi permite un Volvo XC60 I si e bine asa. Cat despre 4×4, oare chiar ai nevoie de asa ceva? Oricum majoritatea posesorilor il ruleaza doar pe asfalt.

Ce motoare recomand? Pentru benzina clar 2.5 Turbo T5 iar pentru diesel ori 2.0 D4 dar sa te asiguri ca EGR-ul a fost schimbat ori anticul 2.4 D5.