Poate ca Seat Leon III si-a pierdut sarmul demn de Aurelian Temisan si nu mai e fratele sportiv din tripleta Golf – Leon – Octavia, si poate ca nici nu e o alternativa mai ieftina la Golf…ok, banuiesc ca trebuie sa gasesc ceva pozitiv in masina asta..

Spre deosebire de Seat Leon III, primul Leon chiar avea ceva special atunci cand a fost lansat. Era un Golf IV mai ieftin si mai bun. Chiar daca trenul de rulare era aproximativ la fel, aspectul exterior era mult peste Golf IV, masina care a fost desenata doar cu un creion si o rigla. Apoi mai aveai si interiorul de Audi A3, dar piesa de rezistenta era la gloriosul 1.8 Turbo benzina care se ducea pana in 225 de cai, lasand in urma lenesul Golf V GTI de 180 de cai. De fapt, acel 1.8T de 225 de cai a fost pus doar pe Seat Leon Cupra R si Audi TT, din tot grupul VAG.

Apoi a venit al doilea Leon, despre care nu vorbesc pentru ca mereu fac cataracta cand imi aduc aminte de interiorul lui, iar in 2013 apare Seat Leon III si nu imi dau seama care e diferenta dintre Golf si Leon, in afara de aspect. Dar poate ca aspectul te poate convinge ca sa mergi pe mana lui Seat Leon III, chiar daca stau si ma scobesc in fund…asta, stau si analizez, parca VW Golf VII e mai fiabil decat Leon-ul. Vezi tu, Seat a fost complet absorbit in cultura VW si acum nu mai stii diferenta dintre ele. Cel putin cand le cumperi de noi.

Dar daca le cumperi second-hand, atunci lucrurile se schimba atat de drastic incat trebuie sa il chem pe Domnul Dan Diaconescu pentru a prezenta rasturnarea de situatie. In momentul in care am scris articolul acesta, la sfarsitul lunii mai din anul 2021, de pe bancuta de langa foisorul din curtea spitalului de Psihiatrie Eftimie Diamandescu, Comuna Cernica, sat Balaceanca, Soseaua Garii Nr. 56, Judetul Ilfov, cel mai ieftin Seat Leon III costa 5999 euro, un 1.2 TSI din 2013 cu 130000 de km. Cel mai ieftin Golf VII costa 5999 euro, tot un 1.2 TSI din 2013 dar cu 196000 km. Asadar, ca si in cazul emisiunilor din cadrul Dan Diaconescu Home Cinema, senzationalul nu este chiar atat de senzational. Atunci macar ramai cu exclusivitatea?

Motoare Seat Leon III

Benzina

  • 1.2 TSI de 85, 105 si 110 cai – Nu. Sub nicio forma. Nici macar formele Roxanei Ionescu. Nu. Nu. NU. Pe langa faptul ca e insuficient pentru caroseria lui Seat Leon III, mai e si plin de probleme. Nu.
  • 1.4 TSI de 125, 140 si 150 cai – Multa lume considera 1.4 TSI-ul de 150 de cai fiind unul din cele mai bune motoare construite de catre grupul VAG in istoria recenta. Plus ca versiunea de 125 de cai este folosita pe absolut toate masinile hibride de la VW, gen Jetta sau Passat GTE. Clar merita banii tai.
  • 1.5 TSI de 150 cai – Venit in 2018 ca sa il pensioneze pe 1.4 TSI, motorul asta trebuia sa fie salvarea dar a ajuns sa fie luat cu salvarea / tractarea la fiecare 500 de metri parcursi. La fel ca un angajat nou care nu are nici un fel de experienta dar trebuie sa inlocuiasca un angajat cu vechime care a plecat fara preaviz, motorul asta face exact cat de multa treaba te-ai astepta.
  • 1.8 TSI de 180 cai – Lansat cu 400 de ani in urma, acest 1.8 TSI este continuarea aceluiasi 1.8T de pe primul Leon. Faimos pentru consumul porces de ulei, VW ne promite ca in 2014 au rezolvat problema si teoretic nu ar trebui sa consume ulei motorul asta. Oare?
  • 2.0 TSI de 1 miliarde de kilometri – La fel ca si 1.8 TSI, 2.0 TSI se presupune ca a fost rezolvat din 2014 pe partea de consum de ulei. Totusi, pe masura ce avansezi in putere – si puterea se termina pe la 310 cai – cu atat scade fiabilitatea.

 

Diesel

  • 1.6 TDI de 90 si 105 cai – Personal nu suport motorul asta pentru ca a fost un gunoi pe care nici Salubris nu il ridica pentru ca a fost atat de slab pe Golf VI, dar pe Golf VII si pe Seat Leon III ar trebui sa fie decent. Totusi, trebuie retinut ca motorul asta suporta condusul prin oras in aceeasi masura in care Cheloo suporta manelele asa ca tine-l departe de oras altfel iti infunzi filtrul de particule, EGR-ul, injectoarele, contul bancar daca ai bani si fundul daca nu ai bani.
  • 2.0 TDI de 150 si 184 cai – Mai o volanta, mai un filtru de particule, dar mare lucru nu ai ce reprosa lui 2.0 TDI – cel mai important motor din grupul VW. Problema in schimb la Seat Leon III e ca ajunge sa coste atat de mult motorizarea 2.0 TDI incat mai degraba iti cumperi un Passat direct.

Probleme Generale Seat Leon III

  • Ca orice VW, trebuie sa scriu si despre problemele complementare la cutia automata DSG si la computer acesteia, faimosul Mechatronic. Dar daca esti posesor Seat probabil ca nu vrei sa dai 3000 de euro in plus pentru DSG oricum si vei merge pe cutie manuala. Care ar trebui sa fie fiabila. Doar ca nu e tot timpul pentru ca are obiceiul de a nu intra in marsarier.
  • Mentiune speciala pentru motoarele 1.2 TSI si 1.5 TSI care baga ulei talpa mai ceva decat Regatul Unit al Marii Britanii dupa ridicarea restrictiilor, cand si-au baut intreaga rezerva de bere in doar 3 saptamani.
  • Pentru ca sunt niste razboinici ecologici care doresc sa protejeze mediul si cu siguranta nu vor sa taie din costuri, au facut economie de sticla si parbrizul e mai subtire decat imbracamintea trupelor estivale care anima plajele. Asadar, stai departe de masini sau de orice, pentru ca la prima frunza care atinge parbrizul risti sa il crapi.
  • Condensul se aduna la faruri si stopuri dar ce sa-i faci, n-ai ce sa-i faci. Stai, te gandesti, te rostogolesti, bei o bere, rezvolvi o integrala, faci un interviu, nu ai! Nu ai ce sa ii faci! Dar macar Seat Leon III a venit cu faruri si stopuri LED, o premiera pentru clasa compacta de masini.
  • E un VW modern, plin de tehnologie si implicit plin de probleme electronice mai mult sau mai putin grave. Daca banalul incarcator de telefon nu este pe placul masinii atunci ramai fara frecventa la radio, asta ar fi un exemplu mai putin grav. Sau poti avea un senzor obscur care sa nu mai functioneze si implicit sa nu mai porneasca motorul din cauza lui. Asta ar fi mai grava.

Verdict Seat Leon III

Din pacate Seat Leon III face parte din generatia VAG cu probleme mari de fiabilitate si masini pe care nu te poti baza la drum lung, chiar si atunci cand sunt abia iesite de pe poarta fabricii. Dar avantajul e ca Seat Leon III inca se afla in spectrul de jos al grupului si problemele se multiplica odata ce pui din ce in ce mai multe tehnologii pe masina. Dar un Seat Leon III de baza poate fi destul de fiabil, chiar daca e mai scump decat concurenta. Merita? Nu mai are farmecul Seat, dar macar ramane un Golf usor mai ieftin.

Ce motoare recomand? Pentru benzina 1.4 TSI de 150 de cai iar pentru diesel 2.0 TDI de 150 de cai, desi probabil vei merge pe un 1.6 TDI de 90 de cai.