Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri : Volvo S40 I ( 1995 – 2004 )

Multa lume e fan cur bun si fan buci….stai, nu asta…. Multa lume pune Volvo pe piedestal doar ca multi nu stiu ca povestea Volvo culmineaza cu Volvo S40 I. Atunci cand spui Volvo, la acest Volvo trebuie sa te gandesti.



Volvo S40 I, Volvo V40 si Volvo 850. Astea sunt legendarele Volvo pe care toata lumea le venereaza atunci cand spun ca Volvo e #1. Doar ca Volvo a fost intradevar in varful copacului, dar multi traiesc inca in nostalgie si in trecut. Ca acei oameni care inca se mandresc cu faptul ca FCM Bacau a batut Steaua cu 5 – 1 in 1996. Sau oamenii care se plang ca tineretu din ziua de azi e varza si la mare vad numa depravati si retardati, chiar daca si ei cand erau de varsta lor erau la fel de depravati si retardati. Asa e si cu Volvo. Volvo S40 I a fost ultimul Volvo get-beget, dupa care a sarit din proprietar in proprietar ca bolile din cur in mana.


Povestea incepe in 1995 cu Volvo S40 I si Volvo V40, succesorii clasicului 440 care era insusi versiunea compacta a legendarului 850. Initial trebuia sa se cheme Volvo S4, respectiv V4 cu S de la „Saloon” si V de la „Variant” si „Babanu” de la Carrefour. Problema era in schimb ca Audi deja scosese modelul S4 si nu erau amuzati de faptul ca Volvo vroiau sa foloseasca numele si erau dispusi chiar sa ii dea in judecata. Iar cum Volvo cumpara sub licenta motorul de 2.5 TDI de la VW pentru propriul 850, au decis sa renunte la S4 si asa a aparut Volvo S40 I.


Construit in Olanda pe vremea cand Volvo inca era intedependent dar nu si plin de boni, Volvo S40 I a fost incercarea olandezilor de a se lua de gat cu BMW Seria 3 si de a intra in zona berlinelor compacte cu mai mult elan decat a intrat tipu ala din Iasi sa fure in supermarket si a baut si a borat. Si ca orice producator mediu de masini, desi Volvo S40 I s-a vandut in peste 1 milion de bucati, Volvo a trebuit sa apeleze la colaborari si S40-ul a fost construit pe platforma comuna cu Mitsubishi Carisma si Mitsubishi Space Star, iar motoarele diesel sunt de origine Renault. Dar dieselurile alea erau puse mai degraba ca sa nu poti spune ca nu erau, pentru ca in 1995 nu se punea asa mare accent pe diesel.


Asa ca trecem la partea de rezistenta a lui Volvo S40 I. Avem o masina incredibil de fiabila chiar si astazi, cu motoare pe benzina dar care au si turbine si ai acele scaune glorioase marca Volvo. Daca ignori anemicul 1.6 de 105 cai, distractia de pe Volvo S40 I incepe de la 140 de cai si se termina pe la 200 de cai, ceea ce pentru sfarsitul anilor ’90 erau performante serioase. La naiba, in puii mei, unele motoare sunt relevante si astazi pe partea de performante. Si sincer asta ar fi motivul pentru care merita un Volvo S40 I, pentru ca daca vrei ceva care sa te duca din A in B, probabil nu ti se adreseaza masina asta.



Motoare Volvo S40 I


Benzina



  • 1.6 MPI de 105 cai – Decat daca mergi pe mana motorului asta. Ca si metoda de baza de transport de colo colo, e o motorizare ok. Nu are probleme specifice, trebuie doar sa ii schimbi uleiul la timp si esti pe drumul cel bun. Desi nu prea vad de ce ai lua un S40 cu motorul asta, decat daca nu stii nimic despre masini si ai gasit ceva pont.

  • 1.8 MPI de 115 si 125 cai – Nu m-as baga la motorul asta pentru ca poate fi ori motor de origine Volvo ori poate fi motor de origine Mitsubishi, vestitul GDI. Am vorbit pe larg despre motorul asta, dar ideea e ca sufera de depuneri de carbon si galeria de admisie trebuie curatata anal…asta, anual. Dar cred ca si anal e corect in contextul asta. De fapt, anal e corect in orice context. In orice caz, nu m-as baga la motorul asta pentru ca, la fel ca atunci cand te saruti cu o studenta pe care ai cunoscut-o acum 5 minute, nu stii exact ce iei.

  • 1.9 Turbo de 197 cai – Deja suntem in zona motoarelor distractive. Motorul asta a fost disponibil intre 1997 si 1999 deci sansele de a-l gasi sunt mai mici decat micii de la Kaufland. Iar cand il gasesti, schimba-i bujiile si bobinele de inductie. Iar in cazurile rare mai trebuie sa schimbi si pompa de ulei.

  • 2.0 MPI de 140 cai – Lansat in 1990, motorul B4204S reprezinta geneza motoarelor modulare, care s-au construit pana in 2016. La fel ca si benzinarul de 1.6 MPI, e un motor mai degraba din zona Margherita de la Clejani, iar daca vrei sa ai un motor in stilul Fulgy, trebuie sa mergi la urmatorul nivel. In orice caz, nu e un motor de tuning ci de plimbat de colo colo.

  • 2.0 Turbo de 160, 163, 172 si 200 cai – Venit pe faceliftul din 2000 ca sa iti ia banii si hainele cand calci acceleratia, acest motor reprezinta gloria Volvo pe care o canta toti. Mare grija la schimbat distributia si in felul asta ramai doar cu apetitul pentru bobine de inductie si problemele generale pe parte de aprindere. Dar hei, cand ai 160+ cai nici nu mai conteaza.


Diesel


1.9D de 90, 95, 102 si 115 cai – Cel de 90 e o antichitate marca Renault, nume de cod F8Q, predecesorul lui F9Q folosit de catre Renault la inceputul anilor 2000. Restul sunt tot motoare Renault dar usor adaptate de catre Mitsubishi. Foarte fiabile (exceptand EGR-ul) dar incredibil de lente iar consumul de motorina nu e suficient de mic incat sa justifice achizitia in fata unui 1.6 benzina aspirat. Poate doar cel de 115 cai ar merita deranjul, dar cam atat.



Probleme Generale Volvo S40 I



  • Volvo S40 I are un apetit crescut pentru becurile de la faruri asa ca se recomanda sa ai o punga cu becuri tot timpul la tine. Dar macar nu trebuie sa cari ulei cu tine ca la VW. Sau ECU ca la Opel. Sau motoare ca la BMW.

  • Inchiderea centralizata iti va da batai de cap in mod constant, asta daca iti pasa de inchiderea centralizata. La urma urmei, e un Volvo de 1500 euro maxim, nu e o masina populara printre hoti.

  • Volvo S40 I vine dintr-o era in care benzina era valora la fel de mult ca diploma mea de licenta, asa ca sa te astepti la consumuri de benzina pe care doar 200 de cai le gasesc acceptabile.

  • Ca sa fie treaba struna, Volvo S40 vine cu suspensie multi-link si amortizoare MacPherson ca sa te poti bucura de toti cei 200 de cai. Evident, la o versiune de 100 de cai nici macar nu conteaza ce tip de suspensie e, dar daca vrei sa conduci repede poti sa o faci si in curbe. Doar ca aceasta suspensie vine cu un cost. La propriu.



Verdict Volvo S40 I


O masina dintr-o alta epoca, pe care nu o vom vedea prea curand. Avem suspensie multi-punct. Avem motoare de 150-200 de cai putere. Avem 8 airbag-uri standard. Avem acele fotolii marca Volvo. Practic, daca vrei o masina de pasionati, un Volvo S40 I pe benzina e fix ce trebuie. Iar daca iti cumperi un diesel lenes, macar ai parte de o masina sigura si confortabila. Mai ramane sa te inscrii si la un azil si cam aia o fost.


Ce motoare recomand? Pentru benzina clar 2.0 Turbo de 200 de cai, iar pentru diesel 1.9D de 115 cai. Daca tot e aproape deplasabil, macar ia-l pe cel mai puternic.


Scrie un raspuns
  • Mugure

    2021-09-04 15:36:26

    Lmao, cunosc eu un caz asemanator si dupa a luat foc sarmanul e39

  • Mugure

    2021-09-04 15:36:26

    Lmao, cunosc eu un caz asemanator si dupa a luat foc sarmanul e39

  • AproapeMasini

    2021-09-03 20:11:48

    In cazul BMW deseori e mai ieftin sa schimbi motorul decat sa faci reparatii capitale si costisitoare. Asta datorita abundentei de piese BMW din dezmembrari, luate de pe masini aduse din alte tari, cu acte sau fara. Prietenii stiu de ce. Cunosc personal un X5 din 2008 care e la al 6-lea motor. Asta se intampla datorita modului agresiv de a conduce dar in special datorita faptului ca soferii ii dau pedala imediat ce au dat cheie si uleiul nu mai are timp sa ajunga la motor ca motorul deja are 5000 de rotatii pe minut. Ca altfel nu ar sti sarakiile cu ce boer au avut onoarea de a sta la semafor.

  • AproapeMasini

    2021-09-03 20:11:48

    In cazul BMW deseori e mai ieftin sa schimbi motorul decat sa faci reparatii capitale si costisitoare. Asta datorita abundentei de piese BMW din dezmembrari, luate de pe masini aduse din alte tari, cu acte sau fara. Prietenii stiu de ce. Cunosc personal un X5 din 2008 care e la al 6-lea motor. Asta se intampla datorita modului agresiv de a conduce dar in special datorita faptului ca soferii ii dau pedala imediat ce au dat cheie si uleiul nu mai are timp sa ajunga la motor ca motorul deja are 5000 de rotatii pe minut. Ca altfel nu ar sti sarakiile cu ce boer au avut onoarea de a sta la semafor.

  • Adi

    2021-09-03 17:04:53

    ”Sau motoare ca la BMW”,hmmm..

  • Adi

    2021-09-03 17:04:53

    ”Sau motoare ca la BMW”,hmmm..


CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA