Sigur, primul S80 nu ne-a luat de zonele genitale si nu ne-a inspirat asa de mult, dar Volvo S80 II a fost mai ceruta pe tomberonul asta online decat e ceruta berea la bar. Cei 2 cititori ai acestei fose septice online deja sunt in extaz iar eu am aruncat microfonul si dansez la bara.

Prima generatie nu a fost ultima fita in materie de vanzari dar Volvo S80 II chiar e o masina populara prin Europa si chiar si prin Romanistan. Si trebuie sa recunosc, Volvo S80 II e cel mai pompos Mondeo IV pe care banii il pot cumpara.

Ce?

Dap, Volvo S80 II e construit pe aceeasi platforma cu Ford Mondeo IV dar si cu alte masini si cu asta trag aer pe fund si incep. Ford Galaxy si Ford S Max cu care Volvo S80 II imparte de fapt jumate din piese, Volvo XC60 si duetul Volvo V70 si XC70. Dar treaba deviaza mai ceva decat sexualitatea lui Remus Cernea si intram in zona lui Land Rover Freelander II dar si platforma asta a stat cumva la baza lui Range Rover Evoque. Practic, daca platforma EUCD de la Ford ar fi o institutie publica, ar fi Tarom. O mare familie.

Totusi Volvo S80 II e mai mult de un Ford Mondeo IV la fel cum si berea Stejar e mai mult de o bere. Si spun in conditiile in care Ford Mondeo IV e una din masinile mele preferate. Asadar avem cateva motoare si cutii de la Ford, doar ca S80-ul nu e la fel de agil ca un Mondeo sau un Focus ci e mai degraba in zona de barca, aici vorbeste S Max-ul din el. Dar la urma urmei nu iti cumperi S80 pentru fuga cum nu ar trebui sa iti cumperi nici motor diesel pentru oras sau abonamente la OnlyFans in conditiile in care exista site-urile porno.

Asadar avem cateva piese de la Ford, sistemele de siguranta de la Volvo, scaunele alea legendare de pe S80 care ar trebui sa fie singurul motiv de care ai nevoie pentru a cumpara asa ceva, si mai avem o combinatie de motoare de origine Volvo, Ford, Peugeot, Mazda si Yamaha. Asadar sa trecem la treaba ca e de scris.

Motoare Volvo S80 II

Benzina

  • 1.6 EcoBoost de 182 cai – Acelasi 1.6 EcoBoost pe care il gasesti in mod normal pe Focus III si cateodata pe Mondeo IV dar rar de tot. Un motor destul de fiabil doar ca trebuie avut grija la conductele de antigel care pot crapa. Motorul tau ramane fara antigel si in curand ia foc. Nu fi bou vagon, schimba conducta cand crapa si ai nivelul scazut de antigel.
  • 2.0 MPI de 145 cai – Singurul motor Mazda din lista interminabila a lui Volvo S80 II. Un motor la fel de relevant pe masina asta ca diploma mea de licenta. Nu are probleme specifice, doar ca tarziu in viata dezvolta un apetit pentru ulei.
  • 2.0 Turbo de 245 cai – Lansat in 2013, acesta este temutul motor VEA dar macar benzinarele nu au probleme de fiabilitate deci poti sa il cumperi fara emotii.
  • 2.5 Turbo de 197 cai – Capat de drum pentru gloriosul T5 si categoric cel mai bun motor al lor pe care il poti lua sub capota lui S80. Nu are probleme specifice in afara de consumul imens de benzina, dar dai un ban dar stii ca nu-l mai ai!
  • 3.0 Turbo de 285 si 305 cai – Un motor la baza Ford (3.2-ul), care a fost modificat de catre Volvo in colaborare cu Land Rover. Rezervat pentru Polestar adica pentru cele mai Capitan Burcea masini, singurul impediment real e consumul porcesc de ulei, nu de benzina. Bine, si de benzina. Dar la 300 de cai ce mai conteaza.
  • 3.2 MPI de 235 si 240 cai – Pentru ca 3.0 Turbo e un proiect facut pe baza lui 3.2, si 3.2-ul are probleme mari la consumul de ulei. Dar nu asta este cea mai mare problema. Problema cea mai mare este pe partea de hemoroizi si anume cureaua de accesorii este amplasata in spatele motorului, la fel cum la BMW si Mercedes distributia este plasata in spatele motorului. Si aici nu e problema de costul pieselor pe cat e de costul manoperei. Un 2.5 Turbo face pe motorul de 3.2 la fel cum Ciordache a facut pe toti deputatii pe 14 Noiembrie 2018, in Camera Deputatilor. Cu degetul mijlociu.
  • 4.4 V8 de 311 cai – Proiectat de catre Volvo si construit de catre Yamaha, acest mastodont avea sa fie montat si pe XC90 dar si pe Noble M600. Doar ca pe XC90 a avut probleme grave in primii ani de lansare, iar pe S80 II deja a venit cu problemele corectate asa ca spor la consumat anvelope si benzina.

Diesel

  • 1.6 D2 de 109 si 115 cai – Nu. Si da, e acel motor de origine Peugeot care a ruinat reputatia Volvo pentru ca a fost foarte popular pe S40 II si V50. Si chiar daca era fiabil, nu are ce cauta la carmele lui S80.
  • 2.0D de 136, 163 si 181 cai – Avem 3 motoare foarte diferite aici. In primul rand il avem pe cel de 136 de cai de origine Peugeot si e un motor foarte bun dar cam anemic pentru S80. Apoi avem D3-ul in 5 cilindri de 163 de cai, un motor Volvo de moda veche si probabil cel mai echilibrat din lista. Iar din 2014 avem gunoiul de VEA de 181 cai ce are probleme la EGR.
  • 2.4 D5 de 163, 175, 185, 205 si 215 cai – Alt motor aflat la capat de cariera ilustra, gloriosul D5 dintotdeauna a avut probleme cu injectoarele. Iar acum ca e disponibil si in formula Euro 5, vine si cu probleme la filtrul de particule si EGR. Un motor excelent, pentru 2005.

Probleme Generale Volvo S80 II

  • Unele S80-uri mai de Doamne Ajuta au dotarea optionala de sasiu adaptiv 4C. Ideea e ca ai cateva setari pentru sasiu, cam in stilul in care suspensia este adaptiva si disponibila pe mai multe moduri dar aici vorbim despre Volvo si normal ca nu pot face lucrurile ca restu lumii si e doar o alta optiune prea scumpa de reparat cand se strica asa ca evita cu totul.
  • Cutiile automate sunt de mai multe feluri si chiar daca toate cutiile sunt egale, unele sunt mai egale decat altele. Avem de exemplu cutia Powershit de la Ford in 6 trepte care e un gunoi despre care tot am discutat, si mai avem o cutie in 6 trepte si una in 8 trepte de la Aisin aka Toyota si care sunt ok.
  • E un semi-Ford si un Volvo in acelasi timp deci trebuie sa vorbesc despre problemele electrice complimentare. Contactul, frana de parcare automata, senzorii si in esenta orice buton si functie a masinii trebuie verificata pentru ca se vor strica. Nu e o chestiune de „daca” ci de „cand”.

 

 

Verdict Volvo S80 II

Volvo S80 II e un Volvo usor diluat dar nici chiar de nerecunoscut. Eu raman la parerea ca avem un aproape S Class, venit din tarile nordice. Are confort, are spatiu, are siguranta dar cel mai important are motoare pe care si le permit si cei mai din clasa de mijloc. Plus ca au si benzinare fiabile, ceea ce nu pot spune neparat la S Class sau A8 sau Seria 7 din acele timpuri. Dar de ce ma mint singur, tot 2.0 diesel o sa cumperi.

 

Ce motoare recomand? Pentru benzina clar 2.5 Turbo de 197 de cai, iar pentru diesel cel mai bine ii shade cu dieselul D3 2.0 de 163 de cai.