Mai delirez despre faptul ca unele articole sunt scrise in folosul comunitatii, iar Mazda CX-5 I trebuia scris de mult. Nu de alta, dar masina asta poate fi ori Simona Patruleasa, ori Viorel Lis. Depinde ce fetish alegi.

Personal as alege Viorel Lis in orice ora din zi si din noapte dar totusi Simona Patruleasa si Roxana Ionescu sunt campioanele, nu in ordinea asta neaparat. Dar amandoua impart acelasi podium. In acelasi timp. Despre ce vorbeam? A da, Mazda CX-5 I.

Spaniolii de la Mazda nu s-au descurcat niciodata pe partea de SUV si sincer nici nu au experienta prea mare in domeniul asta. Da, a fost experimentul CX-7 si aproape-SUV-ul CX-9 dar ambele au fost dezastre din punct de vedere al fiabilitatii. Asa ca asteptarile fata de Mazda CX-5 I sunt la fel de mici ca asteptarile parintilor nostri fata de noi.

Totusi lucrurile au luat avant in sensul pozitiv in ceea ce priveste Mazda CX-5 I. Lansat pe platforma de Mazda 3 si Mazda 6, ai putea spune ca primul CX-5 e un Mazda 6 mai gras si mai inalt. Si e foarte importanta partea aia cu „primul CX-5”, pentru ca masina s-a vandut suficient de bine incat sa aiba si un succesor.

De ce este Viorel Lis si de ce este Simona Patruleasa?

Am sa incep cu Simona Patruleasa. Italienii de la Mazda au primit si ei notificarea in legatura cu Euro 6 dar au decis sa mearga pe alt drum fata de majoritatea, ca doar nu erau albanezii de la Volvo sa fie singurii mai cu motz. Volvo a ales ca in loc de instalatie AdBlue la diesel sa mearga pe ruta unui EGR mai mare iar Mazda a ales sa dezvolte tehnologia SkyActive. Nu am sa merg prea mult in partea de mecanica, dar ideea principala e ca tehnologia SkyActive le-a permis sa vanda in continuare motoare pe benzina aspirate si sunt #1 ca si fiabilitate la ora actuala. Motoarele pe benzina aspirate de la Mazda sunt Simona Patruleasa in materie de fiabilitate si sportivitate in cazul lui 2.5 de 192 cai.

Si apoi vine Viorel Lis. Motorul de 2.2 diesel de la Mazda nu a fost niciodata ultimul cuvant in materie de fiabilitate, nici pe CX-7, nici pe vechiul Mazda 6. Sigur, au incercat sa implementeze tehnologia SkyActive si pe diesel dar a ramas in continuare un dezastru in materie de fiabilitate. Si nu te lasa pacalit de cei care vor scrie in comentarii ca ei au un CX-5 2.2 diesel si au facut 800.000 km fara sa schimbe nimic, nici macar motorina. Sunt foarte multe anunturi care au pana in 200.000 km si la descriere „motor defect” pentru autovit.ro sau „NEUES MOTORREN” pentru cei de pe mobile.de. Si daca nu sunt motoare defecte, vei vedea ca 99% din anunturi sunt diesel si dieselurile sunt aproape la jumate de pret fata de benzinare. La naiba, un Duster din 2013 costa cam cu 1000 euro mai putin decat un CX-5 diesel din 2013 si o treime cat un CX-5 benzina din 2013. Deci nu lua de bun ce spun eu, uita-te prin anunturi. Iar daca toate argumentele astea nu sunt suficiente pentru a te tine departe de diesel, atunci iti meriti soarta.

Motoare Mazda CX-5 I

Benzina

  • 2.0 MPI de 165 cai – Un motor excelent pe MX-5 si Mazda 6 si Mazda 3 dar pe Mazda CX-5 nu stiu ce sa zic. In esenta e acelasi 2.0 MPI de pe generatiile anterioara de Mazda dar care a primit tratamentul SkyActive-G pentru a fi Euro 6. Nu are probleme specifice, doar ca primele motoare aveau pompe de ulei care de fapt erau un astmatic care tusea ulei din cand in cand. Dar probabil ca au fost schimbate deja pompele alea de ulei.
  • 2.5 MPI de 192 cai – Singura mea plangere legata de modelul asta este ca exista si o versiune turbo de 250 de cai, pe care noi europenii nu o primim. In rest, motorul asta e unul din cele mai fiabile motoare moderne.

Diesel

2.2 SkyActiv-D de 150 si 175 cai – Ai auzit de Nicusor de la Braila? Daca nu, iti recomand sa intri pe youtub si sa afli despre el. Asa ca incepem – Turbina. Motoarele pana in 2013 isi rup vibrochenul. Maini taiete. Garnitura de chiuloasa. Picioare taiete. Pompa de ulei. Coptura galbena. Ambreiaje. APA PLATA MAAAAA!!!!!

 

Probleme Generale Mazda CX-5 I

  • Sistemul de climatizare iti va da tarcoale asa ca mereu trebuie sa verifici daca iti da caldura sau racoare. Alternativ poti fi Pinalti si poti primi din oficiu niste ani la racoare. In orice caz, radiatorul poate crapa si in cazul asta trebuie demontat jumate de bord si nu o sa fie amuzant pentru tine. Dar va fi belsug pentru mecanicul care se va ocupa de asta.
  • Modele non facelift nu sunt cele mai insonorizate posibil, in dulcele stil japonez. Dar cele facelift sunt in regula.
  • Cutia manuala intra in viteze la fel cum intra un casier in tura de noapte. Teoretic a fost rechemare in service dar nu se stie niciodata asa ca dai o tura inainte sa cumperi. In orice caz, cutia automata e fiabila si nu iti da emotii.
  • Multe probleme electrice. Cablurile de la baterie de exemplu se pot desprinde si masina nu mai functioneaza. Dar pe alea doar le pui la loc si cam aia e. In schimb poti avea sistemul infotainment care functioneaza cand vrea, cum vrea, daca vrea. Sau senzorii de la portiere si haion care ba se incuie si se descuie toata noaptea si dimineata ai ramas cu bateria goala. Sau alarma care porneste tot din cauza senzorilor din portiere.

 

Verdict Mazda CX-5 I

Mazda CX-5 I cu motor pe benzina si cutie automata unul din cele mai fiabile si mai aratoase SUV-uri la ora actuala. Sigur, multe is cu tractiune fata dar oricum majoritatea oamenilor nu au nevoie de 4×4. Trebuie doar sa ai grija sa nu cazi in tentatia pretului mic al motorului diesel si astfel te alegi cu unul din cele mai bun SUV-uri de pe piata la ora actuala. Multa lume rade de mine pentru ca nu recomand masini prea des, care sa fie perfecte. Dar Mazda CX-5 I benzina automat chiar este un SUV perfect. Nu am ce sa ii reprosez. Pot reprosa doar ca nu m-au platit italienii de la Mazda pentru acest articol. Sau orice fel de articol. Sau oricine sa ma plateasca. In vreun fel.

Ce motoare recomand? Daca iti permiti, 2.5 benzina automat e cea mai buna alegere. Altfel e ok si un 2.0 benzina.