Desi e o masina usor ignorata, Skoda Yeti e cel mai bun 4×4 de care nu ai auzit niciodata. Ramane doar sa te decizi daca te convinge sau nu aspectul.
Lansat in 2009 ca si continuarea lui Roomster, Skoda Yeti a fost un soc electric demn de liniile de tramvai din Iasi care atunci cand ingheata nu mai transmit curent catre tramvaie si ramai amanet. Cu siguranta cand te uiti la Skoda Yeti nu te gandesti ca e un rival pentru Qashqai sau Rav4 sau ca de fapt e un Tiguan de la Skoda. Si asta in momentele in care poti sa te uiti la el. Desi eu nu prea inteleg de unde atata hate pentru Skoda Yeti de parca ar fi Giani Kirita, personal imi place Yeti si chiar o vad ca un SUV utilitar de talie mica, decat un cross-over de asfalt.
Si asta pentru ca ai intradevar nevoie de o iubire ca de mama sau de pacanele ca sa te uiti si sa cumperi predecesorul Skoda Roomster, dar Yeti? E o masina practica, e arhisuficienta pentru ideea majoritatii oamenilor de off-road si e si decent de fiabila. Serios acuma, un Yeti 2.0 TDI 4×4 manual poate fi tot cross-over-ul de care ai nevoie, trebuie doar sa nu mai fii roman adevarat si sa lasi snobismul pentru ca fundul tau e mult prea scump pentru o Skoda, nu mai zic de Dacie. Plus ca arata
Motoare Skoda Yeti
Benzina
- 1.2 TSI de 105 si 110 cai – De departe cel mai slab motor de pe Skoda Yeti si unul din cele mai slabe motoare VW cu totul. Nici nu fuge, nici nu e fiabil, nici nu e economic. Sa ai motorul asta e ca si cum ai avea pe cineva care sa iti stea in ureche si care sa iti reaminteasca constant ce greseala ai facut.
- 1.4 TSI de 122, 125 si 150 cai – Discutam si la probleme generale despre motoarele astea TSI, asa ca voi spune doar ca 1.4 TSI de 150 cai e cel mai echilibrator motor de pe Yeti si cel mai bun motor de oras.
- 1.6 MPI de 110 cai – Singurul aspirat din lista, o relicva dintr-o alta era si care e foarte fiabil dar cam greu de gasit. Are nevoie doar de bobine de inductie si cateodata poate baga ulei talpa, dar nimic spectaculos.
- 1.8 TSI de 150 si 160 cai – Daca 1.2 TSI e un motor slab ca si fiabilitate, stai sa vezi 1.8 TSI. Doar ca nu ai sa vezi 1.8 TSI pe Skoda Yeti. E ca si cum ai pune-o pe Oana Roman sa participe la jocurile olimpice la proba de atletism 800 de metri si sa aiba sanse reale de castig.
Diesel
- 1.6 TDI de 105 cai – De departe cel mai popular motor de pe Skoda Yeti si nu numai, acest motor poate fi absolut decent sau poate fi un avorton mecanic. Problema este ca e un motor decent de extern dar foarte slab in oras. A da, si EGR-ul nu se curata ci doar se schimba, pe langa filtru de particule, injectoare, volanta si altele. Deci tine-l departe de oras.
- 2.0 TDI de 110, 140, 150 si 170 cai – Bicicleta satului, 2.0 TDI. De la Passat la Golf la Tiguan la Octavia la A6, astia ar pune 2.0 TDI si pe Q7 daca s-ar putea. In rest, are aceleasi probleme ca 1.6 TDI doar ca e mai rezistent si nu se va strica CHIAR atat de des.
Probleme Generale Skoda Yeti
- Am sa incep cu motoarele TSI si anume ca motoarele TSI au probleme cu consumul de ulei, toate. Si apoi ai motoarele TSI cu distributie pe lant, distributie care trebuie schimbata la fiecare a 3-a pornire de motor. VW a rectificat problema si a trecut pe distributie pe curea, oriunde intre 2013 si 2015 pentru ca ei au declarat oficial in 2013 dar mai sunt modele 2014 cu distributie pe lant.
- Cutia automata DSG e invitata permanent la „Un Show Pacatos” cu Dan Capatos, din cauza problemelor arhicunoscute de fiabilitate. Asa ca tot ce poti face este sa schimbi uleiul la fiecare 60.000 km (pentru cele cu ambreiaj umed) si sa te rogi ca nu va pica Mechatronicul. Pentru ca Mechatronicul pica si la DSG-urile cu ambreiaj uscat
- Radiatorul este montat jos si poate lua pietre inainte iar asta e o problema reala la care nu ai ce sa ii faci decat sa iei o grila cu fante mai mici.
- Se umfla vopseaua in zona bandourilor de plastic de pe portiere.
- Exista printre proprietarii de Skoda Yeti si snobi care au bifat plafonul panoramic ca si optiune. Iar pentru ca noi nu toleram oamenii care sunt mai instariti decat noi, prin plafonul panoramic se infiltreaza apa si iti lasa balta la picioare.
- Compresorul de aer conditionat ramane fara aer de parca e dependent de Ventolin si cand va deceda inevitabil vei ramane si tu fara aer.
Verdict Skoda Yeti
Masina asta trebuia sa se ia de gat cu Qashqai si Rav4 dar se pare ca era un rival mai degraba pentru Tiguan. Dar din fericire pentru Tiguan nimeni nu a cumparat Skoda Yeti pe motiv ca e prea urat. Dar daca pentru tine nu conteaza aspectul sau nu e chiar atat de urat (pentru mine nu e), atunci ai posibil cel mai bun cross-over 4×4 sub acoperire, atat ca fiabilitate cat si pentru ce stie sa faca.
Ce motoare recomand? Pentru benzina clar 1.4 TSI de 150 de cai si distributie pe curea, iar pentru diesel 2.0 TDI de 110 cai.
24 decembrie 2021 la 19:10
Mulțumesc pentru articol. Chiar voiam să văd părerea ta despre acest hatchback cu picioroange, destul de apreciat până și de cei de la Top Gear. Mie chiar îmi place cum arată, chiar mai mult pre-facelift, parcă are o anumită unicitate.
24 decembrie 2021 la 23:00
In sfarsit…De mult tot asteptam un articol despre Yeti, mi se pare exact ce ai nevoie pentru România: gardă la sol mai mare, 4×4, spațiu, preț decent, etc. Singurul lucru care m-a dezamăgit e că am auzit că portbagajul nu e asa spațios pe cât speram. În fine, o mașină foarte practică după părerea mea.
24 decembrie 2021 la 23:50
În afară de soarele ăla care e puțin cam pătrat, eu chiar o consider arătoasă.
Și dacă e destul de bună pentru Clarkson, poate e destul de bună și pentru mine.
26 decembrie 2021 la 22:24
spatele* scuze mi-a intrat soarele-n ochi
25 decembrie 2021 la 1:59
Mie chiar îmi place.cum arată și as fi luat unul SH dar nu am găsit nimic ok.
25 decembrie 2021 la 18:15
Pe criza asta, s-au cumpărat chiar şi Modelele cu motoare de 1,2 l. , care zăceau prin parcurile de vânzări.
11 ianuarie 2022 la 13:06
O masina foarte buna insa este mai mult pentru cei singuri caci daca o iei pentru falimilie ti-ai dat foc la valiza cu portbagajul extrem de mic. A trebuit sa aleg Duster din cauza asta desi preferam Yeti pentru robustetea lui. Dar daca esti singur sau cuplu, masina asta este ideala doar ca tre sa o vinzi cand faci primul copil sau sa o tii doar ca backup in apropiere. In vacante, cu copiii dupa tine, nici gand.
11 aprilie 2022 la 9:48
Ai niste detalii legate de roata de rezervă? Am înțeles ca nu prea are…
Super articol, merci!
11 aprilie 2022 la 10:17
Majoritatea masinilor noi sau mai noi vin doar cu kituri de reparatii care sunt la fel de bune ca mancarimea acolo in spate, intre omoplati, unde nu poti ajunge.
19 aprilie 2022 la 21:40
Multumesc, deci nu are roata de rezerva. Am vazut ceva versiune pentru Asia care avea roata de rezerva prinsa de usa de la portbagaj care se deschidea ca la Rav4.
19 aprilie 2022 la 15:57
Sunt mandrul proprietarul unui Yeti din iulie anul trecut.
2.0 TDI 4×4 cu 170 de cai, manual din 2010 are si pachet de drumuri grele: scut dedesubt si nu stiu ce mai contine exact ca inaltimea e la fel ca si modele fara, la 18 cm la punctul cel mai jos.
Are niste chichite electronice, nu mai merge becul din portbagaj si uneori pica acul care indica nivelul de carburant. Dupa o repornire isi revine.
Probleme majore nu am avut cu masina.
Noi mergem des in natura si chiar si cu jante de 17, cu cauciucuri de vara s-a descurcat foarte bine pe off-road mai usor (drumuri forestiere, poteci prin padure, trecere prin parau). Are si butonul de off-road care ajuta chiar mult, nu e numai pentru decor.
Ce pot sa confirm ca portbagajul e minuscul, numai 405 litri, in nici un caz nu intra bagajele a 5 persoane.
Scaunele se pot trage mai in fata dar diferenta e infima.
Masina este foarte practica, poti sa scoti scaunele foarte usor, sa combini sa lasi una sau doua sau sa ridici sau sa scoti pe toate. Spatiul este mare pentru pasagerii din spate.
Ce imi lipseste ar fi bluetooth-ul, ca sa pot sa conectez telefonul. In rest de plafonul panoramic si de park assist nu am nevoie. Fiind scurta cu fundul drept, e foarte usor de parcat.
M-am indragostit de masina ca comportamentul pe sosea este unul deosebit. Nu ai crede ca o cutiuta de gen are atat de multa aderenta si chef sa ia curbe. Sasiul sta drept, nu se inclina in curbe si motorul are cuplu si putere destul pentru orice situatie. Subvirarea incepe numai in situatii foarte extreme.
Consumul depinde de talpa ta. In oras bara la bara ajunge la 9 litri iarna, dar mers normal am vazut si 6.5. In lung poti sa te astepti la 6 litri daca depasesti mult si mergi cu 130+ pe autostrada. Nu este cel mai aerodinamic si se aude putin zgomot de vant din oglinzi la viteza mai mare. Un motiv extra sa nu mergi repede.
La 100-110 de km/h se simte cel mai confortabil, merge foarte civilizat. Cel mai mic consum pe care am facut era pe ruta Brasov -Targu Mures, a fost de 4.9l/100 km.
In concluzie eu cred ca merita. Daca ar fi folosit de o familie cu 1+ copii, merita investit intr-un portbagaj pe acoperis.
Este o masina trainica, foarte capabila care tine cu familia.
Daca nu aveti nevoie de 4×4 si versiunea de 110 cai, 2.0 TDI este o optiune foarte buna. Mult mai ieftina dar cu aceasi nivel de confort, sacrificati numai din putere, merge la fel de fain. Pot sa confirm ca un amic de al meu are una.
27 august 2022 la 10:56
Salut, intre Skoda Yeti 2.0 TDI, 110 CP, 2013 cu 130 mii km si Duster 1.5 DCI, 2013 cu 60 mii km, ce ai alege? Ambele masini sunt la preturi similare. Ma intereseaza din punct de vedere al fiabilitatii, costuri mici la reparatii, revizii. Mersi.
28 august 2022 la 14:07
Salutare Gabriek,
Strict ca si fiabilitate si costuri de intretinere, Duster.
Succes!
29 august 2022 la 10:43
Ne dai un punct de vedere din aceleasi considerente ce ar trebui ales dintre un Koleos si un Yeti? Multumesc!
6 ianuarie 2023 la 14:13
Am si eu un Yeti din 2012, cu motorul 1.8 TSI varianta 44×4 de 160 CP. M-am atasat foarte tare de aceasta masinuta plina de personalitate, desi am avut probleme de corectat la acest motor consumator de ulei. Am efectuat o reparatie capitala a motorului folosind kitul de reparatie dedicat de la Kolbenschmitt pentru a scapa de consumul de ulei. Cand merge, acest motor este senzational, foarte flexibil la turatii mici si cu un demaraj care te lipeste de scaun. Masina este extrem-extrem de stabila si folosind jante de 17 inchi in combinatie cu anvelope late de 225 mm, condusul pe pante virajate este extrem de incitant. Inca nu am reusit sa fac sa scartaie cauciucurile. Nu este o masina de autostrada, fiind destul de zgomotoasa la viteze mari din cauza aerodinamicii slabe. Suspensiile rigide o fac foarte stabila si precisa pe viraje dar inconfortabila pe denivelari. Modularitatea scaunelor din spate si faptul ca se rabateaza sau se scot foarte usor din masina o fac foarte practica pentru iesiri in natura. Tractiunea 4×4 pare sa fie foarte eficienta atat pe zapada cat si pe teren dificil. Am varianta cu plafon de sticla si parasolar electric si nu m-am confruntat cu problema infiltrarii apei de ploaie. Plus ca este foarte placut condusul vara, cu plafonul retractat la maxim, te simti aproape ca intr-o decapotabila. Sistemul climatronic dual-zone functioneaza foarte bine. Fac parte din cei carora le place aspectul ei inainte de faceliftul care a banalizat-o. Iar faptul ca imi place ma face sa nu pot renunta la ea, chiar daca m-a costat multi bani si nervi.