Desi e o masina usor ignorata, Skoda Yeti e cel mai bun 4×4 de care nu ai auzit niciodata. Ramane doar sa te decizi daca te convinge sau nu aspectul.

Lansat in 2009 ca si continuarea lui Roomster, Skoda Yeti a fost un soc electric demn de liniile de tramvai din Iasi care atunci cand ingheata nu mai transmit curent catre tramvaie si ramai amanet. Cu siguranta cand te uiti la Skoda Yeti nu te gandesti ca e un rival pentru Qashqai sau Rav4 sau ca de fapt e un Tiguan de la Skoda. Si asta in momentele in care poti sa te uiti la el. Desi eu nu prea inteleg de unde atata hate pentru Skoda Yeti de parca ar fi Giani Kirita, personal imi place Yeti si chiar o vad ca un SUV utilitar de talie mica, decat un cross-over de asfalt.

Si asta pentru ca ai intradevar nevoie de o iubire ca de mama sau de pacanele ca sa te uiti si sa cumperi predecesorul Skoda Roomster, dar Yeti? E o masina practica, e arhisuficienta pentru ideea majoritatii oamenilor de off-road si e si decent de fiabila. Serios acuma, un Yeti 2.0 TDI 4×4 manual poate fi tot cross-over-ul de care ai nevoie, trebuie doar sa nu mai fii roman adevarat si sa lasi snobismul pentru ca fundul tau e mult prea scump pentru o Skoda, nu mai zic de Dacie. Plus ca arata

 

Motoare Skoda Yeti

Benzina

  • 1.2 TSI de 105 si 110 cai – De departe cel mai slab motor de pe Skoda Yeti si unul din cele mai slabe motoare VW cu totul. Nici nu fuge, nici nu e fiabil, nici nu e economic. Sa ai motorul asta e ca si cum ai avea pe cineva care sa iti stea in ureche si care sa iti reaminteasca constant ce greseala ai facut.
  • 1.4 TSI de 122, 125 si 150 cai – Discutam si la probleme generale despre motoarele astea TSI, asa ca voi spune doar ca 1.4 TSI de 150 cai e cel mai echilibrator motor de pe Yeti si cel mai bun motor de oras.
  • 1.6 MPI de 110 cai – Singurul aspirat din lista, o relicva dintr-o alta era si care e foarte fiabil dar cam greu de gasit. Are nevoie doar de bobine de inductie si cateodata poate baga ulei talpa, dar nimic spectaculos.
  • 1.8 TSI de 150 si 160 cai – Daca 1.2 TSI e un motor slab ca si fiabilitate, stai sa vezi 1.8 TSI. Doar ca nu ai sa vezi 1.8 TSI pe Skoda Yeti. E ca si cum ai pune-o pe Oana Roman sa participe la jocurile olimpice la proba de atletism 800 de metri si sa aiba sanse reale de castig.

 

Diesel

  • 1.6 TDI de 105 cai – De departe cel mai popular motor de pe Skoda Yeti si nu numai, acest motor poate fi absolut decent sau poate fi un avorton mecanic. Problema este ca e un motor decent de extern dar foarte slab in oras. A da, si EGR-ul nu se curata ci doar se schimba, pe langa filtru de particule, injectoare, volanta si altele. Deci tine-l departe de oras.
  • 2.0 TDI de 110, 140, 150 si 170 cai – Bicicleta satului, 2.0 TDI. De la Passat la Golf la Tiguan la Octavia la A6, astia ar pune 2.0 TDI si pe Q7 daca s-ar putea. In rest, are aceleasi probleme ca 1.6 TDI doar ca e mai rezistent si nu se va strica CHIAR atat de des.

Probleme Generale Skoda Yeti

  • Am sa incep cu motoarele TSI si anume ca motoarele TSI au probleme cu consumul de ulei, toate. Si apoi ai motoarele TSI cu distributie pe lant, distributie care trebuie schimbata la fiecare a 3-a pornire de motor. VW a rectificat problema si a trecut pe distributie pe curea, oriunde intre 2013 si 2015 pentru ca ei au declarat oficial in 2013 dar mai sunt modele 2014 cu distributie pe lant.
  • Cutia automata DSG e invitata permanent la „Un Show Pacatos” cu Dan Capatos, din cauza problemelor arhicunoscute de fiabilitate. Asa ca tot ce poti face este sa schimbi uleiul la fiecare 60.000 km (pentru cele cu ambreiaj umed) si sa te rogi ca nu va pica Mechatronicul. Pentru ca Mechatronicul pica si la DSG-urile cu ambreiaj uscat
  • Radiatorul este montat jos si poate lua pietre inainte iar asta e o problema reala la care nu ai ce sa ii faci decat sa iei o grila cu fante mai mici.
  • Se umfla vopseaua in zona bandourilor de plastic de pe portiere.
  • Exista printre proprietarii de Skoda Yeti si snobi care au bifat plafonul panoramic ca si optiune. Iar pentru ca noi nu toleram oamenii care sunt mai instariti decat noi, prin plafonul panoramic se infiltreaza apa si iti lasa balta la picioare.
  • Compresorul de aer conditionat ramane fara aer de parca e dependent de Ventolin si cand va deceda inevitabil vei ramane si tu fara aer.

 

Verdict Skoda Yeti

Masina asta trebuia sa se ia de gat cu Qashqai si Rav4 dar se pare ca era un rival mai degraba pentru Tiguan. Dar din fericire pentru Tiguan nimeni nu a cumparat Skoda Yeti pe motiv ca e prea urat. Dar daca pentru tine nu conteaza aspectul sau nu e chiar atat de urat (pentru mine nu e), atunci ai posibil cel mai bun cross-over 4×4 sub acoperire, atat ca fiabilitate cat si pentru ce stie sa faca.

 

Ce motoare recomand? Pentru benzina clar 1.4 TSI de 150 de cai si distributie pe curea, iar pentru diesel 2.0 TDI de 110 cai.