Nu, nu vom vorbi despre motoare verticale si opturi americane astazi, pentru ca Lancia Delta III nu are legatura cu faimoasa Delta Integrale, ci are legatura cu zilele noastre.

Sigur, Lancia Delta Integrale a fost una din cele mai bune masini construite vreodata, dar din pacate Lancia nu a rezistat pe piata si a fost cumparata de catre Fiat. Iar Fiat s-a uitat la Lancia si a zis ca vrea sa faca din Lancia ceea ce a facut VW din Audi, adica modelele mai pompoase ale masinilor obisnuite. Si asa s-a intamplat si cu Lancia Delta III.

Conceput in 2006 si lansat in 2008, Lancia Delta III e in esenta un Fiat Bravo cu suruburile stranse unpic mai bine si cu ceva dotari in plus, cam cum e Audi A3 pentru VW Golf sau cum e Chef Patrizia pentru Chef Dumitrescu. Dar nu chiar cum e Idris Elba pentru Cabral Ibacka.

Ideea de baza e simpla. S-a luat un Fiat Bravo, s-a pus niste piele prin interior, s-a facut o operatie estetica cum numai italienii stiu sa faca, si l-au trimis la produs. Si au aplicat aceeasi schema ca la Lancia Ypsilon (care e un Fiat 500 mai pompos) si l-au vandut si sub numele de Chrysler Delta. Pentru ca italienii, in vasta lor inteligenta, s-au decis ca Lancia Delta III nu e un nume foarte popular, dar daca ii vor spune Chrysler Delta vor rupe vanzarile la fel cum a rupt Vinnie Jones picioarele oricui indraznea sa ii iasa in cale. Si ca tot vorbim despre Vinnie Jones, Lancia Delta venea si cu volan pe partea dreapta sau a santului, depinde unde te trezesti dimineata. Eu mai patesc sa ma trezesc in sant, la marginea comunei Lumina, judetul Constanta.

M-as trezi in schimb la volanul unei Lancia Delta III. Da, se vede ca e interiorul de Fiat Bravo, dar are acele lucruri in plus care fac diferenta. Hectarele de piele de pe scaun, bord, volan, usi, plafon si schimbator. Avem faruri LED. Avem vopsea in 2 tonuri. Avem doar motoare care merita cumparate. Mare pacat ca nu au reusit sa vanda prea multe Delta, cel mai probabil datorita lipsei de promovare cat si a imaginii obscure din afara Italiei. Apropo de Italia, si acolo s-a vandut ca painea calda…de fapt, s-a vandut la fel de bine ca paltoanele si palariile de moda din Milano, pentru ca nu iti iei Delta pentru ca ai nevoie de o masina care sa te duca din A in B. Nu, iti cumperi Lancia Delta III pentru ca esti foarte feshan.

 

Motoare Lancia Delta III

Benzina

  • 1.4 Turbo de 120, 140 si 150 de cai – Un motor decent, cu care ne-am obisnuit si de pe Fiat Bravo. As evita motorul de 150 de cai pentru ca e singurul care are unitate Multi-Air si care e cunoscuta pentru ca cedeaza la fel cum cedez si eu presiunilor atunci cand vad un bidon de spirt, in santul in care ma trezesc odata la fiecare 3 dimineti. Cat despre problemele generale ale motorului, ar fi sincroanele cutiei manuale care au tendinta de a obosi dar reconditionarea nu costa chiar atat de mult.
  • 1.8 DI Turbo de 200 cai – Nu inteleg de ce nu au vrut sa puna legendarul 1.75 TBi de pe Alfa 159 si Alfa Giulietta. Nooo, suntem italieni, noi nu facem nimic folosind logica aici. Asa ca au pus un motor pe care nu l-a cumparat nimeni si pe care mecanicii il vor evita. La fel cum si tu ar trebui sa eviti motorul Pratolla Serra.

Diesel

  • 1.6 Multijet de 105 si 120 cai – Probabil cel mai popular motor de pe Lancia Delta III si in general prin grupul Fiat. Lansat ca si motor de duba, e un diesel decent care nu impresioneaza prin nimic. Daca ar fi o mancare, ar fi ciorba de cartofi. Isi face treaba, dar cam atat. Iti da acelasi sentiment ca atunci cand ai fost concediat.
  • 1.9 Twin-Turbo de 190 cai – Se pare ca nebunia Alfa Romeo s-a infiltrat si pe la Lancia pentru ca aici avem vechiul 1.9 Multijet de 150 de cai, dar cu o turbina in plus si dus la 190 de cai. Nu e cel mai fiabil motor posibil, dar macar e cel mai puternic diesel din lista.
  • 2.0 Multijet de 165 cai – Mult mai frecvent gasit pe Giulietta, motorul asta si-a aratat fiabilitatea in timp. Da, e inrudit cu odiosul 2.0 CDTI de pe Insignia pentru ca 2.0 Multijet e reteta originala iar 2.0 CDTI-ul e usor modificat de catre americani. Asta inseamna ca exista si aici panica faimosului „o-ring” dar se pare ca la Alfa nu sunt probleme momentan cu aceasta piesa. Dar unii inca sunt sceptici.

 

Probleme Generale Lancia Delta III

  • Bratele pe fata cedeaza, dar asta e o problema generala prin grupul Fiat – Alfa – Alfa Romeo.
  • Senzorii de ploaie sunt hiper sensibili si pornesc la maxim, la cea mai mica picatura de apa sau de scuipat. Daca ti se pare ca are la fel de mult entuziasm ca un copil de 4 ani si nu poti trai cu asa ceva, poti deconta senzorul de ploaie. Problema este ca daca ii demontezi ramai si fara senzorii de lumina. Alternativ poti folosi semnaliza si porni stergatoarele singur, ca doar nu esti ciung.
  • Nu e neaparat o problema ci un rezultat al gandirii italienesti si anume pompa de carburant. Daca iei o groapa cu prea mult entuziasm, un senzor va crede ca ai facut accident si va inchide pompa de carburant, din motive de siguranta. Macar scrie in manualul masinii cum sa repornesti pompa de carburant.
  • Cutia robotizata a fost cumparata de probabil 3 oameni, dar si daca te afli printre cei 3 oameni trebuie sa stii ca ai luat teapa si nu imi pare bine ca ai luat teapa. Nu imi pare bine ca ai pierdut. Ca toate hainele ti-au intrat la apa, ca nu mai ai nimic din tot ce ai avut.

 

Verdict Lancia Delta III

Lancia Delta III e un fel de Audi A3 italian. Doar ca mai fiabil. Si mai exclusivist. Stiu, vor veni acum internautii si sa ma omoare cu pietre ca pe Iuda, dar Delta chiar e mai fiabil decat un A3 si categoric e mai putin samsarit. Asa ca daca vrei o compacta premium, Lancia Delta III merita macar o privire si un test drive.

 

Ce motoare recomand? Pentru benzina 1.4 Turbo dar fara Multi-Air, iar pentru diesel 2.0 Multijet de 165 cai.