Aproape Masini

Acum avem si magazin online

ECARX, avantaje in comparatie cu gigantii tehnologici

Startup-ul tehnologic sustinut de Geely, ECARX are un avantaj fata de rivali mai mari, cum ar fi Nvidia sau Qualcomm: este concentrat exclusiv pe aplicatii auto, a declarat presedintele Ziyu Shen.



Sursa: hivemq.comECARX a devenit publica pe bursa Nasdaq (simbol ECX) din New York pe 21 decembrie.


„Suntem foarte, foarte concentrati doar pe industria auto”, a spus Shen intr-un interviu acordat Automotive News Europe. „Toate veniturile noastre sunt din industria auto. Principalii nostri concurenti sunt gigantii tehnologici, deci sunt din gaming, cloud computing, centru de date de inalta performanta sau TMT (telecom, media, communications). „Dar procentul lor din veniturile din automobile este inca foarte mic”, a continuat el, iar acestia folosesc produsele existente si le modifica pentru uzul auto.


ECARX intra pe piata intr-un moment incert pentru fuziunile SPAC. Spre deosebire de unii colegi, totusi, ECARX inregistreaza venituri. Shen a spus despre compania sa ca a generat 415 milioane de dolari in 2021 si are clienti, inclusiv Mercedes-Benz, Volvo Cars, Polestar si alte marci de masini, desi toate sunt conectate la Geely.


Foaia de parcurs al produsului ECARX include infotainment, cabinele digitale, incepand din 2021 (si cu propriul sistem SE1000 pe procesor cu cip care va fi lansat in curand) si o platforma centrala de calcul care va aparea pentru prima data in 2025 si va inlocui peste 100 de unitati de control electronice (ECU) dintr-o masina tipica.


CEO-ul Volvo, Jim Rowan, a declarat pentru Automotive News Europe intr-un interviu ca pana in 2024-2025, producatorul auto va trece la o versiune actualizata a platformei sale SPA2, cu scopul de a reduce semnificativ numarul de ECU din viitoarele sale modele.


„Cand vom ajunge la urmatoarea platforma, vom fi mult mai aproape de o arhitectura de calcul de baza, care va elimina costuri mai mari si ne va oferi mai mult control”, a spus Rowan.


Sursa: geely.com


ECARX construieste, de asemenea, un sistem de operare, intr- un joint venture cu Volvo, numit HaleyTek, pentru sistemele de infotainment bazate pe Android. Alte sisteme de operare se vor concentra pe conducerea autonoma si pe siguranta functionala.


ECARX actioneaza ca furnizor Tier 1, furnizand sisteme integrate pentru marcile Geely, dar si ca furnizor Tier 2 pentru furnizorii Tier 1 si alti producatori de automobile, care ar putea sa-si foloseasca solutiile individual, in loc sa achizitioneze un sistem intreg


Shen a spus despre colaborarile cu companiile asociate cu Geely, cum ar fi Volvo,ca  ii permit sa intre pe piata cu produse noi foarte rapid.


„Putem, intr-o etapa incipienta, sa lucram indeaproape la cercetare si dezvoltare cu Geely pentru a accelera noua arhitectura si alte caracteristici” pe platforma SEA, care va sprijini o gama larga de vehicule complet electrice din marcile Geely.


ECARX ar fi interesat sa colaboreze cu Apple sau Google, mentionand ca sustine deja un parteneriat intre marca Zeekr de la Geely si compania de conducere autonoma Waymo de la Alphabet.


Similar Articles

Munteanu Ioana

28 December 2022

Fără categorie



Scrie un raspuns

CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA