Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Investitorii se intorc la elementele de baza, cu vehicule mai simple

Cu o autonomie completa a vehiculului, investitorii cauta startup-uri care consuma mai putini bani si genereaza deja venituri.


Sursa: forbes.com


Dezvoltarea de vehicule complet autonome s-a dovedit mai dificila si mai costisitoare decat era de asteptat, dar investitorii continua sa finanteze startup-uri care vizeaza solutii mai simple pentru vehicule cu conducere autonoma, departe de pietoni si alte vehicule operate de oameni imprevizibili.


Compania britanica de software AV Oxbotica, suedezul Einride, America’s Outrider si furnizorul britanic Aurrigo International se numara printre o serie de companii care atrag interesul investitorilor cu abordari mai concentrate, care vizeaza segmente de clienti mai mici si vehicule mai simple, de la vehicule miniere la tractoare sau stivuitoare.


Dupa ce au observat cum companiile de robotaxi cheltuie miliarde pe tehnologii care ar putea fi realizabile inca in multi ani distanta, investitorii cauta startup-uri care consuma mai putini bani si, de preferinta, genereaza deja venituri, dupa cum a declarat Kasper Sage, partener la fondul de capital de risc al BMW BMW iVentures.


Promisiunile anterioare facute de companiile de robotaxi de a opera flote de vehicule pana la inceputul anilor 2020 au ramas insuficiente.


Cand Ford si Volkswagen si-au inchis unitatea de conducere autonoma Argo AI in noiembrie, CEO-ul Ford, Jim Farley, a spus ca o afacere profitabila cu robotaxi este inca la multi ani departare.


Rivalul Ford, General Motors, a consumat aproape 2 miliarde de dolari anul trecut la unitatea sa de robotaxi Cruise si a spus ca anticipeaza sa cheltuiasca si mai mult in 2023.


Problema este ca a realiza masini robot care pot conduce mai sigur decat oamenii este extrem de dificil. Acest lucru se datoreaza faptului ca sistemele AV inca nu au capacitatea oamenilor de a prezice si evalua rapid riscurile, mai ales atunci cand se confrunta cu incidente neasteptate.


Sursa: theedgemarkets.com


Confruntati cu dilema pe termen lung conform careia oamenii si robotii nu se amesteca bine, investitorii s-au intors la elementele de baza, vizand forme de autonomie mai putin complexe, cu o cale mai clara de recuperare, operand la viteze mai mici, cu putin sau deloc trafic.


BMW iVentures a investit, de asemenea, in firma de tehnologie pentru camioane AV Kodiak Robotics, despre care partenerul de conducere Sage a spus ca a adoptat o abordare mai simpla a domeniilor precum cartografierea.


In octombrie, Kodiak a castigat un contract de 50 de milioane de dolari pentru dezvoltarea AV-urilor pentru armata SUA.


Investitiile totale de risc in companiile AV au scazut cu 47% la 1,4 miliarde de dolari in trimestrul al patrulea fata de anul trecut, potrivit analistului senior PitchBook Jonathan Geurkink.


Startup-ul american Outrider a anuntat in ianuarie o finantare de 73 de milioane de dolari pentru a-si extinde camioanele cu conducere autonoma care opereaza in prezent la viteze reduse in curtile de distributie ale clientilor.


Utilajele pentru constructii si agricultura folosite off-road in medii cu trafic redus, au reprezentat un alt domeniu de crestere pentru startup-urile AV. Acestia opereaza alaturi de producatori traditionali de echipamente grele precum Caterpillar, Deere si CNH Industrial, care au investit si in tehnologia AV.


 


Similar Articles

Munteanu Ioana

11 February 2023

Fără categorie



Scrie un raspuns

CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA