În cazul puțin probabil în care mi-ai citit până acum vreun articol, ai observat că fac des trimitere la mașinile cu tracțiune spate ( în special în articolele despre iarnă ). Știu că este puțin probabil să te intereseze care e diferenta dintre tractiune auto spate vs față vs integrală, dar eu totuși voi scrie despre ele în acest articol. La urma urmei, nu interesează pe nimeni de viața lui Romeo Fantastik, dar totuși lumea îl invită pe la diverse emisiuni.
Noi totuși nu o ardem pe whisky și Redbull pentru că alcoolul și șofatul fac 2 colegi de cameră oribili.
Tipul ăsta de exemplu. A făcut accident la 3 străzi distanță de mine. Era beat lemn. Încă mai vrei să bei și să conduci ? Am să postez regulat poze cu astfel de evenimente din Iași. Asta te așteaptă dacă bei și conduci. Iar dacă ești hipster îți doresc să ți se întâmple mult mai rău. Îți doresc să ajungă ambulanța la tine la accident iar medicul de pe ambulanță să te violeze cu un Bosch Uneo Maxx 900.
Unde am rămas ? A da, căruțe și violuri. Sunt 3 tipuri de tracțiune : față ( Front Wheel Drive / FWD ), spate ( Rear Wheel Drive / RWD ) și integrală ( Care este 4 Wheel Drive / 4WD sau All Wheel Drive / AWD ). Despre diferențele dintre 4WD și AWD vom discuta în articolele despre off-road.
Până atunci, haideți să vedem diferențele dintre ele, și cu bune și cu rele, chiar dacă pentru domnișoare toate’s la fel.
Tracțiunea față – FWD
Cea mai simplă dintre ele. Un motor pus în față legat la roțile din față prin niște țevi. Simplu. Atât de Simplu încât Andrei Tiberiu Maria este lovit de nostalgie la fel de tare cum sunt loviți studenții de cruda realitate că facultatea nu este chiar ceea ce și-au imaginat. De obicei prin anul 2.
Avantajul evident al tracțiunii față este costul. Mult mai simplu de produs decât celelalte două. De asemenea, tracțiunea față este superioară tracțiunii spate pe zăpadă deoarece motorul trage mașina după el ( la tracțiunea spate motorul împinge toată mașina ).
Dezavantaje : Deoarece roțile din față se ocupă și de livrarea puterii cât și de virare, mașinile cu tracțiune față sunt limitate ca putere ( maximul momentan este deținut de 2016 Honda Civic Type R cu 310 cai putere ). Tot din același motiv mașinile FWD suferă de subvirare. Adică mașina va vira mai puțin decât ai intenționat și cel mai probabil ieși de pe asfalt. În stâlp. Sau într-un hipster pe un monociclu. Dă doamne să fie un hipster.
Oricum, subvirarea se întâmplă doar la viteze considerabile, deci la viteze legale ești în siguranță.
Tracțiunea spate – RWD
Tracțiunea spate funcționează în felul următor : Roțile din față se ocupă de direcție iar cele din spate de livrarea puterii. În felul acesta ai un stres mai mic pe roțile de față, și poți aduce câtă putere vrei. Dar câtă putere aducem ?
Doamnelor, domnișoarelor și domnilor, faceți cunoștință cu Koenigsegg ( Chionigseg se pronunță ) Regera ( care este verbul suedez pentru ”a domni” ), pentru că la 1800 de cai putere domnește peste tot ce este mașină hibridă și este foarte sus în ierarhia auto. Trebuie să merg la baie 10 minute, vă las cu acest video.
Am revenit. Am văzut avantajul tracțiunii spate, acum trecem la dezavantaje. După cum spuneam anterior, RWD are de suferit pe zăpadă deoarece motorul trebuie să împingă toată greutatea mașinii. Ca și cum ai pune boii în spatele căruței și ai porni la drum pe zăpadă. Sau ca atunci când scuipi și ai vântu-n față. Un alt dezavantaj este supravirarea. Supravirarea este atunci când mașina virează mai mult decât ți-ai dori. Asta poate duce la derapaj și te vei învârti în cerc ( sau pătrat ??? ). Dacă e controlat, e drift și îl pozează toată lumea. Dacă nu e controlat, e accident.
La mașinile RWD va fi mereu tendința ca fundul mașinii să derapeze și să se ducă spre șanț. Fundul unei mașini RWD se va gândi la șanț ( doar la viteze mari ) mai des decât Romeo Fantastik se gândește la fundul pițipoancelor de la TV. În general mașinile cu accent sportiv au RWD, dar sunt și câțiva producători care pun ( puneau ) RWD pe toate modelele lor. BMW, Mercedes sau Jaguar folosesc predominant RWD: Sunt mașini premium, dar și sistemul RWD costă mai mult.
Tracțiunea integrală – AWD/4WD
Deși aparent similare, sunt câteva deosebiri. Haideți să vedem avantajele și dezavantajele generale ale tracțiunii integrale. Tracțiunea integrală presupune că puterea de la motor se împarte la toate cele 4 ( sau 6 ) roți.
Avantajul este evident : Pe suprafețe dificile ( ploaie, zăpadă, noroi, câmp, bicicliști ) nu vei avea probleme. Iar puterea maximă a unui motor nu are limită, dacă se află într-o mașină dotată cu tracțiune integrală. Ușor predispuse la subvirare. Dar doar ușor.
Dezavantajul nu este așa evident : Pentru a transfera puterea la fiecare roată ai nevoie de cutii de transfer și de diferențiale. Astea costă. Astea adaugă și greutate mașinilor. Iar fiecare acțiune a fiecărei roți necesită energie. Iar asta înseamnă consum de carburant. Cât consum de carburant ? În general 1-3L/100km sunt luați doar de sistemul de tracțiune integrală. Mai trebuie să menționez costul de fabricare unui asemenea sistem ? Sau întreținerea lui ?
4WD sau 4×4 este sistemul de tracțiune integrală dedicat off-road-ului intens. Este un sistem construit special pentru condiții grele de drum, la viteze foarte mici. Nu este proiectat pentru viteze mai mari de 60 la oră. Sistemul 4×4 este destul de învechit și este ținut în viață doar de aparate la fel ca și puștanii ăia care beau și intră în copac cu 130 la oră.Sau Viorel Lis. Astăzi sistemele 4×4 sunt folosite doar de pasionații de off-road care merg pe la competiții și întradevăr merg pe trasee dificile.
AWD este un sistem mai modern care folosește foarte multe calculatoare pentru a calcula la milisecundă câtă putere trebuie dată fiecărei roți în fiecare moment. Este un sistem conceput pentru viteze mari, respectiv pentru condiții de drum de dificultate medie ( zăpadă, noroi, câmp ) dar nimic avansat. Nu este la fel de performant ca 4WD, dar poate fi folosit la orice viteză. Oricum, pentru majoritatea oamenilor ideea de off-road de obicei este de a trece peste o baltă sau de a merge pe câmp.
6×6 ? Același concept. Toată puterea este distribuită către toate cele 6 roți, în funcție de necesități.
M-am plictisit ! Vreau acasă !
Și eu mi-am spus asta de prea multe ori. La școală. La cursurile de la facultate. Când eram în avion spre Bergamo și am vrut să deschid ușa. Sau când m-am plimbat prin Centrul Vechi din București și am trecut pe o stradă unde erau numai fete dubioase în chiloți care spuneau ”Băiatu’ Băiatu’ masaj băiatu’ ?” exact ca niște bișnițari de țigări. Sau când vânam hipsteri noaptea cu un Bosch Uneo MaXX 900.
Eu îți mulțumesc totuși pentru răbdare și sper că ai reținut ceva semi-util din acest articol ! Vreau să mulțumesc Mirelei pentru oportunitate ! Ne vedem săptămâna viitoare ! Iar pentru că blogul Mirelei începe să capete amploare și unde-i glumă nu-i p@#%!ală , voi veni și eu cu anunț !
Până atunci, Drive safe & Drumuri bune colegii !!!!!
Similar Articles