Been there. Done that.
Stăteam intr-o seară cu berea in mână și cu pijamaua in fund, acasă. Venisem de la muncă și eram ușor obosit, dar totuși am văzut un live de a lui George Buhnici. Dacă nu știi cine este George Buhnici, probabil că nu vei ști niciodată. De ce este acest aspect ( mai ales cel cu pijamaua ) atât de important pentru articolul de azi ? Pentru că era o sesiune live de Q&A. Eu de exemplu l-am intrebat ce părere are despre Nissan X-Trail ( cel desenat de un tip care a avut la dispoziție doar o riglă și un creion ), dar George nu vorbește cu toți pidocchi ( mă gandesc și la cititorii plecați peste hotare care vin vara și cer gelato și ricarica la cartelă ). Oricum, dacă vrei informații despre ultimele tehnologii, el și cu Marian Andrei sunt cei la care trebuie să apelezi. A fost in schimb o intrebare care mi-a captat atenția : Unde vezi industria auto peste 5 ani ?
BORmasina.
George a răspuns că vede viitorul apropiat al industriei auto sub forma mașinilor care se conduc singure. Îi înțeleg logica, mașini de top precum S Class, A8, Seria 7 sau Lexus LS au deja sisteme care sunt 100% capabile de a conduce mașina fără a mai avea nevoie de tine. Iar aceste tehnologii coboară in lanțul trofic cu o viteză din ce in ce mai mare. De exemplu, Golf 7.5 ( care se va lansa oficial in primăvara aceasta ) va avea stopuri cu LED și comenzi prin gesturi. Tehnologii care au avut premiera pe Audi A8 2015. Acuma le poți avea pe un Golf. Rata de tehnologizare a mașinilor este nebună. Înainte se spunea doar despre Lexus că ei nu fac mașini, ei fac laptop-uri pe roți. Acuma toată lumea merge in această direcție. Exceptând Lada. Probabil.
Și totuși de ce nu am implementat incă această tehnologie, dacă este 100% funcționabilă ? Pentru că avem deja mașini care se conduc singure : Taxi-urile. Sau din motive legale mai degrabă decat tehnice. De exemplu, singurul motiv pentru care modul de autopilot de pe S-Class este dezactivat este pentru că in codul rutier scrie că trebuie să ții minim 1 mana pe volan.
Un alt motiv este că tehnologia nu este perfecționată total. Funcționează foarte bine, dar doar la viteze relativ mici ( 80 km/h la Tesla de exemplu ). Mai este unpic de lucru, dar se avansează intr-un ritm mai halucinant decat premiile Oscar de anul acesta. O altă chestie legală este ce facem in caz de accident. Industria auto peste 5 ani poate că va fi total diferită, dar accidentele vor ramane la fel. Iar dacă avem 2 mașini care se conduc singure și care fac accident, cine este vinovatul ? Producătorul auto ? Producătorul tehnologiei de auto-pilot ? Producătorul GPS-ului ? E o treabă foarte complicată la care lumea nu se inghesuie să găsească soluții rapid.
Plus, oricât de urât ar suna asta, o lume fără accidente ar fi foarte nasoală pentru producătorii auto și pentru service-uri. Ei nu trăiesc din schimbul tău de ulei și o bucșă schimbată la 2 ani, din păcate mașinile accidentate serios sunt o sursă de venit.
Unde vezi tu industria auto peste 5 ani ?
Electrică. Probabil că și George Buhnici ar fi de acord cu mine, deși nu cred. Mașina electrică este mai veche decat cea pe bază de carburant, dar pentru că petrol și Dubai mașina electrică a rămas in urmă. Dar se pare că revine spectaculos ca Mihai Trăistariu la EuroVision ( probabil pe sistemul că dacă Conchita Wurst a căștigat – el de ce nu ar avea o șansă ?) . Și de ce a revenit spectaculos acum, în ultimii 2-3 ani ?
Volkswagen a adus un semnal de alarmă pentru industria auto. Un mesaj care a afectat in mod direct industria auto : Motorul diesel a ajuns la final de tehnologie. Nu se mai poate face mare lucru pentru motoarele care sună ca pietrișul căzand din roabă. Toți producătorii bănuiau asta, dar a fost nevoie de un gigant care să le confirme bănuielile. Și toți producătorii se pregăteau pentru acest moment. Mercedes a lansat in 2016 un nou motor de 2.0 litri diesel care să inlocuiască veșnicul 2.2L diesel care a fost pus pe orice, de la Vito pana la S Class. Cu o investiție de 2 miliarde de euro, Mercedes a anunțat că acest motor ( nume de cod OM654 ) este ultimul motor diesel pe care il produc. Tot ce va mai urma vor fi doar imbunătățiri. Așa că sănătate ( la propriu ) !
Volkswagen incepe să fie interesat de mașini electrice și hibride ( greu in schimb ), BMW a venit deja cu i8, i3 și spectaculosul 330e. Nissan Leaf incepe să nu mai fie o caterincă la nivel de vanzări. Tesla face salturi tehnologice in acest domeniu. Mitsubishi au fost prinși cu pantalonii jos cand lumea a comandat mai multe Outlander PHEV decat puteau ei să livreze. Olanda a decis să interzică vanzarea mașinilor cu motoare pe combustie internă ( benzină, motorină, gpl, ulei de bucătărie, delfin feliat, alge, alcool și alte chestii ). Deși motoarele care merg pe bază de alge și alcool s-ar putea să fie excepție ( alcoolul – etanolul mai exact – e un carburant mult mai puternic decat benzina dar e restricționat mai mult pentru curse ). În mai 2016, Germania s-a alimentat cu energie 100% regenerabilă pentru 1 zi. Poate că nu sună enorm, dar intreaga Germanie să funcționeze doar cu energie regenerabilă e extraordinară.
Formula E
Apoi un alt eveniment important pentru mașina electrică s-a intamplat in 2016. În caz că nu știai ( cel mai probabil ) din 2012 se organizează Formula E. E un fel de Formula 1, doar că e cu mașini electrice. La inceput era la fel de interesant de văzut ca Viorel Lis. Acuma in schimb a devenit o serie pe bune și totul merge spre bine. Atat de bine incat in 2016 Formula E a fost vizionată de mai multă lume decat Formula 1. Da, știu, Formula 1 s-a dus pe conduct, dar sunt alternative la Formula E și totuși lumea a ales.
Asta a tentat și producătorii mari să participe iar primii care au spart gheața sunt Renault, Jaguar și BMW. Ce inseamnă asta pentru mașinile obișnuite ? Că tehnologia electrică se va dezvolta exponențial.
Da’, da’ autonomía ?
Problema incepe să se rezolve ușor ușor. Mașinile pur electrice incep să aibe autonomie de 2-300 de km. Incep să apară stații de incărcare rapidă care incarcă bateria la 80% in jumătate de oră. După 250 de km, poți face o pauză de o cafea sau de o budă. Iar stațiile de incărcare incep să se răspandească.
În Germania de exemplu sunt deja 2700 de stații de alimentare electrică. Iar înainte de a sări la mine ca Vadim la o pitică, vreau să iți spun că in Romania sunt 20 de stații de alimentare electrică, dintre care 2 chiar la noi in Iași, in Palas. Poate că are legătură cu faptul că am văzut recent un S Class al Mitropoliei care era hibrid ( S400h ). Orice trimitere sau aluzie la faptul că intreg Palas-ul a fost construit cu un imprumut avantajos din partea Mitropoliei deoarece boss-ul de la Palas a fost cununat de boss-ul de la BOR este un scenariu creat doar in mintea mea și care nu are nicio legătura cu realitatea.
Deci se poate și la noi. Poate că industria auto peste 5 ani in Romania nu va fi numa hibrid și electric, dar suntem și noi pe acest drum. Mai incet, de obicei doar intr-un Lexus, dar e un inceput.
Concluzia este că eu văd industria auto peste 5 ani dominată de mașinile hibride și electrice. Mulți producători au anunțat peste 10 modele noi ( fiecare ) pana in 2020. Am asistat anul trecut la moartea ne-oficială a motorului diesel. Producătorii auto ne-au demonstrat faptul că o mașină hibridă sau electrică nu este neapărat un blender cu roți și că pot fi chiar distractivă ( Golf GTE ) sau chiar terifiantă ( Tesla S, Koenigsegg Regera, McLaren P1 )
Așa văd eu industria auto peste 5 ani și îți mulțumesc pentru că ai ajuns pana aici ! Ne vedem in weekend !
Drive safe & drumuri bune colegii !
Similar Articles