Un Yaris de 210 cai putere. Unde semnez ?

2017 este un an cel puțin interesant pentru industria auto din Europa. Francezii au cumpărat Opel, motorul diesel este la ultima lui strigare, invazia cross-over-ului ajunge și la europeni, Brexitul pune probleme mari industriei auto iar Aston Martin, Audi și McLaren au inceput un nou război al hiper-performanței. Și suntem abia in martie. Whew.

Despre o parte am discutat in articolul anterior. Astăzi vreau să vorbim despre lansari de la Salonul Auto Geneva, lansări de mașini pe bune pe care le vom putea cumpăra și pe care le vom vedea cel mai probabil pe stradă. A fost un salon auto generos și pe această parte. Așa că să trecem la treabă, să vedem ce lansari de la Salonul Auto Geneva vor avea un impact asupra industriei auto.

1.BMW G30 Seria 5 Touring

Aflat la a 7-a generație, varianta decapotabi…ăsta…break a lui Seria 5 deschide seria de lansari de la Salonul Auto Geneva. Ce noutăți aduce noua generație ? Noul Seria 5 este construit pe platforma folosită de Seria 7, este cu 100 de kg mai ușor, am scăpat de Seria 5 GT ( care devine Seria 6 GT ) și avem o variantă electrică ( 530e iPerformance ).

Motoarele incep de la un 2.0 benzinar de 187 cai putere pana la un 4.4 V8 de 462 de cai putere. M5-ul inca nu a apărut dar se preconizează ca va veni cu 600 de cai. A da, nu va fi disponibil un M5 Touring tura aceasta. Que ? Trebuie să vorbesc și despre diesel ? Sunt aceleași ca și tura trecută, nu avem lansări noi. Un 2.0l, un 3.0L și un 3.0L cu 4 turbine ( 4! ).

2.Audi RS3

Ah, Audi RS3. Un Audi A3 la fel de puternic ca un Ferrari 360. Da, ai citit bine : amandouă au aceeași putere – 395 de cai putere. Asta inseamnă pentru RS3 un salt de 30 de cai putere față de generația anterioară. Cum a reușit asta ? A imprumutat motorul de la TT RS. În cat timp atinge 100 de km/h pornind de pe loc ? 4.1 secunde. Va fi un succes răsunător ca și Campionii Manelelor vol. 3 ? Nu.

De ce ? Simplu – prețul de pornire este undeva pe la 50.000 euro ( nu este lansat incă ). Știu, are 400 de cai putere, este o torpilă, este mai puternic decat orice mașină din competiție, dar la 50.000 euro preț de bază este mult, mult prea mult pentru un hatchback.

  1. 2017 Kia Picanto.

Kia Picanto mereu a fost genul de mașină pe care o cumperi dacă nu s-ar putea să-ți pese mai puțin de mașini. Genul de om care a cumpărat un Picanto nu că nu și-a permis altceva, doar că nu a condus nimic altceva in viața lui/ei. Kia Picanto a fost mereu un simbol al unei ere de mult apuse, a cutiilor pe roți făcute pentru oameni care vor ceva mai comfortabil decat autobuzul dar totuși la fel de ieftin ( sau mai ieftin ). Puteau să il numească Zanussi Picanto, sau Kia ZWQ61014WA și ar fi avut același succes.

Dar noul Picanto venit direct din lansari de la Salonul Auto Geneva promite că va răsturna situația și se va asigura că nimeni nu va mai râde de originile lui ușor electrocasnice. Kia Picanto primește fața agresivă cu care ne-a obișnuit deja Cee’d, un motor nou de 1.0L 3 cilindri cu o turbină și 96 de cai capabil de 200 km/h și opțiune multe ( foarte multe ) de costumizare. Eu cred că factorul decisiv pentru clienți va fi garanția de 7 ani / 150.000km, cea mai mare garanție din industrie.

4. Ford Fiesta

Noul Ford Fiesta este mai degrabă evoluție decat revoluție. Oleacă mai mare, oleacă mai incăpător, oleacă mai tot. Ca noutăți avem o variantă de cross-over care va debuta la sfârșitul anului, un motor diesel care va apărea in premieră pentru Ford – un 1.5 tdci de 118 cai putere. Un alt motor nou va fi cel de 1.1 benzină aspirat natural de 69 sau 84 de cai care ar trebui să fie ideal pentru oraș. Nu știu despre voi, dar mie imi place mai mult design-ul versiunii anterioare.

5.Suzuki Swift

Eu am o problem cu mașina asta : e un aspirator de fete. Nu știu ce are sau cum o face, dar fetele fug spre Suzuki Swift cu aceeași viteză cu care fug spre un magazin de reduceri. Urăsc mașina asta ( mai puțin varianta Sport care e una din mașinile mele preferate – cam ironic, nu ? ).

Swift-ul a primit o revizie totală – interior, exterior și mecanic. E mult mai urată ca generația anterioară. Perfect ! Motoarele sunt doar pe benzină iar cel mai mare e de 1.2L și are 3 cai putere. Magnific !

  1. Toyota Yaris GRMN

Una din lansările mele preferate ! Toyota s-a apucat de hot hatch-uri ! Mașini mici cu multă putere ! Cand a făcut ultima oară Toyota o variană sport a lui Auris ? Sau Corolla ? Sau Avensis ? Nici eu nu imi amintesc.

Și pentru că Toyota nu are experiență in acest sector au venit direct cu un ciocan : Yaris GRMN vine cu motor de 1.8 supra-alimentat de 210 cai putere. Golf GTI, o mașină din clasa superioară, are 220 de cai putere. Polo GTI are 192 de cai putere. Ca să iți faci o imagine despre cat de sus a aterizat Yaris GRMN. Am făcut pe mine.

  1. Porsche Panamera Sport Turismo

Abia au reușit să facă Panamera dintr-o mașină provocată estetic intr-o mașină spectaculoasă. Iar acuma au venit cu această…chestie. Da, e un break, dar eu un break care mai degrabă se luptă cu Ferrari GTC4 Lusso decat cu E-Class Break.

Cel mai mic motor dezvoltă 330 de cai putere iar cel mai vânjos 550 de cai putere.

8.Mitsubishi Eclipse Cross

Trecem de la hatch-back-uri la SUV-uri. Și incepem cu Mitsubishi…Eclipse ?

Cu siguranță vă aduceți aminte de sportivul coupe Mitsubishi Eclipse, iar asta face din Eclipse Cross una din cele mai șocante lansari de la Salonul Auto Geneva. Asta se intamplă cand te lași de sport și te apuci de sticlism iar sala ta de antrenament e in Dristor. Mitsubishi Eclipse Cross : Diego Maradona al mașinilor.

De ce a introdus Mitsubishi un cross-over ? Pentru că toată lumea introduce acuma un cross-over.

  1. Jeep Wrangler Rubicon Recon

Aia-i ! Bruce Willis ajunge și in Europa, mai musculos și mai chel ca niciodată. Eu nu știu cum de mașina asta o trecut de testele Euro NCAP moderne, dar e bine că un nebun de acolo a dat avizul favorabil.

În afară de faptul că va avea un motor de 2.8L turbo-diesel de 200 de cai putere nu știu ce mai pot spune despre acest simbol sub forma unei mașini.

  1. Alegerea mea : Volvo XC60

Din toate mașinile de mai sus, preferatul meu dintre lansari de la Salonul Auto Geneva este Volvo XC60. După succesul masiv al noului XC90, cel mai frumos SUV modern după părerea mea, faptul că XC60 imprumută din acest design este echivalentul Sofiei Vergara, în bikini, lucrând la o spălătorie auto. Motoarele probabil vor fi cele noi din gama Volvo, 2.0L supraalimentate. Miau !!

 

Aceasta este partea 1 din serialul lansari de la Salonul Auto Geneva : partea normală. Maine vine și episodul 2 ! Până atunci : drive safe & drumuri bune colegii !