După cum probabil ați văzut, de câteva zile se vehiculează prin presă o nouă propunere pentru noua taxa auto. La fel ca guma lipită de adidas, nu poți scăpa de acest subiect așa ușor.
De ce s-a ajuns aici ? Destul de simplu. Am făcut o trilogie editorială completă pe tema aceasta. Și eu și Buhnici am fost impotria scoaterii acestei taxe. Dar se pare că poporul a decis și a ales punga de zahăr atunci cand a votat. Atunci am demonstrat pentru a nu știu cata oară faptul că suntem un popor cu memorie scurtă, căruia nu ii pasă in mod deosebit de ziua de mâine.
Dar iată că ziua de maine a venit. Așa cum am prezis, România va fi invadată din nou de mașini second-hand din Germania, fix ca in 2006. Mai grav este că acum aducem tot aceleași mașini din 2006, doar că acum nu mai au 5 ani vechime – au 16 ani vechime. De la 1 februarie se inregistrează recorduri zilnice la inmatriculări, iar marea majoritate au peste 10 ani vechime. Iar un procent alarmant au peste 15 ani vechime.
Și de ce ne-ar interesa pe noi faptul că importăm numa mașini vechi ? De ce se bagă acuma noua taxa auto ? Simplu. Data trecută cand am scris despre noua taxa auto am vorbit și despre faptul că suntem cea mai poluată țară din UE și riscăm procedura de infringement.
Doar că acum situația este atat de gravă incat România deja a intrat in procedura de infringement. Mai pe romănește, riscăm să fim dați afară din UE din cauza poluării excesive. Asta explică și graba guvernului de a găsi o noua taxa auto. Nu neapărat din dragostea lor pentru ecologie și urși polari, ci pentru că suntem intr-un moment extrem de nasol.
Și ce a propus guvernul pentru noua taxa auto ?
Nene ăsta, care cică e ministrul transporturilor, a lansat o conferință de presă in care ne-a arătat niște bulinuțe. Mai exact niște abțibilduri care reprezintă noua taxa auto.
Cum funcționează ?
Nu funcționează.
Cum ar trebui să funcționeze ?
Ideea este luată de la marile orașe europene unde trebuie să plătești o taxă ca să intri in centrul orașului cu mașina. Unii au o taxă fixă, iar alții au o taxă raportată la norma de poluare a mașinii. Are o logică un asemenea sistem de taxare, doar că marii miniștri nu s-au mai gândit la adaptarea taxei la condițiile din România și vor să ii dea copy+paste.
Iată 5 motive pentru care nu poți să dai copy+paste pentru noua taxa auto :
1.Normele de poluare
Vom vorbi despre ce inseamnă normele de poluare in alt articol. Până atunci, simplificăm. Ideea este că, cu cât norma de poluare a mașinii este mai mică cu atâta vei plăti mai mult, pentru că poluezi mai mult. Mi se pare rezonabil. Ce nu mi se pare rezonabil este că s-a propus ca vehiculele cu norma de poluare sub Euro 5 să nu aibe acces in centrul orașului.
Mai pe românește ? Norma de poluare Euro 5 a fost adoptată oficial în 2009, deci orice vehicul mai vechi de 2009 nu mai are voie să circule in centrul orașului. Asta in condițiile in care 67% din parcul auto național din 2016 avea peste 10 ani vechime, conform băieților veseli de la asigurări. 2016 – 10 = 2006. Nu e chiar 2009. Deci 67% din mașini nu vor mai putea circula pe centru. Noi nu suntem germani sau francezi sau olandezi ca să ne putem permite mașini mai noi, dar guvernul s-a gândit că ne putem permite aceleași taxe ca ei.
2. Transportul in comun.
Ideea taxei pentru centrul orașului este de a descuraja șoferii să ia mașina și să folosească mijloacele de transport in comun. Poate că intr-un oraș cu transport public civilizat, cum ar fi Clujul, dar in majoritatea orașelor transportul in comun e jale. În Iași e chiar incendiar. La propriu. Și nu am apucat să vorbesc despre hoții de buzunare.
3.Trebuie să lipești abțibildul pe geam.
Știu că suntem români și ne place să facem colecție de cruciulițe pe parbriz și să ne afișăm toate vignette-ele ca să vadă toată lumea pe unde am călătorit noi cu mașina. Acuma o să avem șansa să etalăm și norma de poluare pe parbriz, ca să știu toți ce mașină ecologică conducem. Plus că ar fi mare păcat ca o persoană sa iți rupă abțibildul de pe parbriz și să iei ditamai amenda.
Eu nu înțeleg de ce revenim la abțibild, când avem deja rovinietă in format electronic ?
4.Delimitarea centrului orașului.
Ideea principală fiind montarea de tonete la intrarea in ”centrul orașului”, de unde să putem cumpăra aceste abțibilduri. Serios, abțibilduri…
Problema este că nu avem centre delimitate fizic și nici nu avem loc de ambuteiaje in plus. 1 la mână se va pierde extrem de mult timp cu delimitatul centrului și cu montarea barierelor fizice.
Și dacă se pun acele tonete, procedura ar fi cam așa : ajungi la tonetă, predai certificatul, se constată norma de poluare, cumperi abțibildul, te dai jos din mașină, lipești abțibildul pe parbriz ( dacă ai 1.50 metri și Range Rover plătește pe cineva să o facă pentru că iți permiți oricum nu-i așa ce mâna mea ? ). Nu știu cât va dura, dar dacă vei înmulți cu numărul de mașini care vor să intre pă centru va rezulta un ambuteiaj demn de filmele din vamă. Și nu Vama Veche, ci Vama Borș.
5.Potențialul imens de abuz.
Deja avem probleme mari cu normele de poluare și cu respectarea parametrilor de poluare. Și așa foarte mulți dintre noi avem probleme la RAR, că mașina noastră nu va lua testul de noxe. Și nu este vina noastră, este vina carburanților de calitate scăzută din țara noastră care ne distrug motoarele incetul cu incetul. Ca atunci când fumezi Carpați.
Să mai pui și o taxă pe faptul că mașina ta poluează, eu cred că asta va incuraja lumea să facă tot posibilul să facă rost de abțibilduri din clase cât mai superioare.
Nu mă refer neapărat la bișnițari, sau oameni susceptibili la atenții, pentru că acestea sunt activități străine nouă românilor, dar nu se știe niciodată.
Acestea sunt gândurile mele despre noua taxa auto. E o idee bună, dar nu se poate aplica într-o țară unde domină mașinile Euro 4. E o idee bună, dar trebuie adaptată și pentru dulcea noastră patrie.
Drive safe & drumuri bune colegii !
Similar Articles