Stim cu toții că Iași-ul este un oraș sufocat de mașini. Și de multe alte lucruri este sufocat mirobolantul nostru oraș, dar fiind un site auto, mă rezum la aspectul ăsta doar.

De asemenea, știm și că primăria face un efort de a părea interesată de această problemă. Nu de alta, dar Iași-ul este al doilea cel mai poluat oraș din UE, după București ( Ardealu nu mai e fruncea ). Așa că se caută diverse metode de a face orașul mai suportabil.

Dar oare dacă ne uităm la celelalte state din UE, oare putem găsi metode deja implementate ?

 

Da și nu. Nu este neapărat vorba despre schimbarea metodelor și de introducerea unui nou mod de a ne deplasa cu mașina prin oraș, ci este mai degrabă vorba despre schimbarea unei mentalități. Dar această schimbare de mentalitate are nevoie și de acțiunea primăriei. E un cerc vicios – ca atunci cand bei o bere și o pungă de semințe sărate. Bei bere pentru că semințele sunt sărate și îți fac sete iar apoi mananci semințe pentru că ai bere și trebuie terminată.

 

1.Transportul public.

De aici ar trebui să înceapă schimbările. În primul rand noi, ca șoferi, ar trebui să folosim transportul public mai des. În special atunci cand vrem să mergem în zonele centrale. Prefer să iau un autobuz/tramvai ca să ajung în Piața Unirii, decat să ajung cu mașina acolo în dublu intervalul de timp, iar apoi să mai petrec încă o porție dublă de timp căutand parcare.

Dar noi încă vedem transportul public ca o soluție de mana a doua. Dacă mergi cu transportul public, ești văzut ori ca un sărac fără mașină, ori ca un sărac care nu are bani să își repare mașina.

Ce este de făcut ?

1.Aici trebuie schimbată mentalitatea. Iar cea mai eficientă metodă este de a promova transportul în comun. În primul rand ar trebui să cumpărăm autobuze/tramvaie care să nu fi fost studiu de caz pentru Anghel Saligny. Probabil că mai sunt oameni ca mine, care ar lua autobuzul pana în centru, doar ca să scăpăm de calvarul parcării, dar cand te uiți la autobuze și tramvaie îți aduci aminte de ruda de la țară care încă își face nevoile în fundul curții.

 

2.Benzi speciale pentru transportul în comun.

Ca să poți ajunge mult mai repede cu autobuzul/tramvaiul decat cu mașina. Asta se poartă în Uniunea Europeană, și asta se reflectă într-un trafic mai lejer și într-un oraș mult mai curat și chiar respirabil !

 

3.Accesul restricționat/interzis în centrul orașului.

Foarte multe orașe europene au adoptat acest lucru, noi de ce nu am face asta ? Da, avem un pietonal pe centru, dar viața, femeile și facultatea m-au învățat că treburile făcute pe jumate nu satisfac pe nimeni.

Am nevoie neapărat să ajung cu mașina pe centru. Pentru tine, înaintea intrării pe centru există parcări destul de mari. Nu vreau să merg pe jos nici măcar 1 metru. Recitește premiza.

4.Parcări noi și cu plată.

Știu că suntem romani și evităm să plătim 2 lei ora. Dacă am Q7, pot parca și pe bordură.

N-am unde să parchezvezi punctul 3

5.Benzi pentru bicicletă

Știu că avem cateva, dar parcă au fost puse pentru a nu spune că nu au fost puse.

6.Circulația mașinilor de distribuție în weekend să fie restricționată.

În foarte multe orașe din UE, mașinile de distribuție/comerciale nu au voie să circule în weekend, atat în oraș cat și pe autostradă. Singura excepție o reprezintă mașinile care transportă mancare și alte chestii perisabile, cu o durată scurtă de viață ( cum ar fi alcoolul, sau motivația mea ). Astfel ai un weekend cu un trafic care permite oricui să plece undeva să se relaxeze.

7.Fluidizarea traficului

Sunt cateva intersecții despre care nu sunt prea sigur. Nici despre inteligența lor, nici despre siguranța lor în trafic / general. Le știm cu toții….Str. Palat cu Sf. Lazăr, faimoasa intersecție Bucium – Poitiers, etc. Legenda spune că în acea intersecție se nasc, botează și înmatriculează copii pentru gradiniță, toate în 300 de metri distanță.

 

Concluzie ?

 

In loc să ne agităm cu sute de studii și planuri pentru un trafic mai bun, poate că ar trebui să ne uităm la vecinii noștri. Poate că nu trebuie să reinventăm roata ?

Care este soluția pe care o consideri cea mai benefică ?