Audi A3 8P, una din cele mai bine vandute masini ale germanilor. Audi A3 8P, masina premium a omului de rand. De ce s-a vandut atat de bine si la ce trebuie sa te uiti atunci cand cumperi unul second-hand, afli in articolul de astazi.
Prima generatie de Audi A3 a fost o masina decenta, care si-a facut treaba in mod admirabil. Venind cu o tabla galvanizata si cu motoare din zona superioara, vechiul A3 a fost prima tentativa Audi de a intra pe piata compactelor. Un experiment reusit, care a reusit sa propulseze Audi A3 8P in zona masinilor clasice.
Audi A3 8P – Sunt prea bun pentru un Golf, prea sarac pentru un A4
Audi A3 8P a venit construit pe platforma de Golf V, platforma impartita cu Seat Leon 1P si Skoda Octavia II. VW Golf a fost oricum masina oficiala a celor care isi doreau sa cumpere o masina dar nu stiau ce. In general impulsionati de sfaturile prietenilor si al internetului, multi oameni mergeau pe Golf si traiau relaxati 5 ani stiind ca au garantia de partea lor. Dar ce te faci cu acei oameni care vor ceva mai mult decat Golf, dar care nu vor totusi sa cheltuie prea mult? Aici ma refer strict la oamenii normali, nu la pasionati de masini pentru ca exista multe alternative sport si mai ieftine decat Audi A3 8P. Dar pentru omul normal, care isi doreste o compacta de lux, Audi A3 8P a venit ca un pas final in aceasta lume. Si chiar si asa a fost, pentru ca Audi A3 8P a fost pentru mult timp cea mai scumpa compacta pe care o puteai cumpara. Pana sa vina noul A Class de la Mercedes, singurul rival ca si pret era BMW Seria 1, doar ca Audi A3 8P a fost intotdeauna mai bine echipat decat Seria 1, ban pe ban. Mai fiabil, mai bine echipat.
Cu ce vine nou Audi A3 8P fata de Golf V?
Poate ca in cluburile de fitze si la interviu e suficient sa vii cu un zambet de milioane si cu haine mai de Doamne ajuta. Dar atunci cand vorbesti de cateva mii de euro, trebuie sa vii cu ceva in plus.
- Calitatea generala a interioarelor este cu mult peste Golf V. Daca la Golf V iti vor cadea plasticele la prima inchidere de portierea, Audi A3 8P are materiale pe care doar un copil de 4 ani le poate rupe.
- Apare pentru prima oara varianta „Sportback”, care este la jumatatea drumului dintre compacta si break. Arata mai bine ca varianta hatchback si este aproape la fel de practica ca un break.
Motoare Audi A3 8P
Benzina
- 1.2 TSI de 105 cai – Unul din primele motoare care folosesc benzina si sunt ajutate de turbina, acesta sufera de problema TSI-urilor din prima generatie. Discutam la sectiunea problemelor generale. Un motor chinuit, plin de probleme si lipsit de vlaga. E ca si cum ai pune un biker sa dea mostre de bere radler intr-un hipermarket.
- 1.4 TFSI de 125 cai – Daca ar fi sa iti recomand acest motor, ar trebui sa imi predau imediat permisul si orice pretentie de cunoscator al lumii auto. Pe motorul asta l-as pune alaturi de 1.6 HDI de pe Peugeot ca si fiabilitate.
- 1.6 MPI de 102 cai – Acelasi benzinar aspirat cu care ne-am obisnuit in grupul VAG, acest motor este lipsit de pretentii, putere sau probleme majore. Ideal pentru oras.
- 1.6 FSI de 115 cai – Acelasi 1.6 MPI care a primit 13 cai in plus dar functioneaza cu benzina 98 si in caz ca vrei sa ii pui GPL va functiona 70% gaz 30% benzina deci n-ai facut mare economie. Buna treaba VW cu sistemul asta FSI.
- 1.8 TFSI de 160 cai – Vechiul 1.8T a primit si el sistemul FSI. Sunt ceva probleme la lantul de distributie pentru primele unitati si consuma ceva ulei, dar per total un motor fantastic.
- 2.0 FSI de 150 cai – Discutia dintre 2.0 FSI si 1.8 TFSI e asa de intensa si larga incat am sa va las pe voi sa va certati. 2.0 FSI este mai fiabil dar marginal mai lent ca 1.8 TFSI si marginal mai consumator de benzina. Personal prefer 2.0 FSI pentru tehnologia mai veche si mai robusta.
- 2.0 TFSI de 200 si 265 cai – Nici nu stiu ce consuma mai mult motorul asta: benzina sau ulei? Un motor fantastic, dar trebuie sa ai mereu bidoane de ulei dupa tine. Atentie, bidoane. Nu bidon. Bidoane. Aparent in Germania un consum de 1 litru de ulei la 1000 de km este in parametri de functionare. Practic, un drum Iasi-Bucuresti-Iasi te va costa 1 litru de ulei. Un drum Bucuresti – Milano – Bucuresti te va costa aproape 4 litri de ulei. Mult noroc la stat prin parcari.
- 2.5 TFSI de 340 cai – Disponibil doar pe RS3, ace….am facut pe mine, ma scuzati, am plecat la baie.
- 3.2 V6 de 250 cai – Nu stiu cine s-a gandit sa puna un 3.2 V6 pe Audi A3 8P, dar e bine de stiut ca nebunii inca sunt liberi pe strazi si prin fabrici. Un motor fiabil, de moda veche, care sufera doar de problema generala a benzinarelor VW din aceasta perioada.
Diesel
- 1.6 TDI de 90 si 105 cai – Am dat in motoru asta ca surdu-n-plop atunci cand am vorbit despre VW Golf VI. Iar la Audi A3 8P nu este diferita povestea: Daca este condus 100 de metri in oras ii vor pica injectoarele, EGR-ul si turbina. Sunt multe cazuri de EGR-uri care pica in mai putin de 10.000km.
- 1.9 TDI de 105 cai – Motorul preferat al romanilor se intoarce pe Audi A3 8P. Disponibil doar in versiunea de 105 cai, clasicul 1.9 TDI este fiabil, econom si lipsit de putere. Daca te poti impaca cu zgomotul pietrisului cazand din roaba, atunci 1.9 TDI este un motor decent. Nu se leaga cu aspectul sportiv al lui Audi A3 8P, dar pentru oamenii normali e un motor decent. De retinut faptul ca este singurul motor cu volanta cu masa simpla. Retine asta.
- 2.0 TDI de 140 si 170 cai – In sfarsit ceva delicios. Daca la Passat B6 si A4 B7 sunt probleme grave la axul pompei de ulei, 2.0 TDI-ul de pe Audi A3 8P este chiar decent si fiabil. Atentie in schimb la problema comuna a motoarelor diesel.
Probleme generale Audi A3 8P
- Radiatoarele pierd lichid care se scurge mai ceva ca berea pe tricou. Verifica constant vasul de expansiune si daca ai pierderi de antigel, atunci vei avea in curand si o pierdere de radiator.
- S-Tronicul, care de fapt este un DSG denumit altfel de catre Audi ca sa iti poata lua ochii si banii, are nevoie de schimb de ulei si microfiltru la fiecare 60.000km. Mai mult decat atat, unitatea Mecatronic face infarct si moare, lasandu-te la fundul gol si cu o factura proforma de cateva sute de euro. In 2008 s-a facut trecerea de la DSG6 la DSG7, care este mult mai fiabila. Totusi, trebuie verificata cutia cu motorul la rece, ca sa vezi daca smuceste sau e pe duca.
- Volanta cu masa dubla se uzeaza mai repede decat ti-ai dori, iar costurile sunt pe masura. Problema este in special sesizata la 2.0 TDI, iar factura proforma iti va trage un sut in testicule de vei ramane in coma cateva saptamani.
- Pompa de ABS se strica mai repede decat ti-ai dori. Daca ai un 1.9 TDI sau un 1.6 MPI nu vei merge niciodata suficient de repede incat sa ai nevoie de ABS. Daca ai un 1.2 TSI sau 1.6 TDI nu vei avea nevoie de ABS pentru ca nu vei iesi vreodata din garajul de la service. Dar pentru restul motoarelor, in special sportivele 2.0 TDI, 1.8 TFSI si 2.0 TFSI, e bine de luat in calcul.
- Motoarele TSI au probleme serioase la intinzatoarele lantului de distributie. Intinzatoarele nu mai functioneaza bine, lantul de distributie sare si intra in motor. Nu trebuie sa fii mecanic ca sa realizezi ce se intampla atunci cand un lant de distributie intra intr-un motor care se invarte. Mentiune speciala pentru 3.2 V6, care are 2 intinzatoare, 2 lanturi de distributie si probleme la ambele. Nu este TSI si nici macar nu e popular pe Audi A3 8P, dar e bine de stiut. Motoarele 1.2 TSI si 1.4 TSI sunt de evitat complet. Generatia urmatoare a trecut la distributie pe curea si au remediat problema, dar de astea 2 motoare stai mai departe decat de un vegetarian care abia s-a lasat si de fumat si iti va propovadui existenta raw vegana fara tigari.
- O problema destul de comuna la Octavia II si prezenta si la Audi A3 8P este data de compresoarele A/C, in special de fabricatie Valeo.
- Torpedoul este tinut de 2 bucati de plastic mai subtiri decat picioarele pitipoancelor de Dorobanti, picioare care sunt facute tot din plastic.
Verdict Audi A3 8P
Audi A3 8P ramane o masina superba ca si achizitie second-hand. Chiar daca are un pret peste medie, ca si masina s-a dovedit a fi decenta si populara. Orice configuratie ti-ai dori de Audi A3 8P, o vei gasi. Doar ca trebuie sa ai grija ce configuratie alegi de motor si cutie. Mie imi place si o pot recomanda cu incredere, in ciuda pretului crescut. Atentie in schimb la faptul ca Audi A3 8P este o masina populara si vanduta intens de catre samsari. Atentie extrema la masinile cumparate de la samsari, pentru ca nu vrei sa stii ce sunt in stare sa faca samsarii pentru 100 de euro.
Ce motor recomand? Pentru benzina recomand 1.8 TFSI sau 2.0 FSI, iar pentru diesel recomand 2.0 TDI. 1.9 TDI e mai economic si fiabil, dar chiar nu are legatura cu sportivitatea lui Audi A3 8P.
Buna Andrea,
Personal voi spune pas. Motorul nu este cel mai fiabil posibil, dar problema mea cea mai mare cu A3-ul este nivelul extrem de samsarie. Ai toate sansele sa iei teapa cu A3 1.6 TDI.
Succes!