Seat Leon 1M, castigatorul bataliei compactelor din grupul VW de la inceputul anilor 2000, vine sa demonstreze ca inca este o alternativa viabila in 2019. Iata de ce, in articolul de astazi.
Lansat in 1998, la 2 ani dupa Audi A3 8L si la 1 an dupa VW Golf IV, Seat Leon 1M a fost initial o caterinca lansata de catre spanioli, o alternativa hatchback la Seat Toledo. Surpriza in schimb, nimanui nu i-a pasat de Seat Toledo si au cumparat Seat Leon 1M ca Paella calda.
De ce s-a vandut Seat Leon 1M ca Sangria vara la terase?
- Seat Leon 1M a fost facut cu piese gasite din tomberonul VW, pentru a reduce din costurile de R&D. Astfel, platforma este identica cu cea de Golf IV, iar interiorul este identic cu cel de Audi A3. Ai o masina cu un interior identic cu A3 si cu un exterior care arata fresh chiar si in 2019, toate astea la un pret cu mult sub cel al unui A3 sau chiar al unui Golf IV.
- Mai trebuie sa mentionez aspectul exterior? Seat Leon 1M a avut un aspect puternic sportiv si motoare pe masura. De altfel au fost si foarte multe editii speciale si sportive, cum ar fi Cupra, Cura R, FR sau Top Sport. Daca Golf IV este pentru cei carora nu le pasa de masini iar A3 este pentru cei carora nu le pasa de masini dar le pasa de imagine, Seat Leon 1M a fost puternic inclinata spre comunitatea sportiva. Mai mult decat atat, modelele de top primeau si suspensie semi-independenta, fiind un rival pe masura pentru agilul Ford Focus , o alta compacta sportiva a vremurilor.
Motoare Seat Leon 1M
Benzina
- 1.4 MPI de 75 de cai – Prea mic pentru Seat Leon 1M, acest motor probabil ca este bun in oras dar cam atat. Nu are putere pentru a depasi pe drumurile patriei asa ca este nu doar lent, ci si periculos.
- 1.6 MPI de 100, 102 si 105 cai – Un motor excelent pentru utilizare normala, dar oare chiar vrei un Seat Leon 1M fara sportivitate? E ca si cum ai comanda o Sangria fara vin. E ca si cum ai comanda Paella fara condimente picante. E ca si cum ai bea Desperados. In orice caz, 1.6 MPI sufera de un consum modest de ulei, bobine de inductie pacatoase si un relantiu tremurand care nu are vindecare.
- 1.8 MPI de 125 cai – Acuma deja vorbim altceva, deja ne apropiem de chestiile tari. Atentie in schimb la distributia pe curea care trebuie schimbata la fiecare 100.000km
- 1.8T de 180, 210 si 225 cai – Ne aflam unde trebuie, la cel mai performant motor de pe Seat Leon 1M. Mancator de bobine de inductie si cu ocazionale probleme la turbina, acest motor este atat de bun incat in fiecare cilindru se afla un membru Ca$$a Loco care fredoneaza „Esti senzatie”.
- 2.8 V6 de 204 cai – Varu’ 6 a venit si pe Seat Leon 1M. Nu e nici la fel de puternic ca 1.8T si nici greutatea nu il ajuta, facand Leon-ul sa subvireze ca un porc. Sau ca un Vectra C.
Diesel
- 1.9 SDI de insuficienti cai – Cu 68 de cai la dispozitie, dieselul aspirat natural este ca barajul Vidraru: Aproape indestructibil, imposibil de urnit. Serios, acceleratia lui 1.9 SDI se masoara cu calendarul, iar fiabilitatea acestuia este la limita ridicolului. Functioneaza perfect cu motorina, ulei de rapita, ulei de KFC, spirt Mona, lacrimile celor de la Ministerul Mediului si posibil namol de la Techirghiol.
- 1.9 TDI de 90, 100, 110, 130 si 150 cai – Arhicunoscutul 1.9 TDI vine in 5 arome, ca la Sangria. Recomandate sunt cel de 90 de cai, cod ALH si cel de 130 de cai, cod ASZ. Cel de 90 de cai este foarte economic, foarte fiabil si decent de vanjos. Cel de 130 de cai este suficient de sportiv si mai fiabil decat ARL-ul de 150 de cai, iar diferenta de performanta este minima. Celelalte 2 motoare de 100 si 110 cai au probleme la ECU si turbina.
Probleme generale Seat Leon 1M
- Pentru modelele Cupra si in special 1.8T 20V sunt probleme la cutia de viteze manuala in 6 trepte. Daca e o problema mecanica sau daca tine de modul sportiv de a conduce, doar vrajitoarele Melissa si Vanessa stiu raspunsul.
- In purul si traditionalul stil VW, sunt probleme la chedere. Se strica, se uzeaza, nu mai retin apa si ploua in masina. Bine macar ca nu sunt scumpe. Macar daca ar fi plouat cu Sangria.
- Bateria se entuziasmeaza si trimite din cand in cand mai mult curent decat trebuie. Asta iti prajeste becurile de la faruri si in cazuri rare becurile din bord.
- Claxonul se uda si ramane fara aer, ca o boboaca de liceu care il vede live pe Smiley. Solutia este demna de mecanicii de Dacia 1310: Se ia claxonul, se usuca si se monteaza invers. Te vei claxona pe tine in esenta, dar vor auzi si pietonii.
- Pompa de ABS face figuri si functioneaza doar cand vrea. Ca o prietena care s-a suparat pe tine dar care tot te ajuta din cand in cand. Daca la motorul de 1.4 MPI nu conteaza daca ai ABS sau nu pentru ca oricum nu vei merge suficient de repede incat sa faci accident, la 1.8T ai nevoie de toata forta de franare necesara.
- Mentiune speciala pentru versiunile Cupra: Versiunile cu jante de 16″ nu au suficienta forta de franare pentru folosirea la viteze mari sau de circuit. Daca vrei frane de forja, gen Brembo, va trebui sa mergi pe jante de 18″ ca sa poata acomoda etrierii.
Verdict Seat Leon 1M
Seat Leon 1M este o masina care va ramane in istorie ca un clasic adevarat. O masina sportiva, pentru pasionatii de condus. O masina care arata fresh chiar si astazi. Seat Leon 1M va ramane in aceeasi liga cu BMW E46 de masini memorabile si indragite de pasionatii de sport.
Daca iti cumperi un Seat Leon 1M cu un motor normal gen 1.9 TDI ALH sau 1.6 MPI, consider ca faci o mare greseala. Ia-ti un Golf IV, ia-ti o masina normala. Dar cand vine vorba de Leon, ia un motor pe masura aspectului. Ca nu e scump.
Ce motor recomand? Pentru benzina, clar 1.8T in orice varianta. Pentru diesel, 1.9 TDI de 130 cai.
Am de vanzare un leon 1.6 105cp. Pret 1800 euro negociabil.An 2005 . Tel.0742263479