Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri : Dacia Logan I ( 2004 – 2012 )

Dacia Logan I, masina aproape mioritica intra in ringul AproapeMasini. O masina iubita de europeni si hulita de romani, Dacia Logan I este o masina a controverselor. Merita o Dacia Logan I in vremurile noastre? Aflam in articolul de astazi.




Dacia Logan I a fost prima masina construita de catre Renault de la zero. Nu a fost prima masina sub tutela Renault, premiul acesta fiind rezervat pentru anticul Dacia SuperNova. Dacia Logan I a fost o masina care a divizat romanii si care a facut pe germani sa stea la coada la reprezentata si care i-a facut pe britanici sa fie invidiosi pe restul Europei, pentru ca ei nu au avut Dacia Logan I.


Dacia Logan I – Marul discordiei in comunitatea auto din Romania


Te-ai astepta ca Dacia Logan I sa fie condusa de catre genul de om care sta in mediul rural, are o vesta din lana fara maneci, e rosu constant la fata, isi da jos ciupilica atunci cand intra in biserica, inca mai asculta muzica la caseta si are o husa pentru scaune din margele care se asorteaza cu toate cruciulitele de pe parbriz. Tin sa te dezamagesc si sa iti spun ca genul asta de om il gasesti de obicei la volanul unui Ford Mondeo II.


Atunci, cine a cumparat primul golan?


Sunt doua tipuri de oameni care au cumparat Dacia Logan I. Prima categorie o reprezinta cea a oamenilor care vor masini noi. E o discutie intreaga pe marginea subiectului, o discutie care merita propriul articol. A doua categorie a fost a oamenilor care au vrut o masina ieftina, noua, pe care sa o poata repara in curtea blocului si care sa isi faca treaba cu demnitate. Totusi, pretul foarte mic de achizitie a venit si cu minusuri, pentru ca nu le poti avea pe toate.


 


Dacia Logan I – Davidul lumii auto


O masina noua de la un brand romanesc a reusit sa se strecoare si sa faca furori in lumea auto. Cu banii pe care ii puteai dadea pe un VW Lupo puteai cumpara o masina cat un VW Golf. Nu la aceeasi calitate, dar la aproximativ aceleasi dimensiuni. Chiar daca multi romani au zis ca mai bine isi cumpara un BMW vechi decat o Dacie noua pentru ca romanul este prea sarac pentru a cumpara ceva ieftin, Dacia Logan I a mers inainte si s-a bucurat de acelasi succes ca o telenovela turceasca: Ceva simplu, fara complicatii, pentru mase.


 


Motoare Dacia Logan I


Benzina



  • 1.2 de 75 cai – Venit in 2009 pentru versiunea facelift, arhicunoscutul 1.2 a venit sa inlocuiasca antichitatea de 1.4 MPI. Si el la randul lui o antichitate, pentru ca 1.2-ul a fost lansat initial in 2000. Lipsit de probleme sau de vlaga, trebuie doar sa ai grija sa schimbi distributia la timp.

  • 1.4 MPI de 75 cai – Vestitul „1.4 Rup Asfaltu’ ” de pe Dacia Logan I cu siguranta isi merita meme-ul. La fel de anemic ca o studenta care merge pentru prima oara acasa dupa 8 luni de camin, vechiul 1.4 MPI lansat in 1995 era capabil chiar si de viteze de 2 km/h. In schimb este salvat de fiabilitatea aproape ridicola.

  • 1.6 MPI de 95, 100 sau 105 cai – Am mers cu un Logan cu 1.6 MPI de 105 cai. Era o masina comic de rapida. Daca vrei senzatii tari pe bani putini, ia o Dacia Logan 1.6 MPI de 105 cai. Poate ca nu suna mult 105 cai, dar in combinatie cu o greutate redusa Dacia Logan I 1.6 MPI de 105 cai are performante asemanatoare cu un BMW E46 320d. Cateodata are probleme cu garnitura de chiuloasa, dar per total e un motor fiabil si compatibil cu GPL. Ca doar esti roman, ce segmentul meu de dreapta.


Diesel


1.5 dci de 65, 70 si 85 cai – Legendarul K9K nu este chiar atat de legendar pe Dacia Logan I. Dupa cum am discutat in articolul despre Megane, 1.5 dci K9K a primit injectoare de calitate doar in versiunile de peste 90 de cai. Iar Loganul a primit injectoare Delphi, construite cu aceeasi grija si migala cu care angajatii din mall lucreaza de sarbatori. Mai mult decat atat, 1.5 dci-ul din aceasta perioada este foarte sensibil la calitatea motorinei, iar daca ii dai motorina facuta pe vapor te vei trezi cu acumulari de span in tot sistemul de alimentare si poti cumpara lejer alta masina.



Probleme generale Dacia Logan I



  • Am sa incep cu cea mare: Rugina. Spre deosebire de Mercedes care incerca tehnologii noi, Dacia Logan I rugineste mai repede decat ficatul meu atunci cand beau apa, datorita tablei de calitate inferioara si a structurii non-galvanizate. Toate astea pentru a tine pretul cat mai jos. Rugina se formeaza in special la aripi, praguri si la portbagaj in zona siglei.

  • Tot la capitolul tabla facuta din hartie igienica, Dacia Logan nu este o masina foarte sigura in caz de accident. Nu vrei de obicei sa faci un accident, dar intr-un Dacia Logan I chiar ca nu vrei sa faci un accident. Daca vezi un carucior de supermarket indreptandu-se cu viteza spre masina ta, recomandarea mea este sa sari din masina si sa iti salvezi astfel viata. Este posibil sa fi exagerat putin, dar ai prins ideea.

  • Tot la capitolul ieftineala, mare grija la dotari. Dacia Logan a fost una dintre ultimele masini pe care le puteai cumpara fara ABS, clima, radio, geamuri sau servodirectie. Este absolut inacceptabil sa poti cumpara in 2008 o masina fara servodirectie.

  • Ca orice masina franceza, asteapta-te la foarte multe probleme electrice. Partea buna este ca nimic mecanic nu este afectat asa ca nu vei ramane niciodata pe marginea drumului.

  • Cutia de viteze este mai dubioasa decat acea tipa care are mereu bani, dar nu are job, nu are prieten si nici parinti instariti. O vezi cu ultimele noutati in materie de telefoane si haine, dar nu stii niciodata cu ce se ocupa. Cat despre cutia de viteze s-au raportat probleme la agatat la schimbarea treptelor si zgomote atunci cand bagi in marsarier. De aceea e bine sa mergem doar inainte, ca inainte era mai bine!



Verdict Dacia Logan I


O masina care a fost foarte buna la vremea ei, dar care acum incepe sa isi vada sfarsitul. Desigur, mai sunt impatimiti care vor tine Loganul pana la moarte. A fost o masina ieftina, oarecum decenta si spatioasa. Dar nimic spectaculos. Mai putin varianta 1.6 MPI de 105 cai pe care au pensionat-o devreme Renault cand si-au dat seama ce masina geniala au facut.


Ce motor recomand pe Dacia Logan I? Daca nu stii nimic despre masini si nici nu vrei sa stii prea multe, alege oricare dintre 1.6 MPI si 1.5 dci. Evita 1.4 MPI complet. Daca esti pasionat de senzatii tari pe bani putini, atunci 1.6 MPI 16v de 105 cai este un diamant ascuns in noroi.

Similar Articles

Pareri : Dacia Logan I ( 2004 – 2012 )

Pareri : Dacia Logan I ( 2004 – 2012 )

06 February 2019 In „Teste si pareri auto”
David Burcovschi

06 February 2019

Teste si pareri auto



Scrie un raspuns
  • Adriano

    2023-02-22 16:06:45

    Aceasta motorizare unde se incadreaza de fapt? Ca in articol apar variantele de 95, 100 si 105 cai la motorizarea 1.6 mpi

  • AproapeMasini

    2021-03-29 17:15:46

    Da, se poate monta servo pe Golan. Costa undeva la 1500 de lei toata distractia. Se poate monta inclusiv aer conditionat daca insisti.

  • Dpa

    2021-03-28 23:19:23

    Amprenta la sol e de clio :)) Există cumva posibilitatea de a monta servo pe logan…?!

  • Catalin

    2020-05-09 12:16:52

    Prin situl producatorului Nissan/Renault platforma Duster ului e B0 si e comuna cu un singur model Renault. Cu Captur. Modelul Clio 2 este pe platforma B. Undeva pe drum jurnalistii au pierdut acel 0 si au ajuns tot la B. Dar sunt 2 platforme diferite….. ma rog, doua concepte cu elemente comune care sa faca productia mai rapida si mai ieftina, ca nu e vorba de un sasiu comun, cum era in vremurile de glorie cand mureai cu dintii in volan pentru ca nu existau inca airbaguri pe „platforme” comune….

  • Lu Co

    2020-04-05 15:56:14

    Legat de injectia Delphi de pe diesel, este decent de fiabila daca nu bagi motorina de remorca si pui filtrele corecte (originale sau Delphi). Dar cum din fericire majoritatea merg pe principiul „nu-i Renault precum Logan si nici filtru precum Mann” le asiguram o paine si mecanicilor.

  • Lu Co

    2020-03-11 22:53:06

    Ce n-am inteles este informatia repetata in presa la infinit cum ca Logan (si chiar Duster) sunt facute pe platforma defunctului Clio II. Acuma io banuiesc ca nu se refereau la vreo platforma marina, dar in afara de motor si anexe (care nu sunt specifice neaparat lui Clio) nu prea au componente comune. Pe alocuri doar mai gasesti piese care merg la Megane II, dar si alea putine. Asadar ce inseamna „platforma de Clio”?

  • Mallinckrodtstrasse

    2020-01-08 22:45:07

    Tare remarca despre căruciorul care apare în fața mașinii. A propos, există cumva vreo modalitate de a îmbunătăți siguranța în caz de accident? Se pot pune cumva dispozitive adiționale, sau amortizoare atașate barei metalice din față pentru atenuarea șocului în caz de accident frontal? Se pot face îmbunătățiri în acest sens? Se pot pune airbag-uri la pasagerii din spate?

  • PBY

    2019-11-12 14:56:08

    Logan I Phase II 1.6MPi 64kW (85HP) Alb Polar aka Masina care-ti face de ras in performante cazanul nemtesc cumparat de la bunicuta din Germania la care te-nchini din sculare in culcare


CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA