Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri : Mini Cooper R53 ( 2000 – 2006 )

Mini Cooper R53, primul Mini modern lansat sub tutela BMW, intra in ringul AproapeMasini. De ce este Mini Cooper R53 foarte asemanator cu Dacia Logan, afli in articolul de astazi.




Lansat de catre BMW dupa ce in 2000 au vandut compania Rover, Mini Cooper R53 a devenit imediat un succes printre toti amatorii de fashion si de tot ce este nou. Daca vezi un Mini Cooper R53 pe strada, cel mai probabil e condus ori de o domnisoara cu ochelari de soare ori de un barbat atat de fashion incat il face pe Maurice Munteanu sa arate a ultimul boschetar care arde cartoane iarna sub pod si care se imbraca cu ce a gasit din tomberoane. In orice caz, chit ca vorbim despre o domnisoara sau despre un domnisor, amandoi au programare la salon si trebuie sa ajunga cat mai repede. Sunt foarte putine masini care sa inspire mai mult ideea de moda si avand criteriu de achizitie mai degraba daca se asorteaza cu poseta, nu daca este o masina buna.


 


Este Mini Cooper R53 o masina buna?


In versiunea de baza, Mini Cooper R53 nu este o masina buna. Cu cat incepi sa adaugi optiuni in schimb lucrurile incep sa devina interesante, iar pana ajungeai la John Cooper Works aveai deja masini puternic personalizate. De fapt, asta a fost celalalt farmec al lui Mini Cooper: aveai atat de multe optiuni de personalizare si de tuning incat era foarte greu sa existe doua Mini Cooper R53 identice. Fie ca vorbim despre piese aftermarket oferite de catre BMW sau de catre case de tuning, posibilitatile de personalizare si de tunare erau la fel ca la cetatenii exotici : fara numar. Dar un Mini Cooper de baza? Nu, nu este o masina buna sub nicio forma. La fel ca si la Dacia Logan, versiunea de baza venea fara aer conditionat. Astfel, la fel ca la Dacia Logan, atunci cand suni la un anunt de vanzare pentru un Mini Cooper R53 trebuie sa il intrebi pe proprietar: „B0$$, are A/C?”


 


Motoare Mini Cooper R53


Benzina



  • 1.4 TriTec de 75 cai – Un motor de provenienta americana, acest motor propulseaza masina de parca sub capota ar fi un astmatic care ar tusi printr-un pai. Cam asa se deplaseaza benzinarul de „1.4 rup asfaltu”

  • 1.6 TriTec de 90 si 115 cai – Cel mai echilibrat motor de pe Mini Cooper R53, benzinarul aspirat de 1.6 litri ofera performante decente la un pret corect. Usor anemic dar fiabil, acest Ion Paladi al motoarelor surprinde cel mai bine caracterul simplist al originalului Mini.

  • 1.6 supra-alimentat de 160 cai – Acelasi 1.6 Tritec dar care acum este supra-alimentat. Gasit in versiuna ” S „, acest motor propulseaza masina in urmatoarea dimensiune dar totodata propulseaza si pretul in alta categorie. L-as recomanda, daca nu ar fi atat de rar. A da, datorita sistemul de supra-alimentare bateria a fost mutata in spate, in locul rotii de rezerva. Roata de rezerva nu a fost mutata nicaieri, a fost pur si simplu scoasa.


Diesel


1.4 de 67 si 87 cai – Un diesel minuscul adus de pe Toyota Yaris si care este insuficient pentru Mini Cooper R53. Nu e nici sportiv, nici economic, nici atat de fiabil pe cat te-ai astepta de la Toyota. Daca vrei un Mini Cooper R53 si vrei si un motor diesel, iti pot recomanda sa bagi furculita in priza. Sa iei un Mini Cooper diesel este ca si cum te-ai duce la prasit imbracat in Tommy Hilfiger.



Probleme generale Mini Cooper R53



  • Cutia de viteze pentru modelele pana in 2004 este de tip Midlands, de provenienta Rover. Daca ar fi fost facute pinioanele din branza de burduf, cutia de viteze ar fi tinut mai mult. La fel ca la Dacia Logan, nu stii niciodata in ce viteza esti sau cat va mai tine cutia. Din 2004 s-a trecut la o cutie de viteze Getrag de provenienta BMW. Cat despre cutia automata, aceasta este de tip CVT si este la fel de buna ca atunci cand mananci pepene, bei bere si te apuci de genoflexiuni.

  • Pompa de servodirectie este un alt punct slab al lui Mini Cooper R53. Pompa se strica iar tu va trebui sa mergi fara servodirectie, ca la Dacia Logan.

  • Modulele ABS si ASC sunt o alta parte de electronica care a preferat sa plece decat sa ramana intr-un Mini Cooper R53 si in felul acesta creeaza probleme constante.

  • Parbrizul este aproape drept si in felul acesta nimeni nu scapa, chit ca vorbim despre pietre sau muste. Nu mai trebuie sa spun ca parbrizul crapa mult mai des decat la masinile normale, cu un parbriz inclinat mai normal.

  • Catalizatorul este asezat atat de jos incat daca mergi pe orice altceva ce nu este asfalt vei avea probleme serioase. De fapt, Mini Cooper R53 este mai jos decat moralul unui absolvent de facultate care isi cauta primul job asa ca se recomanda sa folosesti masina doar pe asfalt si sa stai departe de iarba, pamant, apa sau frunze.



Verdict Mini Cooper R53


Sa ne reamintim care sunt asemanarile dintre Mini Cooper si Dacia Logan I:



  • Ambele au fost prima masina a unei marci clasice inviate de catre un producator mare.

  • Ambele au doua motoare pe benzina si unul diesel.

  • Ambele vin fara aer conditionat in varianta de baza.

  • Ambele pot functiona fara servodirectie.

  • Ambele au fost un succes instant pe piata europeana.

  • Ambele sunt foarte ieftine pe piata second-hand.


 


 


De ce sa cumpar un Mini Cooper R53 in loc de Dacia Logan?


Pentru ca un Mini Cooper este mult mai sportiv si are o garda la sol mult mai mica decat instabilul Logan. Plus ca optiunile de personalizare si de tuning sunt mult mai diverse. Si pentru ca Mini Cooper e o masina clasica care inspira moda, e un accesoriu care te va face sa te simti bine la volan si este o masina cu care te poti prezenta vesel(a) la orice locatie sau eveniment. Despre Dacia Logan in schimb am dubii ca poti parca pe Dorobanti si sa fii privit la fel de bine ca si cand ai parca un Mini Cooper. Pentru ca, desi aceste doua masini sunt atat de asemanatoare sunt totusi atat de diferite. Doua masini simpliste si oneste, care apartin a doua lumi total diferite.


Ce motor recomand? Clar, indubitabil, motorul de 1.6 benzina de 90 sau 115 cai. Daca reusesti sa gasesti un Mini Cooper S de 160 de cai, atunci ala e alesul. Altfel, e bun si benzinarul aspirat.


 


Scrie un raspuns
  • Davide

    2022-05-30 19:06:11

    Super masina , tocmai am cumpărat una, recomand cui are bani de aruncat pe benzina și cauciucuri …în rest, geniala, derapează ușor în ture mari , clar nu o masina pt începători…

  • Mircea Ionescu

    2022-01-26 00:14:39

    Si despre varianta de 210 cp ce parere aveti?

  • simion

    2020-07-02 15:25:05

    si varianta de 170 cai unde ati lasat-o. Aam vazut varianta de 163 cai mai exact de care ati vorbit.

  • Dorel

    2020-02-09 09:48:50

    Oricât de bun cunoscător într-ale automobilismului,mecanicii s-au literaturii,ești, nici acum nici peste 50 de ani nu poți spune că o mașină nu este bună doar pentru că nu posedă AC……este ca și când ai spune :Calistrat Hogaș a scris numai prostii deoarece nu avea vedere spre mare, camera lui de lucru.

  • gigi

    2019-12-09 11:39:58

    R50 si R53 (mai e si R52 – decapotabila), au fost denumite si 1st Gen (prima generatie sub numele BMW MINI), sunt subtil dar clar diferite intre ele. R50 intre 2000-2004, R53 2004-2006, R52 2005 sau 2006 – 2008.
    Cateva diferente la R53/R52 fata de R50 sunt: farurile, stopurile spate, ceva modificari sub capota si la articulatii. Motorul de S are un compresor mecanic imbunatatit, cu lobii acoperiti cu teflon, ceva modificari blocul motor, ECU si o cutie manuala de 6 trepte. Diferenta notabila este prezenta diferentialului (limited slip differential, 25%) pe toate modelele Cooper S.
    Toate modelele Gen 1 decapotabile sunt derivate din R53, nu exista R50 decapotabil.
    Dintre cele 2, de preferat e modelul R53 care rezolva cateva probleme ale modelului anterior.

    http://www.motoringfile.com/mini-r50r53-buyers-guide/


CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA