Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri : Audi A6 C5 ( 1997 – 2004 )

Audi A6 C5, una din cele mai ieftine de cumparat si intretinut vapoare pe care le poti cumpara la ora actuala. Dar oare mai are relevanta vechiul Audi A6 C5 in 2019?




Lansat in 1997 cu speranta celor de la VW ca Audi va trece din zona masinilor ieftine in zona masinilor scumpe, Audi A6 C5 face parte din ultima generatie de Audi de moda veche. La fel cum BMW E90 a facut trecerea de la mecanic la digital, asa si Audi A6 C5 a trecut de la mecanicul A6 C4 la digitalul si dubiosul A6 C6.


Unde se situeaza Audi A6 C5 in 2019?


Ca o masina veche, facuta sa reziste. Doar ca, la fel ca la VW Golf 4 sau la VW Passat B5.5 cu care se asemenea mecanic, oricat de rezistenta va fi o masina tot va pierde lupta cu timpul. Dar pana va veni timpul, poti face miliarde de kilometric cu un A6 C5. Ce se strica scump se strica rar iar piesele uzuale au o durata de viata peste medie. Ce e interesant la A6 C5 e ca are acel stil classic de vapor. Masina asta nu se conduce, se carmuieste. Ai nevoie de un echipaj pentru a conduce acest lenes in curbe. La fel de agil in curbe precum Raluca Badulescu in zilele ei bune de ShowBiz alaturi de Nikita, vechiul A6 C5 e o torpila in drum drept si pe drumurile patriei. Serios, un Audi A6 C5 nu are ce cauta cu un motor pe benzina si in oras, vaporul asta se simte cel mai bine cu un diesel si la drum lung.


 


Cui i se adreseaza un Audi A6 C5 in 2019?


Exact acelor oameni carora le este frica de tehnologie si care au 50 de ani, burta, o basca de piele pe cap si o pipa. Oameni care cumva au facut si bani la viata lor si vor o masina buna dar care totusi nu vor sa faca plonjonul la un Audi A8 D2, o alta masina pentru cei plini de bani dar lipsiti de tehnologie. Pentru ca masina asta nu are nicio gara cu tehnologia, sportivitatea si nici nu este o masina sensibila de familie. Nope, un Audi A6 C5 isi duce proprietarul de la el de la curte de la tara pana la magazinul sau fabrica lui si il aduce inapoi intr-un confort satisfacator pentru el.



Motoare Audi A6 C5


Benzina



  • 1.8 20v de 125 cai – Cel mai mic dintre pamanteni, motorul asta are nevoie de cureaua schimbata la fiecare 4 ani sau 100.000 de km (care se implineste prima) si un debitmetru de aer care pica constant. Prea mic pentru vaporul A6, n-ai nici consum bun, nici fiabilitate, nici sportivitate. Practic, ramai ca la dentist – cu banii luati si cu dureri.

  • 1.8T de 150 cai – Acelasi 1.8 20v cu o turbina legata. Vine cu aceleasi probleme si pe langa asta are un apetit pentru bobine de inductie. Un motor spectaculos pentru A4 B6, dar pe A6 C5 e pur si simplu insufficient.

  • 2.0 de 131 cai – Mai lent decat 1.8T, acest antic ALT e mai depasit de situatie decat Mircea Badea inghesuit de motociclisti la iesirea din cladirea Antena 3. Pe langa asta, 2.0 ALT dezvolta incontinenta uleioasa si incepe sa consume ulei talpa.

  • 2.4 V6 de 165 si 170 cai – Un motor fantastic daca il legi cu o instalatie GPL. Un motor fiabil, cu un consum moderat de ulei care nu iti va oferi prea mari batai de cap. Trebuie doar sa ai grija la faptul ca e un V6 si intretinerea va fi mai scumpa ca la un amarat in 4 cilindri.

  • 2.7T de 230 si 250 cai – Deja o dam in motoare pentru pasionati, acelasi motor de pe S4 B5 vine si pe Audi A6 C5 ca sa faca ravagii. Si iti va face ravagii prin intestine, chiloti, inima si buget. Inainte de a cumpara un asemenea mastodont, trebuie sa stii ca transmisia acestui motor rezista doar 80.000 de km.

  • 2.8 V6 de 190 cai – Daca esti in cautarea unui Audi A6 C5 atunci probabil ca nu merita impozitul unui 2.8 V6. Plus ca un 2.4 V6 are doar 20 de cai in minus si un impozit care costa jumate.

  • 3.0 V6 de 220 cai – Iarasi, un motor cu o criza existentiala mai mare decat a unui student care a terminat facultatea si care acum se intreaba incotro sa mearga. In zilele lui bune, acest 3.0 V6 facea sens pe un A6 C5, dar in 2019 trebuie sa ai un fetish bizar ca sa cumperi asa un motor. Si daca intradevar ai un fetish bizar cu aceasta torpila cu combustie interna, mai degraba mergi pe A4 B6 si simti caracterul sport.

  • 4.2 V8 de 300, 340, 450 si 480 cai – Primele Audi S6 si RS6. Amin acestor monstri. Faptul ca aceste motoare se produc chiar si astazi spune ceva despre performantele lor. Infernale de rapide, infernal de scumpe.


Diesel



  • 1.9 TDI de 110, 116 si 131 cai – Cele de 110 si 116 cai sunt la fel de musculoase ca Olimpian Ungherea si au si probleme la turbina, asa ca mergi pe versiunea de 131 cai. Un motor fantastic, dar care nu exceleaza pe  Audi A6 C5.

  • 2.5 TDI V6 de 155, 163 si 180 cai – Cel mai potrivit motor pentru Audi A6 C5, acest mastodont nu are ce cauta in oras, iar primele versiuni ( AFB, AKM, AYM si AKE) au probleme serioase la axul cu came. Cele de 163 de cai si BDH-ul si BAU-ul de 180 de cai vin cu came din titan si nu mai au probleme. Unul din cele mai proaste motoare de oras si unul din cele mai bune motoare de mers pe drumurile patriei. A da, cutia automata Multitronic nu face fatza cuplului lui 2.5 TDI deci va trebui sa te rezumi la o cutie manuala.



Probleme generale Audi A6 C5



  • Suspensia complexa si fragila care se regaseste pe A4 B6, Passat B5.5 si Skoda Superb 3U face scandal si pe Audi A6 C5. Construita pentru a oferi confort pe drumurile asfaltate ale Germaniei, acest sistem complex cedeaza repede pe drumurile patriei. La fel cum a spus si Dan Spataru candva: “drumurile noastre toate, se vor asfalta vreodata…”

  • Pe Audi A6 C5 debuteaza si odioasa cutie automata de tip CVT Multitronic, folosita pentru modelele cu tractiune fata. Pentru modelele Quattro s-a folosit cutia Tiptronic care este lipsita de probleme notabile. Dar acea cutie Multitronic e la fel de utila ca un prieten care iti spune ca “te-as ajuta frate cu cel mai mare drag, dar nu pot” ori de cate ori il suni.


 


Verdict Audi A6 C5


Lista de probleme e scurta, la fel ca si lista de optiuni si tehnologie. Daca vrei o masina mare cu care sa cutreieri drumurile patriei cu un buget redus si confort crescut, atunci un Audi A6 C5 e o alegere inspirata. Totusi, la fel cum am spus si la inceput, oricat de buna ar fi o masina va pierde inevitabil lupta cu timpul. Iar majoritatea modelelor au peste 700.000 de km la ora actuala, asa ca trebuie sa te gandesti daca vrei un A6 C5 pe termen lung. Ca de revanzare la o masina din 2000 nu mai poate fi vorba, chiar si la un Audi.


Ce motor recomand? Daca bugetul tau pentru intretinere e comparabil cu bugetul unui student care sta pe banii parintilor, atunci motorul de 1.9 TDI de 131 de cai. Daca totusi bugetul nu este la fel de strans ca un Libresse, atunci mergi pe un 2.5 TDI de 163 de cai si bucura-te de experienta completa.


Scrie un raspuns

CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA