Skoda Fabia II, ruda mai saraca si mai practica a lui VW Polo. Si poate fi chiar si alegerea mai buna. Iata de ce merita Skoda Fabia II, in articolul de astazi.
Skoda Fabia II a mers pe linia impusa de Octavia I in 1362, atunci cand Lituania a fost prima tara care a trecut la 1 Ianuarie ca fiind prima zi din an, si a venit cu o mecanica identica cu cea de VW Polo si Seat Ibiza, dar cu materiale interioare demne de caminele studentesti care fac Regia sa para a Hilton. Doar ca Skoda Fabia II a venit cu materiale mai calitative si cu un aspect care sa fie si pe placul celor care au mai putin de 40 de ani si care traiesc la oras, nu car saci de cartofi pe drumurile pietruite ale patriei.
Cui I se adreseaza Skoda Fabia II?
Doamne si domnisoare in principal. Skoda Fabia II este o masina mica, cocheta, care poate arata bine, ieftina de intretinut, usor de parcat si care nu arata jalnic daca ii pui abtibilduri cu fluturasi.
De ce Skoda Fabia II si nu alta masina de oras?
- Pentru ca Skoda Fabia II e mai ieftina, arata mai bine si e de o fiabilitate decenta. Dar apoi vine aia mare: Este singura masina de oras care vine cu versiune break. Daca faci taximetrie si vrei o masina mica, pe benzina, atunci Skoda Fabia II break e una din cele mai bune alegeri de pe piata.
- De asemenea, daca esti o persoana deosebit de lenesa vei aprecia butoanele de la clima care sunt puse sus pe bord, ca sa nu trebuiasca sa fii in pericol de entorsa la maini. Skoda Fabia II chiar e o masina adaptata pentru oamenii care nu stiu nimic despre masini si nici nu vor sa afle. Genul de om care spune “Dom’le, pe mine ma intereseaza culoarea, nu ma intereseaza sa deschizi capota.”. Skoda Fabia II, masina oficiala a oamenilor care nu schimba niciodata canalul de radio.
Motoare Skoda Fabia II
- 1.2 MPI de 60 si 70 cai – S-a scapat de vechiul HTP de origine Skoda si s-a trecut la o unitate VW. Nu stiu daca e de bine sau nu. Am avut motorul asta pe Polo si manca ulei, prea mult carburant si avea performante fizice demne de Tamara Buciuceanu. Excelent pentru a duce copii dimineata la gradinita, pentru ca in oras oricum nu ai nevoie de putere.
- 1.2 TSI de 85 si 105 cai – Versiunea cu turbina aduce un suflu de putere astmaticului 1.2 MPI. Doar ca suflu de putere ii poate provoca infarct. Despre ce e vorba, in sectiunea de probleme generale.
- 1.4 MPI de 86 cai – Ai 15 cai in plus fata de motorul de baza si primesti bonus si probleme la garnitura de chiuloasa care se prajeste de zici ca e la Black Food Festival. Mult fum, si mai mult miros.
- 1.4 TSI de 180 cai – Vestitul 1.4 TSI “TwinCharger” care a debutat pe VW Golf V. Probleme la compressor, problema la turbina. Avantajul este ca vine doar pe Skoda Fabia II Monte Carlo, o masina pe care o poti admira chiar si atunci cand e pe platforma, mediul ei natural.
- 1.6 MPI de 105 cai – Cumva anticul 1.6 MPI si-a gasit calea si pe Skoda Fabia II. Un motor simplu, fiabil si comic de rapid pe Skoda Fabia II. Probleme ocazionale la bobinele de inductie, dar in rest aceasta antichitate este pe cat de rara, pe atat de geniala.
Diesel
- 1.2 TDI de 75 cai – Odiosul 1.6 TDI cu un cilindru scos. Da, consuma putin, dar cu ce pret? E ca si cum te-ai bucura ca economisesti bani pentru ca nu mai bei alcool, dar din cauza ca ai facut ciroza.
- 1.4 TDI de 70 si 80 cai – Vechiul, legendarul 1.4 TDI vine la final de cariera pe Skoda Fabia. Stii toate glumele alea cu 1.9 TDI ALH care consuma atat de putin incat produce motorina? Pe 1.4 TDI chiar se intampla asta, consumul fiind ridicol de mic. Plus ca versiunea fara filtru de particule e absolut indestructibila.
- 1.6 TDI de 75, 90 si 105 cai – Nu. Stop. Nu. Booo. Huooo. Am discutat pe larg motorul asta in articolul despre Golf VI. In esenta este un motor decent pentru drumurile patriei, dar se strica la fiecare 100 de metri de mers in oras. Probleme grave la filtru de particule, EGR si injectoare atunci cand este condus in regim de oras, cu drumuri scurte de acasa la gradinita la munca la gradinita la mall si acasa inapoi. Toate motoarele diesel moderne sunt sensibile la condusul in oras, dar 1.6 TDI e campion pe sate.
- 1.9 TDI de 105 cai – O alta relicva a trecutului care cumva a ajuns si pe Skoda Fabia II. Serios, la cate motoare se pensioneaza pe masina asta, ar trebui sa o fi denumit “ Skoda Fabia II Club 60+ “. Cat despre motor, mai trebuie sa zic ceva? Undeva pe la 300.000 km se uzeaza axa cu came si suportii de motor, dar chiar o sa faci 300.000 de km cu o Fabia?
Probleme generale Skoda Fabia II
- Motoarele TSI, respective 1.2 TSI si 1.4 TSI au probleme serioase cu intinzatoarele lantului de distributie. Ori schimbi intinzatoarele, ori cauti versiunile noi care au distributie pe curea. Nu trebuie sa absolvi scoala vietii si facultatea de ursarie ca sa realizezi ce inseamna ca lantul de distributie sa sara din mers si sa intre in motor.
- Ca tot vorbim de distributie, aceasta trebuie schimbat la fiecare 100.000 de km sau 4 ani, valabil pentru motoarele 1.4 MPI, 1.4 TDI si 1.9 TDI. Cel de 1.6 MPI nu are nevoie de distributie schimbata, el se sincronizeaza la infinit. Si fara lant.
- Motorasul stergatorului de la luneta isi da duhul la fiecare ploaie, problema impartita cu VW Polo. Singura solutie este sa ii zici cateva cuvinte de sanatate si sa il schimbi. Sau sa mergi asa. Oricum majoritatea posesorilor de Skoda Fabia nu se uita si in oglinda retrovizoare pentru a studia traficul, ci doar pentru a studia daca machiajul nu cumva a curs.
- Pentru acei 2 posesori de Skoda Fabia II cu transmisie automata, trebuie sa stiti ca DSG-ul are nevoie de uleiul si filtrul schimbat la fiecare 60.000 de km. Undeva pe acolo pica si unitatea Mecatronic, care doar se schimba, nu se reconditioneaza.
- Modelele de baza nu au nici macar afisaj pentru temperatura sau senzor pentru nivelul de ulei. Nu fi ghertzoi communal cu nevasta ta, cumpara-I o versiune de mijloc, ca oricum nu e scumpa.
- Senzorul G201 pentru ABS are tendinta de a se strica, la fel cum se strica la majoritatea masinilor din perioada 2005 – 2010. Asta pentru cei 2 cititori care stiu sau carora le pasa de ABS.
Verdict Skoda Fabia II
O masina excelenta pentru oras si pentru doamne. O masina care arata modern chiar si astazi si care e foarte prietenoasa cu soferii, indiferent de nivelul lor de experienta. Usor de condus, usor de parcat, ieftin de intretinut. Stiu, masina asta se adreseaza in special tinerilor si incepatorilor, vreau doar sa spun ca Skoda Fabia e o masina excelenta pentru cei carora le pasa prea putin de date tehnice si care vor doar o masina buna de oras. Un concept pe care VW si Toyota l-au stapanit foarte bine. Daca nu stii nimic despre masini, Skoda Fabia II e foarte buna. Daca stii ceva despre masini, o sa apreciezi cat de ieftina e de intretinut si cat de mult te poti plimba cu ea.
Ce motor recomand? Pentru condus strict in oras, acasa-gradinita-munca-mall-gradinita-acasa, clar 1.2 MPI. Daca vrei sa te distrezi pe bani putini, 1.6 MPI de 105 cai. Daca vrei neaparat diesel, 1.4 TDI ramane rege pentru Skoda Fabia II.
9 martie 2020 la 8:07
Salut,m-am luat dupa acest articol si am cumparat fabia pe 1.4 TDi acum ceva timp si de abia acum am zis sa scriu si eu un comentariu..dupa 9000 Km parcursi de mine motorasul luneta a murit.filtre si ulei schimbate in prima zi iar dupa aia nu ma interesat nimic.daca nu e ceva aprins in bord iar daca masina nu face nici un zgomot anormal deci nici un motiv sa merg in service :)).alte detalii despre ea este ca e gri si ca a mers mai mult prin gropi decat pe drum asfaltat.
10 martie 2020 la 18:46
Salutare Andrei,
Ma bucur ca am putut avea un impact pozitiv asupra cuiva! Da, motorasul de la luneta e o problema clasica la Polo – Fabia – Ibiza.
Felicitari pentru achizitie!
27 aprilie 2021 la 8:35
Eu am un seat altea si tot asa, a murit stergatoru spate. Aparent zic, deoarece din cand in cand la activarea manetei mai are zvacuri, facand jumate de cursa. Indeosebi atunci cand ii schimb eu pozitia cu mana forțând putin si actionand apoi maneta din masina. O parere va rog?
11 martie 2020 la 6:32
Salut,
Am avut Fabia 1.4 TDI – nota 10 pentru ea.
Consum ridicol de mic, masina perfecta.
Am avut un accident nasol, (dauna totala), dar am iesit din masina fara vreo zgarietura.
Urmatoarea masina a fost un Ford Fusion 1.4 TDI si Skoda era peste la toate capitolele.
13 martie 2020 la 20:21
Salut, urmaresc analizete voastre si va dau in mare parte dreptate. Fac primul comentariu caci, din intamplare , am detinut Fabia 2 1.4tdi , Fabia 2 1.6tdi si Fabia 3 1.4tdi . Intr-adevar Fabia e chiar lider de segment avand un raport excelent calitate, dotari ,fiabilitate si pret.
Consider 1.6 tdi peste 1.4 tdi : zgomot redus, putere peste si consumuri comparabile. In cei peste 200k km cu ambele 0 probleme demne de mentionat.(Nu egr, nu injectoare, nu filtru).
13 martie 2020 la 20:22
Salut, urmaresc analizete voastre si va dau in mare parte dreptate. Fac primul comentariu caci, din intamplare , am detinut Fabia 2 1.4tdi , Fabia 2 1.6tdi si Fabia 3 1.4tdi . Intr-adevar Fabia e chiar lider de segment avand un raport excelent calitate, dotari ,fiabilitate si pret.
Consider 1.6 tdi peste 1.4 tdi : zgomot redus, putere peste si consumuri comparabile. In cei peste 200k km cu ambele 0 probleme demne de mentionat.(Nu egr, nu injectoare, nu filtru).
Ps: am vorbit doar de F2.
29 mai 2020 la 16:55
Buna tuturor, am o Skoda Fabia cu 2800 km la bord parcursi in 3 ani de cand am cumparat masina si s-a defectat cuta de viteze ??!!! Rparatia nu se include in garantie ??!! si reprezentanta Skoda imi cere 2800 de lei pe care trebuie sa ii suprt eu. E normal asa ceva ?
31 mai 2020 la 8:36
Salut! Ce versiune de skoda fabia 2, 1.4 tdi nu are filtru de particule? Cum imi dau seama? Are un cod specific? Sau dupa norma de poluare?
31 mai 2020 la 8:43
Dar motorul de 1.9 TDI de pe Skoda Fabia 2 are filtru de particule?
11 octombrie 2020 la 16:01
Revin si aici cu intrebari pentru sfat achizitie masina scoala de soferi.
Sunt hotarat sa achiztionez skoda fabia si am nelamuriri pe care google nu a reusit sa ma convinga.
Motoarele 1.4 tdi fara filtru de particule (care este ultimul an de fabricatie) sau 1.6mpi (care este ultimul an de fabricatie).
La benzinar iau in calcul sa instalez gpl. Aveti idee costurile pentru gpl?
Care ar fi mai bun oare si ma gandesc la varianta break. Ma gandesc ca este mai spatioasa.
Va multumesc pentru pareri si sfaturi.
11 octombrie 2020 la 22:58
Tot eu revin cu intrebarea. 1.2 mpi de 70 cp este problematic? Cu el as merge fara sa mai pun gaz. La scoala nu fac raliu. Daca totusi 1.6 este rege merg pe aceasta varianta.
13 octombrie 2020 la 10:50
Salutare Constantin,
Eu am avut 1.2 MPI de 64 de cai pe Polo (acelasi motor in esenta). Aveam consum in oras 10%, exact ca Octavia 2 1.6 MPI deci marea economie nu o faci. Plus ca are tendinta de a manca ulei. Personal as merge pe 1.6 MPI fara sa ma gandesc.
13 octombrie 2020 la 18:49
Fabia 1.6 mpi nu se gasesc in Romania. Am gasit cateva modele in germania. Astazi am vazut o masina de scoala cu 1.9 tdi. Avea peste 400 mii km. Nici o problema. Cred ca aceasta va fi aleasa sau 1.4 tdi fara dpf.
13 octombrie 2020 la 19:09
Problema este ca am gasit 1.9 tdi in mai multe variante de fabricatie. Varianta 2007-2010 este la fel de fiabila?
20 octombrie 2020 la 9:08
Buna ziua,
Credeti ca o Fabia de 1.2 benzina s-ar preta la o deplasare de peste 6000 de km in 10 zile?
20 octombrie 2020 la 14:51
Salutare Cristi,
Eu am avut Polo cu motorul ala si am facut Iasi – Verona dus-intors. Masina e ok, dar sa iti iei si cateva bidoane de ulei cu tine, preventiv. Al meu manca ulei doar la drum lung.
30 noiembrie 2020 la 19:02
Am o skoda fabia 2, motor 1.4 tdi, în mișcare bagă căldura, iar când stationează cu motorul pornit, fiind cald motorul, nu mai baga căldură. Cine mă poate ajuta cu o parere? Mentionez că climatizarea este cu AC
5 februarie 2021 la 0:03
Buna Ionut,
din pacate am o veste rea,
1. garnitura de chiuloasa este arsa, la culisarea pistonului in sus, baga presiune de aer prin fisura, sau …
2. inainte de pompa de apa ai un furtun crapat, pompa de apa trage aer fals.
3. verifica nivelul de antigel din vasul de expansiune, cu siguranta ai lipsa.
– antigelul este mai fluid ca si apa, undeva cu siguranta ai pierderi de antigel
– vezi in interiorul masinii, sub presuri
– nu pierzi mult antigel dar … in turatia motorului la mers normal, pompa de apa impinge lichidul de racire in radiatorul de clima al masinii, de aici si aparitia caldurii din timpul mersului, iar …
– cand motorul sta la relanti, lichidul de racire nu ajunge la radiatorul de clima, pompa de apa nu face presiune in instalatie.
Bafta !
10 decembrie 2020 la 20:43
Salutare tuturor,
Detin o Skoda Fabia II fabricatie 2010, 1.2 TDI din 2015. La momentul achizitiei i-am schimbat distributia.
In afara de schimburile de filtre/ulei/lichid frana/discuri/placute nu am investit nimic in masina.
Anul acesta mi-a murit motorasul de la stergatorul-spate.
Mai nou senzorul de recirculare a gazelor(EGR) functioneaza defectuos -> martorul de check engine aprins.
Consum 5,5-6% urban. 3,8-4,2% Extra-urban.
In afara de cele mentionate mai sus nu am intampinat alte probleme.
O masina foarte fiabila si o optiune foarte buna pentru oras: urca usor borduri, poate fi parcata cu lejeritate, fasneata si consum redus.(de nevoie am intrat si pe niste drumuri forestiere destul de anevoioase si nu a atins nimic)
11 februarie 2021 la 15:43
Salutare ! Am cumparat de curand o Skoda Fabia 1.4 16V 2008 !
Ce ma sfatuiti cu Distributia?? sa ma bag s`o schimb sau…?
Este pe lant ?? Nu este ?? Stie careva ??
Va multumesc !
12 februarie 2021 la 22:49
Salutare Vali,
Motorul ala e pe curea si iti recomand sa o schimbi.
9 martie 2021 la 17:10
Buna ziua,
Intentionez sa achizitionez o skoda fabia sportline, 2011. Întrebarea mea este: se poate inlocui toba sport cu una normala? Nu ma incanta sunetul tobei sport.
Multumesc anticipat.
31 martie 2021 la 22:59
Ceau. De curând am primit cadou de la soțul meu o skoda fabia comby, moror 1.2 diesel cu 75 cai putere din 2012.arata super ok, mai ales interiorul, e dublu climatronic, asistenta la schimbarea treptelor, asistenta la coborâre, plus ce, ma super fascinat, o navigație destul de mare pe care scrie skoda, oare sa fie din fabrica, sau e aftermarket? Iar o mica părere despre motor? Este chiar atât de slab și pica multe la el? Îți mulțumesc frumos pt un răspuns mai amănunțit. Pup.
1 aprilie 2021 la 10:40
Buna Delia,
Felicitari pentru cadou. Motorul nu e chiar atat de problematic, nu prea are probleme. Doar sa nu il rulezi doar in oras, ci sa il mai scoti la o plimbare din cand in cand. Singura problema reala e ca e un diesel in 3 cilindri si suna a pietris cazand din roaba. Da, intradevar, e la fel de musculos ca Irina Rimes dar probabil ca te descurci tu. In orice caz, Fabia e o masina fiabila, simpla, robusta si cu priza la fete si la burtosi la 50 de ani care nu fac diferenta dintre copii si saci de cartofi.
Succes!
10 aprilie 2021 la 16:24
salutare am o fabia 1,4 tdi 2010 si s a aprisn martorul de dpf s au alternativa de egr m am uitat sub masina så våd unde este dpf si nu l am våzut cred cå este chiaR IN SPATE LA MOTOR as fi interesat så pun ceva solutie pentru filtru de particule dar muncå multa så desfaci o gråmadå are cineva vreo idee ce ar fi de fåcut-. .
23 mai 2021 la 11:10
Buna ziua! Am si eu o rugaminte la voi….vreau sa imi cumpar o fabia 2 dar diesel.
Ce motor imi recomandati? 1,4?? 1,6?
Mai mult naveta in afara orasului,zilnic 55-60 km. Multumesc!
24 mai 2021 la 9:20
Salutare George,
Personal as merge pe 1.4 TDI pentru simplul fapt ca e tehnologie mai veche, mai rezistenta. Nu e la fel de sprinten ca 1.6, dar e mai fiabil.
Succes!
24 mai 2021 la 14:33
Multumesc frumos! Dar la 1,6 care ar fi problema? Cu ce as putea sa ma confrunt?
24 mai 2021 la 15:50
1.6 TDI e de generatie mai noua dar si mai sensibil la EGR, filtru de particule, injectoare si tot asa. Si apoi mai ai subiectul volantei care costa dublu in cazul lui 1.6 TDI.
Succes!
25 mai 2021 la 16:19
Iti multumesc foarte mult pt sfaturi. O sa am grija daca ma hotarasc sa cumpar.
30 mai 2021 la 11:11
Buna ,am o Skoda fabia 2 ,htp ,motor 1,2,cumparata noua in 2008,am 177000 km ,nu am schimbat nimic in afara de consumabile,acum mi se inchid usile in mers ,se blocheaza usa portbagaj ,nu stiu de ce
30 mai 2021 la 11:47
Salutare Costel,
E problema clasica de la portiere, cel mai probabil sunt stricate motorasele.
Succes!
30 mai 2021 la 13:11
Nu am problema asta iarna ,doar cand se incalzeste afara .De distributie ce zici ,mai tine.Multumesc.
7 iunie 2021 la 20:22
Salut! Am si eu o Skoda Fabia 2009 1.4 TDI 80 cai de Anglia dar am probleme cu geamurile electrice pe fata si senzorii de parcare nu funcționează…
Aveți idee ce trebuie sa schimb?
8 iunie 2021 la 9:12
Salutare Gaby,
La Fabia / Polo / Ibiza se strica frecvent motorasele de la geamuri.
Succes!
8 iunie 2021 la 19:23
Funcționează doar stânga față dar nu mai cand vrea el, are momente
14 iulie 2021 la 6:48
FFurtunasul care vine de la motor la galeria de admisie cum ar trebui sa fie montat? ce sens de circulație ar trebui sa aibă? Motor– galerie sau invers.acesta are o supapa si funcționează într-un singur sens…..Skoda Fabia 2 1,2 benzina
19 septembrie 2021 la 17:04
As dori sa cumpăr o Fabia ll pe benzina second hand ce motorizare ma sfătuiți? Mulțumesc.
20 septembrie 2021 la 8:40
Salutare Paul,
1.4 benzina.
Succes!
24 ianuarie 2022 la 17:02
Salut!
Doresc sa achiziționez o Skoda Fabia Monte Carlo benzina 1.2 TSI (86 cai)
An fabricație 2012, 162.000 km, cutie manuala….ce sfat îmi puteți da?
Preț achiziție 4500€.Mulțumesc!
25 ianuarie 2022 la 9:53
Salutare Valentin,
Sfatul meu este sa eviti 1.2 TSI cu totul, daca e cu distributie pe lant si asta cel mai probabil e.
Succes!
24 august 2022 la 17:28
Buna seara! De curand,am achizitionat o Skoda Fabia2 cu 2500€. Motor de 1,2HTP,an 2009,distributie pe lant,benzina. As dori sa aflu mai multe pareri. Merita?
25 august 2022 la 8:44
Buna Anisia,
Daca ai luat-o doar pentru oras, e decenta.
Succes!
22 septembrie 2022 la 20:53
Dețin o Skoda Fabia 2 1.6 an 2011 și nu mai am căldură în habitaclu siguranțele șanț bune antigel este temperatura la motor se ridică până pornește ventilatorul.nu am decât AC la parbriz știe cineva care e problema?
23 septembrie 2022 la 10:27
Salutare Iulian,
Trebuie verificate tevile de la caloriferul de caldura si apoi caloriferul de caldura efectiv. In cazul tau este posibil sa fie infundat caloriferul. Cel mai bine mergi la mecanic.
Succes!
28 ianuarie 2023 la 13:42
Salut din cate stiu motorul asta de 1.4tsi de 180 cai este diferit fata ce cele de 140 si 120.
Si este doar cu o cutie dsg7 care scoate niste timpi uimitori.
Are probleme cu intinzatorul lantului de distributie,cand atat am putut sa aflu.
Mai stie cineva si alte probleme?
30 ianuarie 2023 la 12:18
E acelasi motor, doar ca are si turbina dar si sistem de supra-alimentare. Motor de evitat cu totul. Am scris mai multe in articolul despre Scirocco.
https://aproapemasini.com/2020/02/07/pareri-vw-scirocco-2008-2017/
17 februarie 2023 la 0:05
Buna ziua . As vrea sa cumpar o skoda fabia 1.2 htp din 2011-2012 pe care sa pun gpl pentru a face bolt in Bucuresti. Credeti ca este o alegere buna acest motor pentru gpl si km multi in oras? Va mulțumesc
17 februarie 2023 la 12:12
Salutare Marius,
Atata timp cat respecti regimul de mentenanta al unui GPL, ar trebui sa fii ok.
Succes!
7 aprilie 2023 la 23:34
Sunt posesor Skoda Fabia 2 combi 1,4 tdi 2008. La 130000 km s- a oprit brusc motorul in mers. Verdict: s- a rupt lanțul ce antrenează pompa de ulei și arborele cu contragreutăți pentru echilibrare și a distrus pinionul de pe arborele cotit. . Am fost nevoit să schimb motorul cu unul sh. După ce am mai studiat pe forumuri se pare că e o problema la acest tip de motor cu acel lanț tensionat de un intanzator hidraulic. Skoda recomanda mai nou inspectarea obligatorie a lanțului și întinzătorului la fiecare 100000 km. Alt minus: pentru schimbarea rezistentei termice care acționează ventilatorul de habitaclu trebuie sa dai jos tot bordul. In plus cred că am schimbat de cel puțin 10 ori bucata de furtun dintre pompa și conducta de alimentare a rampei cu injectoare.