Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri : Skoda Fabia II ( 2007 – 2014 )

Skoda Fabia II, ruda mai saraca si mai practica a lui VW Polo. Si poate fi chiar si alegerea mai buna. Iata de ce merita Skoda Fabia II, in articolul de astazi.




Skoda Fabia II a mers pe linia impusa de Octavia I in 1362, atunci cand Lituania a fost prima tara care a trecut la 1 Ianuarie ca fiind prima zi din an, si a venit cu o mecanica identica cu cea de VW Polo si Seat Ibiza, dar cu materiale interioare demne de caminele studentesti care fac Regia sa para a Hilton. Doar ca Skoda Fabia II a venit cu materiale mai calitative si cu un aspect care sa fie si pe placul celor care au mai putin de 40 de ani si care traiesc la oras, nu car saci de cartofi pe drumurile pietruite ale patriei.


Cui I se adreseaza Skoda Fabia II?


Doamne si domnisoare in principal. Skoda Fabia II este o masina mica, cocheta, care poate arata bine, ieftina de intretinut, usor de parcat si care nu arata jalnic daca ii pui abtibilduri cu fluturasi.


 


De ce Skoda Fabia II si nu alta masina de oras?



  • Pentru ca Skoda Fabia II e mai ieftina, arata mai bine si e de o fiabilitate decenta. Dar apoi vine aia mare: Este singura masina de oras care vine cu versiune break. Daca faci taximetrie si vrei o masina mica, pe benzina, atunci Skoda Fabia II break e una din cele mai bune alegeri de pe piata.

  • De asemenea, daca esti o persoana deosebit de lenesa vei aprecia butoanele de la clima care sunt puse sus pe bord, ca sa nu trebuiasca sa fii in pericol de entorsa la maini. Skoda Fabia II chiar e o masina adaptata pentru oamenii care nu stiu nimic despre masini si nici nu vor sa afle. Genul de om care spune “Dom’le, pe mine ma intereseaza culoarea, nu ma intereseaza sa deschizi capota.”. Skoda Fabia II, masina oficiala a oamenilor care nu schimba niciodata canalul de radio.



Motoare Skoda Fabia II



  • 1.2 MPI de 60 si 70 cai – S-a scapat de vechiul HTP de origine Skoda si s-a trecut la o unitate VW. Nu stiu daca e de bine sau nu. Am avut motorul asta pe Polo si manca ulei, prea mult carburant si avea performante fizice demne de Tamara Buciuceanu. Excelent pentru a duce copii dimineata la gradinita, pentru ca in oras oricum nu ai nevoie de putere.

  • 1.2 TSI de 85 si 105 cai – Versiunea cu turbina aduce un suflu de putere astmaticului 1.2 MPI. Doar ca suflu de putere ii poate provoca infarct. Despre ce e vorba, in sectiunea de probleme generale.

  • 1.4 MPI de 86 cai – Ai 15 cai in plus fata de motorul de baza si primesti bonus si probleme la garnitura de chiuloasa care se prajeste de zici ca e la Black Food Festival. Mult fum, si mai mult miros.

  • 1.4 TSI de 180 cai – Vestitul 1.4 TSI “TwinCharger” care a debutat pe VW Golf V. Probleme la compressor, problema la turbina. Avantajul este ca vine doar pe Skoda Fabia II Monte Carlo, o masina pe care o poti admira chiar si atunci cand e pe platforma, mediul ei natural.

  • 1.6 MPI de 105 cai – Cumva anticul 1.6 MPI si-a gasit calea si pe Skoda Fabia II. Un motor simplu, fiabil si comic de rapid pe Skoda Fabia II. Probleme ocazionale la bobinele de inductie, dar in rest aceasta antichitate este pe cat de rara, pe atat de geniala.


Diesel



  • 1.2 TDI de 75 cai – Odiosul 1.6 TDI cu un cilindru scos. Da, consuma putin, dar cu ce pret? E ca si cum te-ai bucura ca economisesti bani pentru ca nu mai bei alcool, dar din cauza ca ai facut ciroza.

  • 1.4 TDI de 70 si 80 cai – Vechiul, legendarul 1.4 TDI vine la final de cariera pe Skoda Fabia. Stii toate glumele alea cu 1.9 TDI ALH care consuma atat de putin incat produce motorina? Pe 1.4 TDI chiar se intampla asta, consumul fiind ridicol de mic. Plus ca versiunea fara filtru de particule e absolut indestructibila.

  • 1.6 TDI de 75, 90 si 105 cai – Nu. Stop. Nu. Booo. Huooo. Am discutat pe larg motorul asta in articolul despre Golf VI. In esenta este un motor decent pentru drumurile patriei, dar se strica la fiecare 100 de metri de mers in oras. Probleme grave la filtru de particule, EGR si injectoare atunci cand este condus in regim de oras, cu drumuri scurte de acasa la gradinita la munca la gradinita la mall si acasa inapoi. Toate motoarele diesel moderne sunt sensibile la condusul in oras, dar 1.6 TDI e campion pe sate.

  • 1.9 TDI de 105 cai – O alta relicva a trecutului care cumva a ajuns si pe Skoda Fabia II. Serios, la cate motoare se pensioneaza pe masina asta, ar trebui sa o fi denumit “ Skoda Fabia II Club 60+ “. Cat despre motor, mai trebuie sa zic ceva? Undeva pe la 300.000 km se uzeaza axa cu came si suportii de motor, dar chiar o sa faci 300.000 de km cu o Fabia?



Probleme generale Skoda Fabia II



  • Motoarele TSI, respective 1.2 TSI si 1.4 TSI au probleme serioase cu intinzatoarele lantului de distributie. Ori schimbi intinzatoarele, ori cauti versiunile noi care au distributie pe curea. Nu trebuie sa absolvi scoala vietii si facultatea de ursarie ca sa realizezi ce inseamna ca lantul de distributie sa sara din mers si sa intre in motor.

  • Ca tot vorbim de distributie, aceasta trebuie schimbat la fiecare 100.000 de km sau 4 ani, valabil pentru motoarele 1.4 MPI, 1.4 TDI si 1.9 TDI. Cel de 1.6 MPI nu are nevoie de distributie schimbata, el se sincronizeaza la infinit. Si fara lant.

  • Motorasul stergatorului de la luneta isi da duhul la fiecare ploaie, problema impartita cu VW Polo. Singura solutie este sa ii zici cateva cuvinte de sanatate si sa il schimbi. Sau sa mergi asa. Oricum majoritatea posesorilor de Skoda Fabia nu se uita si in oglinda retrovizoare pentru a studia traficul, ci doar pentru a studia daca machiajul nu cumva a curs.

  • Pentru acei 2 posesori de Skoda Fabia II cu transmisie automata, trebuie sa stiti ca DSG-ul are nevoie de uleiul si filtrul schimbat la fiecare 60.000 de km. Undeva pe acolo pica si unitatea Mecatronic, care doar se schimba, nu se reconditioneaza.

  • Modelele de baza nu au nici macar afisaj pentru temperatura sau senzor pentru nivelul de ulei. Nu fi ghertzoi communal cu nevasta ta, cumpara-I o versiune de mijloc, ca oricum nu e scumpa.

  • Senzorul G201 pentru ABS are tendinta de a se strica, la fel cum se strica la majoritatea masinilor din perioada 2005 – 2010. Asta pentru cei 2 cititori care stiu sau carora le pasa de ABS.


 


Verdict Skoda Fabia II


O masina excelenta pentru oras si pentru doamne. O masina care arata modern chiar si astazi si care e foarte prietenoasa cu soferii, indiferent de nivelul lor de experienta. Usor de condus, usor de parcat, ieftin de intretinut. Stiu, masina asta se adreseaza in special tinerilor si incepatorilor, vreau doar sa spun ca Skoda Fabia e o masina excelenta pentru cei carora le pasa prea putin de date tehnice si care vor doar o masina buna de oras. Un concept pe care VW si Toyota l-au stapanit foarte bine. Daca nu stii nimic despre masini, Skoda Fabia II e foarte buna. Daca stii ceva despre masini, o sa apreciezi cat de ieftina e de intretinut si cat de mult te poti plimba cu ea.


Ce motor recomand? Pentru condus strict in oras, acasa-gradinita-munca-mall-gradinita-acasa, clar 1.2 MPI. Daca vrei sa te distrezi pe bani putini, 1.6 MPI de 105 cai. Daca vrei neaparat diesel, 1.4 TDI ramane rege pentru Skoda Fabia II.


 


Scrie un raspuns
  • Costel

    2023-11-04 11:06:16

    Motorul de 1.4 tdi de pe fabia 2007 are filtru de particule ? injectia este directa sau are pompe diuze ?

  • AproapeMasini

    2023-08-04 09:20:15

    Salutare Robert, Personal as lua o Fabia 1.2 TDI pentru genul asta de naveta. Sau daca bugetul e si mai restrans, Fabia I 1.4 TDI. Succes!

  • Robert

    2023-08-04 08:15:04

    Asi vrea sa cumpar škoda pentru naveta 20 -20 km dus intors, si mai rar la distante mari. Asi investa 4000€ .ce e mai convenianil? Multumesc!

  • Valentin B

    2023-06-02 23:01:20

    Buna ziua, Ali. Eu am o Skoda Roomster cu acelasi motor, 1,2 HTP benzina. Am cumparat masina de noua, in 2008. Am parcurs 290 k Km si nu am avut nicio problema cu motorul. Am mers mult in oras dar si in exterior. Am batut Europa fara nicio grija. Deabia anul trecut am schimbat amortizoarele. Despre consum? In oras, daca e mai mic, cu porniri opriri dese, papa lejer 10%. In Bucuresti, 7-8% in conditii de trafic normal. In afara, de exemplu, am venit de la Viena la Iasi, 4 persoane a 90-100kg, masina plina de echipamente, plus portbagaj pe masina, full, trecut muntii de 2 ori in Ro, am scos 6.8%. Singur in masina, pe drumurile patriei, mers 90-60-90, fara accelerari in forja, am scos si 4.5% De vreo 2 ani ma tot gandesc sa schimb masina, dar inca nu m-am hotarat. Masina noua, in vremurile de azi , nici nu ma gandesc…M-as orienta tot spre o Skoda. Probabil Fabia combi. Inainte de Roomster am avut o Octavie 1.9. TDI ALH, cumparata tot de noua, careie ii duc dorul si scum…In alta ordine de idei, urmaresc cu mare placere acest site. Ma si distrez de minune, dar si pot gasi informatiile de care am nevoie.

  • Ciprian

    2023-04-07 23:34:51

    Sunt posesor Skoda Fabia 2 combi 1,4 tdi 2008. La 130000 km s- a oprit brusc motorul in mers. Verdict: s- a rupt lanțul ce antrenează pompa de ulei și arborele cu contragreutăți pentru echilibrare și a distrus pinionul de pe arborele cotit. . Am fost nevoit să schimb motorul cu unul sh. După ce am mai studiat pe forumuri se pare că e o problema la acest tip de motor cu acel lanț tensionat de un intanzator hidraulic. Skoda recomanda mai nou inspectarea obligatorie a lanțului și întinzătorului la fiecare 100000 km. Alt minus: pentru schimbarea rezistentei termice care acționează ventilatorul de habitaclu trebuie sa dai jos tot bordul. In plus cred că am schimbat de cel puțin 10 ori bucata de furtun dintre pompa și conducta de alimentare a rampei cu injectoare.

  • AproapeMasini

    2023-02-17 12:12:04

    Salutare Marius, Atata timp cat respecti regimul de mentenanta al unui GPL, ar trebui sa fii ok. Succes!

  • Buca Marius

    2023-02-17 00:05:12

    Buna ziua . As vrea sa cumpar o skoda fabia 1.2 htp din 2011-2012 pe care sa pun gpl pentru a face bolt in Bucuresti. Credeti ca este o alegere buna acest motor pentru gpl si km multi in oras? Va mulțumesc

  • AproapeMasini

    2023-01-30 12:18:06

    E acelasi motor, doar ca are si turbina dar si sistem de supra-alimentare. Motor de evitat cu totul. Am scris mai multe in articolul despre Scirocco. https://aproapemasini.com/2020/02/07/pareri-vw-scirocco-2008-2017/

  • sabin

    2023-01-28 13:42:26

    Salut din cate stiu motorul asta de 1.4tsi de 180 cai este diferit fata ce cele de 140 si 120. Si este doar cu o cutie dsg7 care scoate niste timpi uimitori. Are probleme cu intinzatorul lantului de distributie,cand atat am putut sa aflu. Mai stie cineva si alte probleme?

  • AproapeMasini

    2022-09-23 10:27:15

    Salutare Iulian, Trebuie verificate tevile de la caloriferul de caldura si apoi caloriferul de caldura efectiv. In cazul tau este posibil sa fie infundat caloriferul. Cel mai bine mergi la mecanic. Succes!


CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA