Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri : Toyota Auris I ( 2007 – 2013 )

Exista o intreaga plaja de compacte de cumparat in ziua de azi. Unele ofera sportivitate, unele ofera practicalitate, unele incearca sa fie un fel de bere Radler care vrea sa fie si alcoolica si non-alcoolica si e mai proasta decat amandoua. Si apoi exista Toyota Auris I.




 


Toyota Auris I, compacta oficiala a celor de la Toyota. Toyota Auris I, masina oficiala a pensionarilor care nu au avut bani de Toyota Avensis. Totusi, merita sa cumperi un Toyota Auris I chiar si daca ai mai putin de 500 de ani?


Raspunsul meu sincer este “Da”. Daca beau suficient de mult pot sa par a fi 3 oameni care dau 3 de “Da”. Daca doresti o masina compacta de oras care sa fie fiabila, decenta si care sa iti faca viata usoara si lipsita de probleme, e greu sa bati Auris-ul. Aici esti in lumea masinilor practice, unde Toyota Auris I e rege. Daca nu stii nimic despre masini si nici nu vrei sa stii, daca pentru tine masina este strict un mijloc de transport, atunci Toyota Auris I isi face treaba excelent.


 


Ce face Toyota Auris I sa fie o masina atat de buna in viata de zi cu zi?



  • Spatiul interior e suficient pentru 4 pasageri iar portbagajul e suficient de incapator pentru o mica excursie. Mai mult decat atat, portbagajul are zona de incarcare joasa si poti urca usor trollere.

  • Schimbatorul este pozitionat sus, ca la dube. Asta face schimbatul vitezelor mult mai usor, pentru cei carora le este lene sa schimbe sau care se tem ca isi vor fractura mana si musculatura va face entorsa daca se intind pana la schimbator.

  • Majoritatea motoarelor de la Toyota sunt construite pentru a fi rezistente la abuz. Nu conteaza cand si daca primesc ulei nou, motoarele astea se multumesc cu putin. Ai putea spune ca sunt motoare bune pentru preoti, dar singurul Toyota pe care il conduc preotii e Land Cruiser-ul.



Motoare Toyota Auris I


Benzina



  • 1.33 1NR-FE de 101 cai – Motorul oficial de pe Yaris care a ajuns si pe Toyota Auris I. Te-ai gandi ca motorul e prea mic pentru clasa asta, si ai avea dreptate. La fel ca o persoana care la 20 de ani merge in clasa I ca sa invete sa scrie dar care nu incape in banca. Probleme notorii pe partea de pornire la rece, consumul de ulei si pompa de apa.

  • 1.4 4ZZ-FE de 97 cai – Inrudit cu legendarul 1ZZ-FE, antichitatea asta lansata in 2000 vine sa traga dupa el Toyota Auris I. Poate sa faca asta? Nu. Macar e fiabil, avand nevoie doar de ulei de calitate schimbat regulat si de o distributie schimbata la fiecare 100.000 km.

  • 1.6 1ZR-FE si 1ZR-FAE de 124 si 132 cai – Un motor legendar ca si fiabilitate, benzinarul de 1.6 are nevoie doar de ulei de calitate schimbat la timp, un lant de distributie si de o pompa de apa schimbata ocazional. De departe cel mai simplu si lipsit de stress motor de pe Toyota Auris I.

  • 1.8 2ZR-FE si 2ZR-FAE de 136 si 147 cai – As putea da copy paste de la motorul de mai sus, fiind din aceeasi familie. Gasit pe varianta hibrida a lui Toyota Auris I, acesta are nevoie la fel de ulei de calitate, un lant de distributie schimbat la fiecare 150.000km si de o pompa de apa noua ocazional.


Diesel



  • 1.4 D-4D 1ND-TV de 90 cai – La fel ca si benzinarul de 1.33, motorul asta a fost lansat initial pentru Yaris si a ajuns cumva si pe Toyota Auris I. Un motor lipsit de probleme notabile, dar insuficient ca putere pentru clasa asta de masina.  

  • 2.0 D-4D 1AD-FTV de 126 cai – Ultimul mohican diesel pur Toyota. Probleme la EGR, consum de ulei, garnitura de chiuloasa, pompa de apa, regenerare ineficienta a DPF-ului duce la inecarea pistoanelor cu motorina. E ca si cum ai strange toate boalele si frezoanele din lume si le-ai arunca intr-un singur motor. Toate aceste probleme pot aparea la kilometraje mari, si o Toyota second-hand 2.0 D-4D intotdeauna va avea un kilometraj mare.

  • 2.2 D-CAT 2AD-FHV – Legendarul 2.2 D-CAT care a asigurat faptul ca Lexus IS nu va mai avea vreodata un motor diesel, acest motor trece prin garnituri de chiuloasa precum trece un student prin bere dupa ultimul examen din sesiune.


 Hibrid


1.8 hybrid de 136 caiTrenul de rulare luat de pe Toyota Prius, ambalat in carcasa mai normala a lui Toyota Auris I. Atentie sa nu ii dai sau sa primesti curent folosind metoda traditionala. De asemenea masina trebuie condusa regulat altfel se descarca intreg sistemul si o sa te doara mai ceva ca atunci cand iti prinzi degetele in pian. Da, bateriile costa mult ca sa le schimbi, dar nu chiar atat de mult ca volanta, injectoarele, filtrul de particule sau turbina unui diesel.



Probleme generale Toyota Auris I



  • Nu este sistem in bord pentru nivelul de ulei sau de presiune a uleiului, asa ca stai cu ochii geana pe nivelul de ulei si verifica manual o data pe luna. Cel mai probabil vei fi singurul posesor de Toyota de la tine din cartier care face asta.

  • Motoarele diesel sufera de probleme si de uzura prematura la ambreiaj si la volanta cu masa dubla, pe langa filtrul de particule. Ca la orice diesel modern, doar ca la japonezi e si mai greu cu piesele astea.

  • Coloana de directie, o problema comuna Toyota si care poate fi cauzata de orice, de la un banal senzor pana la intreaga coloana de directie. Orice se poate intampla, iar daca auzi sunete ciudate atunci cand invarti de covrig, s-ar putea sa te pasca un drum la service.


 


Verdict Toyota Auris I


Cum am spus si in deschidere, daca ai nevoie de o compacta care sa fie fiabila si care sa nu iti dea batai de cap, Toyota Auris I e rege. Nu e campion la capitolul sport sau design, dar ca si mijloc de transport in cel mai pur si plictisitor sens al cuvantului, e greu de batut Toyota Auris I.


Ce motor recomand? De departe recomand Toyota Auris I Hybrid. Dupa cum spuneam, bateriile trebuiesc schimbate la cateva sute de mii de kilometric si tot nu costa cat te-ar costa ansamblul clasic de piese de diesel. Ca si consum de carburant, hibridul si dieselul sunt cam pe acolo, in oras castigand detasat hibridul. Nu ma voi obosi nici cu benzinarele clasice. Da, e atat de bun sistemul hibrid luat de pe Prius si pus pe Toyota Auris.


Scrie un raspuns
  • AproapeMasini

    2023-05-30 09:44:34

    Salutare Mihai, Personal as spune pas la motoarele cu Valvematic. Succes!

  • Mihai

    2023-05-29 19:31:58

    Salut am si eu o întrebare…ce parere aveti la toyota auris 1.6 valvematic 2018 ?

  • AproapeMasini

    2023-03-23 10:11:12

    Salutare Dumitru, Contrar opiniei publice, in spatele acestor calamitati literare se afla destul de multa munca si cercetare in spate. Si da, nu ma imbogatesc pe spatele nimanui pentru ca aici sunt ca la Sprite si le spun pe bune. De aia nu ma plateste si nu ma sponsorizeaza nimeni cu nimic. Si una din problemele personale (una din multele probleme psihice) este ca trebuie sa fiu intotdeauna obiectiv, indiferent de cat de mult imi place acea masina. Succes!

  • Scorilo

    2023-03-22 21:04:32

    Cam de unde vin informatiile despre fiabilitatea / problemele motoarelor. Esti destul de categoric in aprecieri. Asta e bine, pentru ca sunt satul de bullshit- urile de marketing, dar este si riscant, daca nu are la baza ceva concret.

  • AproapeMasini

    2023-02-04 14:44:52

    Salutare Sorin, PErsonal as alege Yaris III 1.5 Hybrid. Succes!

  • Sorin sta

    2023-02-02 11:28:22

    Salut Sunt in cautarea unei masini, si am ales urmatoarele modele Toyota Auris I din 2012 motor 1.8 hybrid Toyota Yaris III din 2014 motor 1.5 hybrid Toyota yaris 2014 1.3 benzina plus GPL Masina o voi folosi cel mai mult pt naveta,un drum care il fac zilnic de vreo 18km doar dus, din cei 18 cam 6km ii fac prin oras cu o viteza de 20-30km/hrestul de 12km inafara orasului cu o viteza de 60km/h maxim pt ca conditiile drumului nu imi permit sa merg mai tare. Intrebare este. Care dintre masini este mai potrivita dar mai ales mai fiabila? sa aleg un Auris-ul(2012)din prima generatie sau yaris-ul III? Ma gandesc ca la yaris,fiind model mai nou,sistemul Hybrid este mai “performat” si poate mai lipsit de probleme Toate cele 3 modele au pana in 140.000 km,cutie automata,un singur propietar si toate reviziile la Toyota si diferenta de pret intre ele nu este foarte mare, cel pe gpl fiind cel mai ieftin

  • myky

    2022-11-11 23:24:23

    de ce pilpie becul rosu consola schimb de viteza (securiti)?

  • AproapeMasini

    2022-03-28 14:36:24

    Salutare Mihai, Diferentele sunt mult prea mici ca si consum si fiabilitate, singura problema la 1.6 benzina este raritatea. Si 1.4 e ok dar sa nu il incarci cu prea multi pasageri si bagaje. Succes!

  • Mihai

    2022-03-28 11:52:06

    Salut, Pentru oraș, București de exemplu, recomanzi motorul 1.4 sau 1.6? Totuși sa zicem ca mai vrei sa iesi așa din cand in cand și in afara orașului la munte, mare etc. Pe care sa îl iau in considerare dpdv fiabilitate, consum s.a? Mersi!

  • AproapeMasini

    2021-04-30 14:23:39

    Salutare Gino, Depinde de sistemul Hibrid. Cei de la Toyota recomanda folosirea de trickle charger ca sa nu se descarce bateria iar daca se descarca, trebuie sa chemi platforma. Cei de la Honda au facut un sistem ce poate porni si clasic, furand curent de la o masina donator. Dar in general la hibride se recomanda folosirea de trickle charger.


CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA