Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri: Opel Mokka ( 2012 – prezent )

Opel Mokka, masina celor care vor un cross-over dar care nu au bani de cross-over. Afla in articolul de astazi de ce Opel Mokka se vinde ca spirtul Mona in mediul rural.



 


 


Am vrut sa deschid cu gluma asta despre Opel Mokka. In trecut era o vorba: “Daca vrei o decapotabila, dar nu ai bani de o decapotabila, iti cumperi un Astra G.”. Si ai putea aduce gluma asta si in curtea lui Opel Mokka, pentru ca un Opel Mokka de baza e mai ieftin decat un Hyundai Kona, Renault Kadjar, Skoda Karoq si mai scump decat Dacia Duster, Suzuki Vitara si Mitsubishi ASX. Asadar, Opel Mokka sta oarecum la jumatatea centrului ca si pret. Dar oare sta la jumatatea centrului si in alte aspecte?


Echiparea de baza incepe de la 120 de cai care e undeva pe la jumatate, calitatea materialelor interioare e undeva in zona inferioara, dar fiabilitatea e undeva in top. Ceea ce e ciudat de spus pentru un Opel, avand in vedere faptul ca ei pana in 2012 nu aveau cuvantul “fiabilitate” in vocabular.



Exista totusi un minus la Opel Mokka?


Da si anume pretul. Mai exact ma refer la optiunile pe care le poti pune pe el si care explodeaza pretul mai ceva ca in filmele lui Michael Bay. Un model pe benzina, cu tractiune fata si o cutie manuala costa undeva la 18000 euro, pe cand un diesel cu tractiune integrala si cutie manuala (nu exista automata la tractiunea integrala) si cu tapiterie din chele ajunge la 29000 euro.  Apasa pe toate casutele si ajungi la putin sub 33000 euro. Nu spune neaparat ca e mult pentru un Opel, dar e stratosferic pentru un cross-over. Si multe optiuni au preturi care te fac sa te intrebi daca nu au fost trecute la plesneala de catre cineva intr-o pauza de cafea, fiind convins ca nimeni nu le va cumpara. Chestii gen 800 de euro un carlig detasabil si 100 de euro covorase premium. Sau pachetul de iarna care include si volan cu incalzire, de parca eu conduc stand afara. Un Opel Mokka de baza, configurat pentru oras, e o masina decenta, aflata la jumatatea grupului de cross-overs. Un Opel Mokka cu dotari in schimb ajunge sa fie mult prea scump pentru ceea ce ofera. Oricum, sa fim seriosi, cati proprietari de cross-over fac off-road sau stiu ce inseamna “ 4×4 “? Majoritatea doar vor o masina care arata a SUV si care poate trece peste o bordura dintr-o parcare subterana a unui mall.


 


Motoare Opel Mokka


Benzina



  • 1.4 Turbo de 140 si 152 cai – Un motor excelent pentru oras, lipsit de probleme. Putinele legende de pe internet s-au rezolvat in 2017 asa ca poti merge pe motorul asta cu incredere. Atentie in schimb la faptul ca motorul nu se impaca prea bine cu transmisia automata.

  • 1.6 MPI de 115 cai – Un motor de o varsta cu Nicolae Vacaroiu si care se adreseaza celor care nu se grabesc nicaieri. Un motor care sacrifica performantele pentru fiabilitate. Nu il condamn pentru ca exista si oameni care nu vor sport.

  • 1.8 MPI de 140 cai – Un alt aspirat natural aflat la final de cariera, care e mai bun decat 1.6 dar nu mai bun decat 1.4 Turbo. Poate nu ai bani de 1.4 Turbo, poate cea mai noua piesa de tehnologie de la tine din casa e o imprimanta din 2004 pentru ca nu ai incredere in tehnologie. Cine stie.


Diesel



  • 1.7 CDTi de 130 cai – Facut legendar inca de pe vremea lui Astra H, acest motor de duba marca Isuzu a fost multa vreme vedeta masinilor comerciale, de la Astra H Caravan pana la Opel Combo. Iar pe Opel Mokka a venit sa care ultimii saci de cartofi si provizii de la Selgros. Dar oare asta vor face posesorii de Opel Mokka?

  • 1.6 CDTi de 110 si 136 cai – Venit in 2015 ca sa pensioneze agrarul 1.7 CDTi, acest 1.6 CDTi s-a dovedit a fi un motor fiabil, pe Opel Mokka cel putin.



Probleme generale Opel Mokka



  • Cutia de viteze nu este cea mai performanta nebunie din industria auto si in special s-au semnalat probleme la motorul 1.4 Turbo in combinatie cu automata.

  • Motoarele diesel sunt la fel de sensibile la condusul in oras precum un vegetarian atunci cand il intrebi la ce restaurant poti manca cele mai bune coaste, iar filtrul de particule se infunda des. Daca ai de gand sa conduci predominant prin oras, singura ta salvare e motorul pe benzina.

  • Calitatea materialelor interioare sunt departe de a fi entuziasmante, chiar si pentru un Opel low-cost. Pentru versiunile de baza materialele sunt absolut ok pe Opel Mokka, dar in momentul in care bifezi cateva casute si ajungi la 30.000 de euro, desi poti avea pretentii mai mari decat de camin studentesc.



Verdict Opel Mokka


Ma asteptam sa rad de Opel Mokka. Ma asteptam sa fie o masina care se strica la fiecare 100 de metri. Dar iata ca realitatea e alta si Mokka e o masina realmente fiabila. Un cross-over de mijloc pentru oameni de mijloc, care nu stiu nimic despre masini si nici nu vor sa stie. O masina configurata foarte bine in plaja inferioara de pret si foarte prost in zona de “full fara piele”, “full fara trapa” sau “full-full”. Plus ca am dubii ca soferul tipic de Opel Mokka, si prin extensie de cross-over, chiar are nevoie de 4×4 si chiar de o cutie automata. De asta se vede ca lista de optiuni a fost facuta de catre cineva caruia nu ii pasa de masini, intr-o pauza de cafea.


Ce motor recomand? Pentru Opel Mokka, cel mai mult sens face benzinarul 1.4 Turbo, in versiunea de tractiune fata si cutie manuala. Asa ai o masina fiabila, rapida, economica si adaptata junglei urbane.


Scrie un raspuns
  • Tanase Ovidiu

    2024-09-04 17:14:19

    Dar de ce benzinarul de 1,4 cc, tractiune fata, nu ar fi bun si in afara orasului? Eu am ajuns cu un TICO in Turcia, fara nicio problema!!! Si m-am intors si inapoi!

    • Aproape Masini

      2024-09-05 07:14:56

      Salutare Ovidiu, Pentru ca daca vrei sa mergi mai mult extern, mai degraba mergi pe mana unui diesel. Succes!

  • AproapeMasini

    2024-01-22 12:00:51

    Buna Alina, Toyota Yaris Cross. Succes!

  • Alina

    2024-01-21 19:46:05

    Tot eu. Am uitat sa mentionez, cutie manuala. Mersi!

  • Alina

    2024-01-21 19:43:19

    Hello! Sunt incantata de articolele tale. Micile ironii fac lectura super gustoasa. Mersi pentru asta. Apropos, buget 23.000,00 Eur, fac naveta 30 km dus, 30 km intors, vreau un benzinar nou, mini SUV ( pentru garda la sol, nu pentru impresie), care ar fi recomandarea ta? (Opel Mokka, Suzuki Vitara, Suzuki Scross, Vw T Cross, etc.). Ma intereseaza fiabilitatea. Multumesc mult!

  • Paula

    2024-01-05 15:47:59

    2 adulți de 1,80 cu 2 copii cu portbagajul fullllll.. E buna și a naibii de fiabila mokka mea de 1,6 benz manuala. Și vișinie pe deasupra. Și consum finuț. Sincer, as vrea ceva mai nou, tot suvulet benz manual, fără turbine, egr uri, intercoolere.. Kkturi(scz!).. Dar nu știu ce sa aleg. Sportage/Tucson 1,6 gdi cică se aprind… Honda crv 2,0 benz consuma de sparge, prbl cu ambreiajul, Mazda cx5 2,0 benz e prea scumpa și spațiu mic… Xtrail ul 1,6 dig t mi ar plăcea dar e turbo. Asa ca, mai rămân tot cu mocuța mea.

  • AproapeMasini

    2024-01-03 15:29:20

    Salutare Mircea, Teoretic orice motor diesel e ok pe Qashqai, iar daca vrei cutie automata doar 2.0 diesel pentru ca are cutie cu convertizor de cuplu si nu CVT ca 1.5 si 1.6. Tehnic 1.5 dCi-ul K9K e cel mai economic, fiabil si ieftin de intretinut dar e si cel mai puturos. 2.0 diesel e mult mai bun dar intrebarea e daca ai nevoie de toti acei 150 / 177 de cai, personal l-as lua doar daca m-ar interesa cutia automata. Altfel probabil as ramane la 1.5 dCi, motorul universal de pe Logan / Duster / Renault / Mercedes si tot asa. Succes!

  • Mircea

    2024-01-02 21:02:04

    Salut, aș dori să achiziționez un Nissan Qashqai an de fabricație până în 2014. Fac naveta aproape zilnic pe o distanță de 20 kilometri. Ce motorizare îmi recomandați. Mulțumesc.

  • AproapeMasini

    2023-06-13 19:08:20

    Salutare Narcis, Pentru benzina si pentru cutie automata, apasa tasta Opel Mokka. Pentru diesel si pentru cutie manuala, apasa tasta Nissan Qashqai. Personal nu as lua diesel daca as merge doar in oras, dar daca iesi o data la 1-2 saptamani la un drum lung, merge si Qashqai. Succes!

  • Narcis

    2023-06-13 14:09:08

    Salut. Poți sa îmi dai o părere ce ai alege între Nissan Qashqai 1.6 și Opel Mokka aceeași vaiata sau chiar 1.4 turbo. Îmi plac foarte mult comentariile tale și sunt super interesante și cred ca m-ar ajuta sa iau o hotărâre între cele 2 .

  • AproapeMasini

    2023-01-23 12:30:16

    Salutare Adi, Daca nu ai nevoie de spatiu neaparat, Opel Mokka. Si daca vorbim de cutie automata la ambele, tot Mokka. Succes!

  • Adi

    2023-01-23 07:28:16

    Buan ziua, ce imi recomandati intre Opel Mokka 1.7 CDTI de 130 cai, din 2014, cutie automata si Ford Kuga 2.0 TDCi de 140 cai, din 2012?


CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA