Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri: Hyundai Tucson I ( 2004 – 2009 )

Hyundai Tucson I, una din masinile mele preferate, intra in arena AproapeMasini. Iata ce trebuie sa stii inainte de a cumpara una din cele mai populare masini SUV din tara unde poti fura 500 de miliarde fara sa patesti nimic, dar esti legat ca la porci daca folosesti cuvinte obscene pe posturi de radio.




Hyundai Tucson I mereu este pus in comparatii si in teste cu Dacia Duster I. Si e oarecum naturala comparatia, pentru ca amandoua sunt SUV-uri capabile de off-road, sunt ieftine de cumparat, fiabile si relative ieftine de intretinut. Nu am sa intru in cearta pe subiectul asta si am sa spun doar ca Dacia Duster e o masina mai robusta si mai de tavaleala, iar Hyundai Tucson I e mai de oras (chiar daca si el e capabil de off-road, doar ca proprietarul tipic de Tucson nu va face off-road prea des).


Lansat in 2004, prima generatie de Tucson a venit ca un Santa Fe light. O masina mai mica, mai ieftina si mai moderna. Daca la prima generatie de Santa Fe problema se pune doar daca “iti place” sau “mai bine ma uit la Viorel Lis avand momente intime cu Luis Lazarus si Ozana Barabancea pre-operatie in timp ce toata actiunea este povestita de catre Axinte”, in cazul lui Tucson cam toata lumea e de acord ca masina arata bine. Dar aici, in lumea SUV-urilor, nu conteaza aspectul ci potenta. Ma rog, in lumea veche a SUV-urilor pe bune, pentru ca in ziua de azi asa zisele SUV-uri sunt doar niste compacte cu picioroange care se dau ceea ce nu sunt si se bat cu pistoanele in capota ca sunt in stare sa escaladeze Hasmasul Mare, chiar daca ele pot escalada maxim o bordura a unei parcari subterane dintr-un mall.



Asa ca Hyundai Tucson I vine dintr-o alta era, o era in care nu existau sisteme electronice de controlare a stabilitatii. O era in care masinile de genu asta se conduc ca niste camioane la drum lung. O era in care masinile suna a masini, alcoolul e alcool, femeia e femeie si spirtul e viata. Plus ca Hyundai Tucson I vine cu echipament realmente capabil, cu un sistem 4×4 electronic actionat prin buton, doua diferentiale, un unghi de atac mare si o garda la sol suficienta pentru a cara 30 de saci de prune pe un drum forestier. Iar pentru majoritatea oamenilor in cautare de Tucson sau orice alt SUV, toate aceste echipamente nu inseamna nimic pentru ei. Dar e bine de stiut ca poti face off-road decent cu masina asta.



Motoare Hyundai Tucson I


Benzina



  • 2.0 aspirat de 141 cai – O adevarata torpila care propulseaza Hyundai Tucson I mai repede decat te-ai astepta. In combinatie cu un GPL poate fi si economic si rapid.

  • 2.7 V6 de 175 cai – Obligatoriu ai nevoie de GPL la motorul asta. Mai mult decat atat, impozitul ala iti va trage un sut in testiculele contului tau bancar si un V6 nu e ca un l-4 la intretinere. Un fel de “Buna-i berea, nu-i ca vinul, si nici … ca … “


Diesel



  • 2.0 CRDi de 113 cai – Mentiune speciala pentru antichitatea asta pe suporti. Un motor lent, zgomotos, dar incredibil de fiabil. Singura problema notabila e la senzorul din rampa comuna si trebuie sa ai grija sa schimbi distributia la fiecare 60.000 de km. Un motor foarte ieftin la intretinere pentru ca e fiabil si are si volanta cu masa simpla, dar din pacate are si standardul Euro 3.

  • 2.0 CRDi de 140 cai – Venit in 2006 sa pensioneze agrarul Euro 3, acest 2.0 CRDi e mai modern, mai musculos dar si mult mai scump la intretinere. Doar volanta cu masa dubla si filtrul de particule, doar astea doua piese adunate pot insuma cat jumatate din valoarea masinii. Macar e Euro 4 si ofera performante care sa te faca sa mai uiti din costuri.



Probleme generale Hyundai Tucson I



  • Nu e neaparat o problema de fabrica pe cat e de utilizare. Sistemul 4×4 Borg-Warner se cupleaza doar cand masina sta pe loc, pe neutru la cutia manuala si pe N la cutia automata. Nu ai voie sa mergi cu mai mult de 40 de km/h cat e 4×4 activ si nici nu ai voie sa virezi prea mult pentru ca se va strica intreg sistemul. De asemenea, sunt probleme ocazionale la diferentialul spate care nu mai cupleaza.

  • Ca la orice SUV, trebuie verificata masina pe dedesubt de lovituri. Mai ales la Hyundai Tucson I, unde cel mai probabil s-a facut off-road. De asemenea, toate cele 4 anvelope trebuie sa fie de aceeasi marca, aceeasi uzura si aceleasi dimensiuni pentru ca sistemul 4×4 sa poata calcula corect si sa nu se prajeasca mai tare decat un student care a bagat 3 Brain Damage in Vinyl si niste shpeish dupa, langa usa de la intrare in Underground, undeva tolanit pe jos si fara tricou pe el.

  • Cutia automata are nevoie de schimb de ulei la fiecare 60.000 de km si are nevoie si de multa rabdare din partea ta. Schimba vitezele mai usor decat un student sticlele, dar nu e cea mai performanta cutie din univers.

  • Rugina e o tema recurenta la masinile SUV, iar Hyundai Tucson I nu scapa. Inca un motiv pentru a verifica masina pe elevator.

  • O alta tema recurenta la Hyundai e la senzorul de uzura al placutelor de frana. Mai exact, acesta ori nu exista ori nu functioneaza. Asa ca e important sa verifici constant starea placutelor de frana si a discului, eventual la fiecare schimb de ulei. In viata e bine sa fii preventiv.



Verdict Hyundai Tucson I


O masina care mereu e comparata cu Dacia Duster I, o alta masina foarte buna. Personal recomand Hyundai Tucson I ca “primul meu SUV”, pentru ca e o masina prietenoasa cu cei care nu au mai avut SUV pana acum. Trebuie doar sa fii constient(a) de faptul ca un SUV nu este niciodata ieftin de intretinut. Chiar daca pretul de achizitie e comparabil cu cel al unui i30, intretinerea va fi de cateva ori mai scumpa. Pentru ca e asa in tenis si in lumea SUV-urilor, dupa cum ar spune un mare fotbalist si semi-filosof in viata.


Similar Articles

Pareri : Ssangyong Rodius I ( 2004 - 2013 )

Pareri : Ssangyong Rodius I ( 2004 - 2013 )

19 November 2024 In „D'ale Șoselei”
Productia Ineos Grenadier va relua in ianuarie

Productia Ineos Grenadier va relua in ianuarie

20 November 2024 In „D'ale Șoselei”
AproapeMasini

05 June 2019

D'ale Șoselei



Scrie un raspuns
  • Balan Mircea

    2024-03-28 12:50:51

    Mulțumesc de răspuns îmi îndrept ochii care outlander căci ești singurul ce găsesc motorizați la 2000cm3.

  • AproapeMasini

    2024-03-28 09:11:58

    Salutare Mircea,

    La bugetul tau cam singura optiunea viabila este Mitsubishi Outlander / Citroen C-Crosser / Peugeot 4007.

    Succes!

  • Balan Mircea

    2024-03-28 09:01:44

    Buna ziua,de ceva timp îmi doresc un 4wd benzinar și cu gpl de preferinta .Citind review-urile tale despre mașini nu mă pot decide între Hyundai Tucson,Honda CR-V sau Mitsubishi Outlander.Nu am menționat Kia fiindcă ar fii doar o diferență de aspect a Tucsonului.Am exclus Subaru Forester din motivul întreținerii.Bugetul este undeva la 5000e, condus cam 50-50 oraș și exterior și din când în când să tragă o rulota prin locuri mai puțin accesibile unui 2WD…sau alte opțiuni pe care nu am apucat sa le documentez.
    Mulțumesc!

  • AproapeMasini

    2024-01-31 09:44:19

    Salutare Dumitru,

    Tucson 4WD in mod normal trage 90% cu fatza si 10% cu spatele, pana la 99% cu fatza si 1% cu spatele. Cand apesi pe butonul 4×4 puterea se transfera pana la 65% fata si 35% spatele. Nu mai stiu exact cifrele de putere pentru sistemul 4×4, dar asta e conceptul.

    Succes!

  • Leonatis

    2024-01-30 14:55:17

    Vă salut! Am rugămintea să mă lămurească și pe mine cineva ce face acest buton 4×4 de pe tucson 2006 4wd CRDI când este acționat și totodată care roți trag cand butonul de 4×4 nu este acționat sau un procentaj. Din câte am văzut eu (practic vorbind), când butonul de 4×4 nu este apăsat mașina are un comportament tot de 4×4 adică se pun in mișcare atat rotile față cât și rotile spate așa cum consideră ea în funcție de aderență. Eu am gândit când am achiziționat-o că mașina are acționate toate roțile cand butonul 4×4 este apăsat. Care este de fapt realitatea? Rog pe cine va să mă lămurească . Mulțumesc frumos!

  • AproapeMasini

    2023-12-21 10:18:22

    Salutare Sorin,

    Nu stiu ce s-a intamplat dar anul asta au cazut foarte multe motoare diesel de pe generatia asta de Tucson si Santa Fe asa ca voi spune pas.

    Succes!

  • Sorin

    2023-12-20 22:21:41

    Salut, vreau sa cumpar un Tucson 2.0 de 140 c a.n2006. Ce pareri aveti? 275000km

  • Valeriu

    2023-09-10 13:42:44

    Ok, mulțumesc frumos!
    Mai am și eu încă o întrebare, voi ce ulei folositi, și cu ce vâscozitate?

  • Nino

    2023-09-08 11:58:55

    Salut Valeriu,

    Si eu detin tot unul din 2008, 140 cai. la mine se stinge aproape imediat. Ti-as recomanda sa vericit treaba asta la un service.

  • Nino

    2023-09-08 11:51:11

    Dețin un Hyundai Tucson din 2008 și sunt extrem de mulțumit de performanțele sale. De-a lungul anilor, am întâmpinat câteva probleme minore legate de componentele electrice, cum ar fi un cablu de la alternator (care a suferit uzura normală pentru un autovehicul de această vârstă și care nu a fost înlocuit niciodată) și electromotor (în același context, dar am reușit să-l curățăm cu succes).

    Cu toate acestea, există o chestiune care mă intrigă și pe care nici eu, nici reprezentanța Hyundai nu am reușit să o înțelegem pe deplin. Când depășesc viteza de 120-125 km/h pe autostradă, martorul tracțiunii începe să clipească (aceasta încetează după ce opresc complet mașina și o repornesc). Este important de menționat că în timpul acestor momente nu simt nicio pierdere de tracțiune sau de putere, mașina se comportă în continuare normal, doar indicatorul respectiv clipește intermitent.

    În afară de schimbarea componentelor consumabile, cum ar fi uleiul și anvelopele (în acest sens, recomand cu încredere anvelopele de tip XL), mașina rămâne într-o stare foarte bună și oferă o putere considerabilă. Am încredere să efectuez depășiri în siguranță sau să plec în aventuri pe teren accidentat în zilele de sâmbătă.


CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA