Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri: Fiat Bravo ( 2007 – 2014 )

Fiat Bravo, masina care a venit sa sparga stereotipurile despre masinile italiene. Doar ca a venit la o petrecere unde nu era nimeni, asa ca a fluturat steguletul 5 minute si apoi a plecat. Fiat Bravo, una din cele mai bune masini despre care nu stii nimic.



 


Fiat Bravo a venit in 2007 ca sa inlocuiasca vechiul Stilo, o masina care a confirmat toate parerile proaste legate de masinile italiene, in special Fiat. Doar ca Fiat Bravo a venit cu o noua imagine, un nou logo si un nou concept. Si cum s-a descurcat pe piata? Nimeni nu l-a cumparat.


De ce Fiat Bravo a fost un esec mai rasunator decat Partidul Popular Dan Diaconescu?



  • Fiat avea un trecut dubios pe partea de calitate, asa ca prejudecatile oamenilor au fost mai puternice decat orice argument ar fi putut aduce agentii de vanzari din reprezentante. Plus ca prezenta lui Fiat Albea nu l-a ajutat deloc pe Bravo. Fiat Albea era acel coleg de camera care te facea de ras de fiecare data cand aveai pe cineva in vizita la tine. Faptul ca prima generatie de Logan, o masina construita cu tehnologie foarte veche si dusa la limita economiei, era o masina ani-lumina peste Fiat Albea, spune ceva despre Fiat-ul anilor 2000.

  • Fiat Bravo a fost lansat in 2007, fix inainte de criza. Pe atunci toata lumea arunca cu bani pe geam, de obicei pe geamul unui Porsche Cayenne. Toata lumea avea un X6 minim. Un hatchback simplu si ieftin nu avea loc intr-o lume unde iti puteai cumpara o plasma prezentand doar buletinul.


 


Factorii astia au fost de bun augur pentru cei care sunt in cautare de masini ieftine si bune, pentru ca pretul lui Fiat Bravo a cazut ca un sac de cartofi din pod, chiar daca masina ramane foarte buna. Da, nu vei impresiona pe nimeni spunand ca ai un Fiat Bravo. Da, nu vei castiga liniute pe strada (desi, cu un 1.4 T-Jet de 150 de cai vei fi comic de rapid). Dar pentru cei care sunt in cautarea unei masini simple de zi de zi, ieftine la intretinere, e foarte greu sa bati Fiat Bravo. Trebuie doar sa vezi mai departe de sigla. Si aici ajung la marele lui minus: E foarte ieftin sa cumperi un Fiat Bravo second-hand, dar e foarte greu sa gasesti unul, pentru ca nimeni nu l-a cumparat de nou.



Motoare Fiat Bravo


Benzina



  • 1.4 MPI 90 cai – Un motor lipsit de putere sau probleme. Foarte fiabil in schimb, dar asta poti spune cam despre orice 1.4 MPI din industrie. Totusi, daca nu te grabesti nicaieri si cu siguranta nu vrei sa te grabesti spre service, acesta e motorul pe care il vrei.

  • 1.4 T-Jet de 120 si 152 cai – Iarasi fara probleme, versiunea Turbo a lui 1.4 MPI a fost cumparata de catre pasionati. Cel de 120 de cai mai poate fi cumparat de oameni linistiti, dar cel de 152 de cai a mancat mai mult abuz decat un controller pentru Mortal Kombat.

  • 1.4 Multiair Turbo de 140 cai – Sensibil la ulei, 1.4 Multiair s-a dovedit a fi un motor de o fiabilitate decenta. Totusi, mare grija la ulei ca sa fie de calitate si sa fie schimbat la 10-15.000 de km, nu ce scrie in carte. Ca doar esti roman, tu stii mai bine.

  • 1.8 E.Torq de 130 cai – Lansat in 2011, motorul asta s-a pus pe Mini, Fiat si chiar si Jeep Renegade. Totusi, motorul asta in versiunea de 1.8 a fost pus pe o masina pe care nu a cumparat-o mai nimeni. Oamenii care vor un Fiat ieftin nu l-au cumparat pentru ca e prea scump, sportivii nu l-au cumparat pentru ca 1.4 T-Jet e mai mic, mai puternic si cu potential mai mare de ciuning.


Diesel



  • 1.6 MultiJet de 90, 105 si 120 cai – Cel mai mic dintre Multijet, pentru acei oameni care se pun la 30 de lei economie la taxe si impozite. Si se pare ca proprietarii de Fiat Bravo chiar se pun la 30 de lei, pentru ca 1.6-ele e cel mai popular pe drumurile patriei. Gen, din cele 5 Bravo din toata Romania, 2 dintre ele au motorul asta. Probabil si al treilea are tot motorul asta, dar nu stie exact ce motor are pentru care un Fiat deci stie foarte putin despre masini.

  • 1.9 Multijet de 90, 120 si 150 cai – Deja vorbim despre altceva, desi probabil ca merita doar in versiunea de 150 de cai. Anunturile de vanzare spun la fel.

  • 2.0 Multijet de 165 cai – Ha ha, mult noroc sa gasesti asa ceva pe Fiat Bravo.



Probleme generale Fiat Bravo



  • Mufele la cabluri se pot desprinde, in special pe la motor. Trebuie doar sa conectezi mufele la loc si pornesti din nou la drum de parca nu s-a intamplat nimic. Ca atunci cand arunci un gunoi pe strada si pleci de parca nu s-a intamplat nimic. Sa iti fie rusine si sa te intorci si sa il pui la loc!

  • Sistemul de siguranta al rezervorului care in caz de impact taie alimentarea si se blocheaza rezervorul. Totusi, exista si un buton additional la pasageri pentru a deschide rezervorul si ca sa te poti deplasa in continuare. Nu ma refer la a pleca de la locul unui accident oribil, ci la faptul ca sistemul poate fi declansat si daca ai luat mai vanjos o bordura.

  • Pentru motoarele diesel Multijet sunt cunoscute problemele la EGR-ul ce trebuie curatat la fiecare 45.000 de km si mai trebuie avut grija la filtrul de particule ce nu se impaca deloc cu traficul urban. Practic, nimic nou pentru diesel-urile moderne.

  • Sistemul Blue&Me nu recunoaste telefoane, nu munceste, nu vrea si nu vede. E un sistem vechi care nu vrea sa se sincronizeze cu telefoane moderne. Problema este valabila la modelele mai vechi de Blue&Me, cele mai noi ar trebui sa iti vada ultima nebunie de smartphone. Sau ultima nebunie medie de smartphone, ca traiesti viata mai modest.

  • Modelele Sport nu au roata de rezerva ci doar un kit de reparatie. Asta inseamna ca ai loc si de o butelcuta mica de GPL, ca oricum vrei sa mergi mult, repede si ieftin.

  • Pentru acel 1 singur proprietar de Fiat Bravo cu transmisie automata din Romania, iti recomand sa schimbi uleiul la fiecare 60.000 de km sau 4 ani. Plus ca nu e cea mai reusita cutie automata, mai degraba reminiscenta a cutiilor automate VW de prin anii 2000.



Verdict Fiat Bravo


O masina foarte buna intr-un morman de masini dubioase. Un diamant in noroi pe care trebuie sa il cauti mult si bine. Si aici nu ma adresez sportivilor sau amatorilor de lux, ci ma adresez oamenilor obisnuiti care vor ceva ieftin care sa ii transporte de colo-colo. Pentru ca aici sta esenta AproapeMasini: Un site dedicat oamenilor obisnuiti, care vor sa cumpere o masina, vor sa se informeze, dar care nu vor sa se informeze suficient incat sa intre pe forumuri si in mecanica avansata. Oameni care nu vor citi niciodata articolul asta.


Recunosc, la acest articol m-am distrat. Recunosc, sunt constient de faptul ca nimeni nu va citi articolul asta. Ceea ce e foarte bine, pentru ca ma tenteaza un Fiat Bravo pentru mine, care sa ma transporte prin oras, fiabil si ieftin.


 


Ce motor recomand? Pentru posesorul tipic de Fiat Bravo, 1.4 MPI de 90 de cai e suficient. Pentru pasionati, clar recomand 1.4 T-Jet de 150 de cai. Nu recomand diesel pentru ca Fiat Bravo a fost si ramane o masina de oras cu care poti iesi ocazional la drum lung, nu invers.


Scrie un raspuns
  • Leonard Andrei

    2024-07-24 20:46:08

    https://www.olx.ro/d/oferta/fiat-bravo-an-2013-cutie-automata-1-6-diesel-120cp-euro-5-IDipgWW.html Am găsit perla coroanei.

  • clau

    2024-02-29 12:21:16

    am gasit versiunea 2.0 diesel 16 valve de 165 de ponei. ce fac? are 331.000km si arata foarte bine si inauntru si pe afara…

  • AproapeMasini

    2023-10-09 11:16:50

    Salutare Ionut, Masina e buna si fiabila dar as face un test drive la un drum mai lung ca sa vad cum se comporta cutia. Succes!

  • Constantin Ionuț

    2023-10-08 15:34:49

    Vă salut! M-ar interesa un Fiat Bravo, model 124 din 2011, benzină, 97 k, motor 1.4, mașină cumpărată din reprezentanță, 4500 euro. Este fiabil? Ar merita cumpărat?

  • Mircea

    2023-10-01 10:03:37

    Am luat în 2021 un Fiat 1.9jtd 120cp din 2008 cu 220000km. A avut un singur proprietar, servisare regulată doar la reprezentantă, carte de service la zi, cand a inlocuit ceva a pus doar piese de origine Fiat. Pe langa consumabile a inlocuit cate ceva pe la aerul conditionat, amortizoare, etc. Ce am inlocuit eu : capete de planetare spre roată, capete de bară, brate bascule, un rulment roata față, cablul frana de mână, deblocat un etrier frana spate, placute de frână, curatat EGR, distribuția + pompa de apă (se schimba chiar daca era ok) si urmează placa rulment disc ambreiaj cu masa dublă(nu patineaza nu vibreaza dar pedala este cam dura) și ar trebui să verific radioul (ori un conector pt antena ori amplificatorul de antena trebuie verificat). Per ansamblu reparatii normane la peste 200000km. Exterior / carosrrie: frumoasă un pic sportivă dar garda la sol cam joasa pe fata asa ca nu o poti urca pe borduri mai inalte fara sa atingi cu scutul. Senzatie de solit. Semne mici de coroziune la praguri (15ani!). Oglinzi reglabile electric si incalzite. Faruri cu lupa, becuri halogen, faza scurta cam slaba, cea lunga ff puternică plus lampi suplimentare ce se aprind luminand lateral spre interiorul virajului cand rotesti volanul. Portbagaj 400L cu marginea cam înaltă dar îmi convine ca atunci cand este plin nu iti cad pe jos lucruri la deschiderea haionului Interior: frumos si peste clasa ei la data aparitiei. Materiale ok, rezistente la uzura, îmbinările nu au precizia de necontestat de la Audi dar si pretul este la jumatate. Scaune fata cu suport lateral bun si nu sunt foarte dure ca la masinile germane. Bancheta spate fractionabila 1/2 si 2/3 iar sezutul basculeaza catre scaunele din fata. Portierele se inchid cu un zgomot placut plin infundat cu senzatie de solid. Volan si schimbator imbracate in piele, bord moale imitație carbon aspect sportiv. Accesorii : radio cd, cu sunet bun climatizare automata cu doua zone, airbag față si lateral, computer de bord, ABS Nu are (exista pe variantele mai noi si mai dotate) : Controlul dinamic al stabilitatii, blue tooth pt telefon, priza memory stick etc. Controlul stabilitatii l-am avut pe Peugeot 207 1.6 hdi Sport si este util cand conduci repede pe viraje sau suprafete cu variatii de aderență. Motorizare: 1.9 jtd 120cp. Motor capabil cu cuplu bun ce trage viguros și cu 5 persoane si bagaje. Condum fe ulei zero. Un pic zgomotos la rece dar in rest mai silențios ca atele din generatia lui. In anumite regimuri de viteza si turatie este cu vreo 2Db mai silentios ca motorul pe benzina. Foarte fiabil mai ales cel cu 8 supate. Este si cel cu 16 supape dar a avut o problema cu un simering altfel si el indestructibil dacă schimbi ceva ma des decat pretinde cartea tehnica uleiul si filtrele. Uleiuri Selenia, Motul, etc dar fix cu specificatia data de Fiat in cartea masinii nu ce zice unul sau altul (chiar unii mecanici sau websiteuri auto). Adica nu doar 5W40 ci indiferent de producator sa scrie pe bidon pt motorina Fiat 9.55535-N2 minim ACEA B4 iar pt benzina Fiat 9.55535-S2 ACEA C3 singurele pt care Fiat garanteaza performantele si fiabilitatea motoarelor sale. Tinuta de drum. Buna, confortabila, directie destul de precisă, nu se înclină tare pe viraje dar nici nu isi propune sa bată la manevrabilitate BMWurile. Cu pneuri premium de vara pe 17 (Bridgestone Turanza cum am pus eu sau similare) deja se lipeste de asfalt si dinamica este cu totul altceva. Uit ca nu am program electronic de stabilitate. Daca ai si suspensie sport (nu am) cred ca….. Daca îi faci si un tuning de la 120 la 150cp….(cu conditia ca motorul injectoarele si ambreiajul sa fie ok) Experienta personală. Foarte multumit de comportamentul rutier si consum 5,9 – 8 litri in functie de conditii oras, stationari, aer conditionat, stil de condus, depășiri în scurt, franari, serpentine, drum national , autostrada (Vmax 193km/h). Pentru un condus normal spre sportiv 120CP la cuplul ei sunt suficienti dar pentru un consum și mai bun ar fi fost mai utila cutia cu 6 rapoarte nu cea cu 5 ca a mea. Restul tine de șofer și în condițiile de trafic de la noi poți face nesemnificativ mai mult doar cu o mașină cu mult mai puternică si mai scumpă și mai mult pe autostradă. In concluzie pentru o masina de 15 ani cu peste 200000km intretinuta corect ce costa in jur de 2500-4500 eur in care probabil mai bagi cel mult 1000eur sa o aduci la zi cu tot ce s-a putut uza mecanic, Fiat Bravo isi face treaba ff bine. Piese ieftine inclusiv din deznembrari. Daca este mai noua si mai bine. In 2 ani am fost cu ea prin tara, Bulgaria, Grecia pe soare, ploaie, viscol și cu câteva excepții notabile (Porsche, BMW M, Merc AMG, Audi Q… ) cam toate „nemtoaicele” au văzut cu surprindere doar sigla de pe haion a uni modest Fiat. Amuzant. Chiar și pe autostradă nu ca nu puteau mai mult dar cu peste 2.5-3.5L la viteza maxima li se golea rezervorul mult mai repede ca la Fiat. Nici Fiatul Grande Punto nu m-a dezamagit, tinea ritmul alert la…. Km/h pe autostrada fara probleme. Ma gandesc la un Bravo de 2 litri sau la o Alfa Romeo GT de 2 Litri 🤗

  • Mircea

    2023-10-01 07:35:08

    Daca a fost intretinut si exploatat corect, cu carte de srrvice la zi etc. Ia-l. Multe „nemtoaice” mai pricopsite până să se dezmeticeasca îți vor vedea doar sigla Fiat de pe haion.

  • Mircea

    2023-10-01 07:29:35

    La Fiatul meu Grande Punto jtd cauza a fost senzorul de turatie.

  • Gabriel

    2023-09-10 12:54:36

    Eu am bravo disel 1.6, 90 cp am 320.000 de km, merge brici, si acum il folosesc.

  • Constantin Tofan

    2023-09-04 13:23:25

    Bună ziua, Voiam să vă mulțumesc frumos pentru prețioasele și pertinentele informații pe care ni le dați despre mașini. Sunteți „vinovat” pentru că în urma acestui articol, am achiziționat un Fiat Barvo 2 din 2008 benzină, 1.4 90 CP. Mașina aceea pentru oameni obișnuiți. Și da, este o mașină foarte bună cu care îți poți face treaba în oraș liniștit fără costuri mari de întreținere. De fapt, eu nu am investit niciun leu în ea pentru că fostul proprietar a avut grijă de ea. Încă o dată vreau să vă mulțumesc și să vă urez numai bine. Cu stimă, Costin T.


CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA