VW Up, masina oficial de livrari mancare la domiciliu. Am fi putut cumpara o Skoda CitiGo, dar nu e VW. Totusi, merita sa iti cumperi un VW Up pentru tine?
Lansat in 2012 ca sa inlocuiasca dubiosul VW Fox, VW Up a fost un success instant. VW nu facuse niciodata un efort real in a crea o masina mica, de oras. Da, a fost VW Lupo dar acolo mai degraba inginerii germani au testat tehnologie noua pe o masina pe care oricum nu o cumpara nimeni – vezi cazul Lupo 3L care a fost un exercitiu de inginerie, nu neaparat o masina.
Toata lumea a stat cu ochii pe VW mai ceva decat pe episodul final din Ghemotron (sau Game of Thrones daca esti un tocilar din ala, sarac cu buzunarul dar bogat cu sufletul).
Si se pare ca le-a iesit. VW a reusit in final sa faca o masina ce costa mai putin de 10000 de euro. VW Up a venit cu multa tehnologie din familia VW si aici s-a vazut expertiza VW in a face masini cu interioare practice, care sunt mai incapatoare decat ar trebui.
Daca esti in cautarea unei masini mici cu care sa te plimbi, probabil ca da. Totusi, ai Skoda CitiGo care e aceeasi masina doar cu alta palarie. Totusi, comparativ cu restul concurentei, VW Up se tine bine, mai putin atunci cand il pui sa ii dea un sut in testiculele lui Sandero, atunci ricoseaza si VW Up e posibil sa isi rupa piciorul. Daca nu iti pasa de sigla, probabil ca un Sandero e o alegere mai buna. Daca totusi nu vrei Dacie pentru ca esti roman si cum sa iti cumperi o Dacie, atunci VW Up e una din cele mai inchegate masini de oras la ora actuala. Si daca mergi pe Seat Mii sau Skoda CitiGo, atunci chiar esti dat in aia masii.
Benzina
Electric
E-up! – Versiunea electrica a lui Up te poate transporta 150 de km cu o baterie plina, poate prinde pana la 130 km/h si se poate incarca 80% in 30 de minute. Nu vei livra kebab cu masina asta si nici nu vei iesi la drum lung, dar e bine de stiut ca poti cumpara o masina electrica relativ ieftina.
Pentru o masina mica de oras, nu ai ce sa ii reprosezi in afara de pret. Si asta ramane in continuare problema principal la VW. Stiu acuma sa faca masini mici de oras, mai trebuie doar sa nimereasca si pretul la dotari. Daca incepi sa adaugi optiuni, pretul incepe imediat sa explodeze, iar modelele de baza sunt chiar modele de baza. Dar atunci cand livrezi kebab, chiar nu iti mai pasa de dotarile masinii. Din contra, daca nu ai aer conditionat te bucuri ca pizza aia nu are timp si nici conditii ca sa se raceasca.
Ce motor recomand? La VW Up trebuie sa ai grija ca masina sa fie cat de cat decenta dar nici sa nu aiba un pret galactic. In conditiile astea, cel mai echilibrat motor e 1.0 MPI de 75 de cai. Cel de 60 e prea anemic, cel cu turbina e prea scump.
Similar Articles
Salutare Paul,
Important este ca vin oameni ca tine care isi fac temele mai serios decat mine si impreuna chiar dam o roaba de informatii oamenilor interesati. Punem mana de la mana, ca sa facem mai multe maini.
Interesant articol, dar la sfarsit ai dat-o de gard, tind sa cred ca nici nu ai urcat in masina, nu ai condus-o si nici macar nu ai tinut manualul in mana: distributia NU se schimba la motorul de 1l aspirat. Este intra-devar pe curea si producatorul recomanda in tarile „cu mult praf” inlocuirea la 120.000km.
Nu am UP, vreau sa-mi cumpar si ma interesez momentan.
La nici una din up-urile la care m-am uitat nu s-a inlocuit senzorul de la axul cu came. Posibil sa fi intalnit tu 1 caz, altele nu am intalnit.
UP nu are decat motor de 1L, la noi gasesti frecvent varianta de 60 si 75 CP, afirmatia ca celelalte sunt OK – care celelalte?
Pentru informatia, si poate mai citeste vreun pasionat, s-au facut 3 campanii de rechemare: 1. s-a inlocuit carlig de remorcare, 2. blocarea usilor pentru copii (vorbim de usi spate) – uneori se dezactiva singura, 3 un update de soft.
Au fost plangeri cu schimbatul vitezelor – masarier si 1,2, s-a investigat si s-a constatat ca, la temperaturi mici vascozitatea uleiului ingreuneaza schimbarea vitezelor – dar nu este o problema de functionare. Schimbarea uleiului la cutie la 3 ani – nu stiu de unde ai scos-o , producatorul nu recomanda asa ceva.
Din ce am vorbit cu utilizatorii de UP, da un sut in testicole la orice masina, conteaza mult soferul in aceasta situatie. Sa compari cu Sandero – alta clasa e ca si cum ai compara masca care o poarta toata lumea cu o masca profesionala de vopsitor auto (sa zicem).
A face review-uri cu informatii de pe wikipedia si ceva post-uri de pe formuri …
Ca posesor de Citigo pot sa spun urmatoarele:
– pentru oras este genială
– nu merita sa cumperi motorul de 75 de cai in defavoarea celui de 60. Bani mai mulți, acelasi cuplu, ceea ce, până la urmă aia ma intereseaza in oras. Viteza maxima mai mare la motorul de 75 CP nu ma intereseaza atât timp cât nu o sa o ating niciodată.
– faptul că motorul este aspirat iarăși este un mare plus pentru mine
– ambreiajul este subdimensionat, motiv pentru care urcarea unei borduri se lasă de cele mai multe ori cu miros.
– daca nu o găsești la oferta, asa cum am luat-o eu, nu merita, prețul fiind mult prea mare.
Salut. Sunt posesor de UP 1.0 75CP din 2019, cumparat cu 7km in bord, din reprezentanta. Sunt cateva lucruri care m-au deranjat si ma deranjeaza la el. Nu afecteaza in vreun fel mersul masinii sau comportamentul ei ci sunt doar sacaitoare.
1- cand schimbi treapta de viteza (EX.: din 1 in 2), si ridici piciorul de pe ambeiaj, se aude din zona cutiei de viteza un zgomot metalic, ca si cum doua bucati metalice se lovesc usor una de alta. Presupun ca atunci cand ridic piciorul, se sincronizeaza niste elemente aflate in miscare si asta produce acel zgomot. Da impresia de cutie metalica goala in care zornaie ceva… pret de 1 secunda… dar in oras, cand faci multe schimbari in cutia de viteze, se aduna.
2- tot cand schimb vitezele, la anumite turatii ale motorului, in timp ce actionez pedala de ambreiaj, se aude un fel de fluierat usor care pare ca vine de pe sub bord, de undeva si se stinge usor dupa ce iau piciorul de pe ambreiaj. Zgomotul nu se aude dimineata, in primele minute de functionare ale masinii dar dupa ce se incalzeste motorul (cred), el persista inclusiv atunci cand actionez ambreiajul stand pe loc si nu doar in mers. De asemenea, acest fluierat nu poate fi auzit din exterior, deschizand capota deoarece zgomotul motorului e mai ridicat.
In cele doua cazuri de mai sus, de la doua reprezentante diferite, apartinand grupului VAG, mi s-a spus ca sunt zgomote normale de lucru si se aud atat pe UP cat si pe CITIGO.
Sunt enervante in oras cand schimbi mereu treptele de viteza si actionezi des pedala de ambreiaj. Din cauza lor am devenit un utilizator mai inrait al sistemului media prin care sa ascult fie radio fie cate ceva de pe cardul sd (apropo, nu am reusit sa il faca sa citeasca de pe carduri mai mari de 2gb) fie de pe telefon prin bluetooth.
3- Am varianta in 5 usi si pentru ca pentru usile spate, cei de la VW au ales sa foloseasca geamuri cu deshidere tip ”fluture”, in mers, la viteze mari, se aude din zona aceea ca si cum e un geam deschis. Din pacate nu au posibilitate de a fi reglate si se inchid… atat cat se inchid.
Venind de pe un 1.9SDI (64CP), UP-ul de 75CP e ok. E mai liniste in masina, in oras, unde stau majoritatea timpului. Consum mic, dimensiuni exterioare reduse, destul de ”prietenoasa” cu buzunarul, incapatoare pentru cat de mica pare din exterior.
Daca stiam de la inceput ca e atat de ”vorbareata” prin intermediul cutiei de viteze / ambreiaj, in traficul urban si in afara lui, nu o luam. Am vrut liniste dupa tractorasul SDI si m-am ales cu niste pitici mileniali model VAG Group care, desi par inofensivi la inceput, la un moment dat iti vine sa le spui ceva de rude, sfinti si alti apropiati.