Renault Scenic III, ultimul salajean. Renault Scenic III, cel mai bun participant la o petrecere unde era doar el. De ce merita sa cumperi un Scenic III, afli in articolul de astazi.
Anii 2010 au fost tulburi pentru industria auto in ceea ce priveste fiabilitatea. Se trecea la Euro 5, motoarele diesel incepeau sa fie strangulate, apareau primele benzinare cu turbina, cutiile automate incepeau sa fie mai bune decat alergatul noaptea pe cioburi de sticla pentru ca e noapte, ai baut prea mult si te grabesti acasa.
De ce a fost Renault Scenic III singurul Mohican de la petrecere?
- Daca te uiti la competitie, e usor de vazut de ce. VW Touran ramasese la fel inca din 1854, Ford trecea printr-o perioada cu probleme mecanice, Opel Zafira era Opel iar restul industriei auto s-a indreptat catre masini cross-over. La fel cum am discutat si in articolul despre Mondeo V, daca segmentul berlinei clasice e deja pe duca, apai despre segmentul mini MPV ce mai putem spune decat “Doamne ajuta”?
- Si apoi a venit Renault Scenic III, care a venit construit pe platforma de Megane III. Spre deosebire de generatia anterioara, problemele specifice grupului au fost rezolvate asa ca am ramas doar cu problemele specific pentru Scenic. Ceea ce face una din cele mai bune masini mini MPV la ora actuala, daca intradevar esti in cautare de asa ceva. Si pe bune dreptate, un cross-over face o treaba mai buna decat un MPV de clasa mica, singurul lui argument favorabil ramand costurile reduse de achizitie si intretinere. Dar in rest, de ce ai cumpara asa ceva? Macar Renault a venit cu un ceaslov de optiuni si motorizari, ca sa zici macar ca ai de unde alege. Chiar a fost un motor disponibil pentru oricine si orice nevoie, chiar si pentru cei care au un fetish bizar de a petrece momente intense la service si la banca, facand credite pentru a-si permite reparatiile.
Motoare Renault Scenic III
Benzina
- 1.2 TCe de 115 si 132 cai – Motorul de baza a trecut in 2019 printr-un scandal monstru in care Nissan a dat vina pe Renault pentru ca le-a dat motoare la fel de bune ca igrasia. Totusi, problema e undeva la mijloc (Nissan a schimbat electronica motoarelor primite de la Renault) asa ca tu decizi, cheia e la tine. Problema in cauza este data de consumul excesiv de ulei si de durata de viata a motorului, dar la Renault nu au fost prea multe cazuri de genul. Totusi, oleaca de atentie nu strica.
- 1.6 16v de 110 cai – Motorul clasic de 1.6 MPI isi face treaba in mod decent si fara pretentii. Ca orice benzinar aspirat, asteapta-te la un apetit pentru bobine de inductie si undeva tarziu in viata se apuca de baut ulei.
- 2.0 16v VQ20 de 140 cai – Asta e motorul pe care il vrei. Chiar daca mintea si contul bancar spune altceva, motorul VQ20 de origine Nissan face parte din aceeasi familie cu VQ35 de pe Nissan 350Z. Un motor excelent ca performante si fiabilitate, marcat doar de un consum de ulei ridicat dupa multi kilometri forja.
Diesel
- 1.5 dci de 85, 105 110 cai – Acelasi 1.5 dCi K9K cu care ne-a obisnuit grupul Renault-Nissan-Mercedes. Pus pe orice de la Logan la B Class, acest motor are nevoie de distributie schimbata la fiecare 4 ani sau 50.000 de km. De asemenea, versiunile sub 90 de cai au injectoare Delphi, facute la noi in Romania intre doi guri de Unirea si un pahar de Babanu, iar versiunile pana in 2011 sunt sensibile la motorina de calitate dubioasa si in consecinta se contamineaza cu span, prima victima de obicei fiind pompa de inalta presiune.
- 1.6 dCi 130 cai – Imprumutat de la Nissan pentru ca aveau nevoie de un motor fiabil, acest 1.6 dCi chiar e un motor lipsit de probleme notabile. 1.6 dCi – motorul “sa fie”.
- 1.9 dci de 130 cai – Legendele urbane spun ca prin acest motor ar iesi bielele in mod spectaculos, direct pe teava de esapament. Totusi, in cazul lui Renault Scenic III e mai degraba mit decat realitate acest deznodamant mono-dramatic.
- 2.0 dCi 150 si 165 cai – Alt motor “imprumutat” de la Nissan, acest mamut are nevoie doar de lantul distributiei inspectat la fiecare 40.000 de km. Folosit intens pe Renault Koleos sau Nissan Xtrail, acest motor se inrudeste cu dieselurile agriculturale din familia Nissan. Totusi, mi-e greu de crezut ca s-a calcat lumea in picioare pentru un Renault Scenic III 2.0 dCi.
Probleme generale Renault Scenic III
- La fel ca si la generatia anterioara si la fel ca la Passat B6, frana de parcare electronica are obiceiul de a se bloca sau de a se strica. In pur stil francez, atunci cand e vorba de munca, motorasul iese la proteste.
- Cutia automata EDC ramane un subiect dubios in familia Renault, asa ca e mai bine sa o eviti si sa o iei la manuala ca sa fii sigur ca nu te va salute mecanicul tau purtand sacou Gucci si raspunzand folosind un telefon Vertu.
- La fel ca si papusa Chucky, ai crede ca ai scapat de probleme electrice ce au facut faimoasa generatia anterioara pentru calitatea la fel de indoielnica precum sexualitatea poporului care a construit-o. De trecut, au trecut. Dar oare se vor intoarce?
Verdict Renault Scenic III
O masina care nu prea mai are competitie in acest segment. In timp ce toata lume migreaza spre cross-over-e, Renault Scenic III ramane in continuare un MPV de clasa mica si ramane in continuare o masina excelenta pentru familistul convins care vrea ceva mai mare decat o berlina, ceva mai aspectuos decat un break si ceva care arata a masina, nu a duba cu geamuri.
O masina de mijloc ca si fiabilitate, e o alegere destul de sigura pentru familistul ce are bugetul trasat de catre nevasta lui in mod foarte clar. E mai urat decat un C Max, dar e mai fiabil. E aproximativ la fel de fiabil ca un Touran, dar Touran-ul deja era un Ion Iliescu in acea perioada. Asa ca ramai la Renault Scenic III, o alternativa decenta. Nu extraordinara, decenta.
Ce motoare recomand? Pentru benzina, recomand in continuare clasicul 1.6 MPI de 110 cai, iar pentru diesel oricum toata lumea a cumparat 1.5 dCi asa ca nu are sens sa mai recomand. Mare grija in schimb sa aiba mai mult de 90 de cai.
21 noiembrie 2019 la 21:18
Am un renault scenic din 2012 motor 1600 dci vă rog să-mi spuneți care ie cauza care nu se mai accelerează am schimbat pompa de inalta presiune am schimbat filtru de particule am făcu injectoare etc de ce apare engine failure hazard
19 iulie 2020 la 10:47
Debitmetru defect
19 februarie 2021 la 22:33
Incearca reconditinat turbina, si umblat la axul cu came sa nu fie distanta mare acolo. la mine asta a functionat dupa ce am schimbat, pe rand si nu numai: egr, debitmetru aer, electrovalva (cred), injectoare, verificat fiecare cm de furtun, etc
5 octombrie 2020 la 14:55
Buna
Ma poate ajuta cineva ?
A mai patit cineva ca atunci când inchide usa la șofer, sa nu se închidă?
Adica ,opresc masina închid din telecomanda ,dar usa de la șofer rămâne deschisa sau alteori se închide dar nu se mai deschide
În bord nu apare nimic ne inregula.
Cei de la Renault zic ca ar fi motorașul….
Mersi zi frumoasa
16 ianuarie 2021 la 21:37
Cutia EDC (cutie cu dublu-ambreiaj) a venit doar pe 1.5 diesel
4 aprilie 2021 la 22:00
1-Ati uitat 1.4TCE-130CP, mai bun decat 1.2TCE, dar cu o turbina destul de sensibila la calitatea uleiului si cu o volanta cu masa dubla destul de sensibila. Ca sa aiba o dinamica buna, la 100km/h, in viteza a 6-a, are 2700 ture si consuma 7L/100km. Toti zic sa-l pun pe gaz, pt ca e MPI, dar eu nu vreau sa renunt la roata de rezerva.
2. Scenic 3 este o masina rotunda, incapatoare, confortabila, pe placul femeilor.
3. Discuri+placute frana din materiale moi, la fel si ambreiajele si articulatiile, adica le schimbi de 2 ori mai des, decat la masini coreene cu acelasi pret. Discurile si placutzele frana se consuma ca la o masina cu cutie automata.
4. Mare atentie la intervalele de revizie ulei. Multi le fac la 30000km, conform carte, dar eu am reparat turbina din acest motiv si acum schimb uleiul la 15000 km.
5. Acum schimbi usor becurile de la faruri, dar trebuie sa scoti bateria, daca vrei sa schimbi filtrul aer motor.
6. Desi nu pare, daca intrati pe euroncap.com, la Scenic si la Grand Scenic, veti vedea o siguranta la accident foarte mare(5 stele), pe care eu banuiesc ca au luat-o de la Espace. Nu ma asteptam sa aiba peste 4 stele, dar are 5 stele.
Concluzie: o masina de femei, de plimbari, cu materiale moi la consumabile, confortabila la exterior si usor de nenorocit in oras, la un uz putzin mai intens.
23 iunie 2021 la 13:51
Detin un Renault Scenic din 2011 pe care am cumparat-o în 2016 la 180.000 km. A avut schimbata distributia la 168.000 km de catre fostul proprietar din Olanda. În prezent am 247.000 km și în toată aceasta perioada am schimbat la ea anul acesta,doar plăcuțele de frana și o bieleta antiruliu,în afara de consumabilele obișnuite, ulei și filtre. Discurile de franare încă mai merg.Totul funcționează ireproșabil și sunt foarte mulțumit de ea. Am hotărât totuși sa o înnoiesc asa ca de doua luni detin si un alt Scenic Xmod din 2016 cu 88000 km la care însă observ ca are ceva pierderi de freon la ac.In rest este ok. Consumul la cea veche în medie 5.6-6 iar cea noua ma surprinde cu o medie de pana în 5 l/100km (4.4-4.5 la drum întins și 5-5,5 la oras).
12 mai 2022 la 7:05
Cred că ai greșit ceva ! Nissan nu face motoare diesel …toate motoarele diesel de pe Nissan îs luate de la Renault ..pe Micra,Juke, Qashqai (1.5/1.6/2.0 deci) ..Am avut 2.0 dci pe Qashqai.bun motor ..doar că consuma un pic cam mult ..adică 7-8..personal la modelul acesta de scenic as merge liniștit pe 1.9 de 131..așteptăm și la un Ford S – Max un articol! Multa bafta!
2 iunie 2022 la 14:03
la grand scenic 3 2012 pot monta bara longitudinala nu are din fabrica am intariturile cu piulite de prindere sub pavilion