Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri: Renault Scenic III ( 2009 – 2016 )

Renault Scenic III, ultimul salajean. Renault Scenic III, cel mai bun participant la o petrecere unde era doar el. De ce merita sa cumperi un Scenic III, afli in articolul de astazi.



 


Anii 2010 au fost tulburi pentru industria auto in ceea ce priveste fiabilitatea. Se trecea la Euro 5, motoarele diesel incepeau sa fie strangulate, apareau primele benzinare cu turbina, cutiile automate incepeau sa fie mai bune decat alergatul noaptea pe cioburi de sticla pentru ca e noapte, ai baut prea mult si te grabesti acasa.


De ce a fost Renault Scenic III singurul Mohican de la petrecere?



  • Daca te uiti la competitie, e usor de vazut de ce. VW Touran ramasese la fel inca din 1854, Ford trecea printr-o perioada cu probleme mecanice, Opel Zafira era Opel iar restul industriei auto s-a indreptat catre masini cross-over. La fel cum am discutat si in articolul despre Mondeo V, daca segmentul berlinei clasice e deja pe duca, apai despre segmentul mini MPV ce mai putem spune decat “Doamne ajuta”?

  • Si apoi a venit Renault Scenic III, care a venit construit pe platforma de Megane III. Spre deosebire de generatia anterioara, problemele specifice grupului au fost rezolvate asa ca am ramas doar cu problemele specific pentru Scenic. Ceea ce face una din cele mai bune masini mini MPV la ora actuala, daca intradevar esti in cautare de asa ceva. Si pe bune dreptate, un cross-over face o treaba mai buna decat un MPV de clasa mica, singurul lui argument favorabil ramand costurile reduse de achizitie si intretinere. Dar in rest, de ce ai cumpara asa ceva? Macar Renault a venit cu un ceaslov de optiuni si motorizari, ca sa zici macar ca ai de unde alege. Chiar a fost un motor disponibil pentru oricine si orice nevoie, chiar si pentru cei care au un fetish bizar de a petrece momente intense la service si la banca, facand credite pentru a-si permite reparatiile.



Motoare Renault Scenic III


Benzina



  • 1.2 TCe de 115 si 132 cai – Motorul de baza a trecut in 2019 printr-un scandal monstru in care Nissan a dat vina pe Renault pentru ca le-a dat motoare la fel de bune ca igrasia. Totusi, problema e undeva la mijloc (Nissan a schimbat electronica motoarelor primite de la Renault) asa ca tu decizi, cheia e la tine. Problema in cauza este data de consumul excesiv de ulei si de durata de viata a motorului, dar la Renault nu au fost prea multe cazuri de genul. Totusi, oleaca de atentie nu strica.

  • 1.6 16v de 110 cai – Motorul clasic de 1.6 MPI isi face treaba in mod decent si fara pretentii. Ca orice benzinar aspirat, asteapta-te la un apetit pentru bobine de inductie si undeva tarziu in viata se apuca de baut ulei.

  • 2.0 16v VQ20 de 140 cai – Asta e motorul pe care il vrei. Chiar daca mintea si contul bancar spune altceva, motorul VQ20 de origine Nissan face parte din aceeasi familie cu VQ35 de pe Nissan 350Z. Un motor excelent ca performante si fiabilitate, marcat doar de un consum de ulei ridicat dupa multi kilometri forja.


Diesel



  • 1.5 dci de 85, 105 110 cai – Acelasi 1.5 dCi K9K cu care ne-a obisnuit grupul Renault-Nissan-Mercedes. Pus pe orice de la Logan la B Class, acest motor are nevoie de distributie schimbata la fiecare 4 ani sau 50.000 de km. De asemenea, versiunile sub 90 de cai au injectoare Delphi, facute la noi in Romania intre doi guri de Unirea si un pahar de Babanu, iar versiunile pana in 2011 sunt sensibile la motorina de calitate dubioasa si in consecinta se contamineaza cu span, prima victima de obicei fiind pompa de inalta presiune.

  • 1.6 dCi 130 cai – Imprumutat de la Nissan pentru ca aveau nevoie de un motor fiabil, acest 1.6 dCi chiar e un motor lipsit de probleme notabile. 1.6 dCi – motorul “sa fie”.

  • 1.9 dci de 130 cai – Legendele urbane spun ca prin acest motor ar iesi bielele in mod spectaculos, direct pe teava de esapament. Totusi, in cazul lui Renault Scenic III e mai degraba mit decat realitate acest deznodamant mono-dramatic.

  • 2.0 dCi 150 si 165 cai – Alt motor “imprumutat” de la Nissan, acest mamut are nevoie doar de lantul distributiei inspectat la fiecare 40.000 de km. Folosit intens pe Renault Koleos sau Nissan Xtrail, acest motor se inrudeste cu dieselurile agriculturale din familia Nissan. Totusi, mi-e greu de crezut ca s-a calcat lumea in picioare pentru un Renault Scenic III 2.0 dCi.



Probleme generale Renault Scenic III



  • La fel ca si la generatia anterioara si la fel ca la Passat B6, frana de parcare electronica are obiceiul de a se bloca sau de a se strica. In pur stil francez, atunci cand e vorba de munca, motorasul iese la proteste.

  • Cutia automata EDC ramane un subiect dubios in familia Renault, asa ca e mai bine sa o eviti si sa o iei la manuala ca sa fii sigur ca nu te va salute mecanicul tau purtand sacou Gucci si raspunzand folosind un telefon Vertu.

  • La fel ca si papusa Chucky, ai crede ca ai scapat de probleme electrice ce au facut faimoasa generatia anterioara pentru calitatea la fel de indoielnica precum sexualitatea poporului care a construit-o. De trecut, au trecut. Dar oare se vor intoarce?


 


Verdict Renault Scenic III


O masina care nu prea mai are competitie in acest segment. In timp ce toata lume migreaza spre cross-over-e, Renault Scenic III ramane in continuare un MPV de clasa mica si ramane in continuare o masina excelenta pentru familistul convins care vrea ceva mai mare decat o berlina, ceva mai aspectuos decat un break si ceva care arata a masina, nu a duba cu geamuri.


O masina de mijloc ca si fiabilitate, e o alegere destul de sigura pentru familistul ce are bugetul trasat de catre nevasta lui in mod foarte clar. E mai urat decat un C Max, dar e mai fiabil. E aproximativ la fel de fiabil ca un Touran, dar Touran-ul deja era un Ion Iliescu in acea perioada. Asa ca ramai la Renault Scenic III, o alternativa decenta. Nu extraordinara, decenta.


Ce motoare recomand? Pentru benzina, recomand in continuare clasicul 1.6 MPI de 110 cai, iar pentru diesel oricum toata lumea a cumparat 1.5 dCi asa ca nu are sens sa mai recomand. Mare grija in schimb sa aiba mai mult de 90 de cai.


Scrie un raspuns
  • Negrisan

    2024-07-27 20:49:02

    Bună am un scenic 2013 nu când îl pornesc își pierde din turație și sforăie ca un vapor timp de un minut pana se încălzește apoi nu ai probleme dacă nu ii scade Turația sub 1500 .dacă sta la soare nu are nici o probleme .nu ii da nimeni de capăt Dacă ma puteți ajuta.

  • AproapeMasini

    2024-07-04 09:05:39

    Salutare Octavian, Probabil cel mai slab motor din acea perioada, oferit de Renault-Nissan. Notoriu in cadrul Nissan si Dacia pentru consumul de ulei talpa de zici ca locuieste in Kulturhaus, dar la Renault aparent problemele sunt mai rare. Oricum, nu ma convinge 1.2 turbo benzina pe Scenic, decat daca veti fi 2-3 pasageri maxim. Restul problemelor sunt cele generale pentru Scenic. In general recomand Scenic-ul, dar nu cu motorul asta. Mai degraba orienteaza-te spre un 1.4 TCe daca tot vrei pe benzina. Succes!

  • Octavian

    2024-07-03 12:37:48

    Salutare. Ce parere ai despre Scenic 1.2 tce 2014 116cp? M-ar tenta sa iau unul din NL (pret 5.000€, km 155.000). La ce probleme sa ma astept si ce anume ar trebui sa verific inainte de achizitie? Mulțumesc frumos

  • AproapeMasini

    2024-07-03 09:37:31

    Salutare Octavian, Imi mai fac temele despre motorul asta dar are decent, din ce au mai povestit si cititorii. Succes!

  • Octavian

    2024-07-02 14:33:03

    Salutare. Multumim pentru articole. Se poate daca va rog o parere sau un update la articol pentru motorul de 1.4TCE 130cp? Multumesc 🙂

  • Mihai

    2024-03-07 10:04:36

    Cand spui ca la motorul de 1.5 pana in 2011 se contamineaza cu span, te referi inclusiv 2011 sau doar la 2009 si 20010 ? Am vazut ca faceliftul a aparut in 2012 deasta intreb.

  • AproapeMasini

    2023-12-07 14:54:40

    Salutare Max, Daca te referi la monovolume si masini pentru familii de genul Leo de la Rosiori, atunci Renault Espace e regele indubitabil. Succes!

  • MaxSv

    2023-12-06 19:33:48

    Salutare, care ar fi alternativa extraordinară în ce privește mașinile de familie? Mersi anticipat!

  • Adrian

    2023-09-05 15:00:04

    Salut. Ai reușit să rezolvi problema?

  • cipri

    2022-06-02 14:03:03

    la grand scenic 3 2012 pot monta bara longitudinala nu are din fabrica am intariturile cu piulite de prindere sub pavilion


CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA