Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri : Volvo C30 ( 2006 – 2013 )

Volvo C30, o masina pe care mi-am dorit-o de cand eram mic. Pana am inceput sa imi permit una second hand, dar cand am vazut preturile m-am dezumflat mai ceva decat un culturist dupa ce si-a terminat banii de proteine si care o stat o luna pe uscat. Volvo C30, un frigider fancy pe roti.



 


Ce avem aici? Sau acolo? Nu de alta, dar nu vad mai departe de acel geam pus in spatele lui Volvo C30. Stiu, e un omagiu adus unor masini demult apuse din istoria brandului, dar trebuie sa recunosc ca piesa de rezistenta (vizual, nu si structural) al primului coupe marca Ford-Volvo e fix acel haion. Si da, asta a fost una din primele masini rezultate din cotropirea…cumpararea Volvo de catre Ford. Astfel, Volvo C30 imparte platforma (de productie dar si de tractare) cu Volvo S40 II, Volvo V50, Ford Focus II si Mazda 3 BL. Practic, ai un tomberon intreg de unde sa alege piese pentru a repara tot ceea ce a stricat Ford.


Dar macar a adus si cateva lucruri bune. In special a daruit magnificul Volvo XC60, dar asta e pentru alt articol, in alta zi. Cat despre C30, acesta a fost varful de lance al masinilor in doua (sau doo) usi din ofensiva Ford. Plasat peste Focus si Mazda 3 ca si pret dar sub Seria 1 si Mini, masina asta e pentru cei care vor sa isi cumpere o masina premium dar care nu vor sa faca plonjonul catre devize de reparatii in 4-5 cifre. Doar vor sa incerce oleaca apele si, daca treaba-i buna, mai dureaza…asta, poate dupa isi vor cumpara ceva mai luxos.



De ce spun asta? Pentru ca Volvo C30 a fost prima masina care a primit cutia automata Powershit de la Ford si care, in mod hilar, chiar e decenta pe masina asta. Nu ai o bancheta spate ci ai doua locuri clasice, despartite de o cotiera generoasa. Puteai pune piele, comenzi pe volan si multe jucari pe ea. Da, dupa ce puneai toate optiunile posibile nu ramaneai cu Roxana Ionescu, dar nici cu Alexandra Ungureanu. Mai mult decat atat, nu se stie ce vodka au baut nordicii atunci cand au lucrat la masina, dar aparent Volvo C30 e si mai agil in curbe decat Ford Focus II, o masina faimoasa pentru manevrabilitate si pentru suspensia multi-link.


Practic, e o masina pentru cei care vor o masina dar care nu stiu ce vor. Vor ceva care sa arate mai bine si care sa fie mai scump decat un Golf si care sa aiba motoare de la toti producatorii posibili. Iar cu Volvo-urile din anii 2005, chiar esti aproape de aceasta realitate.



Motoare Volvo C30


Benzina



  • 1.6 MPI de 99 cai – Luat cu furca de pe Ford Focus I si aruncat pe Volvo C30, acest motor e aproape gata de actiune. Ar fi gata de actiune, daca ar fi avut si ceva mai multa putere. Macar e un motor fiabil despre care vei uita cel mai probabil, atat tu cat si mecanicul.

  • 1.8 MPI de 123 cai – Am sarit de la Ford si am aterizat la Mazda, unde avem un motor clasic japonez. Asta inseamna ca trebuie sa stai geana pe distributia pe lant, ca va consuma mai mult ulei tarziu si in viata si ca are nevoie de turatii pentru a intelege ceva din el. Intr-un Volvo. Motor de turatii. E ca si cum l-ai pune pe Catalin Botezatu sa concureze la Exatlon. Sau ca si cum l-ai pune pe Irinel Columbeanu sa fuga in Asia Express…stai, cred ca s-a si intamplat asta.

  • 2.0 MPI de 145 cai – Tot acelasi mereu motor de Mazda. Caci din pacat in pacat o sa ne nastem din nou si o sa fim mereu altii si tot aceiasi mereu. Chiar daca tindem sa ne schimbam, sa ne vindem, de margini in cadere ne tot prindem.

  • 2.4 MPI l-5 de 170 cai – Primul motor Volvo vine cu un responsabil 2435 centimetri cubi, impartiti in 5 cilindri in linie. Schimba uleiul si distributia la timp si motorul asta se va invarte la infinit.

  • 2.5 Turbo de 220 si 230 cai – Daca ar fi avut sub 2499 centimetri cubi, ar fi fost perfect pentru ca impozitul maxim era 1000 de lei. Doar ca are 2521 centimetri cubi si impozitul e dublu pentru ca intra la categoria 2500 – 2999 centimetri cubi. In rest, mai este ceva de spus despre legendarul T5 care cumva a ajuns si pe Kuga si Focus ST? A da, carcasa filtrului de ulei poate crapa pe la garnitura ce leaga carcasa de furtun si iti poate trage aer pe galeria de admisie.


Diesel



  • 1.6 HDi de 109 si 115 cai – Acelasi mizerabil 1.6 HDi de la Peugeot care i-a tras un sut in testicule lui Ford. Din fericire, doar motorul este Peugeot, anexele in schimb sunt Volvo. Tot vei avea probleme la injectoare si tot va trebui sa respecti mai religios decat o maicuta ahtiata dupa barbati intervalul de schimb de ulei. Turbina are o sita prin care trece uleiul pentru a o raci. Daca nu schimbi uleiul la timp sau ii dai ce ti-o mai ramas din tigaie, sita se va infunda iar turbina va ramane fara racire si masina ta se transforma instant intr-o tigaie.

  • 2.0 in 4 cilindri de 136 cai – Cand e frate langa frate se da moartea la o parte, iar acest 2.0 HDi e frate cu ala micu de 1.6. Intradevar, moartea injectoarelor si a turbinei se da la o parte, dar doar cu cativa centimetri.

  • 2.0 in 5 cilindri de 150 si 177 cai – Capat de linie pentru legendarele motoare in 5 cilindri de la Volvo, iar acest diesel isi cara cuponul de pensie cu demnitate. Pensionat de catre normele de emisii, acest glorios motor is ia de mana fratele mai mare si pleaca spre lumea legendelor auto. La revedere domnule prim ministru!

  • 2.4 in 5 cilindri de 178 cai – Final de poveste si pentru legendarul 2.4 D5. Doar ca sub capota lui Volvo C30 primeste versiunea Euro IV care nu e cea mai stralucita. Ocazional mai mananca cate un injector si mai are o problema despre care voi vorbi la probleme generale.



Probleme generale Volvo C30



  • Senzorul ABS a fost pentru primele modele o combinatie la fel de nefericita ca in Brain Damage – triplu sec, vodka si absinth. Daca iti apare in bord un bec pe care scrie „ESP”, atunci sa stii ca e probabil senzoru asta.

  • Pentru motoarele diesel sunt probleme la regenerare, si anume ca in timpul regenerarii se injecteaza niste motorina in plus, iar daca regenerarea este intrerupta, surplusul de motorina ajunge in ulei. Verifica constant nivelul de ulei ca sa nu fie peste nivelul maxim, altfel mergi de urgenta la service.

  • In ton cu proprietarul tipic de Volvo, C30-ul are probleme la articulatii, bucse, brate si tot asa.

  • Problemele de la cutiile manuale la cilindri si la ambreiaj ar trebui sa te sperie, dar din fericire nici cutiile automate nu sunt asa reusite.


Verdict Volvo C30


Daca la V40 am avut dubii, la Volvo C30 am dubii mai mare decat daca Roxana Ionescu intradevar citeste aceasta fosa septica a internetului. Dar iarasi, intotdeauna m-am intrebat oare ce fel de oameni citesc din vidanja asta online. Adica, nu e un site de tip can-can unde sa intre orice persoana careia ii patineaza musca pe creier la cat de fin e. Si nici nu il vad sa fie un site pe care sa il citeasca cei cu prea multi ani in spate incat sa incapa fizic intr-o banca de gradinita. La fel e si cu Volvo C30, nu sunt sigur cine ar cumpara asa ceva. O masina de tineri, facuta de un brand destinat batranilor.


Ce motoare recomand? Benzinarul de 1.6 e cel mai de baza si cel mai simplu motor pentru genu de om care nu stie mecanica, nu il intereseaza si nici nu vrea sa stie. Cat despre diesel, oricare 2.0 diesel e decent pentru masina asta si are probleme relative posibil. Ce mi-as lua eu? Benzinarul de 2.4 in 5 cilindri, clar.


Scrie un raspuns
  • Alex

    2020-07-30 12:35:50

    Spatele, din nu stiu ce ratiuni, mie mereu mi-a reamintit de Mitsubishi Colt.

  • Andi

    2020-06-30 03:22:58

    Salut,poti face un review si la C70?

  • Mircea

    2020-04-06 11:44:59

    Fa si despre s80!

  • AproapeMasini

    2020-04-04 17:43:46

    Salutare Gheorge, De ce ar fi penibil? Din cate stiu, Getz-ul a fost predecesorul lui i20. Urmeaza si un review.

  • AproapeMasini

    2020-04-04 17:42:34

    Salutare Eduard, Megane III 1.5 dCi 110 cai Fiat Punto / Linea 1.3 Multi-Jet Opel Astra 1.7 CDTI Ford Focus 1.6 TDCI Seat Ibiza 1.6 TDI sau 2.0 TDI (dar sunt rare) VW Golf / Golf Plus 2.0 TDI Mitsubishi Lancer 1.5 benzina 109 cai Seat Exeo 2.0 TDI Citroen C5 / Peugeot 508 2.0 HDi Cea mai fiabila din lista asta ar fi Mitsubishi Lancer 1.5 benzina. Cel mai mic consum ar fi la Fiat Punto 1.3 cdti si la Ibiza 1.2 TDI / 1.6 TDI. Cea mai lux din lista e Peugeot 508 2.0 HDi. Cea mai sport ar fi Ibiza 2.0 TDI. Din toate astea, probabil ca as merge pe mana unui Lancer. Chiar nu conteaza ce motor iei, cu exceptia dieselului de 1.8, ca toate is fiabile si consuma putin.

  • Eduard

    2020-04-03 19:50:28

    Salut, doresc sa achizitionez o masina sh, am un buget de aproximativ 5000 de euro. Fac aproximativ 25 000 km pe an, oras + un drum maxim doua pe luna de la Cluj la Bacau. Pentru mine criteriul principal este fiabilitatea, apoi consumul si sa fie obligatoriu compacta sau sedan. Ma gandeam sa aleg intre Renault Megane 3 1,5 dCi 110hp sau Ford Focus II 1.6 benzina. Ce sa aleg intre cele doua ? Si daca mai aveti vreo recomandare de masina in acelasi buget care sa respecte cerintele mele, le astept cu mare interes. Am mai vazut ca la banii acestia gasesc si un golf 6 cu celebrul motor 1.6 mpi dar din pacate la banii astia singurele optiuni pe care o sa le aiba o sa fie volanul si cele 4 roti, roata de rezerva nu vine inclusa. Multumesc anticipat !

  • Eduard

    2020-04-03 17:02:24

    Salut, am de gand sa imi cumpar o masina sh, am un buget de aprox 5000 euro, tin neaparat sa fie euro 5 . Fac aproximativ 25k km pe an. Nu tin neaparat sa fie diesel sau benzina. Cel mai important criteriu pentru mine este fiabilitate, apoi consumul. Ma gandeam la renault megane 3 1.5 dCi sau un Ford Focus II 1.6 benzina, caroseria sa fie hatchback sau sedan. Care crezi ca este mai fiabilia ? Si ce alte masini crezi ca ma sunt ? Am mai vazut ca si golf 6 1.6 mpi este fiabil dar la banii astia singurele optiuni pe care le are masina sunt volanul si cele 4 roti, am zis 4 pentru ca roata de rezerva nu o primesti inclusa.

  • Gheorghe

    2020-04-03 16:23:10

    Da…suna penibil, dar poti face review la Hyundai Getz (Europa) / Click (America) ? Masini pare una penibiluta dar din cate stiu eu unele motoare au fost intersante 🙂

  • George

    2020-04-01 19:01:08

    Salut, o mică eroare, motorul de 2521 cm3 intră la categoria motoarelor cu o cilindree între 2001 cm3 și 2600 cm3 – impozit local de maxim 1.000 lei.


CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA