Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri : Skoda Superb III ( 2015 – 2021 )

Daca primul Superb era un Passat alungit iar al doilea Superb era o propozitie unica in lumea auto, Skoda Superb III paraseste definitv scena care a consacrat-o si devine o limuzina in toata regula. Sa fie asta o miscare mai inteligenta decat atunci cand Donald Trump are cumparat WWE, a dus-o la pamant si apoi a vandut-o la suprapret pentru ca proprietarului anterior ii era mila de munca lui de o viata?



E o ironie a sortii sa vezi cum a evoluat Skoda Superb. A inceput ca un Passat B5.5 reciclat, apoi s-a transformat intr-un E Class al saracului iar acum Skoda Superb III renunta la avantajul pretului scazut si al simplitatii si merge direct spre zona premium cu aceeasi incredere cu care Fakirul a intrat in direct si a vrut sa bea lapte pe nas.



Skoda Superb III se afla acum in zona zoster…asta, crepusculara, in sensul ca a depasit Passat-ul omolog la capitolul pret dar ramane in continuare cu mult in urma lui E Class. Doar ca Skoda s-a gandit sa isi ajute nava amiral si a luat cateva decizii radicale pentru a treia generatie.



  • In primul rand s-a lucrat foarte mult pe partea de electronice, tehnologie si siguranta. Doar s-a montat, ca de functionat nu o sa functioneze majoritatea chestiilor pentru ca VW nu s-a priceput niciodata la implementarea tehnologiilor noi. Stim asta de prin 2008, nu-i asa Golf VI?

  • In al doilea rand in 2019 s-a renuntat complet la cutiile manuale. Chiar si actuala Octavia IV are cutii manuale doar pentru motoarele entry-level, restul e cu automata pentru toata lumea. Asta e un semn clar ca se merge in zona premium. Mai clar decat atunci cand o tipa m-a intrebat daca vreau sa trec pe la ea ca sa jucam Super Mario Smash Bros. Cand am ajuns acolo a inceput sa se dezbrace si nici nu avea consola si nici Super Mario. Am plecat dezamagit.


Doar ca, pana acum Superb-ul avea el propria lui indentitate. In continuare delirez si recomand primul Superb ca o masina excelenta pe piata second-hand, iar al doilea Superb a fost o masina fantastica cu o identitate proprie. Doar ca la Skoda Superb III ceva lipseste. Seamana prea mult cu Octavia III, atat la interior cat si la exterior. Practic, e o Octavia III mai mare. Fizic. Practic, daca Octavia ar fi Florin Prunea, Superb ar fi Helmuth Duckadam. Practic, pentru banii in plus pe care ii dai pentru un Superb primesti doar cateva hecatre in plus de spatiu interior fata de Octavia.



Motoare Skoda Superb III


Benzina



  • 1.4 TSI de 125 si 150 cai – Chiar daca a avut un trecut mai patat decat tricoul unui student ce si-a spart bursa in Kulturhaus, 1.4 TSI-ul si-a bagat mintile in cap si a zis ca „a doua oara n-o mai fac”. Consuma ocazional ulei, dar in general e fiabil. Excelent pentru Golf sau Polo, dar pentru Superb motorul asta e mult prea optimist.

  • 1.5 TSI de 150 cai – Aparut din neant ca sa vina sa iti ia banii, acest 1.5 TSI a venit sa pensioneze vechiul 1.4 TSI si a devenit noua bicicleta a satului. Pus pe orice, de la Tiguan la Golf, acest motor e mai complicat decat relatia mea cu Roxana Ionescu si in plus se pare ca are apetitul pentru ulei al vechiului 1.8 TSI. Motorul asta are multe de demonstrat, iar momentan e atat de in urma incat Doru Octavia Dumitru e relevant din nou.

  • 1.8 TSI de 177 cai – Legenda spune ca prin 2013 s-a rezolvat problema consumului de ulei, desi vei mai fi bantuit ocazional de lampa lui Alladin din bord. Macar ramane un motor decent care ofera cel mai bun echilibru performante-fiabilitate-cost dintre benzinare.

  • 2.0 TSI de 217, 268 si 276 cai – N-au vrut sa ii spuna Superb RS. Si au stiut de ce. Skoda Superb III e o masina mare, de croaziera si notorie pentru agilitatea scazuta. E ca si cum ai vira cu un pat. Asadar, un benzinar de peste 250 de cai nu prea isi are rostul aici. Pe o Octavia RS sigur, dar aici, nu. E ca si cum ai escalada Raraul imbracat la costum. Poti, dar cu ce pret?


Diesel



  • 1.6 TDI de 120 cai – Nu. Daca nu vrei sa faci un test drive inainte cu motorul asta, fa urmatorul experiment. Ia un taxi, de preferat Logan cu benzinarul de 1.0 aspirat sau vechiul 1.2 aspirat, nu 0.9 Turbo. Urca-te in taxi tu si cei mai mari 4 prieteni ai tai (fizic mari) + bagaje. Pune-l pe taximetrist sa te plimbe prin oras si vezi cum se misca masina. Cam asa e si cu Superb 1.6 TDI. Ca si bonus, motorul asta primeste si o instalatie AdBlue, care cand se va strica (nu daca, ci cand) o sa-ti traga un sut in testicule atat tie cat si portofelului tau.

  • 2.0 TDI de 150 si 190 cai – Aici ne intalnim cu cealalta bicicleta a satului, vestitul, clasicul 2.0 TDI. Din fericire e adus la standarde moderne si asta e motorul cu care Superb III se simte cel mai bine. Daca nu ai nevoie de cuplu aka nu vei cara dupa tine rulote, barci si remorci prea des, motorul de 150 de cai e suficient. In rest, aceleasi probleme clasice ale oricarui diesel in 4 cilindri de 2 litri modern. O volanta, un ambreiaj, un filtru de particule. D’astea.



Probleme generale Skoda Superb III



  • Pentru motoarele diesel, mare atentie la faptul ca unele motorizari vin cu instalatie Adblue, altele nu. Alea care au AdBlue au nevoie ca rezervorul sa aiba lichid in permanenta, altfel nu porneste motorul. Mai mult decat atat, instalatia de AdBlue se va strica si vei canta „O, viata mea!” in timp ce vei citi devizul de reparatie.

  • Revine DSG-ul in actiune si cateodata refuza sa functioneze. Roaga-te sa nu fie clasicul Mechatronic pentru ca va costa atat de mult incat iti mai poti cumpara un Superb. Nu neaparat a treia generatie, dar unul din primele modele cu siguranta vor fi.

  • Dupa cum spuneam la inceput, Superbul e plin de probleme pe partea electrica, la fel cum o adolescenta e plina de acnee pe fata. Probleme la infotainment, CarPlay si sistemele de siguranta asa ca verifica tot inainte de a face plonjonul.

  • La fel ca si la Costinesti, in interiorul masinii vei gasi o mare de plastice, care vor incepe sa zornaie si sa faca zgomot asa ca verifica si tu daca interiorul e la locul lui.

  • Versiunile mai de Doamne ajuta au tendinta de a manca discuri si frane pe spate, cat si rulmenti, asa ca verifica starea lor la fiecare a doua pornire de motor.


Verdict Skoda Superb III


O masina mai larga decat….stai, nu asta…o masina mai mare decat viata, Skoda Superb III s-a transformat intr-o Octavia mai mare si parca nu mai are acel aer de E Class Lite. De fapt, e acum un Octavia S+ Max. Oricum, ramane in continuare una din cele mai bune masini de pe piata, daca criteriul tau de cumparare e „sa fie mult”. Nu imi dau seama intre Octavia si Mondeo care e mai mare, dar cu siguranta e foarte greu sa cumperi mai multa tabla la banii astia. Nu neaparat mai buna, ci mai multa. A da, si daca iti cumperi una cu dieselul de 1.6, meriti tot ceea ce ti se intampla in viata.


Scrie un raspuns
  • Razvan

    2024-04-26 14:39:37

    Multumesc mult!

  • AproapeMasini

    2024-04-26 11:34:24

    Salutare Razvan, Pentru cutie manuala Skoda Superb, pentru cutie automata i40-ul daca vorbesti de motorul de 1.7 CRDi, cel mai comun motor de la noi. Cutia manuala pentru motorul de 1.7 CRDi nu este cea mai fericita asa ca recomand doar automata, daca gasesti. Altfel Superbul dar mare grija la samsari pentru ca e o masina foarte populara si implicit samsarita. Succes!

  • Razvan

    2024-04-26 08:33:58

    Skoda Superb sau Hyundai I40?

  • George

    2023-09-24 16:20:37

    Ne-ai albit la pula cu comparatiile tale!

  • un prost mai mare

    2023-09-09 11:15:01

    de felul tau esti prost sau joci teatru ?

  • Leo

    2021-05-17 02:15:47

    Mi-a plăcut articolul

  • AproapeMasini

    2020-09-05 11:49:20

    Tu sigur lucrezi la Balaceanca. Iti spun de pe acum: Nu ma veti gasi niciodata! Nu ma mai intorc acolo!!!

  • Paula

    2020-09-05 11:34:48

    De unde esti?

  • AproapeMasini

    2020-05-22 16:35:29

    Si la Cielo si la utilitare, ca am primit multe cereri. Am scris despre Caddy, dar aparent nu e destul. Tot ce pot spune e ca la mine in oras e un tip cu un Renault Master care face Uber cu el deci probabil e ceva de capul acelei dube.

  • Să moară Bibi dacă nu!

    2020-05-22 15:16:06

    Ar fi caterincă rău un articol despre Cielo?


CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA