Suzuki Ignis II, cel mai ieftin Suzuki modern. Si cel mai ieftin 4×4 de pe piata. Si cel mai ieftin hibrid de pe piata. Si cel mai ieftin 4×4 hibrid de pe piata. Cum au reusit?

Suzuki Ignis II este continuarea unui Swift pe picioroange, o masina care nu s-a descurcat atat de bine. Primul Ignis e o prezenta destul de rara pe strazile patriei, mai rara chiar si decat interventiile televizate ale Tribunului fara ca acesta sa foloseasca cuvinte precum „tampitule”, „hai sictir de vagabond” si „nu ridici tu ratul de scroafa la un europarlamentar”. Mai exista masini pe care le cumperi pentru ca ai gasit un pont bun, dar primul Ignis chiar e o masina pe care o cumperi doar daca gasesti un pont bun.

Cu Suzuki Ignis II in schimb lucrurile sunt total opuse. La fel ca igrasia, manelele, Vulpita sau Suzuki Vitara, masina asta e peste tot. M-am documentat, m-am rostogolit, m-am uitat la Xtra Night Show, am baut niste Fairy, m-am uitat la Baricada TV si tot nu am reusit sa scot mai mult de cateva motive pentru care aceste masini de spalat pe roti sunt peste tot in Romania:

  • Pretul e mult prea mic pentru a-l ignora. Cel mai ieftin Suzuki Ignis II costa de nou 10.450 euro. Mai ieftin de atat e doar Golanul care in echiparea Laureate costa 9500 euro si care cam cea mai apropiata masina de Suzuki Ignis II si/sau Swift. Dar despre batalia Swift versus Golan voi vorbi in articolul dedicat pentru Swift.
  • Multa lume s-a saturat de mitul masinii germane. Asta s-a vazut in vanzarile care de cativa ani incoace indreapta balanta spre masinile non-germane. Kia, Hyundai, Toyota, Opelul francez, Dacia si iata ca si Mitsubishi si Suzuki au furat ceva din tortul asta imens. Si nemtii se incapataneaza sa scoata in continuare masini proaste (vezi T-Roc) si nu fac nimic altceva decat sa impinga lumea spre alte marci.
  • Si mai multa lume s-a saturat de masina second hand si de mecanicii la fel de dubiosi ca aia care iti vand tigari in piata. Chiar si la noi in Romania lumea merge incet incet spre masinile noi iar Suzuki ofera fix masini pe care ni le permitem pana si noi romanii.

Ai putea spune ca ling in fund Ignis-ul mai ceva decat un corporatist care isi linge seful mare pentru a devenit un sef mai mic. Dar revin si spun ca imi e foarte greu sa justific masina asta. Mai ales cand vezi in ce hal arata. Pe bune, e o masina atat de urata incat e geniala. Ofenseaza pe toata lumea. Plus ca e un fel de Ana Maria Barnoschi a lumii auto – inalta, nu foarte lata deci probabil nu e foarte stabila in curbe la viteze mari. Un fel de primu Logan, doar ca mai instabil.

Motoare Suzuki Ignis II

Benzina

1.2 K12C de 90 cai – La fel, am sa discut mai pe larg in articolul despre Swift in articolul asta. Ideea principala la motorul asta e ca e unul din ultimele motoare aspirate, in 4 cilindri. Asta inseamna fiabilitate crescuta si putere crescuta. Ori Suzuki nu crede in tehnologie noua ori sunt atat de multumiti de ceea ce au facut, incat asta e singurul motor de pe Ignis si Swift. Plus ca am scris randurile astea ca sa mai ocup spatiu.

Hibrid

1.2 + electric de 12v – Acelasi 1.2 de 90 de cai care este ajutat din cand in cand de catre un motoras electric, la viteze mici. Ca un student care a fost rapus de alcool si care doarme in santul din fata caminului, din cand in cand mai zvacneste si mai spune cate un cuvant. Asa e si hibridu asta.

Probleme generale Suzuki Ignis II

  • Tot pretul asta scazut vine si cu minusurile de pe partea de dotari. Cum ar fi faptul ca ai un singur motor de ales sau ca franele pe spate sunt pe tambur pentru toate cele doua (sau doo) niveluri de echipare. Sau faptul ca nivelul materialelor interioare e demn de camerele de camin dintr-un camin uitat din Regie. Mult plastic, negociat la pret direct din Dragonul Rosu. Si diferentele dintre nivelurile de echipare sunt atat de mici incat cumperi doar motorizarea, hibridu sau tractiunea integrala.
  • E urata, instabila in curbe si mai are si vizibilitatea din spate demna de vizibilitatea unui student dupa ce a baut 5 Stejar talpa. Eu nu inteleg de ce au urcat luneta atat de sus, mai degraba o puneau direct pe plafon, ca tot aia era. Bine, eu nu inteleg multe lucruri, unul dintre ele ar fi daca eu mi-as trage mie un pumn si m-ar durea, as fi puternic sau slab? Sau faptul ca gravidele care fac o baie sunt teoretic submarine umane.
  • Multa lume se plange de suspensia pe spate a masinii, care e o punte in stil clasic. Asadar, fa un test drive inainte de a cumpara chestia asta.
  • La capitolul siguranta Suzuki Ignis II e una din cele mai mortale masini. La propriu. Bine, daca o folosesti doar in oras asa cum sugereaza si Suzuki, nu ar trebui sa ai probleme prea mari. O sa aiba doar pietonii, dar e problema lor. Si daca mor, deodata nu mai e problema lor.

Verdict Suzuki Ignis II

Ramane in continuare o masina ieftina de cumparat si de intretinut. Totusi, in afara de Roxana Ionescu (ea are doar avantaje), orice lucru in viata are atat avantaje cat si dezavantaje. Ramane in continuare un Jimny mai ieftin si mai putin capabil, de care nu ti-ar pasa chiar atat de mult. La urma urmei, un Jimny costa dublu cat un Ignis. Problema este ca am dubii mari ca o sa gasesti un model 4×4 pe piata second hand, pentru ca am mari dubii ca o sa cumpere cineva asa ceva. Stau si ma uit la soferul tipic de Ignis si pare genul de om care abia si-a dat Oltcit-ul la remat si si-a cumparat masina noua. Totusi, cand o sa scada preturile second-hand, cred ca o sa fie o masina buna pentru proiecte de off-road.

Ce motoare recomand? 1.2 benzina de 90 de cai pentru benzina si 1.2 benzina pentru diesel si 1.2 benzina pentru hibrid si 1.2 pentru ciuperca piciorului si 1.2 pentru apoplexie si 1.2 pentru aspiratii in viata.