Suzuki Ignis II, cel mai ieftin Suzuki modern. Si cel mai ieftin 4×4 de pe piata. Si cel mai ieftin hibrid de pe piata. Si cel mai ieftin 4×4 hibrid de pe piata. Cum au reusit?
Suzuki Ignis II este continuarea unui Swift pe picioroange, o masina care nu s-a descurcat atat de bine. Primul Ignis e o prezenta destul de rara pe strazile patriei, mai rara chiar si decat interventiile televizate ale Tribunului fara ca acesta sa foloseasca cuvinte precum „tampitule”, „hai sictir de vagabond” si „nu ridici tu ratul de scroafa la un europarlamentar”. Mai exista masini pe care le cumperi pentru ca ai gasit un pont bun, dar primul Ignis chiar e o masina pe care o cumperi doar daca gasesti un pont bun.
Cu Suzuki Ignis II in schimb lucrurile sunt total opuse. La fel ca igrasia, manelele, Vulpita sau Suzuki Vitara, masina asta e peste tot. M-am documentat, m-am rostogolit, m-am uitat la Xtra Night Show, am baut niste Fairy, m-am uitat la Baricada TV si tot nu am reusit sa scot mai mult de cateva motive pentru care aceste masini de spalat pe roti sunt peste tot in Romania:
- Pretul e mult prea mic pentru a-l ignora. Cel mai ieftin Suzuki Ignis II costa de nou 10.450 euro. Mai ieftin de atat e doar Golanul care in echiparea Laureate costa 9500 euro si care cam cea mai apropiata masina de Suzuki Ignis II si/sau Swift. Dar despre batalia Swift versus Golan voi vorbi in articolul dedicat pentru Swift.
- Multa lume s-a saturat de mitul masinii germane. Asta s-a vazut in vanzarile care de cativa ani incoace indreapta balanta spre masinile non-germane. Kia, Hyundai, Toyota, Opelul francez, Dacia si iata ca si Mitsubishi si Suzuki au furat ceva din tortul asta imens. Si nemtii se incapataneaza sa scoata in continuare masini proaste (vezi T-Roc) si nu fac nimic altceva decat sa impinga lumea spre alte marci.
- Si mai multa lume s-a saturat de masina second hand si de mecanicii la fel de dubiosi ca aia care iti vand tigari in piata. Chiar si la noi in Romania lumea merge incet incet spre masinile noi iar Suzuki ofera fix masini pe care ni le permitem pana si noi romanii.
Ai putea spune ca ling in fund Ignis-ul mai ceva decat un corporatist care isi linge seful mare pentru a devenit un sef mai mic. Dar revin si spun ca imi e foarte greu sa justific masina asta. Mai ales cand vezi in ce hal arata. Pe bune, e o masina atat de urata incat e geniala. Ofenseaza pe toata lumea. Plus ca e un fel de Ana Maria Barnoschi a lumii auto – inalta, nu foarte lata deci probabil nu e foarte stabila in curbe la viteze mari. Un fel de primu Logan, doar ca mai instabil.
Motoare Suzuki Ignis II
Benzina
1.2 K12C de 90 cai – La fel, am sa discut mai pe larg in articolul despre Swift in articolul asta. Ideea principala la motorul asta e ca e unul din ultimele motoare aspirate, in 4 cilindri. Asta inseamna fiabilitate crescuta si putere crescuta. Ori Suzuki nu crede in tehnologie noua ori sunt atat de multumiti de ceea ce au facut, incat asta e singurul motor de pe Ignis si Swift. Plus ca am scris randurile astea ca sa mai ocup spatiu.
Hibrid
1.2 + electric de 12v – Acelasi 1.2 de 90 de cai care este ajutat din cand in cand de catre un motoras electric, la viteze mici. Ca un student care a fost rapus de alcool si care doarme in santul din fata caminului, din cand in cand mai zvacneste si mai spune cate un cuvant. Asa e si hibridu asta.
Probleme generale Suzuki Ignis II
- Tot pretul asta scazut vine si cu minusurile de pe partea de dotari. Cum ar fi faptul ca ai un singur motor de ales sau ca franele pe spate sunt pe tambur pentru toate cele doua (sau doo) niveluri de echipare. Sau faptul ca nivelul materialelor interioare e demn de camerele de camin dintr-un camin uitat din Regie. Mult plastic, negociat la pret direct din Dragonul Rosu. Si diferentele dintre nivelurile de echipare sunt atat de mici incat cumperi doar motorizarea, hibridu sau tractiunea integrala.
- E urata, instabila in curbe si mai are si vizibilitatea din spate demna de vizibilitatea unui student dupa ce a baut 5 Stejar talpa. Eu nu inteleg de ce au urcat luneta atat de sus, mai degraba o puneau direct pe plafon, ca tot aia era. Bine, eu nu inteleg multe lucruri, unul dintre ele ar fi daca eu mi-as trage mie un pumn si m-ar durea, as fi puternic sau slab? Sau faptul ca gravidele care fac o baie sunt teoretic submarine umane.
- Multa lume se plange de suspensia pe spate a masinii, care e o punte in stil clasic. Asadar, fa un test drive inainte de a cumpara chestia asta.
- La capitolul siguranta Suzuki Ignis II e una din cele mai mortale masini. La propriu. Bine, daca o folosesti doar in oras asa cum sugereaza si Suzuki, nu ar trebui sa ai probleme prea mari. O sa aiba doar pietonii, dar e problema lor. Si daca mor, deodata nu mai e problema lor.
Verdict Suzuki Ignis II
Ramane in continuare o masina ieftina de cumparat si de intretinut. Totusi, in afara de Roxana Ionescu (ea are doar avantaje), orice lucru in viata are atat avantaje cat si dezavantaje. Ramane in continuare un Jimny mai ieftin si mai putin capabil, de care nu ti-ar pasa chiar atat de mult. La urma urmei, un Jimny costa dublu cat un Ignis. Problema este ca am dubii mari ca o sa gasesti un model 4×4 pe piata second hand, pentru ca am mari dubii ca o sa cumpere cineva asa ceva. Stau si ma uit la soferul tipic de Ignis si pare genul de om care abia si-a dat Oltcit-ul la remat si si-a cumparat masina noua. Totusi, cand o sa scada preturile second-hand, cred ca o sa fie o masina buna pentru proiecte de off-road.
Ce motoare recomand? 1.2 benzina de 90 de cai pentru benzina si 1.2 benzina pentru diesel si 1.2 benzina pentru hibrid si 1.2 pentru ciuperca piciorului si 1.2 pentru apoplexie si 1.2 pentru aspiratii in viata.
3 mai 2020 la 8:34
Lumea s-a saturat de mitul masinii, nu stii ce vorbesti, in Romania skoda este a 2 sau a 3 cea mai vanduta masina, iar in Europa golful este lider convins, ca Putin.
Problema masinilor sh este ca au devenit prea scumpe de reparat, iar service-urile asa tepare incat nu se merita, iar daca mai adaugi parul alb, timpul pierdut si biletele de autobuz, iti dai foc.
O rata la un logan incepe de la 100e, la o octavia de la 200e, iar daca din motive de „utilizare necorespunzatoare” motorul tau face ca popcornul in microunde, atunci floricelele se duc la dealer.
In legatura cu suzuki sunt total de accord cu tine, o masina lowcost, ca skoda, sau dacia, dar fiabile, daca ai sa intri intr-un service suzuki, rar ai sa vezi unul pe elevatoare.
Ca si completare, motorul, trasmisia si directia sunt facute in Japonia, si ansamblate in Ungaria, pentru a scapa de taxele vamale.
3 mai 2020 la 12:24
Vezi ca că golful a fost depășit de Clio:)păcat că nu și de Megane sau Talisman…Skoda face VW la un preț cinstit, deci de ce sa nu se vanda
3 mai 2020 la 14:15
Conform Jato, in Europa s-au vandut:
1) 410,330 de golfuri 7
2) 319,136 de clio
3) 256,259 de polo
12) 224,127 renault captur
15) 212,526, yaris
16) 207,863, T-roc
Pana si panarama de Troc se vinde mai bine decat toti japonezii adunati la un loc.Asa ca mitul german e inradacinat bine in europa.
Bineinteles, nici faptul ca japonezii trebuie sa platesca taxe vamale, si sa-si care piesele peste ocean nu-i ajuta.
4 mai 2020 la 1:34
Si yaris de cine e facut bai luminatule?
4 mai 2020 la 9:38
Salutare Radu,
Golful nu mai e vedeta care a fost odata, nu isi mai calca in picioare competitia. Masini precum Clio sau Duster incep sa inghita din piata auto din Europa. Plus ca in Februarie Clio a detronat Golf-ul la vanzari si mai vine si mizeria de noul Pug 208 din spate, cu ale sale LED-uri care se uita de sus la noi sarakiile de rand.
Ideea mea era alta…parca nu se mai calca lumea in picioare sa cumpere Passat B8 la fel cum se cumpara Passat B6 prin 2010. Si parca nici Golf 7 nu e asa de popular precum Golf 4 sau Golf 5. Oamenii si-au invatat lectia dupa VW-urile mai putin fiabile si acum s-au orientat spre altceva. Cat despre Octavia, am spus si o mai spun: Este una din putinele masini pe care pana si noi romanii ni le permitem de noi.
Succes!
3 mai 2020 la 23:34
Salut!
As avea nevoie de un sfat in privinta achizitonarii unei masini sh pana in suma de 10.000E.
Oarecum imi doresc sa ma orientez catre ceva premium, cu o vechime pana in 10 ani, insa nu sunt expert in ale masinilor, asa ca nu am idee spre ce ar trebui sa ma uit mai intai. De altfel nu imi doresc sa investesc prea rapid in reparatii o suma echivalenta cu pretul masinii. Am observat ca exista masini mai vechi din cele pe care le voi enumera, echipate mai bine decat cele noi.
In lista celor pe care le-am vazut se afla:
Audi A4B8
Skoda Superb II,
Skoda Octavia IV,
VW Passat,
VW Tiguan,
Nissan
BMW X3,
BMW X1,
Citroen Cactus,
Renault Kadjar,
Dacia Duster.
De altfel daca mai sunt si altele pe care nu le cunosc as aprecia mult recomandari.
Imi asum snobismul si recunosc ca imi doresc si ceva care sa „dea bine”.
Un alt articol pe care l-as vedea folositor este referitor la pasii pe care trebuie sa ii urmam cand achizitionam o masina sh pentru a ne feri cat mai mult de tepe. Cum le putem testa si verifica. Am citit articolele aferente modelelor expuse mai sus insa tot imi este greu sa am o imagine de ansamblu.
Merci mult!
4 mai 2020 la 9:30
Salutare George,
Lasa-mi te rog un mesaj pe pagina de Facebook, ai atat de multi factori ce trebuiesc luati in considerare incat nu am platit pentru atat de multa banda de internet.
13 noiembrie 2020 la 21:28
E greu cu șoferia dar mai greu e cu mecanica.Mistocareala asta ieftină poate ca tine la unii dar la alții…ba. Ce vreau sa spun e ca mașinuța asta are o mecanica pe cât de simpla,pe atât de eficientă și de fiabila.Partea cu suspensia spate s-a rezolvat de mult(au fost ceva probleme doar la un lot din prima parte a lui 2017 ,s-a rezolvat între timp).Plasticele din interior sunt de foarte buna calitate,mult peste plasticele europenelor,iar calitatea îmbinările și a finisajelor e sus,foarte sus fata de toate europenele la preț asemanator. Motorul:unul dintre cele mai eficiente de pe piața,puternic și economic.De fiabilitate nu mai are rost sa vorbesc.Ținuta de drum:pentru înălțimea ei,mașina sta f.bine pe strada(nu e Lamborghini Huracan dar și prețul e ceva mai mic decât al ,,sportivelor,,de care ai nevoie sa faci naveta sau sa mergi la cumpărături intr-un oraș aglomerat(nu scăpăm de balcanismul din noi). La prețul asta și la ce oferă mașina,nu ai nimic asemanator pe piața.Informați-va mai bine înainte de va da cu părerea! Apropo,sistemul 4×4 de la Ignis e super ok.Nu e o mașina pt.offroud dar nici nu făcută pt.așa ceva.Nu mai comparați mere cu trufe.La sisteme de siguranța mașina poate fi echipata top,top(informați-va mai bine). Cele bune!
14 noiembrie 2020 la 10:03
Salutare Sandu,
Cred ca te-ar ajuta sa citesti articolul si despre primul Ignis, poate asa vezi Ignis II cu alti ochi. Si nu, interioarele nu sunt de nicio calitate. Oricum, eu nu inteleg de ce lumea cumpara Ignis, in special in afara, cand pentru 200 de euro in plus poti lua Swift, care arata mai bine, e mai dinamica, nu se rastoarna la fiecare stranut si e mai economica. Iar cu motorul ai cam dat-o de gard: Un benzinar aspirat in 4 cilindri nu e cel mai economic si cel mai puternic, dar e mai fiabil decat cele in 3 cilindri si cu turbine.
Per total, e o masina ok pentru banii pe care ii cere, dar e urata rau. Tot pe Swift as merge.
13 noiembrie 2020 la 22:21
Și încă ceva … Suzuki Ignis e fabricat 100% in Japan(nu doar motorul și cutia).Modelul 2020 Facelift hybrid e ceva mai leneș decât varianta de baza(82cp fata de 90cp).Consumul e aproximativ la fel așa ca recomand versiunea pre Facelift.In Germania se cumpara f.bine aceasta masina(și nu doar in Germania).In general oamenii mai din stânga hartii sunt mai pragmatici și mai cerebrali decât ,,băiețașii,, cu mașini de 5m. pe străzile orașelor patriei mioritice.Fiecare înțelege ce vrea și cere atât cât știe atunci când e vorba de piața auto. E ,,grele,, cu șoferia …
14 noiembrie 2020 la 12:44
După cum spuneam,e greu cu șoferia dar mai greu cu mecanica.Cineva spunea ca,,am dat-o de gard,,când spuneam de motorul lui Ignis,cum ca ar fi ok. Ei bine..nu e ok.,e super OK de fapt.90 de cai sunt suficienți,arhisuficienti pt. o mașina de sub 1000kg. care nu e făcută pt.circuit. Nu am spus ca un motor pe benzina in 4 e ,,cel mai economic și cel mai puternic,,.Am spus ca un anume motor(respectiv cel de pe Ignis) având un sistem de injecție f.bine gândit,e destul de potent ținând cont ca nu e turbo și are injecție multipunct și nu directa.Asta înseamnă fiabilitate mult peste cele cu turbo-injecție directa-3 cilindrii. Iar când vorbim de consum …iartă-mă dar …nu știi ce vorbești. Consumul pt. 90 de cai aspirați e mic ,chiar super ok. Vorbești de plasticele din interior.Ai făcut comparația cu europenele din aceeași clasa? Dacă nu,ai o scuza.Dacă da,atunci ai pretenții de premium la prețuri entrylevel și in cazul asta ai o problema.
Cât despre cei din vest care le cumpara…or fi mai prosti.Noroc de noi ca le deschidem mințile.De ce nu cumpara Swift? E simplu.Ignisul e mult mai practic,are garda la sol mai mare,are 5 stele la NCAP,are toate dotările de care ai nevoie(dacă e GLX),ai allgrip,pt.urban și suburban e ideal…as putea continua . Și încă ceva:poți strănuta in voie ca nu se răstoarnă. Ce penibil !!! Frumusețea unei mașini e subiectiva. Tine de gusturi,de cât ești de pragmatic(sau nu),de educație,de ce muzica asculti,de cât de groasa sau subțire ai ceafa…oricum,e o mașina care-ți place sau nu. Suntem cârcotașii Europei și campioni la micisme. Chiar și așa…,,unora le place jazz-îl,,.
14 noiembrie 2020 la 12:47
Pardon,,jazz-ul”
18 noiembrie 2020 la 11:25
ziua buna Sandu Liviu , e clar ca esti pe felie la auto-moto , de fapt si titularul rubricii le vede ,asa ca m ar interesa o parere profesionista despre ceva cu urmatoarele ,,, cca 4 mL ,garda la sol rezonabila (am Fusion 16 cm din 2009 fara probleme , germana.) ,scaune rabatabile si s o tin cam 12 ani tinand cont ca nu sunt ca voi la tehnica iar la condus am Beul de ceva ani si incerc sa conduc prudent tinand cont de jungla inconjuratoare . Ma gandem la ceva gen S Ignis , mazda 2 , I 20 . Kia Rio ……,ma repet deci benzina , 4 cilindri ,4 lungime ,garda peste 15 ar fi ideal………gatgeturi la minim Merg cam 12000 din care 8 extra , indiferent de pareri multumesc anticipat amandurora , cristian
18 noiembrie 2020 la 18:30
Salutare Cristi,
Din ce spui tu acolo, Suzuki Vitara 1.6 benzina ar fi ceea ce cauti. E mai inaltut, are 4,1 metri liniari, are 4 cilindri, e fiabil. Personal as merge in zona de Hyundai ix35 si Hyundai Tucson 1.6 benzina aspirat dar are 4,4 metri liniari. Suzuki Vitara in schimb ar trebui sa fie ok. Acum sa vedem ce voteaza si domnul Sandu Liviu.
Succes!
26 noiembrie 2020 la 21:29
Vitara. Chiar dacă montajul pieselor se face in Ungaria(nimic din piesele esențiale :motor,cutie,transmisie,etc. nu se manufacturiaza la vecinii noștri),mașina rămâne ca și concepție o japoneza . Are și o plaja destul de larga de prețuri.Recomand motorizarea 1.4 boosterjet(cu și fără mild hybrid).Destul de fâșneață,înaltă și suficient de ok.la senzații in conducere…o mașina cinstita. In general japonezele sunt mașini oneste.
26 noiembrie 2020 la 21:35
E ok. și motorul de 1.6(la Vitara). Prefer 1.4 boosterjet pentru saltul tehnologic făcut de Suzuki cu boosterjet-ul. Găsești articole pe site-utile de specialitate. Succes!
16 iulie 2021 la 17:45
Sal la toată lumea. Ignis e bestial, nărăvaș și haios. Avem mașina asta din iarna lui 2018. Am făcut o mulțime de nebunii, am traversat ape învolburate în zona Recea, am ras Pasul Balaș pe un noroi meserie, nu mai spun de drumurile de iarnă prin tot felul de munți, pe tot felul de drumuri forestiere. Mihaela conduce teribil pe forestiere, eu îmi încerc norocul prin nămeți. Ignis are minusurile lui dar cine n-are? Dacă mă uit la mine însumi mă îngrozesc! Foarte mulți oameni ne-au lăudat mașina dar eu i-am rugat să-i laude pe inginerii japonezi. Așa e corect. E o mașină de off-road excelentă, în anumite condiții. E o mașină de curse fantastică, am încercat eu însumi chestia asta în confruntări cu tot felul de cocalari cu mașini bengoase de care e plină țara asta a noastră. Cu minusurile obiective și cu plusurile lui teribile, Ignis e o mașină excelentă concepută practic pentru un echipaj de doi, curajoși, nebuni și ambițioși. Da, Ignis are multă ambiție ceea ce, să fim drepți, multe mărci de renume nu au.