Peugeot 406, un Peugeot de moda veche facut pentru a parcurge distante astronomice, spre deosebire de Peugeot-urile moderne care sunt facute pentru a parcurge distanta parcare – service – service pentru ca nu mai pleaca de acolo.
Francezii intotdeauna s-au priceput la a face masini din spectrul auto de jos. Masini ieftine, simple, fara prea multa tehnologie si destul de fiabile. Asta e ca si cum ai spune ca un Nokia 3310 e un telefon mai bun decat un smartphone. Normal ca e, nu se strica pentru ca nu are ce sa se strice. Si cu toate astea Peugeot 406 a reusit ca sa isi dea cumva cu tesla in testicule la unele motorizari, pentru ca pe linia de ansamblare au adus clovni, nu mimi.
Totusi, inainte de a il impinge pe Peugeot 406 pe scari, trebuie sa ne uitam putin si la competitie. Pe vremea aia, 406-ele trebuia sa se paruiasca cu Mondeo II, cu A4 B5 si cu Passat B5. Practic, daca pui in perspectiva si te uiti la masinile de atunci, 406 nu sta CHIAR atat de rau. Plus ca ai fabulosul 406 coupe. Ai vazut un Passat B5.5 coupe? Nu? Nici nu vrei sa vezi.
Plus ca masina asta o luat prin 2000 premiul pentru cei mai multi km facuti cu un plin, 2350 de km. Probabil cauta cel mai apropiat service care sa accepte sa lucreze pe un Peugeot. Oricum, avand in vedere preturile si dotarile, 406 ramane o alegere decenta in ziua de azi, mai ales daca iti asumi faptul ca o berlina din 2000 si cu 2 miliarde de km la bord nu e perfecta. Doar Simona Patruleasa e perfecta si nu cred ca are 2 miliarde de km la bord. Sper.
Motoare Peugeot 406
Benzina
- 1.6 MPI de 88 cai – Motorul de baza pentru Peugeot 406 vine aspirat de putere dar si cu probleme la valva PCV si cam atat. Daca bugetul tau de intretinere al masinii e comparabil cu bugetul de mancare al unei studente, atunci asta poate fi tot motorul de care ai nevoie.
- 1.8 MPI de 90, 112 si 117 cai – Cele de 90 si 112 de cai fac parte din aceeasi familie cu benzinarul de 1.6 deci si aici va trebui sa sacrifici cativa lei pentru o valva PCV. Cel de 117 cai in schimb daca primeste schimbul de distributie si consumabile la timp, se invarte la infinit.
- 2.0 MPI de 136, 139 si 140 cai – Cel de 140 vine in 2001 si ii pensioneaza pe ceilalti, dar sunt in esenta acelasi EW10. La fel ca si EW7 (benzinarul de 1.8), atata timp cat primeste mentenanta de baza se va invarti la infinit. Suntem in zona zoster…asta, forte a lui Peugeot.
- 2.0 Turbo de 147 cai – E mai greu sa gasesti un motor din asta intact si nemolestat decat sa iti gasesti un job care sa plateasca corect. Foarte popular printre tunerii obscuri care traiesc prin garaje uitate, acest motor e dus in 250+ cai si e un dusman veritabil pentru 1.8T de la VW.
- 2.2 de 158 cai – Primesti 18 cai (frumosi) in plus fata de 2.0 MPI dar ai taxe de 4 ori mai mari. Iar daca esti in cautarea unui 406, cel mai probabil nu te intereseaza motorul asta.
- 3.0 V6 de 194 si 207 cai – De obicei gasit pe 406 Coupe, sa stii ca am gasit si cateva berline cu motorul asta. Unii oameni spun ca performantele sunt dezamagitoare (asta spun si femeile despre mine) pentru un 3.0 V6, dar ce spun toti este ca motorul este foarte fiabil. Trebuie doar sa ai grija la distributia ca trebuie schimbata la fiecare 50.000 km.
Diesel
- 1.9 TD de 90 cai – Sa ai motorul asta e ca si cum te-ai uita la Ciao Darwin!. A fost foarte bun, dar pe care nu mai apucam sa il mai prindem. Un motor foarte bun, dar care e prea vechi pentru a mai avea loc in lumea noastra. Totusi, motorul XUD de la Peugeot a fost un rival veritabil pentru 1.9 TDI de la VW si asta spune destul despre el.
- 2.0 HDi de 90 si 109 cai – Motorul de 90 cai l-am testat personal pe Peugeot 307 si pot confirma ca e un motor de legenda. De asemenea, e singurul cu volanta cu masa simpla, aspect foarte important pentru ca volanta cu masa dubla de pe cel de 109 cai costa mai mult decat un Peugeot 406.
- 2.1 TD de 109 cai – Inrudit cu 1.9 TD din deschiderea listei, acest motor este exceptional…ma rog, a fost exceptional, dar daca pentru tine normele de poluare sunt doar un concept si stai undeva la tara unde nu se va interzice nimic prea curand, cu siguranta merita cumparat.
- 2.2 HDi de 131 cai – Lansat prin anii 2000 odata cu Akcent – Dragoste de inchiriat, motorul ala a fost folosit mult si bine pe multe masini, inclusiv pe Mitsubishi Outlander. Din fericire aici avem versiunea cu o singura turbina si unul din cele mai fiabile motoare diesel din toate timpurile. Din pacate cutia manuala nu face fata la cuplul motorului si va trebui resurscitata / schimbata din cand in cand.
Probleme generale Peugeot 406
- Cutiile automate (da, exista) sunt inca odata dovada ca francezii nu se pricep la tehnologie complicata asa ca mai bine nu iti complica viata si ramai la o cutie manuala.
- Franele pe spate au o durata mai scurta de viata decat seninatatea mea asa ca verifica discurile si franele. In special discurile care au tendinta de a se ovaliza prematur.
- Niciun Peugeot fara probleme electrice si 406 nu face exceptie, chiar daca are relativ putine componente electrice. In special probleme la semnalizare (proprietarii de BMW deja sunt invidiosi) si la vitezometru, dar nu vei merge niciodata suficient de repede ca sa aiba relevanta. Decat daca ai gloriosul 3.0 V6.
- Mare atentie la distributia care trebuie schimbata la maxim 50.000 de km, impreuna cu pompa de apa. Asta a fost unul din principalele motive pentru care Peugeot si Alfa Romeo au fost huliti ca si producatori auto.
- Al doilea motiv pentru care masina asta e hulita este apetitul pentru radiatoare. Daca se sparge radiatorul, motorul se incinge de parca i-ar canta Bosquito si in scurt timp isi anunta decesul.
- Pentru motoarele pe benzina trebuie mentionat si senzorul pentru presiunea din galeria de admisie si are aceleasi simptome ca la sonda lambda decedata: consum marit de carburant si putere scazuta.
Verdict Peugeot 406
Da, are cateva probleme, dar dupa 45 de ani de cand se produce, cui ii pasa? Ce se strica ori e ieftin ori e non-esential. E o alternativa viabila la Passat B5 care e la jumate de pret, dar oare suntem noi dispusi sa renuntam la statutul social in favoarea practicalitatii? Eu as zice ca da, pentru ca atunci cand bugetul tau pentru o masina se exprima in lei si nu depaseste 4 cifre, atunci nu e loc de statut social. Iar pentru afirmatia asta voi fi cel mai probabil deportat din Romania. La revedere domnule prim ministru!
Ce motoare recomand? Pentru benzina recomand fabulosul 2.0 benzina de 136 de cai pentru ca a dovedit ca se invarte pana la infinit. Cat despre diesel, avem si aici legendarul 2.0 HDi de 90 de cai, echivalentul francez al 1.9 TDI ALH-ului de la VW si care e la fel de bun.
Salutare, Am vandut in vara lui 2020 un peugeot 406 break 2.2 hdi 131 cp 340mii km an fab. 2001. Am folosit masina din 2006, masina adusa din Germnaia. A mai avut pret la vanzare (cca 1000eur); initial am vrut sa vand masina la dezmembrari (impozit mare, taxe, RCA) plus intretinere. Ca o parere generala: masina este foarte fiabila; am tras de masina dar am si facut service-urile la zi sa zic asa. Motorul inca trage, (lejer 150 km/h pe autostrazi), filtru particule schimbat pe la 230mii km cu unul nou. Totul era functional pe masina la varsa ei de 19 ani! Pacat ca a aparut rugina, si probleme la caroserie. In plus erau niste erori la senzori abs. Cumva imi pare rau ca am vandut masina. Motorul torcea ca o felina:)) sa zic asa. In schimb am achizitionat in 2019 din Germania un peug.508 SW 2.0 bluehdi din 2017 180 cp, cutie 6 tr. automat, intretinut, curat etc. Sa vad cum se comporta. Masin merge perfect, comfort, calitate interior, putere motor. Este un diesel decent. La drum intins zboara!! Ma bat pe sosea sa zic asa cu multe modele nemtesti si face fata cu brio! Ceea ce pot afirma este faptul ca motorul lui 508 nu suna atat de fain decat cel al vechiului peugeot 406. Numai bine:))