Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri : Mercedes ML W163 ( 1997 – 2005 )

Nici nu stiu de unde sa incep atunci cand vorbesc despre Mercedes ML W163. Masina de bulibasa in voga prin anii 2000? Mercedes ML W163. Vrei sa furi o masina din Anglea cu care sa te dai smecher si ca sa nu te caute politia pentru ca oricum nu mai valoreaza nimic? Mercedes ML W163. Dar exista si o alta fata a masinii asteia.



Recent m-am uitat peste articolul despre Audi A4 B5 si mi-am adus aminte de faptul ca masina aia are 2 categorii mari de posesori: cei care vor o masina ieftina si buna care sa ii taraie de colo colo, si pasionatii auto care luau un 1.8T si mergeau pe sistemul „dai sa sara”. Probabil ca astia inca mai exista.


Si ce legatura are cu Mercedes ML W163?


Lansat in 1997, primul ML a fost unul din primele SUV-uri de lux, alaturi de Range Rover P38. Doar ca noi in Europa nu prea am avut incredere in Range Rover si in fiabilitate asa ca putem considera ca primul SUV de lux din Europa a fost Mercedes ML W163. Masina responsabila pentru toti exoticii si dubiosii care au ales alte cai in viata. Doar ca vremurile au trecut, iar primul ML  a devenit populara printre patru categorii de oameni:



  • Bulibasa care nu vrea sa dea bani si a ramas in urma cu luxul. De obicei il gasesti ori intr-un ML de prima generatie, ori intr-un S Class W220. I-a mers bine prin 2005, dar criza a fost necrutatoare si astazi traieste modest.

  • Genu de om care pleaca in Anglea doar pentru impresii, dar care nu chiar isi permite ceva mai nou. Un ML W163 valoreaza 200 de lire in Anglea, asa ca multi ori il cumpara asa ori il fura. Important este ca ai SUV de la Mercedes, sa moara invidiosii in kanker.

  • Oamenii pasionati de off-road. Mercedes ML W163 a fost gandit initial ca inlocuitorul faimosului G Class, doar ca ideea a fost abandonata. Totusi, primul ML avea sasiu de tip scara, reductor, diferential blocant spate si cam toate jucariile de off-road ce puteau fi puse la acea vreme. Daca e vorba de off-road, primul ML e o scula mai intensa decat interventia lui Vadim la OTV in martie 2009 unde ne-a dezvaluit culisele tradarii nationale. Ce sa mai, primul ML era la fel de dotat pentru off-road precum e dotata Roxana Ionescu pentru orice.

  • Cei care fac tractari si aduc masini pe platforma din strainatate. Primul ML putea fi ori un gunoi de masina, ori un gunoi de masina de promenada, ori o masina fabuloasa pentru munca. Era si este una din putinele masini care au o capacitate legala de tractare de 3500 kg, adica vreo 4 Golf-uri sau un picior de al Oanei Roman.



Motoare Mercedes ML W163


Benzina



  • 2.3 MPI de 150 cai – Fabulos pe W210 E Class, dar sa il pui pe ML e ca si cum l-ai pune pe Dan Badea ca sa il care in spate pe Cabral. O sa aiba nevoie de forta, timp si multa bautura.

  • 3.2 V6 de 218 cai – A existat si versiunea de 2.8 a legendarul M112, dar de ce sa punem un motor de mijloc intre 2.3 si 3.2? Nope, punem direct un 3.2 V6 luat de pe W220 S Class. Nu sunt probleme specifice, atata timp cat ii dai ulei original la fiecare 8000 de km.

  • 3.7 V6 de 235 cai – Deja ne apropiem de motoarele americane, iar acest M112 ramane un copil de mijloc al motoarelor pentru ML. Da, e cel mai mare V6 benzina disponibil pe ML, dar daca mai pui 50 de euro si o caseta cu Dolanescu, deja poti gasi un V8.

  • 4.3 V8 de 272 cai – Montat pe ML doar intre 1999 si 2001, aceasta fereastra mai subtire decat tanga-urile pitipoancelor de la piscina EOS din Iasi, acest motor este demn de legende. Te-ai gandi ca un 4.3 V8 va costa enorm in mentenanta, si te-ai insela. Motoarele care au fost muncite au trecut si de 700.000 de km fara interventii majore.

  • 5.0 V8 de 292 cai – Faimosul ML500 este responsabil pentru tot ce este gresit la SUV-urile moderne. Monstri precum X5M, Cayenne Turbo, Q7 V12 TDI si restul camioanelor cu un milion de cai putere isi au radacinile aici. Bine macar ca e acelasi M113 ca si 4.3-ul asa ca nu ai probleme de fiabilitate.

  • 5.4 V8 de 347 cai – Ca sa nu deranjez S55 AMG-ul, ML 55 AMG-ul primeste doar versiunea aspirata a motorului M113 de 5439 centimetri cubi. In niciun caz nu e aspirat de putere.


Diesel



  • 2.7 CDI de 163 cai – De departe cel mai popular motor de pe ML W163 si de departe cel mai echilibrat. In esenta e versiunea in 5 cilindri a legendarului 2.2 de la Mercedes si este unul din cele mai fiabile motoare diesel din toate timpurile.

  • 4.0 V8 CDI de 250 cai – La fel cum primarul Necula din Bacau spune in fiecare vara ca „am reparat conducta gresita” atunci cand orasul ramane fara apa, asa si nemtii au montat cutia gresita. Mai exact, au montat cutia de pe 320 CDI pe 400 CDI si nu face fata la cuplu. Personal as spune pas, iar Bosquito ar spune pas cu pas.



Probleme generale Mercedes ML W163



  • Debitmetrul de aer e una din cele mai frecvente probleme la prima generatie de ML asa ca ai mare grija sa schimbi filtrele de aer la fiecare 3 porniri, pentru a prelungi viata debitmetrului cat mai mult.

  • Franele si discurile sunt servite la mic dejun, fel principal, cina si desert,  in special pe versiunea ML500. Nu ar trebui sa te surprinda, avand in vedere faptul ca un ML cantareste cat Casa Radio.

  • Nicio masa fara peste si niciun Mercedes din anii 2000 fara rugina. Iar ML-ul nu face exceptie de la regula.

  • Geamurile intra in greva spontana la fel cum intra internautii in soc analfilactic atunci cand spun ca VW este un brand prost si supra-evaluat. A fost bun. Dar nu mai e.

  • Ca la orice Mercedes care se respecta, modelele pre-facelift pana in ’99 sunt ultimele gunoaie, cele din ’99 pana in 2004 sunt decente iar din 2004 pana in 2005 sunt excelente.

  • Stergatoarele au auzit ca geamurile au tendinta de a intra in greva spontana asa ca au si ele propria lor initiativa. Doar ca nu stii niciodata daca vor urma cele din fata sau din spate.

  • Probleme mari la cutiile automate. Mai exact, cutia automata 5G-Tronic e mai rezistenta la abuz decat un angajat pe minimul pe economie care depinde de acel job si care are un birjar pe post de sef. Desi, nu stiu de ce te-ai lega de un job pe minimul pe economie, ca nu e ca si cum e greu sa gasesti in alta parte. In fine, ideea e ca multa lume nu a mai schimbat uleiul la cutia automata din cauza costurilor asa ca le-au lasat asa. Iar cand cumperi un ML W163, ai sanse mari ca acea cutie automata sa fie la final de viata.



Verdict Mercedes ML W163


Primele ML-uri intradevar erau masini proaste. Apoi au capatat o imaginea si mai proasta multumita categoriei sociale care le-a furat…asta, cumparat din Anglea si apoi le-au adus in Romania ca sa faca maciuca mare. Si uite asa primul ML s-a pierdut in tomberonul istoriei, fiind in schimb readus la viata de catre pasionatii de off-road cat si de cei care au nevoie de masini serioase pentru tractari. Imagineaza-ti ca l-ai aduce din nou pe Petre Roman ca si candidat la Consiliul Judetean Bucuresti din partea Gabrielei Firea, doar ca nu ar fi doar o relicva a trecutului. Nu, nu ar fi un rebut social, ci chiar ar fi deosebite de capabil. Cam asta e Mercedes ML W163.


Ce motoare recomand? Pentru Romania cel mai echilibrat motor ramane dieselul de 2.7 si 163 de cai.


Similar Articles

Sfat achizitie - masina, buget 8,000 euro

Sfat achizitie - masina, buget 8,000 euro

01 September 2024 In „D'ale Șoselei”
Pareri : Isuzu Trooper ( 1991 - 2002 )

Pareri : Isuzu Trooper ( 1991 - 2002 )

18 August 2024 In „D'ale Șoselei”
AproapeMasini

21 August 2020

D'ale Șoselei



Scrie un raspuns

CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA