Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri : Saab 9-3 II ( 2003 – 2014 )

Saab 9-3 II. Cum sa incepi sa construiesti avioane, apoi piese pentru camioane si apoi sa faci replici pentru Opel Vectra. Si totusi, ar fi o insulta sa zic ca Saab 9-3 II e doar o replica a lui Vectra C.



Pentru ca nu e un Vectra C mai pompos sau un Vectra C pentru hipsteri. Asa cum primul 9-3 avea peste 1100 de piese noi fata de Vectra C, nordicii s-au incapatanat si astfel Saab 9-3 II are peste 2000 de componente diferite fata de Opel Vectra C. Iar asta i-a bagat in groapa pe cei de la Saab. In esenta ei au primit o platforma noua, niste motoare si au fost pusi sa faca o versiune nordica pentru Opel Vectra sau Fiat Croma. Si ce au facut nordicii? Au aruncat la gunoi majoritatea componentelor si si-au facut propriile motoare si propriile masini. Doar ca asta a creat o problema, Saab fiind o companie mica si cu probleme financiare iar costurile de dezvoltare pentru Saab 9-3 II si Saab 9-5 le-au aruncat in mod definitiv in groapa.


Cu ce difera Saab 9-3 de Vectra C?



  • Pai, in primul rand, Saab 9-3 II a venit cu 400 de tipuri de caroserie. Nu am sa trec prin toate pentru ca multe sunt la comun cu Vectra, dar am sa spun doar ca exista Saab 9-3 II decapotabil. Daca ai un fetish bizar cu Vectra C decapotabil sau Fiat Croma decapotabil, atunci trebuie sa stii ca Saab deja s-a gandit la un fetish despre care tu cel mai probabil nu erai nici macar constient.

  • S-a lucrat foarte mult pe partea de suspensie si agilitate. Nici Croma, nici Vectra, nici Signum nu sunt masini faimoase pentru performantele deosebite in curbe pentru ca sunt in primul rand masini confortabile de familie, nu masini sport. Iar Saab 9-3 II? Nope, il facem sport! Cu suspensia noastra! Adusa de acasa!

  • Nordicii sunt fani turbine. La fel ca si conceptia barbatilor despre sanii femeilor, Saab nu discrimineaza si iubeste toate tipurile de turbine. Turbine de joasa presiune, de presiune medie, de inalta presiune, turbine singulare sau sistem cu 2 turbine, Saab le iubeste pe toate.



Motoare Saab 9-3 II


Benzina



  • 1.8 MPI de 122 cai – Saab nu s-a atins de motorul asta si nu ar trebui nici tu. E un motor stock de la GM care nu ne intereseaza.

  • 1.8 Turbo de 150 cai – Avem primul motor modificat de catre Saab, vestitul B207 care vine in diverse forme si culori. Nu am sa discut despre probleme la fiecare motor ci am sa le iau la gramada, asa cum esti luat la gramada la munca atunci cand e deficit intr-un departament si esti mutat acolo. Nu conteaza ca stii sau nu, treaba trebuie facuta.

  • 2.0 Turbo de 175, 200 si 210 cai – Acelasi B207 pe care il recomand mai degraba in versiuna de 2 litri decat de 1.8. Daca tot iti iei Saab 9-3 II, macar fa-o responsabil. Singura diferenta intre cele 3 versiuni de putere este la turbina si la presiunea turbinei. In rest, sunt identice. Retine, versiunea de 210 cai are o turbina de inalta presiune iar asta inseamna o viata mai scurta decat cea a viselor mele.

  • 2.8 Turbo V6 de 250, 255 si 290 cai – Legendarul Saab 9-3 Turbo X. Pe langa problemele specifice, ai doar doua (sau doo?) chestii la care trebuie sa te uiti atent. Prima ar fi distributia care e pe lant si costa atat de mult incat iti poti cumparat alt Saab 9-3 II, iar al doilea e diferentialul spate, o problema specifica pentru versiunea cu tractiune integrala. In rest, un motor facut din aceleasi materiale ca barajul Vidraru.


Diesel



  • 1.9 TiD de 120 si 150 cai – Avem aceeasi bicicleta a satului, pusa pe orice de la Vectra C la Alfa Romeo 159. Recomand versiunea de 120 de cai care nu are nicio problema specifica si as evita versiunea de 150 de cai pentru ca nu a renuntat la probleme cu clapetele de admisie cum nu am renuntat eu la discursurile motivationale ale lui Gregorian Bivolaru.

  • 1.9 TTiD de 130, 160 si 180 cai – In esenta e acelasi motor ca 1.9 TiD, doar ca vine cu doua turbine. Si aceleasi probleme. Dar doua turbine inseamna potential mai mare de ciuning si asta e toata ideea la Saab.



Probleme generale Saab 9-3 II



  • Motoarele pe benzina au bobine de inductie furate direct din tomberoanele Sirajului. Tot ce era atat de prost incat nu putea fi vandut nici gratis, a fost aruncat la gunoi si preluat de catre Saab.

  • Foarte important pentru toate motoarele de pe Saab 9-3 II este sa respecti intervalul de schimbare a distributiei. Si nu e discutia despre distributie pe cat e despre pompa de apa la fel cum AproapeMasini nu este un site auto ci mai degraba o scuza pentru a-mi mentine psihoza activa.

  • Toata suspensia aia fancy pancy de la Saab vine cu un pret, la propriu. O fi ea performanta, dar nu e rezistenta. Dar macar dai un ban dar stii ca nu-l mai ai.

  • Motoarele…motorul diesel are faimoasa problema a O-Ring-ului pentru care Insignia A a devenit faimos. Pe langa asta, mai sunt problemele regenerarilor filtrului de particule si anume ca daca opresti motorul in timpul regenerarii, cand il pornesti data viitoare filtrul nu va continua de unde a ramas ci va incepe un ciclu ( ha ha, ciclu ) nou. Asta va cauza in timp ca motorina sa ajunga in ulei si uite cum iti trimiti si tu motorul la matrimonialele pentru rabla.

  • Multe probleme pe partea electrica pentru ca Saab nu a mai avut suficienti bani incat sa mai lucreze si aici si s-a mers cu ce au primit de la GM. Adica exact ceea ce primeste un angajat pe minimul pe economie, atunci cand trebuie facuta evaluarea anuala ( ha ha, anuala ).

  • Indicatorul de carburant se prajeste de parca ar fi in Vama Veche si s-ar caza langa un dealer de fericire, asa ca nu vei sti niciodata cat carburant mai ai.

  • O chestie foarte utila la Saab 9-3 II, care e o masina destul de sport, este ca oglinzile au obiceiul sa cada. Asta pentru ca tu ai Saab, tu mergi inainte. Tu nu te uiti inapoi. Tu esti mai vizionar si misionar decat insusi Gregorian Bivolaru.

  • Clima nu functioneaza niciodata, dar asta nu conteaza daca iti iei un 2.0 Turbo cabriolet. Daca ai altceva decat un 2.0 Turbo Cabriolet, meriti tot ce ti se intampla in viata.

  • Saab 9-3 II e un Saab asa ca mult noroc la gasit piese si mecanici.



Verdict Saab 9-3 II


Ori ca e un Vectra mai pompos sau un Vectra mai sport, Saab 9-3 II isi pierde usor din farmecul Saab dar ramane in continuare cu esenta suedeza: O fascinatie pentru turbine si pentru sport. Cat mai multe turbine. Nu de alta, dar si Volvo a produs legendarul 2.5 Turbo iar Saab are legendarul 2.8 Turbo V6. Merita cumparat? Daca esti pasionat de masini sport, absolut. Daca nu esti dispus(a) sa te dedici vietii de ciuning si masini sport, mai bine cumpara altceva.


Ce motoare recomand? Pentru benzinare clar 2.0 Turbo de 200 sau 210 cai, macar stii o treaba. Iar daca vrei diesel, 1.9 TiD-ul de 120 de cai e decent desi te poti arunca lejer si la un 1.9 TTiD. Ca doar ti-ai luat Saab ca sa fugi cu el, nu ca sa cari familia cu el.


Similar Articles

AproapeMasini

16 September 2020

D'ale Șoselei



Scrie un raspuns
  • George

    2023-10-07 18:45:27

    Salut.
    Ce părere ai de https://www.olx.ro/d/oferta/saab-9-3-2-0-benzina-200hp-IDhz91x.html
    Vreau un benzinar automat pentru oraș, nu prea contează consumul dar mă interesează să fie cât de cât fiabila. Momentan dețin un FF2 1.8 TDCi deci asta mi se pare un mare pas in față. Mulțumesc anticipat

  • Alex

    2021-08-09 10:55:29

    Frumoasă descriere. Aș mai putea adăuga aici siguranța oferită de această mașină și calitatea tablei folosită. Am fost posesorul unei mașini fabricație 2006 fără gram de rugină. La varianta pe benzină Saab are un motor ce dezvoltă pe lângă cai și un cuplu foarte mare, asemănător unui diesel și asta o face foarte distractivă la condus.

  • Daniel

    2021-08-09 10:44:03

    Revin cu un comentariu aici ca posesor de Saab 9-3, 1,9 TiD.
    Prima rectifivare fata de articol : masina a fost conceputa pe platforma indestructibilului Vectra B, nu Vectra C, fiind in mod evident mult imbunatatita, pentru ca evident o cerea urmatoarea generatie.
    A doua rectificare : Saab 9-3 II a fost doar contemporan cu Vectra C, nu seamana sub nici un aspect cu acesta, nici ca infatisare, nici in privinta comportamentului pe sosea, nici in privinta dotarilor, … nimic ! …
    Daca Vectra C are tendinta de subvirare datorita gabaritului si aerodinamicii care lasa de dorit, Saab 9-3 nu are aceasta problema.
    Am mers multa vreme cu Passat B6 aceiasi generatie, deci, o masina care mi-a placut foarte mult, o masina care ofera cel mai bun confort la clasa ei (parerea mea) dar nu poate avea carisma unui Saab 9-3 si disponibilitatea pentru sprinturi si schimburi rapide de trepte.
    In plus fata de Passat, 9-3-ul mai are o calitate, aerodimamica foarte buna si o suspensie un pic mai rigida care ii permite sa se comporte mult mai bine cand treci de 150km/h (exact cum spune autorul articolului Saab face avioane si are experienta in ceea ce priveste aerodinamica) – stiu ! … nu ar fi trebuit sa spun acest lucru aici ! :))
    Dotari : piele, clima bizonala, geamuri, oglinzi, scaune incalzite, senzori parcare, ploaie, audio destul de bun, (sunt unele versiuni care au Bose cu 11 difuzoare, eu nu am avut parte ), pilot (nici pilot nu am :))), navigatie (nici din asta), etc … ce sa mai discutam ?! …masina care la vremea ei a costat 35 000 – 40 000 euro !
    Avand rotile motoare pe fata este mult mai stabil in vitaje decat un Seria 3 2.0d aceiasi generatie.
    Probat si garantat de mine !
    Pana acum m-am laudat dar acum sa vorbim si despre probleme ! :))
    Motorul meu este Z19DTH, 150 HP, de provenienta FIAT, comun cu Alfa Romeo 159, Fiat Croma, Opel Vectra C, Opel Zafira, Opel Astra H.
    Un motor exceptional, foarte fiabil, genial pot spune, care trebuie insa intretinut corecspunzator si caruia trebuie acordata foarte multa atentie.
    Daca vrei o masina la mana a 2-a dintre cele mentionate de mine mai sus echipate cu acest tip de motor ar fi bine sa cunoasteti oarecum provenienta masinii si oarecum proprietarii anteriori.
    De ce ?! …
    Exact cum se mentioneaza in articol la categoria probleme :
    1. Tija Swirl sau clapetele galeriei de admisie
    2. Electrovalve infundate
    3. Senzori de presiune pe admisie, pe turbina, pe DPF
    4. la capitolul Doamne fereste : DPF sau turbina
    Deci, schimburi facute la timp, ulei filtre, iar in fiecare an sau doi data jos galeria de admisie si curatata, clapeta acceleratie, revizie cu tester daca este cazul.
    Piesele de schimb sunt accesibile, pe partea mecanica fiind comune cu Opel nu cred ca mai are rost sa discutam. Pe partea de caroserie, suspensie, lumini, interior, pregatiti-va cu ceva banuti deoarece sunt aproape de BMW si Audi.

  • Andru

    2021-05-07 09:41:41

    550000, no problemo, merge de rupe.

  • Alex

    2021-04-28 21:52:07

    Am văzut la peste 420.000 și chiar 500.000km la vânzare. Prima la 2100€, a doua la 2500€

  • Mihai

    2021-01-25 14:40:09

    Cati kilometrii poti sa megi fara probleme (teoretic si practic)_ cu un motor Diesel de la Saab dupa ce ai facut deja 200.000 km?

  • Paul

    2020-09-27 16:53:49

    Bun articol! Însă există o mică corecție care ar trebui făcută: varianta 1.8t are tot 2 litri, ca celelalte versiuni de B207. De asemenea n a existat o variantă de 200 de cai, au existat doar variantele de 150, 175, și 210 cai, respectiv B207E, B207L (care este pus și pe Vectra C numindu-se Z20NET) și B207R + nedoritul Z18XE aspirat luat direct de pe Vectra C.

  • Daniel

    2020-09-18 08:06:39

    Mulțumesc frumos !
    Foarte bun articolul !


CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA