Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Cand schimb distributia ?

Incep sa primesc din ce in ce mai multe intrebari legate de „cand schimb distributia ?” sau „Pinguinii au genunchi ??”. Intrebari care vin in principal de la mine, pentru mine. Plus ca nu am mai scris demult la sectiunea de Mecanica pentru incepatori.



„Cand schimb distributia si de ce trebuie schimbata?” Asta ar trebui sa fie o intrebare la care fiecare dintre noi, chit ca suntem barbati, femei, copii sau Mihai Traistariu, sa stim raspunsul. Plus ca distributia este una din componentele ce se recomanda a se schimba atunci cand cumparam o masina second hand. Stiu, stiu, suntem in Romanistan, noi nu cumparam masini second hand. Dar poate ai un var sarantoc, care o ramas in Germania si nu o emigrat incoace. Poate lui ii va fi de folos acest articol.


Care e rolul distributiei?


Distributia are rolul de a invarti in sincron galeria de admisie, evacuarea, cilindrii si pompa de apa. De obicei ai o curea sau un lant care este plimbat de catre niste role si care iti asigura buna functionare a motorului.



De cate tipuri este distributia?


La fel cum exista trei tipuri de zile – zile bune, zile rele si zi-le Gutza, asa si distributia este de 3 tipuri:



  • Distributia pe curea – Cea mai simpla si mai comun intalnita pe masini, distributie pe curea este exact cum suna – o curea antrenata de cateva role. Distributia pe curea se foloseste de obicei la masinile unde stresul nu e prea mare, adica motoare pana in 2 litri. Plus ca e si mai ieftina de schimbat si produs si asta mentine pretul masinii mai jos.

  • Distributia pe lant – Daca vorbim de motoarele mai mari decat un pet de bere Bucegi, de obicei vom intalni distributie pe lant. Asta pentru ca stresul este mult mai mare dar si pentru ca se presupune ca acele motoare vor face kilometraje mai mari. De la 3 litri in sus vom intalni doar distributie pe lant, care e mult mai rezistenta si poate face fata muschilor motorului. Apropo de asta, degeaba ai ghinion in viata, daca ai 3 litri de Noroc la tine!

  • Distributia pe pinioane – O distributie veche, pe care nu o vom mai vedea prea curand. Ideea e ca in loc de curea sau lant ai niste pinioane care antreneaza totul, in acelasi mod cum Hagi isi antreneaza echipa de tineret: cu mult zgomot. Prezent pe doar cateva motoare, cel mai faimos fiind 2.5 TDI-ul l-5 de pe Transporter T5 si Touareg.


Cand schimb distributia?



  • Daca ai distributie pe cureaLa fiecare 60.000 de km sau 5 ani de utilizare. Sau de fiecare data cand cumperi o masina second hand si nu stii cand a fost schimbata ultima oara. Cat despre marca, chiar nu conteaza ce cumperi pentru ca fiecare producator garanteaza minim 60.000 de km sau 5 ani. Cu cat te duci in zona premium, cu atat cureaua si rolele vor tine mai mult, dar ca si regula generala respecta intervalul asta altfel iti va trage motorul un pumn mai ceva decat i-a tras Prodanca lui Dan Alexa.

  • Daca ai distributie pe lant – Aici tre sa stii ca e miezul articolului, l-am scris mai degraba pentru posesorii de masini cu distributie pe lant, pentru ca acolo e o confuzie mai mare decat triunghiurile amoroase din Insula Iubirii, sau despre ce face mai exact Dorian Popa. Ideea de baza este ca nu ai un interval exact pentru cand schimbi distributia, ci de pe la 150.000 de km se inspecteaza la fiecare schimb de ulei si filtre starea intinzatoarelor lantului. De obicei lantul tine mai mult decat masina si se uzeaza foarte greu, iar singurele componente ce au un interval limitat de viata sunt intinzatoarele. Ca si regula generala, distributia pe lant se schimba undeva la 200-250.000 de km, in functie de uzura lantului si a intinzatoarelor. Sau la fiecare 500 de km, daca ai un TSI de la VW in perioada pre-2012.

  • Daca ai distributie pe pinioane – Nu o schimbi. Dar tot ai ceva de facut, nu scapi tu asa usor la fel cum a scapat Dan Diaconescu atunci cand Tolea a vrut sa-l bage in tomberon, dar s-a razgandit.



Ce patesc atunci cand schimb distributia prea tarziu sau deloc?


Daca intinzi distributia ca guma, ai trei scenarii posibile.



  • Daca ai distributie pe curea si ai un motor de interferenta (adica 95% din motoarele moderne), atunci o curea rupta iti va indoi supapele, motorul si contul bancar. Un kit de distributie e 500 de lei, nu fi chetros, fa-o la timp.

  • Daca ai distributie pe curea si ai un motor de non-interferenta (cum sunt benzinarele FIRE de 1.2 sau 1.4 de la Fiat si cred ca si legendarul 1.4 MPI de pe Golan), atunci nu se intampla nimic. Motorul doar nu mai porneste, dar nu a patit nimic. Pui alta distributie si pleci. Practic, scoti baluba si te pishi.

  • Daca ai distributie pe lant si esti suficient de surd incat sa nu iti dai seama ca bate lantul, la un moment dat ori se rupe (putin probabil) ori sare spectaculos direct in motor (foarte probabil) si nu cred ca vrei sa stii ce se intampla atunci.



Ce mai trebuie sa fac atunci cand schimb distributia?



  • Neaparat trebuie schimbata pompa de apa. Asta e si unul din motivele pentru care Fiat, Alfa Romeo si Saab au o imaginea atat de proasta. Pompa de apa este si ea angrenata de catre distributie si daca uiti de ea, si ea va uita sa isi mai faca treaba. Si aici ma leg de cei cu distributie pe pinioane – chiar daca distributia nu se schimba, pompa de apa tot trebuie schimbata la fiecare 150.000 de km altfel esti doar un alt posesor de Touareg care se plange ca i-a crapat blocul motor de la temperatura pentru ca pompa de apa a cedat. A facut cardieshi, l-a luat cu prezoane, nu poate sa munceasca.

  • Toti suntem egali, dar unii suntem mai egali decat altii. Iar daca ai un motor in V – V5, V6, V8 sau V12, atunci trebuie sa stii ca distractia te va costa mult mai mult si vei intra in service arucand cu bani la fel cum primaru Nichita intra in Bolta Rece si ii imbogatea pe lautari, pe banii nostri. Daca ai de gand sa cumperi o masina cu un motor V6, sa ai in vedere costul distributiei. La 3.0 TDI de la VW de exemplu distributia pleaca de la 6000 lei si urca pana pe la 10000 lei, iar la ceilalti producatori probabil ca pretul e tot pe acolo. Avantajul e ca se face la 200-250.000 km, ceea ce pentru multi inseamna „o data in viata”.


Recomanzi vreun producator de kituri de distributie?


Nu pentru ca nu sunt platit de catre nimeni ca sa fac reclama si motivul real este ca nu conteaza marca pe cat conteaza respectarea intervalului de schimb. La revedere domnule prim ministru!


Similar Articles

Kia va construi EV6 2025  in fabrica sa din Georgia, SUA

Kia va construi EV6 2025 in fabrica sa din Georgia, SUA

21 November 2024 In „D'ale Șoselei”
Pareri : Ssangyong Rodius I ( 2004 - 2013 )

Pareri : Ssangyong Rodius I ( 2004 - 2013 )

19 November 2024 In „D'ale Șoselei”
AproapeMasini

04 October 2020

D'ale Șoselei , Mecanica pentru incepatori



Scrie un raspuns
  • valerica iovan

    2024-06-11 16:00:59

    La Aveo 1,4 din 2010 zice in cartea de utilizare,la schimburi si intretinere,ca se schimba la 160000 sau 10 ani.Eu am shimbat-o pe aia originala dupa 67000 si 9 ani iar acum masina are 98000 si 5 ani de la schimb.Cred ca la anul o schimb.

  • Alex

    2021-04-07 13:04:48

    Avand in vedere ca e pe numele tau si primesti amenda daca o abandonezi, daca se strica la distanta de localitatea unde locuiesti, vei avea costuri reale peste 500 lei ca sa revii la ea, sa o iei de acolo si sa o arunci la dezmembrari sau Remat. In plus pierzi un timp pretios, in care puteai sa muncesti, sa dormi, sau sa te distrezi. Tu decizi cat timp mai ai disponibil, pentru astfel de distractii si ce rude, batrane si bolnave, sunt disponibile sa fie trecute in talon.

  • Vlad

    2021-01-25 11:19:22

    Bine, la așa mașină costă mai mult schimbarea distribuției decât să iei alta de pe Olx. Nici eu nu aș schimba distribuția.

  • Shadow11

    2020-12-19 20:51:16

    Am un seat din 95 1.4i abd 60cp, merg pe al 8-ulea an de cand il am si nu i-am schimbat distributia inca. Plus alti ani la proprietarul anterior cred

  • AproapeMasini

    2020-11-16 19:52:55

    Salutare Grigore,

    Producatorii aftermarket de kituri de distributie garanteaza pentru 60.000 de km sau 4 ani. De ce? Poti sa te certi cu ei cu direct.

  • Grigore

    2020-11-16 15:53:16

    Salut! La Opel astra g 1,7ydt producatorul recomanda schimbarea distributiei la 150.000 km. Asa a procedat neamtul de la care am cumparat masina si mai bine de 100.000 km. nu am avut probleme, am dus-o la REMAT amenintat de FIREA cu norma de poluare -132 g/co2 . De ce in Romania schmbam la 60.000 km. ? N-o baga paia cu drumurile pline de gropi ca cureaue de didtributie nu este bucsa de bascula si nici praf nu intra la ea.

  • AproapeMasini

    2020-10-13 10:51:08

    Salutare Marius,

    Personal as merge pe Megane III.

  • Marius

    2020-10-12 08:17:42

    Salutare domnule! Exista Megane 3 pe benzina de 1.6 cu 110 cai, 101 cai si parca 115 cai. Unele au 6+1 trepte de viteza, altele doar 5+1, nu stiu exact care. Ziceau unii ca ar fi probleme la cutiile de 6+1 trepte… Iti este cunoscut faptul asta? Nu stiu ce sa aleg intre Megane 3 si Octavia 1.6 benzina 102 cai, cam din acelasi an ca apoi sa pun GPL. Ce parere ai? Ce ai alege tu? Poate le-ai condus si ti-ai facut o parere. Sau o recomandare pt un combi pe benzina bun de pus GPL , eventual capacitate mai mare dar nu peste 2000 cmc .

  • Catalin

    2020-10-06 06:38:05

    Când am cumpărat fosta mașina, Mondeo IV 2.0 tdci, m-am dus cu ea in reprezentanta să ii schimb distribuția și ce alte consumabile mai trebuiau. Acolo am avut surpriza să îmi spună că distribuția la motorul ăla se schimba la 10 ani sau 200.000 km. Cum mașina nu îndeplinea niciunul din cele două criterii ( luată din Ro de la primul proprietar, istoric verificabil digital – baza de date Ford și fizic – dosar cu facturi, devize..etc) n-am schimbat-o. Dar m-a mirat chestia asta…200.000 km..curea ( nu în baie de ulei cu pur și simplu, curea clasica). Eu obișnuit cu Renault și vag, unde la 50-60000 km trebuie sa le schimbi..

  • AproapeMasini

    2020-10-05 17:40:42

    Salutare Daniel,

    Ideea la pompa de apa este sa nu curga sau sa nu se strice. E greu de spus daca mai merge 5000-6000 de km pentru ca depinde de starea ei. Daca e intr-o stare buna, probabil mai merge dar va trebui schimbata oricum!


CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA