Nu l-am prins pe primul Insight in Europa, dar Honda Insight II a fost printre noi si evident ca tot nu l-am cumparat. Si totusi, de ce ne incapatanam sa ignoram unul din cele mai ieftine hibride de pe piata?
Toata ideea Honda Insight a fost construita in jurul consumului de carburant. Daca noi in Europa am avut VW Lupo 3L, care era capabil sa scoata un consum de sub 3 litri la suta de km de mers extraurban (mers, nu condus ca nu prindeai viteze de calificat la condus), Honda facea un proiect asemanator tot prin anii 2000 si scotea primul Honda Insight, cu un modest motor de 1 litru si un motor electric de 13 cai putere si reusea sa scoata consumuri de sub 4 litri la 100 de km. Ceea ce era un proiect cel putin curajos, avand in vedere ca in SUA anilor 2000 existau monstri gen Ford Excursion, Chevy Suburban sau Dodge Viper II 8.0 V10 benzina aspirat de 450 de cai.
Dar totusi micul Insight a strans o mica comunitate de americani care au dezvoltat si conceptul de hypermiling – cum sa scoti cele mai mici consumuri posibil. Iar Honda Insight II nu are nici cea mai mica legatura cu toate astea.
Honda Insight II se lanseaza in 2010 ca o masina complet noua si nu a mai fost o revolutie in industria auto ci a fost doar un simplu raspuns din partea Honda catre Toyota Prius. Au aruncat la gunoi caroseria defunctului Honda Civic Hybrid, au pastrat acelasi tren de rulare si au montat peste caroseria de Honda Insight II, care seama izbitor de mult cu Prius. Mai izbitor decat atunci cand iti aduci aminte ca ai uitat un borcan acum 6 luni in frigider cu o ciorba si trebuie sa speli acel borcan. Dar macar au reusit sa faca o masina destul de mare, cu un portbagaj suficient de mare incat sa incapa bateriile cat si plasele biodegradabile pline cu mancare bio.
Hibrid
1.3 MPI + hibrid de 98 cai – Construit special pentru consum mic, acest motor are ca si particularitate un numar dublu de bujii pe cilindru, la fel ca la Alfa Romeo. Doar ca la Alfa Romeo erau facute pentru sport, aici sunt pentru a scoate consumuri de sub 5 litri la 100 de km de condus prin oras. In afara de faptul ca trebuie sa schimbi 8 bujii in loc de 4, unele motoare dezvolta apetit pentru ulei tarziu in viata, dar mult mai tarziu decat s-ar incumeta un proprietar de Honda Insight II sa conduca. Mai ramane asadar problema reala a sistemului hibrid care atunci cand are nevoie de servisare tu vei avea nevoie de ventilator mecanic.
O masina destul de rara, care nu a avut un succes fulminant in Romanistan. Sa fie de la interiorul acela anost si poate chiar urat? Sa fie de la faptul ca nu ne intereseaza hibridile pentru ca suntem o tara diesel? Sau poate ca lipsa unei infrastructuri de servisare pentru hibride este ceea ce ne tine departe? Tot ce stiu este ca Honda Insight II este una din putinele masini hibride pe care le poti cumpara atunci cand ai un buget de 5000 euro asa ca daca vrei sa incerci ceva nou, Honda Insight II clar merita o privire. Doar ca sa nu ai pretentii de performante, pentru ca Honda Insight este lipsita de sportivitate la fel cum sunt eu lipsit de luciditate.
Similar Articles
Masina este foarte fiabila si buna ! mai ales in oras ,te scapa de consum!
Nu este buna pentru persoanele care vor cai multi si care au diessel ,,(sa se bage ) masina se conduce simplu, si este chiar comfortabila la drum lung ! zici ca stai pe canapea !
cu 350 euro ii faci tot la ea !
Lux si confort la insight? Unde? Am avut una timp de aproape un an. E fiabila, nimic de zis, dar nu e confortabila deloc, iar luxul… nu exista. Consum mic, motor 1.3 foarte lenes care chiar di turat nu imi aduce mai multa viteza decat dupa vreo 10-15 secunde. Adica adio depasiri daca vezi in zare o masina pe contrasens. E foarte instabila la viteze mari, fuge de spate si e ca o lada de lemn la condus. Consuma ulei cam 800 gr la 10.000 km, nu e mult, stiu. In rest nu am avut probleme.
Honda Insight hybrid 2009-2014 nu este chiar așa de rea la insonorizare, fiabilitatea este excepțională, interiorul este excepțional, se conduce super, nu te-ai mai da jos din ea. Bateria hybrid este foarte bună, problemele cele mai des întâlnite au fost la ventilatorul bateriei hybrid, de obicei cedează un tranzistor sau se înfundă cu frunze etc. Valabil și pentru Honda Jazz Hybrid. Sunt posesor Audi Diesel cu mai mulți cai, Prius 2. Pot spune că Insight oferă lux, confort, fiabilitate, pot sa spun fără să greșesc, își merită banii din plin! Niciodată, dar niciodată nu aș mai cumpăra Audi. Honda și Toyota sunt net superioare.
Baterii noi OEM (Toyota sau Honda), nu stiu exact daca sunt stocuri vechi sau inca se mai fabrica, pretul mediu este de 2500e si durata de viata peste 5 ani, poate 7.
Baterii OEM din dezmembrari, in vest sunt foarte populare pe taxi asa ca ai mari sanse sa gasesti una lovita, pret in jur de 1000e + transport.
Bateriile noi aftermarket, diferite firme care produc baterii, preturi ceva mai mici, in jur de 1500e, durata de viata intre 3 si 5 ani.
Bateriile reconditionate, se scot celulele moarte, se inlocuieste electrolitul (nichelul, ionul) se pune la loc, pretul este cam 60e pe celula.
Salutare Florin,
Uite aici: https://bateriehybrid.ro/baterie-hybrid-honda-insight-gen2-2009-2011 . 9000 lei de la ei si vreo 20.000 de lei din reprezentanta. Sau le reconditionezi cu 5000 lei.
Succes!
Salutare, chiar acum două zile mă uitam după un Insight, e o mașină interesantă, însă nu găsesc nici o informație cât ar costa bateria hibrid nouă la reprezentanță. Aveți vreo idee cam la ce sumă s-ar rezuma ?
Nici la modelele Toyota n-am găsit informații concrete despre cât ar costa o baterie nouă în reprezentanță.
Sunt posesor momentan de benzină, însă aș dori să trec la un E5 de preferat un hibrid..
Nu e vorba de servisarea normala ci de partea de reparatii in momentul in care bateria se descarca si e gata. La noi in tara sunt doar cateva service-uri care se ocupa cu reconditionarea sistemului hibrid n.r. schimbarea celulelor bateriei, iar in reprezentanta se merge pe clasicul schimbat baterie cu totul ca altfel e cu munca si nici nu faci asa multi bani reconditionand, mai bine schimbi cu totul. Majoritatea service-urilor din Romania nu sunt echipate pentru masini electrice si hibride, majoritatea sunt echipati pentru VW diesel. Din ce stiam ultima data cand m-am uitat, o reconditionare de baterii costa intre 5000 si 7000 lei, in functie de masina.
Apoi mai ai dezavantajul ca majoritatea masinilor hibrid nu pornesc daca bateria goala (gen Mercedes). Honda in schimb a reusit sa evite problema si masina poate functiona si strict pe termic. Apoi mai ai probleme cu datul de curent cand ramai fara curent in bateria motorului. Is multe chestii de luat in seama la un hibrid. Poate voi scrie candva despre cum se intretine corect un hibrid.
Ce e scump ca si servisare la hibrid? Un ulei in plus, in rest?
Poate faptul ca nu fasesti decat in Austria un atelier care s-o faca?
Ce anume ii faci cu 350 euro ca n am înțeles?