aaaaah, Daewoo Tico. In sfarsit o aproape masina. La fel ca o grasa care te vede usor ametit in club si care isi spune in gand chestii de genul „esti al meu in seara asta” si „papushel, vrei sa-mi vezi tatuajul?”, asa ii spun si eu bun venit lui Daewoo Tico.
Lansat in 1991 ca un Suzuki Alto recarosat, Daewoo Tico a fost o masina incredibil de populara prin America Latina ca si masina de taxi. Iar la noi in Romanistan a fost construita in fabrica responsabila pentru Oltcit, singura masina care are puntea fata de o lungime si puntea spate de alta lungime. Daca te uiti la un Oltcit iarna ai sa vezi ca lasa 4 urme de roti, nu 2 ca la masini normale.
Dar sa revenim la Daewoo Tico. Cand spun ca este o aproape masina nu glumesc pentru ca Daewoo Tico sau Suzuki Alto pe care se bazeaza sunt masini de tip kei car. Kei Car in Japonia inseamna Micro-Car in Romania. Am discutat mai pe larg in articolul despre Suzuki Jimny, un alt Kei Car, care e treaba cu ele. Mai pe scurt, ca sa se incadreze la Kei Car trebuie sa nu depaseasca 3400 mm lungime, 1475 mm latime, 2000 mm inaltime si sa aiba un motor mai mic de 660 cmc. La fel ca si in cazul lui Jimny, versiunile japoneze se incadrau dar versiunile de export erau mai mari si primeau motoare mai mare. Daewoo Tico de exemplu avea un motor de 557 cmc in Japonia si 796 cmc in versiunile de export.
Stiu ca oamenii rad cand aud de Daewoo Tico, dar a fost o masina cu mult inainte vremurilor ei. Era o masina excelenta de oras, si atat. Da, tabla era mai subtire decat obrazul Simonei Patruleasa, dar in rest era o masina excelenta de oras. Consuma putin, era usor de condus, usor de parcat. Nu avea sisteme de siguranta pentru ca na, 1991. Plus ca pretul de noua costa cat 2 iesiri in Surubelnita in conditiile in care ai baut de acasa pentru a face incalzirea. Si uite cum in 2020 ne inghesuim sa facem masini cool, de oras, care sa fie la moda si care sa ne faca viata din traficul urban mai usoara. Nu, nu sunt un fan convins al lui Daewoo Tico, dar ca si concept, era o masina cu vreo 30 de ani inaintea ei. Atentie, masina asta e construita ca sa mearga cu maxim 50 de km/h, nu incercati sa faceti ceva ce o sa regretati. De bani sigur nu e vorba de regretat, pentru ca un Tico in ziua de azi costa cat? 1000 lei cu tot cu acte, asigurare, impozite si un rand complementar de lumanari aprinse de catre fostul proprietar pentru ca sa-ti dea Dumnezeu Sanatate si Maicuta Domnului care impreuna cu El sa nu te lase singurel la greu pentru ca ai facut plonjonul pentru a-l cumpara.
Benzina
0.8 MPI de 48 cai – Realizat in colaborare cu Suzuki in sensul in care Suzuki l-a construit cu totul, motorul asta nu ar trebui sa iti ofere probleme atata timp cat ii schimbi uleiul la timp. Ce nu iti ofera in schimb sunt performante. Dar daca nu ai de gand sa mergi cu mai mult de 50 km/h atunci esti ok.
Daca ar fi fost construita cu un minim de calitate, ar fi fost o masina excelenta de oras. Dar a trait in paralel cu VW Lupo, care si astazi este o masina excelenta de oras si in special de livrat mancare. Dar cu banii pe care i-ai dat pe un Lupo ai putea cumpara pe putin 5-6 Tico si iti poti face propria arena de demolition derby. Sau poti face o Tico limuzina. Sau poti merge in fiecare zi la munca cu alta masina. Da, multa lume rade de Tico, dar daca gasesti unul functional in ziua de azi, probabil ca e una din cele mai bune micro-car-uri de oras pe care 1000 lei le pot cumpara. Daca nu chiar e singurul micro car pe care 1000 lei il pot cumpara.
Ce motoare recomand? Stii ce, era interesant un motor de 1 litru de la Hayabusa, dar asa va trebui sa te multumesti cu cei 14 cai ramasi din cei 48 originali.
Similar Articles
O masinuta care m-a plimbat prin toata tara, cu un consum care nu era egalat decat de pedalatul pe bicicleta. Foarte fiabila, dar sfioasa la rugina ca o fata mare in fata …. 😉 Pragurile au inceput sa dispara devorate de rugina dupa vreo 6-7 ani, pe sub masina nu am avut curaj sa ma uit. Daca nu raposa intr-un accident destul de urat (era cat pe ce sa ma ia cu ea pe lumea cealalta), ar fi mers mult si bine. Da, este masina perfecta de oras la 1.000 lei, asta daca esti convins ca esti nemuritor si dai pe viata ta toti cei 1.000 lei.
Grosimea tablei n-are nicio treaba cu rezistenta la impact in caz de accident. Sunt convins ca tu stii asta, fac remarca doar pentru cei care ar putea sa o ia in serios.
sigur ca avea motor bun , ca era la origine japoneza. pacat ca restul era construit de si pentru est europeni si calitatea materialelor si a asamblarii era foarte slaba. totusi cat costa de noua ? ca tot se facu paralela cu lupo care avea motorul de 1.0l si 50 de ponei … stiu ca primele matizuri noi costau 5000 de dolari .
Legat de Oltcit, are sa te mire, dar la majoritatea masinilor ecartamentul in fata difera fata de cel din spate. Doar ca de obicei diferentele sunt mici si mai greu de perceput. Tico era chiar sprintena pana la vitezele legale in mediu urban si am apreciat functionarea motoarelor in conditiile in care inca aveau carburatoare.
Te rog să urmeze Daewoo Leganza. Am vândut-o primăvara trecută. Săptămânal mergeam cei 60km de autostradă pe care ii aveam in drum cu 160-170km/h și nu zicea nimic. Regret că am dat-o
peste 5o km/h se putea deschide in mers capota motorului, mai ales daca anterior siguranta capotei suferise de abuz….In oras erai primul la semafor dar in caz de accident era mai ieftin sa te ingroape cu masina decat sa se mai deplaseze salvarea, descarcerarea, asigurarile, IML-ul……