Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri : Jeep Cherokee KJ ( 2001 – 2007 )

Eu nu inteleg neaparat de ce ti-ai luat un Jeep Cherokee KJ si nu ai face saltul direct spre Grand Cherokee, dar e bine ca ai optiuni si ai de unde alege. Jeep Cherokee KJ, cel mai mare dusman al lui Suzuki Jimny



Le pun pe astea doua in aceeasi oala pentru ca e o comparatie relativ simpla, dar cu abordari total diferite. Atat Suzuki Jimny cat si Jeep Cherokee KJ (sau Jeep Liberty KJ) au venit pe ideea de a face masini mici dar abordarile sunt total diferite. Sigur, Suzuki Jimny e cat un capac de bere, dar nici Cherokee KJ nu e asa mare. De fapt, e marginal mai mare decat un Golf V si ala nu poti spune ca e o veritabila Ozana Barabancea pre-operatie-desi-si-acum-se-cam-ingrasa-la-loc pe roti.


Amandoua vin cu o cutie de transfer, dimensiuni reduse, diferential, suspensie adaptata pentru off-road si de aici deraiaza si incep diferentele. Daca Jimny a fost din start gandit ca o masina mica, un kei car (micro car la noi) si se bazeaza pe dimensiunile reduse si pe agilitatea data de ampatamentul scurt, Jeep Cherokee KJ este dovada clar ca in America nu exista cuvantul „mic”. Pe langa tot echipamentul mentionat mai sus, Jeep au adus toata tehnologia off road de la acel moment si au ingramadit-o pe Cherokee. Mai mult decat atat, cel mai mic motor era un microscopic 2.4 in 4 cilindri de 150 de cai si terminand cu un 3.7 V6 de 210 cai furat de pe Dodge Nitro. Pe langa asta primeai jante de otel pe 16″ si o piata aftermarket enorma pentru off-road.


Daca Suzuki Jimny e un capuccino servit la Taupe, Jeep Cherokee e Surubelnita. Daca Suzuki Jimny e Black Sea Food Festival, Jeep Cherokee e padurea Cernica. Dar aceasta galeata de steroizi i-a adus din pacate si marele minus al lui Cherokee, despre care voi vorbi in rubrica Verdict.



Motoare Jeep Cherokee KJ


Benzina


3.7 V6 de 210 cai – Asta era motorul pentru versiunea de top din SUA si care a ajuns si la noi. Acuma, nu trebuie sa iti explic de ce e o alegere usor nefericita sa pui un 3.7 V6 pe un 4×4 de dimensiunea unui Golf, dar in SUA se practica excesul zilnic si in mare stil. Mare grija la cutia automata si mare grija la temperatura motorului, acestea fiind punctele majore de interes si cu asta categoric vom ignora subiectul impozitului. Daca ne prefacem ca nu il vedem, poate ca va pleca de bunavoie.


Diesel



  • 2.5 CRD de 143 cai – Lansat in 1995 si montat pe Cherokee doar intre 2002 si 2004, acest motor legendar ca fiabilitate din pacate nu a fost gandit pentru a suporta si o turbina. A da, faimosul taxi Black Cab din generatia TX4 din Londra a folosit motorul asta dar in versiune fara turbina si cu doar 100 de cai putere. Doar ca motorul nu a fost gandit din start pentru turbina asa ca va avea probleme constante si nu merita in general sa-l cumperi.

  • 2.8 CRD de 177 cai – Alt motor construit special de catre Fiat pentru Jeep, doar cu o singura problema. E un motor normal pentru Europa dar foarte slab pentru America si de asta auzi plangeri constante pe net. Ideea e ca nu e foarte adaptat la caldura si are tendinta de a se incinge. La noi in Europa nu e o problema, dar cand faci off-road prin Arizona ai sa intelegi exact despre ce e vorba. Puncte bonus si pentru furtunurile de la turbina care sunt facute din ambalaje de batoane de ciocolata.



Probleme Generale Jeep Cherokee KJ



  • Interiorul aduce a Logan dar calitatea in schimb e mult sub Logan. Asta daca iti vine sa crezi. In general masinile americane stau prost la capitolul interioare, dar Jeep Cherokee KJ e deja la alt nivel. Si nu in sensul de urcat, ci de coborat.

  • Probleme electrice la tot, de la radio la geamuri si pana la oglinzi. Asa ca fa bine si verifica toate butoanele si toate optiunile posibile. Sau mergi asa.

  • Atentie la cutia manuala pentru ca face probleme in treapta 1 si in marsarier.

  • Diferentialul in mod misterios functioneaza doar cu ulei original si refuza sa functioneze cu altceva, ca o iubita trofeu care refuza sa mearga in alta parte decat in Beats of Angels sau in Bamboo sau ca Bianca Pop care refuza sa iasa din casa cu minim 1000 de euro cash si restul pe carduri.

  • Mare atentie la samsarii care vor spune ca motorul si cutia sunt de provenienta Mercedes, in special cel de 2.8 CRD. Problema este ca asta se aplica la Grand Cherokee unde intradevar s-au cumparat sub licenta motoare si cutii de la Mercedes, dar in cazul lui Cherokee KJ nu este adevarat. Iar daca samsarii te mint cu motorizarea si cutia, nu vrei sa stii cu ce te mai mint.



Verdict Jeep Cherokee KJ


E un SUV clasic dar care a fost comprimat in format .rar. E una din cele mai capabile masini de off-road pe care 3000 de euro le poate cumpara, iar pentru asta platesti pretul pe asfalt pentru ca e una din cele mai slabe masini pe asfalt pe care 3000 euro le poate cumpara. Si totusi nu aici este problema majora a lui Jeep Cherokee KJ. Motorul de 2.4 nu a fost disponibil in Europa, cel de 2.5 CRD e mai rar decat momentele de luciditate ale Margheritei de la Clejani si uite asa ramane cu un diesel de 2.8 si un benzinar de 3.7 V6. Mult prea mult, mult prea de la tzara pentru ceea ce este in esenta un Logan echipat pentru off-road. De fapt, daca stau si ma gandesc, daca iei un Logan si montezi pe el diferential si cutie de transfer s-ar putea sa iasa ceva clasna.


Ce motoare recomand? Cum spuneam si in verdict, in mod realistic avem de ales intre benzinarul de 3.7 V6 de 210 cai si dieselul de 2.8 CRD si 177 cai.


Scrie un raspuns
  • Ionut

    2023-08-29 07:54:30

    Salut! Am un benzinar 2.4 stiti un mecanic bun? Pare ca nu se alimentraza cum trebuie

  • Alex

    2021-11-29 21:23:26

    Interiorul este decent ca dotări pentru tipul asta de mașină si foarte bun atunci când se imbacseste cu noroi, (eu am pățit asta de 2 ori si l-am spălat cu buretele :)))) Este un off roader, mai degrabă decât o mașină de sosea. 3,7 e un motor foarte bun si pe sosea si in teren, dacă nu ne uitam la consum si impozit. Mașina este decenta si mult mai incapatoare decât ar părea. Eu o am de peste 10 ani si sunt foarte mulțumit.

  • Octavian

    2021-07-25 20:24:53

    Am un Cherokee KJ 2.8 turbo cu 185000 km. Mașina merge chiar bine, singura problemă este că la drumuri la munte mai dure motorul se încălzește, iar iarna nu am destulă căldură. Am schimbat termostatul degeaba. Știe cineva vreo soluție?

  • Lucian

    2021-07-02 23:18:18

    Meh!Logan cu cruise control,scaune încălzite și cu reglaj electric…nu exista termen de comparație.. KJul are ceva plastice mai nașpa în interior,dar pana la sticlele reciclate și transformate în fete de uși și bord pt Logan e cale lunga. Am un KJ 2005 2.5CRD,problemele cu turbina sunt Sf,are 187k mile,nu km,il am de la 102k..absolut nicio problema de genul.Are la activ câteva drumuri uk-ro și nu e chiar incomod la drum lung .La partea de 4×4 ,am avut Vitara,Jimny,Terios și Pajero…KJ-ul e in primele doua clar.Singurul minus pe care i.l dau e motorul gălăgios,în rest…jos pălăria!


CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA