Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri : Mitsubishi Pajero Pinin ( 1998 – 2007 )

Daca esti in cautarea unei masini de teren cu care sa mergi la pescuit dar totusi nu vrei sa platesti impozitele si taxele unui diesel de 3-4 litri, atunci Mitsubishi Pajero Pinin merita o privire din partea ta….oare?



Se intampla prin anii ’80 si ’90 ca lumea sa fie innebunita dupa tractoare 4×4. Nu se intampla in Europa pentru ca noi eram ocupati cu masini de calitate dubioasa, dar in Japonia se lucra din greu la mastodonti de teren pe care multi le-au cumparat pe care si mai multi doar si le-au dorit si nu si le-au permis.


Asa ca a aparut conceptul de kei car 4×4, iar vedetele care au ajuns si in Europa au fost Mitsubishi Pajero Pinin si Suzuki Jimny. Dupa cum am vorbit si in articolul despre Jimny, kei car-ul in Japonia este echivalentul micro-car-ului la noi. Ca o masina sa fie vanduta drept kei car si implicit cu taxe mici, nu trebuie sa depaseasca 3400 mm lungime, 1480 mm latime si 2000 mm inaltime si sa nu aiba un motor mai mare de 660 cmc. Iar Mitsubishi Pajero Pinin a fost bazat pe Mitsubishi Pajero Mini, care era un kei car adevarat.


Si uite asa avem doua japoneze care au fost create special pentru cei care vroiau tractor de teren dar nu isi permiteau motoare asa mari sau taxe asa de mari. Dar lucruriile devin mai stranii chiar si decat la ORDO TV (sau Oreste TV, depinde de care parte a spectrului fizico-energetic te afli), pentru ca atat Jimny cat si Mitsubishi Pajero Pinin nu au reusit sa replice fiabilitatea fratilor mai mari dar sunt in schimb la fel de capabile in off-road datorita dimensiunilor reduse.


Iar asta se vede si in Romanistan, chiar daca Mitsubishi Pajero Pinin e mai rar decat momentele in care ma plictisesc in aceasta tara mirobolanta. Zilele trecute am deschis televizorul si am aflat ca Veorica Dancila a devenit ceva consiliera pe la BNR. Am plans, pentru ca a trebuit sa dau jos steagul de pe perete, pe care scria „Tine minte doi cuvinte, Veorica presedinte!”. Pajero Pinin a devenit o masina semi-populara printre pasionatii de off-road dar cam atat. Pacat. Mare pacat.



Motoare Mitsubishi Pajero Pinin


Benzina



  • 1.8 MPI de 120 cai – Da, a existat si versiunea de 114 cai dar aia era pe carburatie si s-a fabricat mult prea inapoi in timp ca sa mai gasesti unul in ziua de azi, asa ca ai 1.8 GDI-ul cu injectie directa care a fost montat si pe Volvo V40 in perioada 1996 – 1999.

  • 2.0 MPI de 129 cai – Exact acelasi 1.8 GDI doar ca largit la 2.0 GDI si primeste 9 cai in plus. Frumosi. Diferentele sunt atat de mici incat nici macar nu merita facuta comparatia. Consuma la fel, merg la fel, se strica la fel de des. Il cumperi doar daca vrei sa arati tuturor ca tu esti unpic mai reusit in viata. Ca ai invatat unpic mai mult in scoala. Ca ai muncit unpic mai mult si mai bine. Esti doar unpic mai de succes decat restul.



Probleme Generale Mitsubishi Pajero Pinin



  • Dupa cum spuneam mai devreme, consumul de benzina nu este cel mai optimist posibil . Dar asta nu e principala problema la motoarele GDI, problema principala e la galeria de admisie care se infunda constant. Cum iti dai seama ca ti-e infundata admisia? Relantiul nu mai sta in balans si pierzi putere ca atunci cand ai baut prea mult V33 si esti slabit de putere. Asa si Mitsubishi Pajero Pinin se simte de parca e Lastun. Dar stai, aici nu se termina povestea, pentru ca motorul asta are apetit si pentru sonde lambda.

  • Nu ar fi o masina japoneza din anii 2000 daca nu ar avea probleme cu rugina. De la Suzuki Jimny pana la Toyota Land Cruiser, masinile japoneze au avut probleme cu rugina iar jumatatea din spate a lui Pajero Pinin este victima. Daca ar fi luat exemplul pitipoancelor si si-ar fi injectat plastic in fund, acum Pajero Pinin nu ar fi fost cunoscut pentru problemele de rugina.

  • Nu cred ca e un scenariu foarte frecvent dar merita mentionat faptul ca daca masina a tractat atunci spune pas pentru ca transmisia nu a fost proiectata pentru asa ceva. Personal nu ma uit la un Mitsubishi Pajero Pinin si sa ma gandesc „mmmm, da, e perfect pentru o remorca de 750 kg”



Verdict Mitsubishi Pajero Pinin


Chiar daca e un tractor de marimea unui robot de bucatarie, avem totusi 4×4 la buton, avem reductor, avem chiar si diferential blocant. Pentru clasa asta de masini probabil nu vom mai vedea asemenea dotari. Da, nu e la fel de fiabil ca fratele mai mare. Dar pentru pasionatii de off-road e una din cele mai bune masini si pe care le pot intretine cu un buget relativ redus. Nu ma voi grabi ca sa il recomand pentru oras pentru ca nu a fost facut pentru asa ceva. Dar daca vrei o jucarie de off-road relativ ieftina, Mitsubishi Pajero Pinin e o alegere solida. Dar daca vrei ceva mai de asfalt, probabil mergi in zona de Rav4 si lasa-i pe pasionatii hardcore de off-road sa se ocupe de Pajero Pinin.


Ce motoare recomand? In esenta ai un singur motor disponibil in 2 dimensiuni deci chiar nu conteaza ce alegi.


Scrie un raspuns

CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA