Dupa ce Elon Musk a inaugurat cea mai mare fabrica de masini electrice din Germania si dupa ce VW a inceput constructia a 6 noi fabrici de baterii auto, a venit raspunsul si celor de la Stellantis.
Fabrica Mirafiori din Torino fiind momentan responsabila pentru Maseratti Levante si noul Fiat 500 electric. Iar acum vine momentul in care Stellantis se reorganizeaza pentru a participa la asaltul masinilor electrice care vine peste noi dar nu si portofelele noastre (inca). Ideea este ca fabrica Mirafiori va deveni fabrica principala din Italia pentru vehicule electrice, iar in perioada 2022 – 2024 va construi 2 modele de Maseratti si Fiat 500, toate fiind complet electrice, urmand ca productia de Fiat 500 normal sa fie mutata in Polonia.
Mutarea este facuta atat din motive economice cat si pentru protectia angajatilor, sindicatele din Italia fiind vehemente industriei electrice in special datorita concedierilor masive pe care le genereaza. Momentan in fabrica Mirafiori lucreaza aproximativ 1100 de angajati si aparent isi vor pastra joburile cu totii. Iar obiectivul principal va fi construirea modelelor Maseratti Ghibli si Quattroporte, aducand si angajatii de la fabrica actuala Maseratti care se afla la 4 km de Mirafiori. Oricum italienii sunt obisnuiti sa faca naveta pana la munca iar o distantare de 4 km nu inseamna mai nimic pentru ei, acesta fiind si unul din argumentele principale care au convins sindicatele de aceasta miscare.
Si sindicatele au motive de ingrijorare. Tranzitia catre baterii auto si motoare electrice inseamna multe locuri de munca pierdute, iar in Italia situatia este si mai grava intrucat CEO-ul Stellantis a declarat recent ca in Italia costurile de productie sunt de 4 ori mai mari fata de Franta si Spania, gratie unei combinatii de costuri ridicate cu forta de munca si volumul mic de vanzari din Italia. Din acest motiv Stellantis jongleaza cat de mult poate inventarul de fabrici, dar sa vedem daca le va iesi. Mai ales ca au anuntat si ca vor reorganiza fabrica din Termoli, una din cele mai mari fabrici de motoare cu combustie interna, in fabrica de baterii auto. Altfel vorbim despre soarta a mii de locuri de munca.
Faptul ca si Stellantis se mobilizeaza puternic in directia de electric ne arata clar interesul scazut al industriei auto pentru a respecta normele de poluare Euro 7 ce vor aparea in 2025 si se pare ca electricul e viitorul.
Similar Articles