Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Producatorii de automobile devin inventivi pe masura ce criza cipurilor continua

Companii precum Daimler si VW regandesc strategiile de productie prin care sa evite criza acuta a cipurilor si semiconductorilor.



Sursa:Pixabay


 


Fie ca achizitionarea cipurilor de computer se face direct de la producatori si apoi le reconfigureaza pentru masini sau le produc cu piese lipsa, producatorii de automobile trebuie sa fie creativi pentru a face fata penuriei globale de semiconductori.


Dupa cum s-a mai discutat, lipsa semiconductorilor datorata problemelor de aprovizionare si a unei cresteri a cererii de produse electrice de consum in timpul pandemiei, a lovit puternic industria auto, milioane de vehicule din intreaga lume nefiind produse deoarece lipsesc piese importante.


Deoarece problema dureaza mai mult decat era preconizat initial, producatorii, inclusiv Daimler si Volkswagen Group, au fost nevoiti sa  regandeasca strategiile de productie. Producatorii de automobile cumpara de obicei piese de la furnizori importanti, cum ar fi Robert Bosch si Continental, care la randul lor cumpara de la furnizori mai putin cunoscuti.


In unele cazuri, acest lucru a dus la o lipsa de transparenta, a declarat Ondrej Burkacky, partener senior la consultanta McKinsey.


„A existat o eroare de a crede ca ai de ales intre doi furnizori, dar adevarul este ca ambii aveau aschiile facute in aceeasi turnatorie”, a spus el. ,,Acest lucru se schimba acum”,potrivit directorului de achizitii Daimler, Markus Schafer.


,,Furnizorii de cipuri trebuie tratati diferit, avand in vedere importanta lor strategica pentru industrie”, a declarat Stefan Bratzel de la Centrul de Management Auto.


 



Burkacky de la McKinsey a spus ca producatorii de automobile ar trebui sa ia in considerare investitii directe in productie sau contracte mai lungi cu termene mai mari de 18 luni.


Intre timp, printre declaratiile oferite dezvoltatorii de vehicule isi fac partea lor pentru a ajuta producatorii sa gestioneze criza aprovizionarii.


Dupa spusele Annettei Danielski, director financiar al unitatii de camioane grele a VW Traton, compania incearca sa elibereze spatiu pe placile de baza ale sistemelor de control.


„Daca schimbam software-ul, putem folosi mai putini semiconductori si putem obtine aceeasi functionalitate”, a declarat aceasta.


Daimler de alta parte se bazeaza pe noi modele pentru unitatile de control. Mai exact, in loc sa utilizeze un cip specific, acestea sunt proiectate sa functioneze cu o alternativa care poate fi utilizata in cazul unor probleme de livrare, a declarat seful de achizitii al companiei Schafer.


Unii producatori de automobile fac stocuri sau ceea ce BMW numeste ,,hole shoring.” Mai exact, intreaga masina este construita cu exceptia unei piese lipsa si apoi poate fi adaugata in functie de necesitate. Alti producatori auto folosesc si ei aceasta strategie. Uneori vehiculele sunt livrate fara anumite functii controlate de cipuri. Semiconductorii sunt, de asemenea, conservati pentru vehiculele de inalta calitate, cum ar fi masinile electrice,in timp ce clientii se confrunta cu timpi de asteptare si mai mari pentru motoarele cu combustie la pret redus.


Aceasta strategie insa, isi atinge incet limitele. Recent, VW a trebuit sa opreasca temporar productia de masini electrice in fabrica sa din Germania. Asadar, cat de bine functioneaza aceste strategii de adaptare nu este pe deplin clar.


 


Similar Articles

Munteanu Ioana

30 November 2021

D'ale Șoselei , Stiri



Scrie un raspuns

CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA