Suntem in 20-22, dar daca vrei o masina ieftina, semi distractiva si aproape sportiva, Ford Puma Compact e cea mai buna masina la care nu te-ai gandit deloc.

Lansat in 1997 sub conceptul de „New Edge”, Ford Puma Compact nu are nici o linie sau muchie deci e cam in tematica Ford unde realitatea nu se leaga cu declaratia. In orice caz, la fel ca Appe, puteai comanda de la Ford o masina sport in functie de buget si de dimensiuni. Daca vroiai ceva de buzunar, aveai Ford SportKa. Daca vroiai o versiune normala, aveai Ford Puma Compact, daca vroiai ceva sport dar iti aminteai ca ai si familie aveai Ford Focus, iar daca vroiai ultima fita si tabla de toti banii atunci aveai Ford Cougar.

Si uite asa Ford Puma Compact e una din cele mai bune masini low-cost si aproape-degeaba cu care te poti distra. Avem la baza platforma de Ford FIesta IV, sigur, dar de acolo abia incepe distractia. Avem 3 motoare realizate in colaborare cu Yamaha, si te puteai distra chiar si cu microscopicul 1.4 rup asfaltu’, aveai suspensie sport facuta special pentru Puma si aveai si o cutie de viteze cu rapoarte scurte. Iar daca stii un minim depre masini vei sti ca asta e o reteta bombastika fantastika elastika. Iar daca nu stii nimic despre masini, nu te vei uita la Puma in orice caz. Chiar daca e la vanzare pentru 800 de euro si o sticla de Cripleac.

Si uite ca se poate sa ai o masina distractiva si ieftina de intretinut si cu doar 800 de euro si o sticla de Cripleac. Trebuie doar sa gasesti una din conditii decente.

Motoare Ford Puma Compact

Benzina

  • 1.4 Zetec de 90 cai – Asta era cel mai mic motor disponibil pe Ford Puma Compact si iti faceai treaba cu el dar cam atat. Nu e genul de motor care sa te apuce de zona inghinala si sa te faca sa crezi ca poti si ca te distrezi. Iti faci treaba si atat.
  • 1.6 Zetec de 103 cai – Acelasi 1.4 Zetec dezvoltat in colaborare cu Yamaha, doar ca mai mare si mai potent. Un veritabil Titus Steel in comparatie cu cel de 1.4, dar care e la fel de greu de gasit precum Titus Steel. Dar daca il gasesti, ia-l pentru ca merita. Titus Steel.
  • 1.7 Zetec de 123 si 153 cai – Aici treaba e mai diferita pentru ca e acelasi Zetec la baza doar ca nu e. Un fel de poti sa te ascunzi dar nu te poti ascunde. Cilindrii au fost dati cu Nikasil si au aceeasi problema ca la BMW-urile din perioada asta asa ca trebuie sa ai mare grija ce ulei pui.

 

Probleme Generale Ford Puma Compact

  • Am sa incep cu motorul Zetec si da, e o problema generala pentru ca doar atata motor ai. Distributia are intinzatoare din hartie igienica, bujiile trebuiesc schimbate des, dar cel mai important este uleiul de 5W-30 ce trebuie schimbat la maxim 8000 km. Mare grija ce ulei pui, in special la cel de 1.7 si ai sai cilindri cu Nikasil.
  • Rugina se formeaza pe la aripi, ceea ce nu ar fi o problema greu de rezolvat. Problema este sa nu se extinda si la caroserie ca dupa mumu tinichigii care sa te ajute cu asa ceva.
  • Interiorul ieftin, saracacios si nu foarte rezistent. Ca mine. La fel ca si mine, volanul e atat de gras incat nu poti vedea instrumentele de pe bord de el.
  • Suspensia sport vine cu un pret si anume rezistenta scazuta la asaltul drumurilor patriei, in special bucsele fiind molestate de zici ca au plecat in tur cu Pomohaci.
  • A fost o masina ieftina deci multa lume a spus pas la intretinere asa ca va trebui sa cauti un model bun la fel cum caut eu mancare prin tomberoane dupa ce vad masina de salubritate. Ce nu au luat ei inseamna ca poate fi consumat!
  • Valva de control a caloriferului de caldura poate ramane blocata precum omul din lift si tu ramai fara caldura.

 

 

Verdict Ford Puma Compact

A fost o masina ieftina de cumparat, ieftina de intretinut si al naibii de distractiva. Iar asta s-a vazut si in vanzari, Ford Puma Compact fiind o masina foarte populara pe vremea ei, precis pentru ca era ieftina si accesibila. Merita astazi in schimb? Daca e „in mintile ei”, absolut. Vor fi cei mai buni 1500 de euro pe care i-ai bagat intr-o masina. Asta daca reusesti sa te bagi pe tine in masina, la cat de mica e.

 

Ce motoare recomand? 1.6 Zetec de 103 cai e calea de mijloc, desi cel de 1.7 si 123 de cai e mai puternic dar si mai pretentios. Greu de zis III.